What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

ATELIER - WORKSHOP

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
atelierul lui piramidon - piramidon's workshop - l'atelier de piramidon

RO: Aceasta-i o scurta culegere de idei, teste si practici folosite in cultura verde. Autorul isi propune sa documenteze o serie de tehnici, elementare sau avansate, precum si unele inovatii care fac viata crescatorului mai usoara si mentin plantele (si gradinarul) sanatoase si intr-o stare cat mai apropiata de perfectiune si fericire.
Unele solutii-s standard si sunt folosite cu succes de generatii intregi de crescatori, altele au fost dezvoltate de autor (cel putin asa-mi place sa cred :D) si au fost utilizate de subsemnatu' atat in outdoor cat si in dulap.
Sper sa va foloseasca aceasta adunatura de... ce-or fi ele. :laughing:


ENG: This is a brief collection of ideas, tests and practices used in the green culture. The author intents to document a series of elementary or advanced techniques, and some innovations which makes the grower's life so much easier and maintain the plants (and gardener) in the closest state of perfection and happiness.
Some solutions are standard, thus successfully used for generations by growers, others has been developed by the author (at least I like to think so :D) and utilized by the undersigned both outdoor and in the closet.
I only hope it will be useful this gathering of... whatever they are. :laughing: :tiphat:

FR: ça c'est une collection à court des idées, des tests et pratiques utilisées dans la culture verte. L'auteur vise à documenter une série de techniques, élémentaires ou avancée, autant des inovations qui font la vie de cultivateur plus facile et gardent le plantes (et jardinier) dans le plus proche etat de perfection et bonheur.
Quelques solutions sont standard donc appliquée avec succès par entieres generations des cultivateurs, autres ont été développés par l'auteur (au moins j'aime croir ça :D) et utilisées par le sous-signé outdoor comme si dans l'armoire.
Je seulement espère que vous trouvez utile cette melange de... quelle que soit. :laughing:
Seulement si vous excusez mon français plutôt souhaitant... :tiphat:
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
masura anti-seceta / anti-drought measure / mesure contre la sécheresse

masura anti-seceta / anti-drought measure / mesure contre la sécheresse

RO: POLIMERII - masura anti-seceta
Una dintre cele mai bune metode protectie impotriva secetei la outdoor, chiar daca e mai putin cunoscuta, ramane adaugarea de polimeri in sol. Cum acestia sunt in general prohibitiv de scumpi si/sau greu accesibili, m-am gandit la o sursa ieftina si la indemana de asemenea substanta miraculoasa. Denumiti si Water Crystals, polimerii au proprietatea de a retine apa pana la minim 40-50 de ori volumul lor.
Dupa o scurta documentare m-am oprit la scutecele dispozabile (pampersi), care contin asemenea cristale ce retin apa.
Mai jos aveti foto ce ilustreaza mai bine decat as explica eu cum se obtin cristalele.
Costuri pt stocare de apa in sol ca masura anti seceta: 1,1 lei/L. Daca luati la bax iese si mai ieftin :D

ENG: POLYMERS - anti drought measure
One of the best methods of protection against drought outdoor, even if it's less known, consists in adding polymers to the soil. Some people (I for instance) may consider them prohibitively expensive and/or difficult to obtain, so I thought of a cheap and handy source of such a miraculous substance. Also called Water Crystals, the polymers have the ability to retain water up to over 40-50 times their own volume.
After a short documentation I stopped at the disposable dipers (pampers) which contains the water retaining crystals.
You can see the photos which explains better than myself how to obtain the crystals.

FR: POLYMERES - mesure contre la sécheresse
Une de meilleures méthodes de protection contre la sécheresse outdoor, même si est moins connue, reste l'addition de polymères dans la terre. Comme ces sont généralement prohibitifment cher et/ou difficilement accessibles, j'ai pensait à une source à bas prix et dans la portée de cette substance miraculeuse. Appelé aussi Water Crystals, les polymères ont la propriété de retenir l'eau jusqu'à minimum 40-50 fois leur propres volume.
Après une courte documentation j'ai visé les couches jetables (pampers) contenant les cristaux.
Voyez dans les photos qui montrent mieux que moi comment les acquérir.

Materia prima / Raw material / Matière première:

Se taie scutecul / Cut the diaper / On coupe la couche:

Daca doriti puteti separa vata absorbanta de cristale, dar eu le amestec pe amandoua in sol pt ca amandoua absorb lichid (apa), aici le-am separat pt a ilustra cate putine par a fi cristalele:
You may separate the cotton if you like, I mix them both in the soil for both are absorbing liquid (water), I only separate them here to ilustrate how few the crystals seem to be:
Vous pouvez séparer la laine, mais moi je mélange tous le deux avec le sol parce qu'on est le deux des absorbants (d'eau), ici je l'ai mis à part pour illustrer combien peu les cristaux peuvent comparaître:

Iar aici am pus cristalele dintr-un singur pampers in borcan si uite rezultat in cateva minute:
Here are the crystals from a single diaper, watch the results:
Ici, on a les cristales d'une seule couche, voyez les résultats:

Am folosit un singur scutec Pampers din care am scos polimeri: vol-10-12ml sau masa-10-12g, cantitate ce absoarbe fara probleme un litru de apa.
I used only a Pampers diaper, took polymers: vol-10-12ml(1/3oz) or mass-10-12g(1/3oz) which easily absorbed 1L of water (5th/gall)
J'ai employait une seule couche Pampers qui m'as donait des polymeres: vol10-12ml ou masse-10-12g, quantité que legerement absorbe 1 litre d'eau.
 
N

nightsmoker

:Dtare! cred ca o sa incerc si eu......deci la 20 de l de pamant pun 20 de scutece...
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
pai ma omule, daca ai un ghiveci de 20L tu uzi planta cu 20L? Cam asa se stabileste si vol de polimeri (uzi) pe care il pui in sol, in functie de vol de apa de la o udare normala.
de ex: la gropile mele de af cu un vol de 6L media, pun un pampers/gaura adica 1L de apa stocata in caz de seceta si neprezentare a gradinarului pe teren. Ma costa 1 leu si 10 bani per planta un back up, adica o metoda ce ma scuteste sa ma deplasez pe teren si sa ud planta.
 
N

nightsmoker

:))io credeam ca se stabileste in fct de sol gen 70% sol 20% perlit 10% polimeri ...............poi nu am udat pana acum:|.......dar cand o sa ud volumul de apa nu o sa fie constant , nu ud cu 10L si cand are 2 cotiledoane si cand are 2 metri....
 
F

FlorinCrazy

Felicitari Piramidon,
Avem nevoie colegi ca tine, inca odata felicitari.

Continua tot asa,
:jump::jump::jump:Florincrazy
 
G

greenstep

pt cei interesati de accesorile de genu asta tin sa va informez: pt orice "imbunatatire" a gropii(rockwall,teracota,polymeri,sticle de plastic chiar si earthboxuri)este nevoie de o izolare a gropii gen ceolofan sau un ghiveci de peste 20 de l.....seceta nu e ceea ce citesti din carti,ganditi-va ca in mijlocul lui august daca ai asa ceva in pamant fara o izolatie umezeala este "vanata"de vegetatie si uscare implicita din partea solului pe un diametru f mare....in mijlocul caniculei se formeaza in pamant crapaturi de peste 2 m adancime si o retea de "uscare" si crapaturi la suprafata pe lungimi neimaginabile.dar aici intervine si climatul si zona geografica,sursele de apa pt fiecare guerrillist.alta metoda de a preveni seceta este MULCIREA.bafta lume!
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
daca se trece de hardpan la plantare, si se inlatura vegetatia imediat invecinata radacinii, sunt mari sanse ca planta sa aiba acces la apa la care alte plante nu au acces.
mulcirea (care desi este buna in gradina), este periculoasa out, atrage atentia, mai degraba as recomanda ingroparea unui plastic care sa nu lase buruienile sa creasca (si evident sa consume apa plantei voastre) la 20-30-40 cm in jurul plantei.
daca zona este una unde panza freatica este aproape de suprafata, aveti toate sansele ca in 2-3 luni, pana vin caldurile, planta sa aiba deja un sistem radicular suficient de dezvoltat pentru folosirea umiditatii din subsol, fara a fi nevoie de prea multe udari dupa aceea.
daca izolezi groapa va trebui sa vii mai des, nu mai rar.
 
G

greenstep

explo-cel cu ceooolofan +accesorii(earthbox,ploymeri,teracota,rockwallllllll...etc)a mai fost folosit si este folosit si da rezultate destul de bune,exemple topppicurile dinafaraa....mulcire inseamna scoarta de copac,resturi vegetale,rumegus,etc toate acestea se aseaza pe suprafata pamantului in jurul plantei in straturi sau singure(exemplu scoartei de copac)rostul acestei suprafete este de a retine apa si a da o umiditate constanta a solului din jurul locului unde ai plantat.cum sa atraga atentia asa ceva?,hai poate rumegusul dar peste el pui resturi vegetale,scoarta de pom,frunze uscate,etc si tot nu se vede.numai astea 2 daca le combini+mix de pamant+o udare la saptamana cat decat decenta,20 l de planta....eu zic ca stai linistit.....asa e parcela e mai indicata decat o groapa,maresti suprafata,imbogatesti plus decopertezi vegetatia concurenta.oricum udarea e sfanta ca si ploaia,cu cat uzi mai des si cantitativ cu atat ai un rezultat mai bun la final.jahh bless my haters!:D
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu doar zic ca e mai usor sa lucram impreuna cu natura decat impotriva ei.
celofan + earthbox nu e nici macar un exemplu valid, ala e deja un sistem izolat, cu rezerva de apa. ce vreau eu sa spun e ca prefer sa isi traga planta cata umezeala vrea din subsol, decat sa o izolez eu in 20-30 de l de pamant.

zici tu ca scoarta nu se vede cand toata zona are pamant sau iarba la suprafata? eu iti spun ca se vede si daca lasi pamant din punga la vedere, comparativ cu ala din zona. pentru ca pamantul de pe camp nu are aceasi culoare cu ala din punga..
nu am nimic cu incercarea de a oferi ce e mai bun plantei, si stiu bine beneficiile mulch-uirii, dar decat sa o cresc perfect pt. altii mai bine o cresc aproape perfect pentru mine.
 
Last edited:
G

greenstep

iar ai generalizat,logic daca oferi spotului o imagine cat de cat mai apropiata de natura sigur nu o sa ai probleme....am precizat mai sus,se fac straturi de mulci(materile le gasesti in natura de la scoarta,muschi pana la vegetatie uscata,ierburi si crengute),aici mai tine si de simtul fiecaruia si spiritul de observatie....de multe ori daca esti descurcaret iti iese ceva.pisat grav!

ps:chiar nu sunt impotriva naturii si nu lucrez impotriva ei....pur si simplu am zis cum e logic si cum se face,si la earthboxuri ma refeream la un earthbox personalizat(adica avand acelasi principiu ca cele de pe toppicurile din afara,numai ca eu cautam ceva mai mare pe dimensiuni,nu o galeata etajata,deaceea am mestesugarit un lighean ca recipientul de jos si l-am bagat intr-o astfel de izolatie cu ceolofam)...am 2 astfel de gropi dar in mare merg cu natura-pe plot/parcele,parerea mea, e cel mai ok asa
 
Last edited:

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
iar ai generalizat,logic daca oferi spotului o imagine cat de cat mai apropiata de natura ...
... am mestesugarit un lighean ca recipientul de jos si l-am bagat intr-o astfel de izolatie cu ceolofam)...am 2 astfel de gropi dar in mare merg cu natura-pe plot/parcele,parerea mea, e cel mai ok asa
eu sunt tare curios cum o sa treaca neobservata aceasta "guerilla" cu zone parcelate. Unde nu s-a intamplat nimik de ceva vreme apar semne de activitate intensa si implicit interesul localnicilor: "Oare ce se intampla acolo?"
Sau poate ca in natura vedem f des parcele arate si ingrijite de specii de care noi nu prea am auzit ca nu stim sa citim. :scripture:
In plus, din cate imi amintesc, celofanul este un derivat din plastic extrem de instabil care se deterioreaza inclusiv (in special) cand este expus la umiditate, practic, in cateva zile este efectiv dezintegrat sub actiunea umezelii... Sa incerci sa protejezi radacinile plantei cu asta, este ca si cum ai incerca sa-ti faci o vesta antiglont din 2 ziare pe o ploaie torentiala. :monkeyeat:shooty:
Poate ne detaliezi si noua cu niste poze metodele tale? Ca ne-am bucura sa ne impartasesti din vasta ta experienta de guerilla, vad ca le ai.
beat-dead-horse.gif
:gaga:

p.s.
sa nu rupi ambele ziare odata ca faci febra musculara :D
 
G

greenstep

ceolofamu(sau folie solar) ce crezi e cel mai gros gasit la hornbach,tipul de earthbox al gasesti cu rezultate in grow-urile lui backcountry,un polonez si mai sunt cativa americani daca ai cauti vei vedea luminatia cu proprii ochi.....parcelele nu sunt in camp deschis,pe langa drum si pe malu marii :))...frumos intr-o padurice cu puieti am vreo cateva si la marginea unei mlastini alte cateva(dupa ce le-am decopertat de vegetatie,sapat de 2 ori la cazma,maruntit + imbogatit cu 3 tipuri de granule + var,am acoperit totul cu crengi,si vegetatie moarta sa nu se OBSERVE,sunt pe asteptare cu locurile astea de ceva timp,am zis sa actioneze ingrasamintele)am zis-o mai sus ca in treaba asta trebuie creier si descurcareala dar si experiente din trecut.Earth-urile pe un deal(din cauza ploii,daca pui pe deal ,apa nu se acumuleaza, se duce la vale,deaia am mestesugarit luminatia asta sa am o suprafata mai mare cat pt 3-4 plante + rezervorul propiu mult mai mare decat 2 galeti suprapuse,in rest acelasi principiu ca la un earthbox din galeti...teava,rezervor dintr-un lighean mai mare gasit in europa la chineji si foarte ieftin,cos intre compartimente)o sa fie poze iuda....dar cand o sa fie....nu vreau sa demonstrez nimic nimanui :D.pt treaba asta mai trebuie si stil.love my haters!
 
Last edited:

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
ceolofamu(sau folie solar) ce crezi e cel mai gros gasit la hornbach...
Cellophane

From Wikipedia, the free encyclopedia
For other uses, see Cellophane (disambiguation).

Printed cellophane bag with chocolate hearts and a transparent cellophane packaging with gingerbread


Cellophane is a thin, transparent sheet made of regenerated cellulose. Its low permeability to air, oils, greases, and bacteria makes it useful for food packaging. Cellophane is in many countries a registered trade mark of Innovia Films Ltd, Cumbria, UK.


informatiile complete: http://en.wikipedia.org/wiki/Cellophane


si se pare ca m-am inselat, nu este un derivat din plastic ci un precursor al acestuia (al foliei de plastic) mai precis, cf descrierii, este "o folie subtire si transparenta facuta din celuloza regenerata" (adica hartie)

Daca nu pricepi diferenta intre compozitia chimica a materialelor si implicit interactiunea acestora cu alte materiale sau mediul inconjurator, pe noi nu ne afecteaza. Dar cand dai sfaturi unor neinitiati (noii nostri membri) cu o usurinta criminala, indreptandu-i in directii dezastruoase... ei ce crezi ca ar crede despre tine?
Sa tratezi cu usurinta asemenea detalii e ca si cum i-ai lua nevestei tampoane din fulmicoton (doar e cotton=vata) si ea, drept recunostinta ti-ar face carnatzi cu fasole de castor (castor bean) :laughing: Pofta mare! :laughing::laughing::laughing:
 
G

greenstep

clar nu ma refeream la celofan pt ambalaje si alte folosinte...gresala mea ca nu am precizat de la inceput folie solar,agricola si etc...pt multi dintre noi celofanu ca material este cunoscut cu diferite grosimi si aplicatii.
 
Top