What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

ScrOG

Mu5hr00m

New member
Witam,
czy ktos moglby powiedziec mi na ile (maksymalnie i optymalnie) klonow starczy lampa HPS 600W przy ScrOG+FIM+LST? Wiem ze warto sadzic jeden klon na 0.1m^2, ale spotykam sie z roznymi danymi dot. swiatla (gdzies tam pisze ze trzeba 75W na 0.1m^2, gdzie indziej ze 600W = 12-14 roslin).

polak

Active member
Jak masz dostep do klonow (mozesz miec ich duzo) to zamiast scroga ja bym dal soga :) ale to takie moje marzenia....

Mu5hr00m

New member
zamierzam trenowac roslinki FIM i LST a przy sogu bedzie to troszke ciezkim zadaniem. ScrOG nadaje sie lepiej do trenowania. Nie wiem tylko ile klonow jestem w stanie posadzic pod sodowka 600W AGRO.
Dużo to 16,25,50,100? Samo klonowanie i ukorzenianie to duzo roboty.
Z tego co udalo mi sie dowiedziec to ze przy scrogu mozna sadzic jednego klona na 10cm^2. Wynikalo by z tego, ze na powierzchni 1m^2 mozna wcisnac ok 100 klonow. Nie wydaje mi sie zeby jedna lampa 600W starczyla na tyle malych roslinek.

Last edited:

alien

New member
witam

Polak dobrze gada, jak masz możliwość to zrób SOGa a co do FIM + LTS pod siatką to myślę, że obejdzie się bez FIMowania. Ilość klonów zalezy tylko od Ciebie, jak dasz mniej zapełnienie ekranu potrwa dłużej (podaj dowierzchnie uprawy), podejżewam że masz troche ponad 1m^2... na taką powierzchnie 4-6 klonów to minimum i do zapełnienia siaty w 75% potrzeba ok. 1 - 1,5 miesiąca. Zwieększając ilość klonów skracasz ten czas.

peace

Mu5hr00m

New member
Powierzchnia uprawy to 1m^2 w kwardracie o metrowym boku.

SOG:
"Zazwyczaj w hodowli tego typu wysadza się aż do 9 klonów na 0,1m2 (stopa kwadratowa) (spotyka się też uprawy SOG, gdzie wysadza się 3-6 klonów na 0,1m2)"

czyli mam wysadzic tam maksymalna liczbe klonow, potrzymac krotko na wegu a potem przezucic na 12/12? Czy HPS 600W AGRO wystarczy dla dobrego oświetlenia 1m^2 siatki?

btw dzieki za porady :]

safo

New member
mi sie wydaje, że bardziej opłacalnym wyjściem byłby właśnie wpomniany SOG. Porób dużo klonów i nie pierdol sie już z tą siatką ;) jeszcze do tego gdy dysponujesz lampą 600 SOG jest najbardziej opłacalny.

Mu5hr00m

New member
"Przy wzroście wegetatywnym (ukorzenianiu) sadzi się 35-40 roślin, na 1m2. (klony, przy sog raczej nie rozmnaża się roślin z nasion).

Podczas kwitnienia i dojrzewania 10-12 roślin na 1m2. ( inne źródła podają 20 a nawet 30???. Według naszych doswiadczeń przy zagęszczeniu ponad 15r./m2 otrzymuje się kupę łodyg z małymi kwiatostanami) "

takze juz raczej wszystko wiem. dzieki wszystkim za pomoc :]

safo

New member
"Sea Of Green - technika ta polega na sadzeniu bardzo dużej ilości klonów, bardzo gęsto "upakowanych"(ok. 25 na m2) dzięki czemu światło jest maksymalnie wykorzystywane. Klony zaraz po ukorzenieniu wprowadza się w fotoperiod 12/12, początkowo zaczynają szybko rosnąć a później zakwitają. Ta metoda daje zazwyczaj wyższe plony niż standardowe rozmieszczenie roślin (10 na m2). Pojedyncze rośliny maja mniejszy plon za to jest ich dużo więcej.
"

txt pochodzi z hyperguide - pewnie sie już zapoznałeś z nim wcześniej ale dla upewnienia go tu umieszcze :p :p

R

retbatler

Thread trochę nieświeży, ale tytuł ma dobry, a i trochę użytecznych informacji już zawiera.

Robię SCROG, moja szafeczka okazała się trochę za mała i to ma być sposób na zwiększenie plonu przy wakacyjnych zbiorach.

Kwiatki to Blueberry z Dutch Passion, tak wyglądały 5 dni temu :

Jedna jest trochę zmutowana, stożki wzrostu rosną nieco w bok i liście z jednej strony nie rozwijają się do końca - na szczęście poza tym buja zdrowo, nawet lepiej niż ta normalna. Mam nadzieję że zakwitnie.
Obie ciachnąłem po zrobieniu tego zdjęcia nad 4 piętrem, i i dzisiaj dałem pod siatkę.

Mutant już zaczyna przerastać przez siatkę i nadszedł czas na pierwsze decyzje. Jak ustawić roślinę i którymi dziurami poprowadzić pierwszy wzrost?
Chciałem zrobić sobie jakiś plan - ponazywać gałęzie i oczka siatki i potem coś jak goniec na H3, następnie przewlekam pod siatką do H5...
ale chyba mnie to przerasta - przynajmniej na fazie :D
Rośliny rosną nierówno, każda ma 8 użytecznych gałęzi, które też różnie rosną, dla utrudnienia jest nieparzysta ilość rzędów - 9.
Chyba puszczę to na żywioł...

A Wy Panowie? I Panie - o ile jakieś tu są.
Robił ktoś SCROGa?
Wiem że Gelowas kiedyś montował w komputerze i Dr Greenthu teraz działa.
Jak sobie poradziłeś Doktorze? Już chyba powinno kwitnąć ?

BTW, tu jest fajny thread, Underground Man pokusił się o zebranie wątków o scrogu w jednym miejscu i od czasu do czasu updatuje. http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=24013

Zobaczymy co ten scrog jest wart, jakby mi wyszło tak jak na tym zdjęciu, to nie ma siły żeby mi plonów nie podniosło:
Bowlstacker said:

na razie jest tak :

Pozdro

G

Guest

retbatler said:
i Dr Greenthu teraz działa.
Jak sobie poradziłeś Doktorze? Już chyba powinno kwitnąć ?

...dokładnie, kwitną pełną parą NL okazało się trafnym wyborem widzę że boby będą bardzo "fotogeniczne" :joint: na początku miesiąca zrobię update, teraz ciśnienie z out itd
Jeśli chodzi co gdzie przeplatać to hmm trudno powiedzieć...u mnie to wyglądało tak że na początku próbowałem tego
...lecz po jakimś czasie zrobiło się ciasno i gęsto w końcu się pogubiłem lol i przeplatałem gałązki w ten sposób aby powstał w miarę równy ekran http://img262.imageshack.us/my.php?image=firstdayflo025yv0.jpg
Po przełączeniu na flo odgałęzienia wystrzeliły na jakieś 15-20cm w górę, trudno mi coś Ci doradzić, wiem co czujesz hehe jak to ugryźć... Ziom proponuje użyć wyobraźni a na bank coś z tego będzie. Błądziłem również w sieci poszukując info w temacie, zapodam kilka zdjęć które może w jakimś stopniu pomogą Ci zacząć

Powodzenia...!

PS ScrOG to fajna sprawa heh super że sie zainteresowałes !

Last edited:
R

retbatler

Dzięki Panie Tralal za ciepłe słowo. Niech Ci Bozia w kwiatkach wynagrodzi :D

Doktorze, bardzo pomocny post - thx.
Tak na gorąco, to na pewno nie mogę sobie pozwolić żeby mi wystrzeliły na 15 - 20 cm, bo zostawiłem na kwiaty 10 cm do szyby. Muszę przełączyć wcześniej i trenować dopóki będą rosnąć.

Jakby ktoś jeszcze miał doświadczenie ze scrogiem, albo ma jakieś materiały to podzielcie się :wave:

R

retbatler

pierwsze ruchy:
15713scrog-firstmoves.jpg

G

Guest

hooah...tak trzymac :friends: proponuje upychac liscie pod siatką o ile to możliwe, a każde odgałezienie prowadzić w oddzielne oczko.
Pozdro

C

cracker4

hmm 600w to nie za dzuo toche jak na 1m^2 :chin: to jakies 90 000l
mi sie zdaje ze spokojnie starczylo by to na 2m^2
pozdrawiam :wave:

Muczaczo

Member
:wave:
O doktorze, ładnie pojechałeś z tym srog'iem, brawo!!! Bardzo byłem ciekaw tej Twojej siatki, przypomnij ile tam masz krzaków i jaką lampę, 600W ? Widzę, że trochę nie ogarnąłeś tego żywiołu :D, nie za mocno przez siatkę przerosło?

Pozdro

bogusik2

Member
Lasek zamienil sie w haszcze nie do przebicia sie :D hehe Pod koniec Flo bedziesz miał piękny dywan topów hehe :p Obierać kosiarką zalecamy hehe
Wielki :respect: za mini narodowy park przyrody w szafie ;) pzdr

R

retbatler

Eno Doktorku, zajebiście kwitnie. Respekt :joint:

Muczaczo, co do "za bardzo" lub "za mało" przerośnięcia przez siatkę to powołam się na usera mtnjohn , który trochę scrogów już zrobił.

Pisze mniej więcej tak: odgałęzieniom można dać przerosnąć ile się chce, ale jest coś takiego jak idealna wysokość. Za nisko - krótsze topy, plon ucierpi. Za bardzo - lampa nie doświetli dolnych partii i plon ucierpi.
A odpowiednia długość w/g niego wygląda tak:
3822mtn8.jpg

Dobra robota Doc, fajny ten Northern Light, czekam aż napuchnie :) pozdro

G

Guest

Bóg zapłać Wam panowie za pochwały :joint:
Może i nie mam takiego doświadczenia ze scrog'iem jak wspomniany mtnjohn ale wydaje mi się ze jest właśnie tak jak napisał i u mnie łodygi maja średnio około 20cm (od pewnego czasu juz się nie wyciągają) zresztą sam zobaczysz Muczaczo jaki będzie efekt końcowy.
4xNLfemaleseeds 400W HPS zastanawiam się czy nie dołożyć 250 W hmm

Bogus hehe nie bój żaby...na obieranie juz zaprosiłem Urbana huh

A co tam u Ciebie w ogródku retbatler zapodawaj fotosy :yummy:

Pozdro

nice retbatler :wave:

Last edited: