What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Załamka - roślinki chorują

kaja

New member
Witam,
Jak zwykle mam jakiś problem. Jak widać na fotkach roślinkom coś dolega. Podpowiedzcie co to może być i jak temu zaradzić. Nigdy nie miałem żadnych problemów a tu zonk... Dane techniczne: ziemia kwiatowa 5,5 - 6,5 ph, łyżeczka dolomitu , troche perlitu, na górze keramzyt, podlewana jak się zrobi sucho raz na tydzień raz na dwa tygodnie, doniczka jakiś litr.... Pare dni temu podlana biohumusem ale jak widać to nic nie dało. Roślinka ma jakieś 3 tygodnie może więcej. Jak ktoś miał podobny problem to niech nawija bo teraz to już nie wiem co może być nie tak. Zawsze sadziłem w zwykej kwiatowej bez żadnych domieszek i rosło jak należy. Nigdy nie miałem żadnej plamki, a jak zaczynam kombinować to się robią schodu ku**wa mać...
Proszę pomóżcie!
Pozdrawiam i życzę pięknycjh roślin

G

Guest

albo poparzenie chemiczne korzeni albo pH, jak mialem podobnie to przepulkalem ziemie porzadnie i po kilku dniach dalem egenerator systemu korzeniowego (nie rizo... tylko jais tani polski odpowiedznik, moze byc nawet lagodny roztwor ukorzeniacza) i roslina z tego wyszla.. ale plon byl mocno uszczuplony...

L&M

Member
@kaja cannabis to mocne rośliny, ja bym sie szczerze mowiac tym nie przejmował a jak by co to najwyzej zrobil tak jak divinorum przy jednoczesnym przesadzeniu do wiekszej doniczki:)

powodzenia

kaja

New member
Kupiłem dzisiaj tester ph. Ziemia jest w normie 7ph. Czyli idealnie. Nie używałem żadnych nawozów więc popalenie jest wykluczone. Ma ktoś jakiś pomysł co jej dolega i jak ten problem rozwiązać? Dla mnie to jest totalna zagadka. Boję się, że jak nie zainterweniuje to plamy pokryją całą roślinę i jej koleżanki :)
Pozdro

baku

Member
też tak miałem kiedyś, najwidoczniej jest to spowodowane brakiem potasu, kup biohumusa odpowiednio rozcieńcz z wodą i podlej o to że przenawozisz roślinkę sie nie bój bo biohumusa rudno przedawkować he :D myśle że to pomoże życze powodzenia w uprawie :wave:

hodowca85

Member
potasu niee ...jak masz ph 7 to moze byc troszeczke minimalnie za duzo-wtedy zablokują ci sie niektóre mikroelementy.Dodaj im porządną dawkę mikroelementów ... takich jak Fe,Mo,Mn,Cu,Ca,Bo myśle ze powinno pomóc