What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Ultra Micro Grow

bialy_mis

Member
Witam wszystkich bardzo serdecznie w relacji mojego autorstwa, przedstawiającej budowę growroom'u bez żadnego wkładu pieniężnego. Wszystko czego użyłem, znalazłem w domu i nie wydałem nawet grosza. Relacja ta, jest tylko ciekawostką oraz próbą pokazania, że uprawiać konopie może każdy w bardzo łatwy i przyjemny sposób. W takim box'ie nie uzyskasz ani wielkich krzaków, ani ogromnych plonów, ani uznania wśród grower'ów. Zyskasz za to niepowtarzalną radość z opieki nad roślinami oraz przyglądania się ich wzrostowi. To co piszę skierowane jest do początkujących, którzy jeszcze ani razu nie uświadczyli frajdy płynącej z uprawy konopii. Z własnego doświadczenia wiem, iż pierwsze uprawy nie są łatwe a często nawet kończą się niepowodzeniem. Tak więc, chcę wam zaproponować prosty i przyjemny sposób na zapoznanie się z roślinami, ich potrzebami oraz zdobycie doświadczenia na przyszłe, większe i poważniejsze uprawy.

Wszystko zaczyna się przy wyjmowaniu butów z pudełka. Proponuję pudełko po butach zimowych, najlepiej damskich kozakach ponieważ są wysokie i szerokie. Ja akurat miałem pudełko po letnich butach. Pierwszym krokiem jest wyjęcie zawartości ze środka. Pudełko powinno być zbudowane z twardego kartonu, którego ścianki nie uginają się pod naciskiem dłoni. Nie może w żadnym wypadku być poprzecinane etc. Wszystko to może spowodować zawalenie się całej kostrukcji. Jeżeli nie mamy dobrego kartonu, możemy wzmocnić konstrukcję listewkami.

Następnym krokiem jest pokrycie ścian czymś dobrze odbijającym światło. Proponowałbym białą farbę ale jeżeli ma to być budowa bez wkładu finansowego udałem się do kuchni i podebrałem rodzicielce folię. Nie lubię używać folii ale mus to mus. Przy nakładaniu folii trzeba bardzo uważać ponieważ bardzo łatwo ją podrzeć oraz pogiąć. Należy zmierzyć dokładnie ściankę, którą zamierzamy pokryć a następnie wyciąć z folii odpowiedni kawałek. Ja używałem do tego długiej linijki oraz nożyka do tapet. Do kartonu przyklejałem je taśmą klejącą. Równie dobrze można to zrobić jakimś klejem. Nawet klej byłby lepszy. Dobrze by folia była rozłożona równo oraz by nie była pogięta. Zależy nam na gładkim zwierciadle. Im gładsze tym lepiej odbija światło.

Przedstawiam pokolei opisane etapy.

Gdy mamy już konstrukcję przyszedł czas na zamontowanie oświetlenia. Dla tak małej przestrzeni zupełnie wystarcza jedna świetlówka 21W 1250 lumenów. Ja akurat posiadam żarówkę firmy OSRAM. Niestety trzeba ją kupić, chyba, że zrobicie jak ja i wykręcicie ją z żyrandola w salonie. Do podłączenia żarówki potrzebny będzie kabel, gwint oraz wtyczka do gniazdka. Jeżeli nie macie takiego czegoś gdzieś na strychu czy w piwnicy to będziecie musieli to kupić. Są to groszowe sprawy. Ja osobiście wymontowałem cały kabel wraz z oprawką, włącznikiem oraz wtyczką ze starej lampy stojącej. Żarówkę zawieszamy w kartonie używając tak jak ja drucików lub czegoś innego. Kabel od żarówki przeprowadzamy boczną ścianką poprzez wywiercony otworek. Może nie wygląda to na pierwszy rzut oka solidnie ale takie jest. Mogę tym kartonem trząść a żarówka nawet nie drgnie. Warto ustawić ją tak by nie dotykała ścianek. Może się nagrzać i narobić szkód. Nie widać tego na zdjęciach ale zamontowałem także szybkę 5mm pod żarówką by pochłaniała ciepło. W górnej części kartonu, nad żarówką warto wyciąć otwór wielkości mniejwięcej 4x4 centymetry. Służy on temu by gorące powietrze mogło ulecieć. Przy braku wentylacji to dobry sposób na zmniejszenie temperatury.

A wygląda to tak.

Jeżeli temperatura w boxie będzie zbyt duża to można lekko uchylić drzwiczki. Tak więc, mamy gotowy prosty growroom. Życzę miłej zabawy w obserwacji i nauce fizjologii konopii. A dla niedowiarków, którzy uważają, że bez najnowszych gadżetów nie da się wyhodować przyzwoitej rośliny, pokazuję zdjęcie dwytygodniowej rośliny uprawianej takim właśnie sposobem. Jest to Afghani Hindy Kush x Durban Poison. Ośmielę się zauważyć, że jest dużo ładniejsza niż rośliny niektórych trzymane pod lampami sodowymi o dużej mocy. Muszę przyznać, że podczas flo może być ciężko ale dzięki dobremu treningowi da radę ją upchnąć. Wyjdzie coś w rodzaju bonzai. Zbiór może oscylować w granicach 1-3 gram. Box ogólnie jest przeznaczony do zabawy i nauki więc nie jest nastawiony na wysoki plon.

Prezentacja growroom'u oraz efekty uprawy.

Roślina na fotce już pokazała płeć, to samczyk :/ Poszedł pod nóz hehe. Pozdrawiam wszystkich hejterów, którzy zaraz po mnie pojadą :)

G

Guest

Poprostu HARTKOR! :yoinks:

Po pierwsze, nie da sie tego nazwac growroom'em.
Po drugie, szyba nie pochlania ciepla.
Po trzecie, powiadasz, ze Twoja roslinka wyglada lepiej niz wielu ludzi, ktorzy uprawiaja pod lampami sodowymi duzej mocy? To chyba Ci ludzie nie wiedza jak uzywac takiej lampy.

No nic, jesli taka zabawa sprawia Ci przyjemnosc, to jak najbardziej rzycze Ci szczescia w dalszych uprawach w Twoim "growroom'ie", hehe.

Pozdro :wave:

G

Guest

no super da się może upchac jeszcze do microboxa hps 600 w +cooltube a do tego filtr węglowy jeszcze można scrog zrobić

bogusik2

Member
Miś fajnie kombinujesz :D "1-3g" 3g u dila kosztuje nawet 9 dyszek :)
Brawa sie należa jak czlowiek uimie zrobić coś z niczego hehe ;]
Na dodatek jezeli posadzi sie np. Durban Poison (sa dostepne tanie f2 nawet) to te 3g zapewni mu dużo przyjemności :) 2 lufeczki i można kopac dolki i nosić ziemie ;) p
Miś; ciagłe dazenie do poprawy :) Zrob rownolegly projekt ae budzetowy hehehe na pewno byłoby co ogladac. pzdr

bialy_mis

Member
Pisząc, że wygląda lepiej od niektórych roślin spod HPS'a miałem na myśli początkujących growerów. Często ich rośliny wyciągają się nawet przy dużym natężeniu światła. Akurat ta roślina nie jest najpiękniejsza ponieważ uprawiałem ją na outdoor i nie poświęcałem jej nazbyt dużo uwagi. Widać lekko przyschnięte liście bo zapomniałem podwyższyć żarówkę, oklapłe liście bo zapomniałem ją podlać.

Capslock20, doceniam Twoją ironię.

Bogusik, projekt wysoko - budżetowy na pewno będzie. Ale jak sama nazwa wskazuje potrzebne będą pieniążki oraz dobre przygotowanie. W międzyczasie przygotowywania dużego growroom'u postanowiłem zrobić eksperyment i zabawić się co widać na zdjęciach. Jakoś nie umiem już żyć bez uprawy, chociażby najmniejszej.

A dla wszystkich niedowiarków postanowiłem zrobić relację z uprawy właśnie w tym ustrojstwie.

Narazie kiełkuję jedno nasionko LR2xKiller Queen. Tylko jedno bo nie zależy mi na paleniu. Równie dobrze mogę zebrać pyłek i porozsyłać na forum. Nie jestem pewien czy wykiełkuję bo z tym jest dość ciężko u Lowryder'ów. Jeżeli nie pęknie to za kilka dni zacznę kiłkować kolejne i tak do skutku. Specialnie nie kiełkuję kilku więc nie marudzić.
Nasionko jest między wacikami chigienicznymi w bardzo stylowym, złotym kuferku. Warunki ma iście królewskie.

Na dzień dzisiejszy koniec. Pozdrawiam!

rberciol

Member
No moim zdaniem fajny pomysl. Można się pouczyć w uprawianie rośliny indoor, nawozy itp. Dla początkujących to dobre rozwiązanie. No i pomysł bardzo fajny. Moja ocena (heheh): 5/5

G

Guest

Ema @bialy_mis! :wave: Bardzo ciekawie to wyglada. Na polskim forum powinno byc wiecej takich experymentow :D Ale niestety moim zdaniem popelniles jeden bardzo powazny blad. Ja mam dokladnie taki sam gwint do zarowek i wiem, ze grzeja jak cholera. Powinienes jak najszybciej zmienic go na porcelanowy! Byc moze wypali, zycze Ci powodzenia!

pzdr!

bialy_mis

Member
Shaman Trip, zdążyłem to już niestety zauważyć. Dzięki za pomysł z wymianą gwintu bo za nic bym na to nie wpadł. Nawet jeżeli nie wypali to szukam właśnie miejsca na growbox z prawdziwego zdażenia. Jak narazie mam z tym trudności. Niemam odpowiedniej piwnicy i w domu też nie mogę. Ale zobaczymy ;]

tomato

Member
Veteran
rkrone said:
how to say "fire hazard" in polish :chin:
its easy: zagrożenie pożarowe :rasta:
wlasnie wlasnie, jaka ty masz tam temperature ???
a sam pomysl mi sie podoba !!! no coz panowie, nie kazdy od razu kupuje sobie mercedesa...a jak nauczysz sie jezdzic maluchem to kazdym autem dasz rade :D
zycze powodzenia !!!

Last edited:
Hehe, co tu powiedzieć, po co mi PC grow :biglaugh: . Małe, a ile frajdy:) Też nad takim czymś myślałem początkowo, bo mam jeszcze pudło od obudowy:D Dobra inicjatywa, pozdro misiu:)

rkrone, "fire hazard" in polish is "obok mam gaśnice", but don't brag to anybody :wink:

wojek

Member
Widziałem kiedyś u kumpla jak hodował w pudle z monitora LG 17cal i fajnie to wyglądało miał tam wpakowane 5 kompaktów Osram 24 W i dwa wentylatorki krzaczki były małe ale strasznie gęste i palonko też było ok.
Pozdro wszystkim

G

Guest

POMYSL DZIWNY
no bo wg mnie jak juz sie bawic w konopie to po to co tygrysy lubia najbardziej, mianowicie po to by ja spalic...jasna ze wazne jest sama frajda w opiece i obserwacji wzrostu, reakcji zielska na nasze zabiegi... itp. no ale w koncu celem jest szczyt... nie?? jak by tak nie bylo to rownie dobrze mozna by uprawiac rzerzuche (tak to sie pisze??)
jak zauwazyl jeszcze bystry RKRONE, ja bym sie obawial zostawic tego micro BOX`a (a nie micro Growroom`a) na kilka dni samopas bo faktycznie zamiast palenia szczytow mieszkanie ci sie spali... i tyle, ja mam w boxie zamontowana gasnice automatyczna 1kg (tak na wszelki wypadek) choc box ma atestowane zrodla zasilania i oswietlenia.. wiele mieszkan juz w ten sposob poszlo z dymem.
z tym ze uznania mala uprawa nie zdabedziesz to tez sie nie zgodze, bo nie o ilosc lecz o jakosc w tej zabawie chodzi...
fajnie ze ludzie robia takie testy i experymenty jak ty, uprawa w probowce, w butelce... tylko czemu to ma sluzyc?

ps: w pudelku bedzie zbyt wysoka temperatura

bogusik2

Member
A Miś odmianka to jest LR#2 x (LR x Killer Queen) hehe sorka za zla nazwe na samarce ;p Niewielu ludziom wysyłałem te nasionka i je jeblem heh
LOL tak patrze i z daleka to nasionko wyglada jakby lezało przy kondomie ;p hehehehe
Uśmiałem sie jak powiekszyłem ;p
Miś daj znać jakbyś chciał Durbana... przynajmniej pożądnie sativkowo by Cie kopnol lol z tego krasnala ktory wyrośnie ;) pzdr

Last edited:

bialy_mis

Member
Temperatura jaką mam w kartoniku oscyluje w granicach 25*C na samym dnie i 32*C przy samej żarówce. Nie jest to jakoś astronomicznie dużo ale postaram się ją w jakiś sposób zbić. Jak wymienię gwint temperatura na pewno spadnie o kilka stopni.

Żadnego zagrożenia pożarowego niema. Świetlówka w żaden sposób nie dotyka ścianek a pozatym od zwykłego dotykania ciepłym przedmiotem karton się nie zapali. Potrzebna by była temperatura zbliżona do temperatury ognia. Ścianki, które są najbardziej narażone na ciepło są pokryte folią do pieczenia więc w jakiś tam sposób są zabezpieczone.

Jestem dziwny dlatego mam dziwne pomysły. Zobaczymy efekty i się okaże czy da się uprawiać w tym czymś.

Bogusik2, no to pokręciłem pałko ty jedna przebrzydła przez Ciebie. Ale mniejsza z nazwą, ważne żeby wykiełkowało. Prócz tego straina mam jeszcze LR#2 oraz AHKxDP więc nie chcę wyłudzać od Ciebie kolejnych nasion.

PS. Miejscówka już jest. Problem też. Niema prądu... trzeba go w jakiś sposób przeprowadzić. Pozdrawiam!

vokus

New member
biały mis ja juz poszedłem w twoje ślady :D tylko dodałem jedną małą żarówke komaktową tak żeby było 1500 lumetów bo tak mi wyszło z kalkulatora i zamiazt foli aluminiowej dałem białe kartki...zamieżam jeszcze dodać wentylator i małą fabryke CO2 z sody oczyśzczonej i kwasku cytrynowego ...narzie 2 tygodnie roślinki spędziły na parapecie teraz wstawiłem je do boxa ...jedną dam na zewnątrz ale jedną chyba będe trzymał w tym boksie do końca bo dużo pracy w niego włożyłem żeby teraz poszedł się jebać ;]

nol

Member
pomysł mi się podoba.kto wie może kiedys zaczne uprawe in. i wtedy taki boksik jak znalazł;)

bialy_mis

Member
Musze więc napisać o moich poczynaniach z tym kartonem. No więc do uprawy się on nie nadaje. Ten mój wymysł bezsennych nocy nadaje się tylko i wyłącznie na śmietnik.

Rośliny rosły zdrowe, a jakże. Niestety przez brak wentylacji oraz bardzo wysoką temperaturę w wieku 20 dni miały po dwa pięterka. W dodatku listki były nienaturalnie małe i nie miały tego pięknego, głębokiego zielonego koloru i połysku.

Do ukorzeniania klonów takie coś także się nie nadaje. Dużo lepiej sprawdziłby się zwykły parapet od strony południowej z przykrywką z butelki plastikowej.

Ale zabawa była przednia z budowa tego ustrojstwa :p