What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Stealth Mini Grows :)))

G

Guest

Tak jest wlasnie. Tak dla wszystkich ktorzy kochają trawke, ale nie lubią jej kupowac, i co najwazniejsze pokazywac ją innym gdy rośnie. Kochacie słodkie śmierdzące tajemnice to zapraszam na thread'a. Wszyscy i Ci mali i Ci wielcy hodowcy są mile widziani. Podzielmy sie wiedzą i indoor grows. Tak wiec jak ja to widzialem przed konstrukcją przykro mi ze taka bida ale nie mam aparatu hehe , to narazie tak :

To wlasnie moj caly projekt, najdluzej trwalo projektowanie, poprawianie, no i na koncu zdobywanie częscie. Jak wiecie zdobyc cos w naszym kraju do hodowli to jest paranoja, ale sie udalo. Najdluzej i najciezej bylo z HPSem. Ale jest!! nareszcie. :joint: :yummy:

Moze to wyglądac dobrze ale wierzcie mi jestem początkującym indoor growerem a tym bardziej box growerem. Jak wiemy hodowla stealth jest jeszcze bardziej wymagająca od normalnego grow w "scianach". Pozbywanie się smrodku konpii, hałasu wentylatorów, light leaksów, brzęku pompek i balastu do lampy to cała masa problemów, z którymi 21st century stealth grower musi sobie poradzic. Mysle ze mi sie udalo. JEdynie light leaks mi zostaly a o systemie hydro narazie moge tylko pomarzyc, takze spoko.

Obecnie hoduje tam POK Kush x Product 19 Freebie od Nirvany z SD. Hollands Hope jak wiecie wywalilem na dwor a te całe Freebie dalem IN. No i tak mam całą masę problemow z nimi. Po 1 schną po drugie słabo rosną a po trzecie chyba HC [ i tu zwracam honor sorry HC ] mial rację ze alu foil to lipa, bo chyba robi sie tam piekarnik a nie grow box. Rosliny mają jakby brak chlorofilu. Nie są soczyscie zielone. Pomijam ze są male bo to jednak cross z Hindu Kush a wiec Indika, ale mimo tego wcale nie mają duzych lisci i nie krzaczą sie :( !!

Jezeli kogos rowniez przesladuje rodzina, sąsiedzi i cala masa innych problemow i musi sie ze swoim hobby chowac do "szafki" to niech sie wypowie tutaj. Jak wam lecą takie mini growy ICMAGOWIE. Co sadzicie w boxach co polecacie? Co z waszego doswiadczenia najlepiej sprwuje sie w boxach. Jestem otwarty na debatę. Ja myślę o Northern Lights i jej wszelkich crossach. Pozdro :joint: :lurk: :yummy:

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
niezly plan pes3fan

na praktyce sie czlowiek uczy. widzialem super rezultaty z takich chodowli.
czlowiek moze miec najlepsze lampy i dodawki,iwszystko , i dalej nic nieznaczy ze uda mu sie wychodowac. niewszyscy ludzie majo dotego podejscie. tszeba byc cierliwym i jeszcze ras cierpliwym. mysle ze niedlugo pes3fan bendziesz chodowal jak fabryka,hehe
od tego sie zaczyna,hehe

powodzenia

peace

G

Guest

Dzienks Hot za slowa otuchy. Wlasnie wszystko mam jak mowisz, zrobione sposobem domowym recznym nawet oprawe do HPS mam z rury metalowej polerowanej, takze super. Przeciąlem kątowką i mam, a swieci ze hej. Tylko mam pare pytan i problemow. Bo rosliny na out mam monstrualnie zdrowe i mocne a in jestem kompletnie załamany. A przeciez nie mam zlych nasion ani calej reszty. Nawet posluchalem Cie Hot i wyjebalem te folie i dzis posmarowalem na bialo. Moze juz nie bedzie syndromy piekarnika. A i nie podalem wymiarow boxa oto one : 40cmX50cmX100cm thanks i narka

G

Guest

Going further ahead

Going further ahead

Ha Hot Prosze oto dla Ciebie i innych posmak tego co sie tutaj w tym nudnym miejscu dzieje. Zaczęlo sie niewinnie bo od zbicia kliku plyt gips-kartonowych. Skonczylo sie, zas na tym oto niewykrywalnym sprzecie do mini uprawy rosliny którą tak uwielbiamy.

Sprawa jest niebywale prosta i mowie teraz robcie sobie takie boxy ludziska. To proste jak konstrukcja taczki. Ciche wydajne nie do zauwazenia. Polecam. Pudlo skonstruowalem uniwersdalnie to znaczy moge tam uprawiac i hydro i soil plants. Moge rowniez ulepszac i zmieniac oswietlenie na MH fluoro itd. Jak juz wiecie tylko i wylacznie scrog to najwydajniejsza metoda hodowli w takim pudle wiec jest i siatka rozpieta 20 cm nad zieloną materią.

Aby maksymalnie wszystko wyciszyc system hydro zasilany jest pompką wyprowadzoną na strych.

Mam tylko wlasciwie jedno pytanie Ikser: czy te bubbles sa wystarczajace, bo sprawa jest taka ze pompka jest teraz jakies 5m od DWC bubblera i spadla wydajnosc ale nadal bulgocze. Zastanawiam sie czy nadal napowietrzy mi te opcjonalnie od 4 do 7 litrow pozywki?

W tej chwili dzieki pomocy jednego z sympatyczniejszych growerow na IC mam przyjemnosc zachodowac C99 :))) W hydro oczywiscie bo juz konstruuje to cholerne hydro i zbieram inf od miesiecy. O efektach pracy bede informowal.

Pozdro Pes3fan :joint: :woohoo: :wave:

G

Guest

super pes3fan bardzo ciekawie to wyglada
teraz jeszcze pare pytan:
posiadasz juz nawozy ???
jak rozwiazesz problem z ich dawkowaniem ???
jak bedziesz regulowal ph ??
jak bedziesz sprawdzal ph pozywki ???

G

Guest

No nareszcie jestem i chetnie odpowiem na wszystkie pytanka. Mazur: Nawozy, tak posiadam aczkolwiek nie specjalnie do hydroponiki [ wkrotce jednak sie w te najodpowiedniejsze czyli CANNA SUBSTRA zaopatrze ] Problemu z dawkowaniem nie przewiduje poniewaz zamierzam wyparzac bubblera co tydzien i wymieniac na swieza pozywke o tej samej zawartosci substancji mineralnych. Ph bede sprawdzal za pomoca testerow, najrozsadniej chyba tych z hempa, a jak nie to w byle zoologicznym są. Po drugie co do tematu PH to w tychze samych zoo sklepach sa regulatory PH plus oraz minus co prowadzi do tego ze nie bedzie trzeba kupowac kurewsko drogich specyfikow z Holandii :sasmokin: . Polecam hydroponike dla kazdego to naprawde proste w budowie i obsludze. Trzeba sie troche nalatac za czesciami ale warto. Pozdrawiam wszystkich Pes3fan :joint: :smile: :wave:

G

Guest

Witam,
Po burzliwych poszukiwaniach w celu ulepszenia mocy oswietlenieowej moje go boxa znalazlem cos ciekawego. Oferta w miare rozsadna, mysle ze dla kazdego kto wie o co chodzi:

Lampa 250W MH, czyli najdoskonalsze i najwydjniejsze żródlo sztucznego swiatla dla fazy veg jak i calego grow. Cena zestawu gotowego do podlaczenia [ wymaga tylko oprawki E40 ] , bez kondensatora kompensacyjnego to 164,00 zl [ kondensator 18,00 zl ]. Mysle, ze jest oplacalne zakupic cos takiego. :dueling:

Lampa Metal Halide 250W:
http://www.halogen.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=143

Zaplonnik HQI dla lamp 70-400W:
http://www.halogen.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=680

Statecznik HQI dla lamp 250W:
http://www.halogen.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=684

To podrasujemy growboxa [ 0,17m2 ]. 320W i az 153500 luxow :woohoo::sasmokin:
Jeszcze jak ktos juz ma pojecie i doswiadczenie z takimi lampami, to mam pytanie odnosnie ile CFM bedzie trzeba zeby schlodzic boxa z lampa 250W MH + 70Wpia+HPS ???? Pomocne posty mile widziane.
Pozdro Pes3fan :wave::joint::smile:

Ikser

Member
Powodzenia zycze!!! Jakby byly jakies sprawy, pytania, prosby i watpliwosci, to piszcie wszyscy na PM, bo nie mam internetu i czytanie zaleglosci w momencie kiedy korzystam z uprzejmosci znajomych ktorzy udostepniaja mi internet jest troche niemozliwe... Pozdro and PM ME;-):p:p... Yo!!

ChurcH

Member
Cześc pes3fani sądze że troche zadużo tego oświetlenia będzi jak na takiej małej powierzchni niewydaje mi się aby plony znacznie wzrosły, aczkolwiek moge się mylić.
Uwarzam że lepiej zamiast MH kupić HPS 250W i go tam wmątować.
A tom 70W HPs zrobić drugiego boxika na mame i klony?
Ale to tylko moje sugestie i odczucia.
Aha co do tego HYDRO możesz zastosować Polski nawóz BIOFLORIN on jest przzeznaczony do Hydro i do Akwarium.
Jak narazie powinien do VEGA wystarczyć a do FLO zakupisz se "Profesjonalne" nawozy.
A i kondensator no jeżeli niechceszz mieć zakłuceń w sieci elektrycznej to przyda się jego zakup i spada tam zużycie energi o jakieś tam niewielkie % <dla oszczędnych :D>
Ja mam 250W HPS bez Kondensator i mi to zwisa, :p . Ale jeżeli masz BOXa w domu to lampa może ci zakłucać np. prace TV, radia, monitora od kompa ogólnie wszelkich delikatnych urządzeń. Wtedy musisz kupić ten Kondensator.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytanka to chętnie ci poradze.

G

Guest

Dzieki Ikser za mile slowa. zaPeeMuje napewno 3m sie m8.

Fajnie Church, wielkie dzieki. Wiesz moim marzeniem jest w ogole boks z wymiennym oswietleniem z MH na Vega na HPS na flo. A inaczej jak kupujac wszystko pomalutku tego nie zrealizuje. A zaczynam od MH bo mam male rosliny wiec na razie przyda im sie Metal Halide. Szczerze miedzy nami to nie jestem milionerem i musze ciulac po kawaleczku na malego boksika. Czy to nie smieszne. Co za swiat.

Temat rzeka, huh wole miec zawsze swoje Nugzz niz kupowac cos niewidomego pochodzenia.

A i Church ile ten Bioflorin i gdzie go dostac [ mniemam ze w zoologicznym albo aqua ale moge sie mylic ] Pozdro i respect Pes3fan :joint::friends:>>Church<< Peace

ChurcH

Member
HYM ja bym bardziej się upierał na HPS250W z wzbogaconym spectrum niebieskim np takie modele z..
PHILIPSA nazywa się to:

MASTER SON T PIA AGRO

U OSRAMA:

PLANTASTAR
lub
NAV T SUPER 4Y

Dlatego się upieram żebyś zmienił zdanie ponieważnasze roślinki na VEGU są tylko kilka tygodni a na FLO całe 8tyg.
NA VEGU rośliny niepotrzebują aż tak dużej Lampy lepiej aby rosły kilka dni dłużej na VEGU pod słabszą lampą niż ...
..Dały mniejsze topy pod MH.

Ja bym Zainwestował w HPS 250W ,,,,
,,,a wsppomniałeś że masz jeszcze HPS 70W to se dokup 70W LAMPE MH bo startery i zapłonniki sątakie same.
Wtedy będziesz miał na VEGA 70W MH
A na FLO 250W HPS

Ja bym tak zrobił ponieważ uważam że to jest dużo bardziej Efektywne

Zobacz mój BOX jest <<0.25m2 - 0,17m2 = 0.08m2>> o 0.8m2 więkrzy mam tam HPS 250W bez wzbogaconego SPECTRUM i efekty są b.dobre.

Do naszych boxów z powodzeniem moglibyśmy stosować HPS150 W z wzbogaconym spectrum i teszch dobre ziółko by wyrosło.

A ty chcesz tam wsadzić 250W+70W
Policz sobie że ok. 30% tej energii jest przetwarzane a światło<<30% z 320W= 96W>>
A reszta czyli 70% energii to CIEPŁO <<70% z 320= 224W>>

Czyli jest to już niezły piekarnik a z piekarnikiem sie już przejechałęm 3 sezony wcześniej miałem innego boxa w którym miałem 2x250W ....i....
i.. awarie wentylacji roślinki uschły w mgnieniu oka...
Sytuacja powórzyłą sie niedawno w moi boxie który teraz mam też awaria i śmierć ukochanych.
Czyli doszłęm do wniosku że niezawsze więcej znaczy lepiej.

Zastanów się nad tym..

POZDRO KościóŁ

G

Guest

W sumie masz duuzo racji. Tak wlasnie myslalem o 70W MH. Czyli co mowisz dokupic tylko zarowke MH i wpasowac do starego balastu od HPS'ka i bedzie chodzic. No to tego to nie wiedzialem. Dzieki. Tylko ja to widzialem troszq inaczej. Na veg sama MH, zas na FLO MH+HPS wtedy bedzie bezpieczniej. Rosliny mi sie nie spala przy blowerze DOSPELOWSKIM tm. Mysle, ze jak sie nie przejade sam to i tak nie zrozumiem. Do pionierow swiat nalezy.

W ostatecznosci przebuduje boxa i podwyzsze do 200cm. Sfera marzen narazie. Nic powaznego, ale serdeczne dzieki za rade.

Pozdro to all Pes3fan :joint:

ChurcH

Member
Tak włąśnie jak piszesz na VEGU 70w MH.
A na FLO mozesz 250W HPS i 70W MH <stanowczo zadużo ale twoja decyzja>

I co do tego zapłonnika to tak wystarczy że kupisz tylko LAMPE MH i będzie świecić na Bebechach od HPSa

G

Guest

Bardzo fajny ten Twój boxik pes3fan.Wiesz co sądzę o wentylacji przez podłogę,ale chyba nie będziemy tego jeszcze raz roztrząsać. :dueling: Przy Twoim zapale dużo osiągniesz.Pozdrawiam! :joint:

G

Guest

Wiem Dr Cox. Spoko, teraz juz wiem ze sa rozne sposoby. U mnie to sie akurat sprawdza, ale nastepny box bedzie juz zupelnie inny.:listen2: Rury aluflex, mocniejsza lampa, jeden glowny wentylator dospela i VEG chamber pod albo nad FLO chamberem [ to jeszcze zobacze ]

Teraz skupiam sie na oucie. Moj priorytet to wygnac jakos dzikusy z mojego ogrodka. Sarny, wilki etc. Bo planty smierdza z dnia na dzien coraz bardziej. Skoro ja je czuje dochodzac sobie do spota to one chyba glupieja jak tam podchodza. W kazdym razie jak cos macie pewnego to polecajcie. Czekam na pomysly sprawdzone i podslyszane.

GL wszystkim HOT:friends:pES Peace Pes :joint:

G

Guest

Wiesz odradzam Ci dospela.Mam taki,to już od 4 upraw i ile on hałasu robi to jego.Co prawda obniżyłem jego obroty ściemniaczem pokojowym do światła,ale i tak już wysiada.Nie polecam,sam przechodzę na komputerowe 120mm.

G

Guest

Dobra spoko. Halas mi nie przeszkadza mam grow box daleko od miejsca gdzie spie hehe.

Damy rade.

Peace Pes

G

Guest

pes3fan said:

Witam
Czy wie ktoś czy z tym konkretnym statecznikiem i zapłonnikiem będzie działał HPS Son-T 250w? Pytam bo na innym forum wyczytalem coś takiego:

Schematy układów do lamp MH wyglądają identycznie, ale stateczniki do lamp MH i HPS o tej samej mocy mają inne "właściwości" elektryczne i nie są wzajemnie wymienne. To samo dotyczy zapłonników [nie zawsze bo niektóre zapłonniki imp firmy Philips są takie same do MH i HPS

W sprawach elektryki jestem kompletnie zielony a wole się upewnić czy wszystko będzie elegancko śmigać.

Pozdro :wave:

baryl89

Member
http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=8182 http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=21514 było by!!! idealnie aby ktoś mógł przetłumaczyc ten post i wyjasnił wszystkie njuanse wiadomo ze nie każdy zna angielski a systmy hydro w polsce kosztują sporo a konstrukcja takiego wynalazku tnie koszta o ok 60 procent jak sie nie mylę albo i więcej a zasada działania taka sama .plusem jest że to forum nie lobbuje sklep (znany polski i jedyny growshop) więc już jakaś szansa jest