De demonisering van hennep
De waarschijnlijk meest geslaagde demonisering ooit, die van de hennepplant, begon in de dertiger jaren.
Het werd uiterst geraffineerd aangepakt, midden in de tijd van de chemische revolutie. Het begon met twee zakenmensen; de eigenaar van een Amerikaanse chemiegigant en een steenrijke krantenmagnaat.
De eerste patenteerde het proces om synthetische kunststoffen te maken, de tweede wilde zijn papierfabrieken en enorme belangen in de bosbouw veilig stellen.
Negatieve publiciteit
Beide zakenmannen stonden blijkbaar niet alleen in de strijd tegen hennep. Er wordt beweerd dat ook andere grootindustriëlen, met zakenbelangen in onder andere de petrochemische, katoen- en houtindustrie, in het complot zaten. Deze zakenlieden hadden één gezamenlijk probleem; concurrentie van de zeer goedkope hennepplant. Ze besloten de handen ineen te slaan, hennep was immers een gevaarlijke dreiging voor hun miljardenondernemingen.
Kosten noch moeite werden gespaard om de hennepplant een slecht imago te bezorgen. Omdat op de hennepplanten op zich niets viel aan te merken, besloten ze de propaganda geheel toe te spitsen op het gebruik van hennep als drug. Ze namen zelfs een louche Mexicaans straatwoord voor hennep, marihuana, over om de lastercampagne kracht bij te zetten.
Er werd een ware golf van negatieve publiciteit over het publiek uitgestort. Dagelijks verschenen er horrorverhalen over marihuana in de kranten van de steenrijke krantenmagnaat. Men liet zelfs propagandafilms maken om hennep in diskrediet te brengen. Het doel was de publieke mening te beïnvloeden, zodat ze steun zouden krijgen voor een volledig verbod op hennep. Het was een doorslaand succes en marihuana werd hoofdnieuws.
Effectief
Het publiek werd bang gemaakt en geïntimideerd. In de dertiger jaren waren de mensen helaas nog erg naïef. Vrijwel niemand twijfelde dan ook aan wat er werd beweerd. Wat er in de krant stond of op de radio werd verteld nam men als waarheid aan, autoriteit werd in die tijd niet betwist. De hoogst sensationele beelden en verhalen gingen erin als koek, de lastercampagne bleek al snel zeer effectief te zijn.
Marihuana kreeg de schuld van alles wat er maar mis kon gaan. Van moorden tot losse moraal, van echtscheidingen tot auto-ongelukken. De mensen vertelden het gehoorzaam aan hun kinderen, dat werd hen namelijk opgedragen in de vele berichten die zij dagelijks te zien en te horen kregen.
Het verbod
Mede door de roep van het publiek om een verbod, ingegeven door de geraffineerde lastercampagne, nam het Amerikaanse Congres in recordtijd de Marihuana Tax Act aan. Vanwege de verwarring die opzettelijk was verspreid, werd de teelt van hennep volledig verboden, óók van de vezelhennep varianten.
Pas toen het verbod er eenmaal was, realiseerden enkele mensen zich dat hierdoor ook de medicijnen op hennepbasis verboden werden. Een Amerikaanse arts en advocaat getuigde hierdoor te laat voor de Amerikaanse Medische Associatie. De reden dat de AMA niet eerder gereageerd had, was omdat men er pas naderhand achter was gekomen, dat al die verhalen over marihuana in werkelijkheid over hennep (cannabis) gingen.
Er was niets meer aan te doen, de nieuwe wet werd ook door andere landen overgenomen en al snel was het wereldwijde verbod een feit. Ze hadden het voor elkaar, de zakenmensen en grootindustriëlen. Heel geraffineerd was de vezelhennepplant, waar het hen om ging, definitief uitgeschakeld. Terwijl het verbod tot stand was gekomen, door een geheel andere hennepvariant in een kwaad daglicht te stellen.
Vanaf dat moment konden kunststoffen volop worden gebruikt voor textiel en andere producten, de houtindustrie kon zich helemaal werpen op het maken van papier en hennep voor medicijnen, die werden vervangen door chemische stoffen.
Waar denk je aan bij...
De demonisering werkt tot op de dag van vandaag nog steeds door. Vraag mensen wat het eerst in hen opkomt bij het horen van het woord 'hennep' of ‘cannabis' en ongeveer 80 procent van de mensen denkt aan drugs (blowen en jointjes) of aan ellende (criminaliteit en overlast).
Het is ook geen wonder, dat mensen zelfs nu nog op deze wijze reageren. We zijn in feite met z'n allen generaties lang gehersenspoeld. Onze ouders en grootouders werden al opzettelijk bestookt met compleet verkeerde informatie.
Het volstrekt achterhaalde verbod, uit het jaar 1937, houdt nog steeds de rehabilitatie en legalisatie van hennep tegen. Terwijl het dé oplossing zou kunnen zijn voor de vele problemen waar onze huidige maatschappij en het milieu nú mee te maken hebben.
Bron: Bangersisters.nl
Hi Elmanito, green friends,
Thanks for the Melassis and seasalt tip Elmanito.
It had the same recipe of Portuguese sea salt + blackstrap molasses
Ok, you guys made me curious... elmanito would you care to elaborate or share a link?