What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Różnica miedzy in i out

simonwind

New member
Witam założyłem ten thread bo nie znalazlem podobnego, a zależy mi na jak najwiekszej ilosci głosów w przyklejonej ankiecie. Przeglądałem sobie sporawo ICmagu po przesiadce z haczyku#com i wynioslem (i wynosze he he :rasta: ) sporo mądrych rzeczy na temat cannabisu (min. to że diabeł tkwi w szczególach). Niejednokrotnie wpadało mi w oczy :)bigeye:) stwierdzenie że roslinka z out jest lepsza od indorka przy tych samych "Parametrach" (np. długośc vegu). Teraz podczas gdy nie moge spac (ścislej rzecz biorac cialo spi a umysl pracuje)i doznalem drobnego "olsnienia" (odkad ograniczyłem smazenie a palilem po pare razy dziennie codziennie od paru lat zdarza mi sie to coraz czesciej) chyba rozkminilem jak mozna zwiekszyc plon zmniejszajac rozchody $ ale nie chcem na razie zapeszac :joint: Wiec zapraszam do udzialu w ankiecie "czy wy tez sadzicie ze plony z out-u sa wieksze" (szczegolnie zalezy mi na wypowiedziach doswiadczonych growerow dla ktorych amplituda ilosci plonow jest niska ) Pzdr

Last edited:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Simonwind - podejrzewam ze zeby zalozyc ankiete, trzeba miec zrobione 50 postow, ale nie jestem pewien, zapytam admina.

Natomiast twoja kwestia nie wymaga ankiety. Odpowiedz jest oczywista. Zakladajac ze na outdoorze masz bardzo dobra ziemie pod rosliny, dobra sloneczna miejscowke i dostep do wody, oraz ze dysponujesz dobra genetyka, ktora zdazy dojrzec w naszym klimacie, no i jeszcze jezeli znasz sie na ogrodnictwie - twoj outdoorowy plon zawsze przewyzszy ten z indoora. A to z jednego zasadniczego powodu, nasze kochane sloneczko jest wyjatkowo dobrym zrodlem oswietlenia. (w duzym uproszczeniu) Ilosc lumenow docierajacych do szczytu rosliny jest taka sama jak lumenow docierajacych do samego dolu rosliny nawet gdyby roslina miala, hehe, np 100 m. Czyli ze tak samo duze szczyty moga (teoretycznie)na oucie byc na gorze i na dole rosliny. Natomiast efektywnosc lamp maleje z kazdym centymetrem odleglosci od zrodla swiatla. Efekt na indoorze - wypasione szczyty ale popcorn na dole. Nie moge znalezc odpowiedniej tabelki, ma ktos w zanadrzu?

pozdr, kov

Last edited:
G

Guest

to jest kwadrat odleglosci..
oddalasz o 100% to ilosc lumenow spada 4krotnie... ja stosuje od gory hps a po bokach swietlowki i to troche ten popcorn zmniejsza... no chyba ze ma sie ruchomy system oswietlenia i duzy rozstaw miedzy roslinami, wtedy to wyglada w in tak samo jak w out.

Last edited:

Azzzzzz

Member
Veteran
Sam otrzymalem dzieki uprzejmosci jednego z forumowiczow, wiec dziele sie
(chyba o to ci chodzilo Kov?):

Pozdr

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
cal=2,54cm.

Azzzz, no mniej wiecej moze byc ta tabelka, bardziej mi chodzilo o graficzne przedstawienie, gdzies to widzialem.

Pamietam natomiast ze ta tabelka troche mi problemow zrobila kiedys. Naturalnie z chciwosci staralem sie mocowac lampe w najblizszej mozliwej odleglosci opisanej przez tabele, a to nie takie proste bo trzeba bylo uwzglednic jeszcze to czy mi sie udaje ograniczyc cieplo lampy i jaka wysokosc zastosowac w jakiej fazie wzrostu rosliny - bo np sadzonka potrzebuje znacznie wieksza odleglosc, na vegu inna i w kwitnieniu inna. troche to na wyczucie trzeba brac a nie wedlug tabelki.

pozdr, kov

simonwind

New member
Hmmm Wlasnie to samo sobie rozkminilem i chcialem sprawdzic wage tej informacji. Otoz podczas dzisiejszego wschodu slonca zauwazylem ze zanim to sie stanie to zaczyna sie rozjasniac (zauwazyliscie ze swietlowki tez sie rozjasniaja :) A poza tym ze dlugosc dnia staje sie odpowiednio na vegu coraz dluzsza (do chyba 23 czerwca) a potem odpowiednio maleje. Utwierdzilo mnie w tym przekonanju to czym sie dzieli z nami Azzzz, oraz jeszcze natknalem sie na ciekawa stronke istniejaca od 1998 jakiego dobrego growera,na ktorej zawarte w niej informacje kiedys byly dla mnie poprostu nie zrozumialem, a zagladajac do niej dzisiaj rano zauwazylem ze jest na niej calkiem sporo ciekawych informacji w tym tłumaczenia z OG, The Lycaeum i Cannabis (o tych 2 ostatnich malo osob slyszalo) zreszta sami zobaczie, www.marihuana.prv.pl Pzdr

Ja preferuję outdoor nie trzeba ponosić większych kosztów a plon podobny, do tego roślinki z tego co mi wiadomo są zdrowsze od tych uprawianych pod lampami - co słoneczko to słoneczko.

Mam pytanie czy zbyt duża ilość nasłonecznienia naszej roślinki np; bardzo ostre słońce świeci np ; od 8 rano do godziny 19 czy może to jakoś uszkodzić roślinkę ? Bo mi znajomy ostatnio wmawiał, że nadmiar słońca również nie jest korzystny dla konopi.