What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

WeedTime Hydro grow

WeedTime

Member
Witam,

widze ze wszyscy wrzucaja piekne zdjecia wiec postanowilem ze pokaze jak to wszystko u mnie wyglada.....

Moje pomieszczenie do uprawy:

200szer x 100dl x 200wys

Mam 2 systmy hydro:

Ebb & Flood - 120cm x 120cm. Zbiornik 120L (30gal)
- caly system napelnia sie woda

Wilma - 120cm x 50cm zbiornik 80L (20gal)
- sa kanaliki do kazdej rosliny

Nawozy:

- Advanced Hydroponics Dutch Formula (Grow/Micro/Bloom)
- Canna Terra Veg i Bloom + PK13/14
- IONIC Grow i Bloom + PK 13/14

-pH+ i pH- na veg i kwitnienie

Swiatlo:

3x HPS 400W Son-T Agro (60% biale widmo)

Warunki:

W dwoch systemach uzywam wody demineralizowanej pH 5.2 ; EC 0.00 (odwrocona osmoza)

Srednia temperatura w dzien: 26C (79F)
Temperatura w nocy : 23C (74F)
Wilgotnosc : 60% veg ; 40 flo
Temperatura w zbiornikach: 22C (72F)

Aby utrzymac te warunki niezbedna jest wentylacja : 300m3/h (200CFM)

Przydaje sie tez urzadzenie do kontrolowania klimatuktore jest podlaczone pod termostat z czujnikiem, dzieki, ktoremu urzadzenie samo sie wlacza jak temp. spadnie ponizej 26C i wylacza przy 28C

Kolejne przydatne urzadzenie to nawilrzacz powietrza z czujnikiem ktory tak samo wlacza nawilrzacz jak wigotnosc spadnie ponizej 60% i wylaca jak jest 70%

Jest jeszcze dodatkowy wentylator ktory dmucha na rosliny

W zbiorniku znajduje sie grzalka tez podllaczona pod termostat dzieki czemu moge kontrolowac temperature.

Wlozylem tez dodatkowa pompke mieszajaca do zbiornika zeby caly czas mieszala wode poniewaz nie mam tam dobrego dostepu.

To tyle w ramach wstepu, jak macie jakies pytania to chetnie odpowiem.

Jestem akurat w trakcie uprawy, rośliny maja dokladnie 30dni, i dzis zostaly przestawione na kwitnienie (8.04.06). Pozdrawiam

A teraz opisze jak hoduje od poczatku do konca.....

WeedTime

Member
Tydzien: 1

System: Ebb&Flood
Nawozy: Advanced Hydro 1/4 dawki;

EC: 0.2
pH: 5.8

Temperatura: 26C
Wilgotnosc: 60%
Temp w zbiorniku 22C

Lampa: 400W ; 18/6 ; ok 1m (35") nad roslinami

12 x White Widow z FemaleSeeds.nl

Tak to sie zaczyna....

4376IMGP1828.jpg

4376IMGP1840.jpg

4376IMGP1847.jpg

4376IMGP1850.jpg

4376IMGP1849.jpg

sorry za taka jakosc zdjec ale wszystkie sa zpod HPS'a i musialem troche powalczyc z kolorami w photoshopie bo zamiast zielonego bylby pomaranczowy zachod slonca ^^

WeedTime

Member
Tydzien: 2

Rosliny maja juz 2 tgodnie.

Warunki takie same jak w poprzednim tygodniu, zwiekszylem tylko dawke nawozow do 1/2. Normalnie dawal bym od poczatku 1/2 ale to WhiteWidow, pierwszy raz je uprawiam, wiem ze na poczatku jest troche bardziej wrazliwe dlatego nie chce go poparzyc, i tak ladnie rosnie a ilosc nawozu na poczatku veg'a i tak nie wplywa na plon.

Temp: 26C
RH: 60%
EC 0.5
pH 5.8

Podlewanie 2x na dzien, wszystko ladnie rosnie, nie widze zadnych problemow.

4376IMGP2107.jpg

4376IMGP2105.jpg

4376IMGP2108.jpg

4376IMGP2101.jpg

4376IMGP2091.jpg

Po dwoch tygodniach odpalilem tez drugi system - Wilma. Tam rosliny musza miec krotszy veg dlatego wolalem z nim zaczekac bo systemy nie sa od siebie oddzielone - lampy sa podlaczone do tego samego timera. Podlewanie tez jest ustawione tak samo w dwoch systemach.

Tydzien:1

System: Wilma
Nawozy: Canna Terra

Tu zrobilem maly eksperyment bo chcialem sprawdzyc wytrzymalosc WW na nawozy i dalem im od poczatku:

EC 0.5
pH 5.8

Podlewanie 2 rany na dzien w czasie zapalonych lamp

10 x White Widow FemaleSeeds.nl

Znowu poczatek...

4376IMGP2092.jpg

4376IMGP2115.jpg

4376IMGP2118.jpg

Caly pokoj..

4376IMGP2093.jpg

Niedlugo nastepny update !! ;]
Pozdrawiam,

Last edited:

Fish131

Active member
No WeedTime jestem pod wielkim wrazeniem. Z tego co mi sie wydaje jestes pierwszym growerem z Polanda robiacym uprawe hydro (przynajmniej nikogo wiecej nie pamietam).
Powiedz mi pierwszy raz bawisz sie w hydro?
Ile kasy wydales na to wszystko do hydro?
Pozdro.

omen

New member
no no weedtime, naprawde kawal pozadnej roboty.. ;) sam kiedys sie zastanawialem nad hhydro, ale po moch przebojach ze zwyklymmi boxami dalem soe spokuj.. ;P ja dolaczam sie do pytania zadanego przez mojego rybnego przyjaciela.. ;P ile zes na to hajsu wywalil? a ogolnie to naprawde jeste pod wrazeniem, sam chcialbym miec takie cudenkoo u siebie.. ;) zycze udanej uprawy, no i czekam na efekt koncowy.. ;)

..peace..

G

Guest

A ja mam pytanie w jakiej substancji trzymasz swe WW? Przypomina mi to włukno szklane :D

thor

Outdoor Grower, C99 Lover
ICMag Donor
Congrats ! Pieknie zrobiony set-up.
Prawdopodobnie jestes pierwszym polakiem z takimi systemami. Uprawy hydro juz sie pojawialy, ale to jest dopiero cos ;) respekt !
Pozdr

T

technoMAXgrower

niezle weedtime bardzo profesjonalny setup 3 lampiony to juz powazna sprawa cos kolo klocka powinienes wyciagnac z 1200W. Myslisz ze w hydro szybciej planty rosna niz w kokosie? Mam mniej wiecej w podobnym stadium planciki dzisiaj im mija 2 tygodnie. Bede bacznie sie przygladal temu watkowi bo jest tu na co popatrzec.
:wave:

k_kaliber

Member
Witam weed.
FAjny masz klimat ja mam duzo gorsze warunki i nie rosna juz tak fajnie.
Wiele zalezy od wody i swiatla.

@Mario
Hydro = szybkosc, wieksze zbiory, 1 x na 2tygodnie zmieniasz wode( wiec teorwtycznie nie musisz zagladac do roslinek)
Ziemia = wolniej rosnie, zajebisty smak i zapach.

Tomu

Well-known member
Veteran
k_kaliber said:
Witam weed.
FAjny masz klimat ja mam duzo gorsze warunki i nie rosna juz tak fajnie.
Wiele zalezy od wody i swiatla.
hmmm kiedys eksperymentowałem z hydroponika w granulacie i mialem bardzo dobre osiagi, a warunki na oko prowizorycznie Co2 produkowane przez drozdze... z butelki rurka do korzeni.... :chin: niezwykle szybki wzrost....w tym roku tez sie tym pobawie ale musialbym kupic phmetr z prawdziwego zdarzenia :yummy:

k_kaliber

Member

To ja sprobuje to co mowiliscie hydro - potem ziemia
kompletna amatorka ale coz....
Edit...
Sorry weed ze tak Ci sie wciolem z fotkami ale bylem hmmm "pomrocznosc jjasna" hehehe

Last edited:

Tomu

Well-known member
Veteran
WeedTime wzorowałes sie moze na tym filmiku ? "Cannabis Cultivation - I Grow Chronic - How To grow Pot .grow.marijuana" cały o hydro polecam.

G

gelowas

Bedzie co ogladac, oj bedzie...wyglada extra, faktycznie filmik Grow Chronic zajebisty, jesli jeszcze nie widziales to zachecam.
Najlepszego!!!

szok

Member
1.czy majac 8 roslin rozcienczam tyle samo pozywek co dla 4 roslin zakladajac ze uzywam tyle samo wody w systemie ebb/flood?bo byc moze lepiej zastosowac tylko 50 litrow wody i zaoszczedzic troche pozywek?
2. rozumiem ze po napełnieniu sie gornego zbiornika wodą cześć z niej pozostje w nim tj. w zaleznosci jak wysoko umiescimy odpływ czyli 0;2;5,5cm ?

WeedTime albo ktokolwiek (kto sie zna a nie przypuszcza) prosze o odpowiedz

kto sie sklada na pożywki do hydro?
zamierzam wziasc te Advanced Hydro 1,2,3 po 5 litrów tj 116++116+166+11(przesyłka)= po 200zł każdy? składam sie tylko w 2 osoby, jako ze wazne sa etykiety moze mi zostac tylko jeden pojemnik abym mial tabelke , reszte se moge zkserowac. najlepiej osoby z poludnia polski, tj Śląsk.intereseuje mnie tylko skladka na wszystkie 3 nawozy i z jedna osobą, czekam na PM.

Last edited: