What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Otwarta Pestka - rolnicy rolnikom rozdaja nasiona konopi

sioolyoo

Member
Jak co roku organizujemy inicjatywę Otwarta Pestka, której celem jest wymiana nasionek konopi pomiędzy rolnikami.

Regulamin jest prosty, mamy pulę ziaren, które podzielimy, a następnie za pomocą poczty rozdamy zainteresowanym. Możecie przesyłać do nas własne pestki, którymi chcecie się podzielić z innymi. Akcja będzie skuteczna wówczas, gdy będziemy również dawać, nie wyłącznie brać.

Mamy nadzieję, iż szczęśliwcy, którzy otrzymali od nas nasiona, zadbają, aby wyrosły piękne rośliny, wśród których znajdzie się również potomstwo przeznaczone przez Was na podzielenie się dalej, z innymi.

Inicjatywa ma na celu rozwój rynku konopnego, a także jednoczenie ludzi konopi wokół konopi oraz rozwijanie ducha solidarności.

Akcja nastąpi po uzupełnieniu pełnej listy obecności.
Inicjatywa wystartuje w miesiącu marzec, o której to będziemy jeszcze was informować. Tak więc jeśli chcesz pomóc to poinformuj swoich znajomych o tej inicjatywie, aby dotrzeć do jak największej ilości rolników.

Wielu rolników dziwi sie czy warto wszystkim rozdawać tak pestki ?
Tak, zawsze warto jeśli to ma zwiększyć rozwój przemysłu konopnego.
Mimo to, że może dużo ulec zniszczeniu, przepadnięciu to zawsze jakiś odsetek ludzi, którzy je otrzymają - wniosą swój wkład w rozwój przemysłu konopnego oraz tej inicjatywy.

Akcja przygotowywana jest na większą skale aby dotrzeć do jak największej liczby rolników i ciężko jest zweryfikować do kogo dotrą nasiona. Jednak staramy się dodatkowo opracować mechanizmy, które pozwolą nam wyłowić z tłumu fachowych growerów, którzy przyczynią sie do rozwoju tej inicjatywy oraz przemysłu konopnego.

Dużo osób nie czyta textu na stronie Otwartej Pestki ze zrozumieniem, tak więc drogi rolniku jeśli skierujesz do nas zapytanie sprawdź czy odpowiedniego info nie ma na stronie.

Pamiętaj bez Twojej pomocy ta akcja umrze śmiercią naturalną.
Jeśli chcesz nam pomóc, a jesteś rolnikiem, zaoferuj swoje pestki inny rolnikom za naszym pośrednictwem, nie krępuj się i napisz do nas, razem uzgodnimy najdogodniejsze warunki na jakich chciałbyś wspomóc innych.

Info na temat rozsyłki, adresu i innych danych będziemy rozsyłać w kolejnych biuletynach - jak tylko akcja wystartuje.

Wszystkich rolników prosimy o cierpliwość i wyrozumiałość.

pozdrawiam
ekipa otwartej pestki

masz pytania? to kieruj je na:
info: [email protected]
gg: 8118956

D

dEv-9

Chlopaki a gdzie znajde jakis poradnik o zapyleniu? Kiedy zapylic?
Hehe chodzi o odmianke low ryder. Niewiem kiedy maja sie poruchac, kwitna juz tydzien. Pozdrawiam.

W sumie nie ten temat chyba:p ale mowa o nasionach tez na open seed wiec ..:p

C

Ca2

dEv-9: zapylac najlepiej od początku.

sioolyoo: miałbym do rozdania niewielką ilość. Około 20 sztuk [G13xWhiteWidow]xSour Diesel IBl. Mamusia by Mr. Nice seedbank a SD IBL od bu$ki. Jest to typowy in...ilość niewielka więc 4 rolników indoor można by poratować.
Kto jeszcze figuruje pod hasłem "ekipa otwartej pestki" ??

Last edited:

rberciol

Member
Heh, ja na takie akcje patrze trochę pesymistycznie. Z pewnego forum pamiętam, że ludzie wysyłali za pośrednictwem kolesia swoje krzaki (różne rośliny psychoaktywne) oraz ich nasiona. Akcja nazywała się OpenWeed (pana e.) jeżeli dobrze pamiętam. Na początku wszystko działało sprawnie, po czym koleś gdzieś spierdolił. Przynajmniej jeszcze dwie osoby z tego forum powinny to pamiętać. Nie chodzi mi, ze Ty sioolyoo postąpisz tak samo, ale pozostał mi pewien uraz. Pozdrawiam.

baku

Member
no akcja zajebista jak najbardziej :D
ja się tez dołączam i mam około 50 outmixów pod polskie słoneczko myśle że jak każdy dorzuci się choćby troszeczkę to uzbieramy całkiem niezłą pule.
pzdr. :joint:

szok

Member
BZDURA ! jak bym miał komuś wysłać pestki to kolesiowi z tego forum a nie "anonimowemu rolnikowi". Lepiej zobaczyc potem co wyrosło z twoich nasion na fotkach, podyskutować na ten temat z konkretną osobą a nie po prostu zapomnieć.

sioolyoo

Member
szok nie bede ciebie komentowal bo to po prostu Szok ... Otwarta Pestka juz ma swoja historie, rok temu rozdalismy 25000 nasion i kto choc troche zaglebil sie w temat to wie ze na stronce moze zobaczyc to co z nich powychodzilo.. i wie ze to nei zadno badziewie. a za rok jak wsyztsko pojdzie zgodnie z planem to bedizemy najwiekszym openseedem na swiecie.

a co do jakichs oszustw itp itd. - my nie mozemy robic wyjebek bo inaczej nasze serwisy padna, kazdy wie z czym mnie kojarzyc itp itd. ja nie moge spierdolic po prostu. ten kto mnie zna to wie ze dzialamy uczciwie i w naszych dzialniach jest idea a nie jakies zamiary mataczenia.
to szukaj u komercyjnych dzialaczy, co na kase leca a nic od siebie nie daja.

pozdrowki!

P>S>

piszcie mi na privata jezeli chcescie podzielic sie pestkami

Last edited:
sioolyoo said:
Otwarta Pestka juz ma swoja historie, rok temu rozdalismy 25000 nasion i kto choc troche zaglebil sie w temat to wie ze na stronce moze zobaczyc to co z nich powychodzilo.. i wie ze to nei zadno badziewie. a za rok jak wsyztsko pojdzie zgodnie z planem to bedizemy najwiekszym openseedem na swiecie.

Najwikszy na swiecie OS -> INICJATYWA GODNA PODZIWU

W tym roku skorzystam z tego OS'a, a za rok mam nadzieje ze sam bede mogl wesprzec poczatkujacych rolnikow swoimi nasionkami :) Pozdro dla ekipy OP bo to co robicie zasluguje na wielki szacunek.

V

vod

szoku, nie jest mowa o wysylaniu kilku pestek, nie ten rzad wielkosci.
jasne kazda kropla sie liczy (a propos 20 albo 50), ale sioolyoo raczej zwraca sie do ludzi, ktorzy maja sie czym dzielic (np. jedna zapylona roslina na outcie ;) ). jak masz worek nasion, to do konca zycia moglbys je wysylac do ziomkow na forum i z nimi dyskutowac i podziwiac i mimo to do grobu bys zabral absolutna wiekszosc.

Last edited:
G

gelowas

Szoko, nie zakladajmy, ze pestki z OS pojda do smietnika, na pewno czesc ludzi zrobi z nich wlasciwy uzytek, chociaz niekoniecznie pochwali sie tym na www...a jesli chcesz podzielic sie z ludzmi z forum to co stoi na przeszkodzie (?) pytanie retoryczne, bo na pewno nie masz meszczakow. :]]]

rberciol, pamietam, jebac!! ale jakis tam kolo, a ekipa z MMM to dwie rozne sprawy, osobiscie wspomoglbym akcje, ale w tym roku nic nie zapylalem. :/

do zobaczenia!

bobinoon

Member
Heh, ja na takie akcje patrze trochę pesymistycznie. Z pewnego forum pamiętam, że ludzie wysyłali za pośrednictwem kolesia swoje krzaki (różne rośliny psychoaktywne) oraz ich nasiona. Akcja nazywała się OpenWeed (pana e.) jeżeli dobrze pamiętam. Na początku wszystko działało sprawnie, po czym koleś gdzieś spierdolił. Przynajmniej jeszcze dwie osoby z tego forum powinny to pamiętać. Nie chodzi mi, ze Ty sioolyoo postąpisz tak samo, ale pozostał mi pewien uraz. Pozdrawiam.
Enklava z .
Pamiętam tą akcje, gościa prawdopodobnie zamknęła policja...

bolk

Member
W zeszłym roku jakoś nie udało się skorzystać zawirowania w życiu mi na to nie pozwoliły...
Ale w tym roku myślę że skorzystam ;]
Jeśli trafią mi się jakieś krzyżówki z forum to tym bardziej mam cichą nadzieję sam w tym roku zrobić trochę pestek na następny rok ;]

kamil846

Member
[rok temu rozdalismy 25000 nasion] wow robi wrażenie , pozdro dla ciebie sioolyoo miałem kiedyś okazję sie przekonac o twojej dobroci na MMM

G

Guest

siema, wie ktos moze kiedy ruszy OtwartaPestka?? mialo ruszyc chyba kilka dni temu, a tu ni widu, ni słychu...

sioolyoo

Member
akcja juz dziala i leci ostro:) nie spimy prawie, tylko podpisujemy i pakujemy:)

w 9 dni 500 osob:)

Pozdrowki wszystkim !