What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Żywotność świetlówek

kaja

New member
Witam wszystkich.
Panowie sprawa jest następująca. Używam świetlówek Osram 24w i zauważyłem, że po około 30-40 dniach świecenia przestają efektywnie działać tj wzrost roślinki staje w miejscu. Po zmianie świetlówek na nowe wszystko rusza do przodu i roślinka rośnie jak należy. W mojej obecnej hodowli już dwa razy musiałem zmienić świetlówki. Druga zmiana nastąpiła po 30 dniach kwitnienia (dzisiaj) wzrost się totalnie zachamował i kwiaty stanęły w miejscu (od tygodnia ani drgną). Mam nadzieję, że i tym razem sprawa ruszy do przodu. Jak tam Wasze doświadczenia ze świetlówkami? Też przestają Wam efektywnie działać po jakimś czasie? Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami w tej materii.
Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanych plonów outdoorowych i nie tylko ;)
K

G

Guest

NASTEPNY NIEPOTRZEBNY THREAD!!!

ile jeszcze takich thready zostanie tutaj zamieszczonych? Nie mogles sie zapytac w Co W Ogrodzie... ??? Juz tego jest za duzo. Codziennie mam ochote se popatrzec na pare fajnych threadow dobrych growerow, ale odnalezienie ich posrod tylu gownianych jest straszna meka!

Delate it!

peace!

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Swietlowki maja nominalna zywotnosc 6000 godzin, powinny ci wystarczec na dobre 4-5 hodowli bez zadnego problemu, twierdzenie ze przestaja dzialac efektywnie po 30-40 dniach i ze wtedy rosliny staja, jest raczej wynikiem twojej nieznajomosci roslin. Rzeczywiscie po ok 30-40 dniach kwitnienia w roslinie zatrzymuje sie wzrost pionowy, konczy sie faza rozciagania, zaczyna sie wlasciwe kwitnienie.

Po tych dwoch wymianach masz juz zapas na dobrych pare lat nieprzerwanego hodowania.

pozdr, kov

kaja

New member
Shaman Trip
Przejmuje się każdymi złymi objawami przy hodowli naszej ukochanej MJ (podejrzewam, że każdy z Was tak miał na początku swojej przygody z ganja). Jak mam jakieś wątpliwości, pytania czy też zagadki to po prostu pytam w nadzieji, że ktoś mi pomoże i ułatwi mi życie polepszając mi plony. Forum od tego służy aby rozmawiać. Czyż nie? Umieszczanie tego tematu w "Co w ogrodzie rośnie Ci" byłoby szczytem kretynizmu, bowiem tam jak każdy wie umieszcza się fotki MJ lub porusza tematy dotyczące właśnie roślinek, a nie porusza tematy czysto techniczne, także następnym razem jak coś napiszesz obużając się, że kolejny leszcz śmieci na forum rusz łbem kolego.

Ghonox
Zapewne masz rację. Wezmę to pod uwagę.

Kov
Mi też się nie chciało wierzyć, że przestają efektywnie działać po tym czasie. To było jednak najprostsze rozwiązanie dla mnie. Roślinka ma bowiem jeszcze dużo miejsca na korzenie, dostaje dobrze papu -biohumus, także nie widziałem innej przyczyny zachamowania wzrostu. Zapewne masz rację, że świetlówki nie mają tu nic do rzeczy. Jako, że jestem dopiero początkującym w tej materii prosiłbym o podpowiedż co mogło być przyczyną zachamowania wzrostu ;). Innymi słowy stop totalny - jakby odcięcie tlenu dla człowieka.

Pozdro

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
^^^masz w galerii profesjonalnie wygladajacy krzaczek, jezeli to z obecnej hodowli to jak na swietlowki jest super wiec naprawde nie wiem gdzie to twoje zahamowanie wzrostu. Myslales ze roslinka jeszcze bedzie sie rozrastac? Teraz najwyzej moga powoli puchnac szczyty, ale juz nie w takim tempie jak dotychczas, masz juz przed soba ostatnia faze kwitnienia. Wszystko jest OK.

pozdr, kov

kaja

New member
Kov
Chyba masz rację. Ja jak zwykle za bardzo się wszystkim przejmuje. Mała anomalia i od razu panika ;) Przy okazji, czy można dawać dolistnie Plankton K i jak to się robi i w jakich proporcjach?
Pozdro

Fish131

Active member
Hehe Kaja PLANTON a nie PLANKTON :).
Szczerze nie wiem czy mozna czy nie ale podejrzewam ze tak, tylko jest to sypki nawoz i nie wiem czy nie bedzie sie krystalizowac na roslinie pozniej, chyba bedzie trzeba porzadnie rozcienczyc.
Moja rada to skocz do ogrodniczego i zapytaj sie o EKOLIST PK. Jest to wlasnie nawoz dolistny na flo.

EnzoPL

New member
wiem z swojego doswiadczenia i po wielu probach stwierdzam ze nie warto dawac tylko dolistnie - ja tak robilem , gdy mialem nie za duze donice po to , aby korzenie sie az tak nie rozrastaly , tylko po tem byl problem ze jak dawalem jej znowu nawoz do glebowo to nie chciala pic papu , przyzwyczaila sie do tego , ze dostaje dolistnie ,a jak np. bedziesz chcial dac jakiegos bootsa to nie bedzie chciala wchlaniac dlatego najlepiej jest dawac raz dolistnie raz do glebowo

Amnnesia

Member
Bez obrazy EnzoPL ale naprawde jest to forum gdzie ludzie maja wiele ciekawych zeczy do powiedzenia i bezmyslne nabijanie postow nie jest tu mile widziane zastanow sie dwa razy zanim cos napiszesz przegladnij najpierw forum w poszukiwaniu odpowiedzi na twoje pytanie bo prawdopodobnie znajdziesz ja bez problemu jesli nie pozostaje google a jesli i tam nie znajdziesz odp. sa miejsca ( tematy ) przeznaczone do zadawania pewnych pytan np. indoor pytania itd. stosujac sie do tego unikniesz reprymendy od doswiadczonych userow tego zacnego forum Pozdrawiam

EnzoPL

New member
Amnesia a moze to Ty nauczysz sie czytac ze zrozumieniem ? GDZIE JA O COS PYTALEM CO?! tak popelnilem blad bo odkopalem stary temat , ale tylko i wylacznie z powodu takiego , ze nie patrzalem na date tylko na to ze pisalem w tematach ktore sa na pierwszej stronie w dziale Polish wiec myslalem ze sa nowe