ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
tak jak w temacie, nic sie nie stanie roslince jak susze ja na strychu gdzie w dzien jest ok 30C a czasami w nocy spada ponizej 0C susze ja tam juz 3dni. Nic nie zaszkodzi nasionkom??
mogłes darować sobie zakładanie nowego tematu bo już jest o suszeniu... cieżko poszukać ? .... przy takich różnicach temp. jak u ciebie zioło moze zacząć pleśnieć ... porpostu pilnuj ... nasionka powinny być git... biorac pod uwage ze czasem pozostawione na dziko w ziemi w nastepnych sezonach sie rozwijają...
Zgadzam sie w zupelnosci z grubym, suszenie w takich warunkach jest niebezpieczne dla rosliny...
Natomiast z nasionkami jest zupelnie inaczej. W koncu przeciez w Polsce ziemia w zimie zamarza na kosc a jednak, na wiosne wszystkie rosliny z nasion pieknie kielkuja.
Ja osobiscie uwazam ze zamrozenie naszych outdoorowych pestek jest wrecz korzystne, bo nasladuje naturalny cykl natury w naszym kraju.
Dla niedowiarkow, dyskusja o zamrazaniu nasion, z ciekawym experymentem zrobionym przez bardzo dobrego breedera JLP (w poscie nr 13):