What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Zrob To Sam - mikro abazur do CFL za 5 zeta!

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
siema rolnicy,

wlasnie pracuje nad mala szafeczka, podziele sie wiec kilkoma rozwiazaniami, jakie zamierzam zastosowac. na pierwszy ogien idzie oswietlenie. W planie mam powazniejsze slonce ale na mniejsze potrzeby zainstaluje rowniez cos mikro.

dawno dawno temu, za gorami, za lasami... prawie kazdy doswiadczony grower zaczynal zabawe z indoorem od malego pudla, obudowy komputera albo mikro szafeczki. na forum MicroGrows jest nawet agent z pudelkiem po butach hehe!
w konsekwencji wiekszosc z nas zaczynala od CFL (ang. Compact Fluorescent Lamps) czyli swietlowek kompaktowych.

taka swietloweczka jest calkiem dobrym rozwiazaniem na pierwsza przygode z uprawa.
jest niedroga, nie wymaga specjalnego kombinowania z elektryka, jest lekka, malo sie grzeje a do tego jest wydajnym zrodlem swiatla. doskonale nadaje sie do growingu (szczegolnie w fazie wegetacji chociaz mozna cala uprawe przeprowadzic pod CFL). na przyklad moj pierwszy indoor grow to bylo ziarno znalezione w torbie (ang. bagseed), ktore wykielkowalo i cale swoje 90-dniowe zycie spedzilo pod 4 x 24W CFL. Bylem calkiem zadowolony z wyniku

ponizej przedstawiam swoja propozycje na Proste + Skuteczne + Tanie urzadzenie pt. odlysnik do CFL (ang. reflector) lub bardziej swojsko - abazur.

oto przepis na abazur PST w kilku krokach:

KOMPONENTY
a) oprawka na swietlowke - najbardziej popularny jest gwint E27
b) kabelki - mam z odzysku
c) foremka do ciasta / pasztetu
d) katownik stalowy z dziurami
e) srubki, nakretki (zawsze mam tego troche w domu) - musza pasowac do otworow w katowniku i w oprawce
f) trytytki czyli opaski zaciskowe (tego tez jest zawsze sporo pod reka)

NARZEDZIA
a) srubokret
b) szczypce
c) nozyk
d) flamaster

WYKONANIE

krok 1. przyloz oprawke do foremki i oznacz miejsce na dziurki na kabelki i na srubke mocujaca
krok 2. przebij dziurki srubokretem
krok 3. obierz koncowki kabelkow i przeciagnij je przez dziurki w foremce
krok 4. wcisnij kabelki w oprawke (lub zaleznie od konstrukcji oprawki - przykrec je do odpowiednich biegunow)
krok 5. przeloz srubke przez oprawke i foremke

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
krok 6. doloz katownik i nakretke, skrec mocno do kupy
krok 7. sciagnij kabelki trytytka zeby sie nie majtaly
krok 8. wkrec CFL i wykonaj test

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

tada!
taki abazur mozemy latwo przymontowac do sufitu/scianki boxa za pomoca wkretow/srubek albo nawet przykleic mocnym klejem.

KOSZTY
a) oprawka 3,00 zl
b) kabelki 0,03 zl
c) foremka 1,30 zl
d) katownik 0,60 zl
e) srubki 0,03 zl
f) trytytka 0,03 zl
--------------------------
TOTAL 4,99 zl + koszt CFL

kto zrobi Prosciej?
kto zrobi Skuteczniej?
kto zrobi Taniej?

pozdr z kroliczej nory

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
Pierwsze komentarze zagubione w matrixie

Pierwsze komentarze zagubione w matrixie

pozwole sobie przywolac kilka waszych komentarzy, ktore pojawily sie zanim moj thread wpadl w petle czasu w matrixie

Amnnesia said:
Hejka NKOTS pomysly jak najbardziej fajne i nie bede zaprzeczala pewnie sie kilku co oszczedniejszym przydadza bo nie kazdy ma nieograniczone fundusze a raczej niewielu takie posiada zobrazowane wszystko swietnie

dzieki kolezanko za mile slowa
naturalnie masz racje, ze to sa rozwiazania skierowane do poczatkujacych i/lub oszczednych rolnikow. sam tak zaczynalem pare lat temu. najbardziej cenie growerow chojnie gospodarujacych swoja wiedza i pomyslami i jestem im wdzieczny za te poczatkowa nauke. tamte czasy minely ale nadal uwazam, ze nie trzeba koniecznie wydawac duzej kasy jezeli da sie taniej. bo da sie!

ironCELL said:
tresc zagubiona w matrixie
ironCELL ciesze sie ze to doceniles. mam nadzieje, ze dla kogos okaze sie to pomocne. z tymi rekawiczkami to nie mialem az takiego zamyslu ale przezorny zawsze zabezpieczony. grow safe!

ziben said:
Ale ladnie to wyglada, trza przyznac. Ja zaczynalem z kompboxem, nie liczac wczesniejszych outdoorów. Piszesz, ze koles mial uprawe w pudelku po butach. masakrator mial kiedys pamietam afy w kartonie po napoju, co nie? czy zle kojarze? jak sie chce to mozna
dla chcacego nic trudnego! dzieki ziben za slowa uznania. obudowa po komputerze to klasyka gatunku!

Big Top said:
Majsterkowanie przyszloscia Polski, zrob to sam w najlepszym wykonaniu, znalezina puszke po piwie polecam hehehehe.
dzieki big top. majsterkowanie przyszloscia kraju, a jak spiewal kiedys Kazik: ziele uzdrowieniem narodu :biggrin:

no to pora tez na krytyke.

masakrator said:
Prosciej to nie wiem mozliwe w zaleznosci od umiejetnosci. Taniej to bedzie puszka po piwie (znaleziona ) hehehe
Skuteczniej to na pewno , lagodny luk wystarczy a nie taka forma ktora ogranicza promienie.

ironCELL said:
tresc zagubiona w matrixie

koledzy, dziekuje za te uwagi. ksztalt foremki jest zaiste daleki od doskonalosci.
co za wspaniale pole do popisu aby udowodnic, ze da sie to zrobic Skuteczniej!
czuje sie w obowiazku pokazac foto jednej sekcji mojej szafki, aby wyjasnic czemu nie ksztaltowalem abazura:

picture.php

po prostu szerokosc abazura = szerokosc tej sekcji szafki. mam w planie ukorzeniac tu klony lub trzymac bonsai-mamuski. w zwiazku z tym lampka bedzie malutka a wentylacja pasywna, upalu sie nie spodziewam.

kazdy, kto ma troche wiecej miejsca w boxie powinien pokombinowac aby jak najwiecej swiatla szlo na rosliny. istotnie, zapomnialem o tym wspomniec, sypie popiol na glowe.

UWAGA - ponizsza dyskusja jest juz nieaktualna poniewaz poniewaz dogadalem sie z Wladza, ze zrobimy link-o-rame. niemniej jednak przedstawie swoje argumenty aby uslyszal jekazdy a nie tylko Wladza

Amnnesia said:
tylko po co osobny thread na kazdy wynalazek. nie lepiej bylo by zrobic cos w stylu Zrob to sam i w jednym miejscu zamieszczac swoje pomysly ?
Pozdrowionka

zauwazylem juz w innych tematach amnnesio, ze jestes zwolenniczka porzadku na forum) ja rowniez i dlatego takie podejscie... juz wyjasniam!
poczatkowo mialem wlasnie taki plan - stworzyc jednego duzego threada Zrob To Sam. jednak doszedlem do wniosku, ze hipotetycznie ten thread bedzie mial kiedys 30+ stron (tego bym sobie bardzo zyczyl!) i wowczas odnalezienie konkretnego 'wynalazku' zajmie sporo czasu (aczkolwiek moze ironCELL ma racje ze 'szukacz' wtedy dobrze dziala; sam z niego nie korzystam i moze stad moja nieufnosc).

mnie osobiscie wkurzaja watki gdzie jest mydlo i powidlo (jak np. pierwsze Polandy, w ktorych nie pisalismy co w ogrodzie... tylko 'co slina na jezyk przyniesie'). kilka osob dziennie cos pisalo, inni zadawali pytania do postow sprzed tygodnia, jeszcze inni juz wczesniej odpowiadali na te pytania wiec sie denerwowali, na wiele pytan odpowiedz nigdy nie padala i robil sie balagan - zeby nie powiedziec dosadniej.

dlatego moja logika byla taka: stworzmy link-o-rame Zrob To Sam!
bardzo mi sie podobaja takie thready zbierajaca do kupy rozne pomocne roznosci, (np. tutaj).
zauwazcie, ze w takiej link-o-ramie sa odnosniki do watkow prezentujacych konkretne wynalazki - a nie do jednego tasiemca gdzie trzeba szukac igly w stogu siana. chcialbym aby na Polandzie powstala kiedys wlasnie taka link-o-rama.

czas pokaze czy mam racje ale w przyszlosci widzialbym w Polandzie jednego STICKY threada, ktory zbierze do kupy linki do wszystkich fajnych wynalazkow zaprezentowanych w jezyku polskim (bo moim celem jest w tym wypadku niesienie kaganka oswiaty dla nowych polskich rolnikow).

a zeby konstruktywnie odniesc sie do waszych pomyslow racjonalizatorskich - moge sie nawet zobowiazac, ze stworze takiego STICKY threada (aczkolwiek nie mam uprawnien aby uczynic go STICKY, ale to drobiazg)
co wiecej moge sie zobowiazac, ze gdy STICKY powstanie to przejrze wszystkie kilkadziesiat stron w Polandzie i wyluskam odpowiednie thready do link-o-ramy. naturalnie chwilke mi to zajmie ;)

jak napisalem wyzej, dostalem juz zgode Wladzy na takie dzialanie i wiecej nie dyskutuje ;)

pozdro z kroliczej nory :joint:

Latest posts

Latest posts