What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

on czy ona

G

gruby

czy istnieje mozliwosc odczytu plci po wypuszczeniu 4 listkow.to pytanie zobie zadzaje chyba wiekszosc ludzi co?a wiec mozna ,ale powiem na wstepie ze informacje nie na 100% sa pewne.poprostu kilku set kultivatorow potwierdzilo swoje pszypuszczenia.zostal przeprowadzony experyment.
eksperyment zostal przeprowadzony na outdoor.nasiono wlozone bezposrednio do doniczki,szczegolnie z duza ostroznacia zeby nie przestawic doniczki/lub zmienic orientacje dopoki nasionko nie wzejdzie i nie przedstawi pierwszych listkow.(do ludzi probujacych praktykowac ten sposob)nie ma mozliwosci kiekowac w inym podlozu i pozniejszym wlozeniu do inne donniczki.takze mozna zastosowac ta technike w uprawie indoor,ale moze wplynoc na wynik swiatlo sztuczne ,poniewaz zaraz po wykielkowaniu roslina koncentruje sie na swietle,takze pomiar by musial zostac zrobiony tak szybko jak to mozliwe po wypuszczeniu pierwszych listkow.w momecie kielkowania otwieraja sie pierwsze listki i w tym momecie mozna dostrzec pierwsze normalne listki(nie wiem jak po polsku nazywaja sie pierwsze listki ktore wypuszcza mj)pod spodem jest zdjecie przedstawiajace wyniki testu.
w podczas eksperymentu potwierdzilo sie ze roslina z przewaga genow zenski pierwsze swoje listki wypuszcza w kierunkach polnoc- poludnie,a pierwsze liscie wschod -zachod.gdy roslina z genami meskimi zrobi to na odwrot.

chcem zacheci ludzi zeby sie tuta wypowiadali na ten temat.ogolnie temat jest z jednego z forow ,gdzie jest ciagniety juz 5 lat ,a to jest pierwszy post z tego tematu.

(powiem tyle ze tam jest to potwierdzone w 90%procentch)

Last edited:

pakonopny

Member
Ciekawy temat, wart stestowania. Musze przyznac ze slyszalem wiele opini o sexowaniu roslin przed flo . Ostatnio spotkalem sie z opiniami, ze ziarno jasne ma wieksze prawdopodobienstwo bycia samica. Jak wiekszosc juz wie jasne ziarno jest objawem niedojrzalosci, ale kto wie moze ta niedojrzalosc tez ma wplyw na sex nasionka. Na pewno ma wplyw na sile wzrostu i zdrowie rosliny tak ze sposob ten niepolecam nikomu.

Ghonox

Member
Teraz już trochę późno na testy.
Chyba, że ktoś indoorówki wykiełkuje tak i sprawdzi ;]

Pierwsze liście nazywają się "LIŚCIENIE"

Liścienie = Północ-Południe
Pierwsze piętro liści = Wschód-Zachód

/\ Samica

Samiec odwrotnie ;]

Przyznam, że o tym nie słyszałem nigdy ;p Można link do owego forum?

P.S.
A jak rozpoznać, gdy są po skosie (jak trzeci na obrazku)?

Last edited:

Cinnamon

Member
@Ghonox trzecia fotka jeszcze by uszła, ale co z tą panienką co ma liście na północny zachód i południowy wschód, skąd wiadomo, że to panienka ? Trochę to to naciągane ale warto po testować samemu przy okazji :)

@gruby daj jakiegoś linka czy coś :)

Peace iG... :kissass:

tredowaty

Member
z tego co doswiadzczyklem to samce zadziej sie krzacza i ida w gore jak szalone ale to tylko spostrzezenia z out...

57fun

Member
z tego co doswiadzczyklem to samce zadziej sie krzacza
tez byłem tego zdania do poki nie zobaczyłem jajców u ziomka na plancie który tak ładnie rósł...no nic,
gruby co do tematu to moze i miec to coś w sobie, niedługo zobacze co i jak bo mam 12 sionek na wacie i dzis rzucam w koko :]

G

gruby

juz blad.nasiono musisz wlozyc bezposrednio do ziemi(doniczki ,podloza w ktorym bedzie rosla).i jak juz wlozysz to nie mozesz przestawiac doniczki przez okolo 3 tygodnie,od wlozenia.najlepiej do tego uzyc jazyniowek .tak mi sie wydaje.poniewaz jarzyniowki sa dlugie i swiatlo pada z kazdej strony ,i roslina tak szybko nie ustawia sie do swiatla .moze gdyby polaczyc growlux z swiatlem dnia np 6500k .co otym myslicie?

Last edited:

Yarcio

Member
Bardzo ciekawy temat, mysle ze trzebaby go rozwinac u nas na forum. A przynajmniej podsumowac wszelkie wnioski i przypuszczenia z tamtego topiku. Gruby, wiesz, ze my nie bardzo z espaniolskim ;)

V

Varg

Właśnie przetłumaczyłem z Cannabis Grow Bible.. mam nadzieję, że się przyda, chociaż chyba nic odkrywczego tutaj nie napisano :)

Pierwsza metoda wczesnego rozpoznawania płci.

1) Jeśli uprawiasz tą samą odmianę w tym samym czasie, możesz zauważyć, ze niektóre rośliny są wyższe niż inne. To znak, że mniejsze rośliny to kobietki, a wyższe faceci.

Jeśli chcesz, możesz odseparować rośliny mniejsze od wyższych i przekonasz się ostatecznie, kiedy zidentyfikujesz płeć, czy jest to gra warta zachodu ;)

Kolejną rzeczą, którą warto wiedzieć jest to, że faceci wypuszczają pre-flowery przed kobietami. Jeśli masz wyższe rośliny, rozkrzaczające się szybciej niż te mniejsze, wyższe będą prawdopodobnie męskie.

2) Wymuszanie kwitnienia

Jest to prawdopodobnie najskuteczniejsza metoda szybkiego rozpoznawania płci. Po prostu ucinamy gałązke-klona z rośliny, wkładamy go do szklanki z wodą lub czegokolwiek do ukorzeniania. Ustawiamy fotoperiod na 12/12. Gałązka zacznie kwitnąć i pokaże płeć. Klony zachowują dokładnie taką samą genetykę jak roślina-matka, wliczając oczywiście płeć.

Powyższe metody, nie są w 100% precyzyjne, ale pomogą Ci zrozumieć więcej o widocznych różnicach pomiędzy męskimi a żeńskimi roślinami.

G

gruby

tak zgadza sie to jest potwierdzone,a zobacz czy jest cos na temat kalendarza biodynamicznego.a wjaki sposob ksiezyc wplywa na rosliny,wode.moze tak samo polnoc wplywa na chromosomy.nie wiem ,by trzeba bylo czegos w necie poszukac.ja jutro poszukam czegos

G

Guest

sorry ze sie wtrace w temat ale z pozycji goscia ktory chce budy nie nasiona to czy nie lepiej po prostu kupic femi? ghsco ma femi tansze niz regular na przyklad. moje dwa grosze pozdro

edit:
poza tym mozna to sprawdzic na femi;p

co do posta nizej: znacznie mniej bedziesz mial hermow niz facetow wiec wydaje mi sie ze latwiej to w taki sposob zweryfikowac.

Last edited:

Yarcio

Member
Varg, moim zdaniem 2 metoda jest w 100% precyzyjna, wszak to ten sam kariotyp i genotyp. Moze to ktos ujednoznacznic?

V

Varg

W Cannabis Grow Bible napisano jeszcze to:

"A good way to identify plant sex at early date is to look at the
calyx with the aid of a very fine magnifying glass. (See last page of
this book for pre-flowering/calyx illustration)
If the calyx is raised on a small short stem then it is probably
a male. If the calyx is not raised on a small short stem then it is
probably a female."

Nie mam pojęcia czym jest ten Calyx, ale chodzi o oglądanie czegoś pod szkłem powiększającym.. a Calyx to jakaś część roślinki, może gruby wiesz ocb?

tomato

Member
Veteran
Varg said:
Nie mam pojęcia czym jest ten Calyx, ale chodzi o oglądanie czegoś pod szkłem powiększającym.. a Calyx to jakaś część roślinki, może gruby wiesz ocb?

G

gruby

Każda żywa komórka także generuje pole magnetyczne za sprawą zachodzących w niej procesów biochemicznych i polaryzacji. Istnienie tych pól jest niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmów. Pole jest źródłem wzbudzania atomów oraz ich zmian na poziomie atomowym i cząsteczkowym, jest odpowiedzialne za zwiększenie tempa metabolizmu, prawidłowy przepływ krwi (nie za duża krzepliwość, wychwyt tlenu), poruszanie się i dystrybucję jonów w płynach komórkowych i wewnątrzustrojowych. Pole komórkowe musi znajdować się w równowadze z polami zewnętrznymi (Ziemi, Słońca, Galaktyki.). Szczególnie duże znaczenie ma tu orientacja biegunów. Pole magnetyczne "północne" (ujemne) ma wpływ korzystny na metabolizm istot żywych, w przeciwieństwie do pola ujemnego "południowego" - dotyczy to głównie procesów wychwytywania cząstek tlenu w tkankach i narządach.

W czasach nowożytnych nie istnieje już jednak zjawisko naturalnego, niczym nie zaburzanego pola magnetycznego Ziemi. Dzieje się tak, ponieważ rozwój techniki zaowocował pojawieniem się wielu sztucznych źródeł pól. Pochodzą one w większości z rozmaitych urządzeń elektrycznych i elektronicznych, wytwarzających pole elektryczne i związane z nim pole magnetyczne (pola te występują razem, w postaci jednego, złożonego pola elektromagnetycznego.) Efektem są obce, nierzadko szkodliwe pola. Zjawisko to, nazywane czasem smogiem elektromagnetycznym, pociąga za sobą istotne zmiany w metabolizmie komórkowym. Na skutek zaburzeń, zachowanie równowagi chemicznej i biologicznej staje się trudne lub wręcz niemożliwe, a zatem cały organizm może zacząć pracować niepoprawnie. Na poziomie komórkowym rzecz ma się następująco: dobrze dobrana wartość pola magnetycznego jest w stanie zmodyfikować przepuszczalność błon komórkowych dla jonów (zmienia wartość napięć elektrycznych na granicy komórki.) Przy polu o odpowiedniej wielkości występuje idealnie dopasowana przepuszczalność i komórka działa dobrze. Gdy pole staje się za duże, komórka może przepuszczać w obie strony substancje niepożądane. Obserwowanym tego efektem są (u ludzi) ogólne zmęczenie, złe przyswajanie składników odżywczych i podatność na choroby.

Rozwiązaniem jest w tym przypadku zjawisko magnetostymulacji, które odkryto w latach 90 XX wieku i zaczęto wkrótce potem aktywnie wykorzystywać. Zauważono korzystny wpływ działania na organizmy zmiennych pól magnetycznych o dość niewielkich natężeniach i unoszonych energiach (przede wszystkim o parametrach nie większych niż dla naturalnego pola Ziemi.) Oddziaływanie z takim sztucznie wygenerowanym polem zastępczym przyśpiesza metabolizm i wchłanianie składników odżywczych, przyśpiesza procesy regeneracji, usuwa wyczerpanie i ogólnie poprawia ludzkie samopoczucie. Innymi słowy, dzięki stosowaniu magnetostymulacji pola komórek będących pod wpływem pól szkodliwych ponownie wracają do swych naturalnych, pożytecznych wartości.

* Wpływ pola na rośliny

Pola magnetyczne mogą mieć pozytywny i pożądany wpływ na wegetację roślin uprawnych. Wytłumaczeniem tych zjawisk jest działanie pola na prędkość i kierunki rozprzestrzeniania się w roślinie cząstek materiałów budujących jej ciało. Cząsteczki te są na ogół cząsteczkami spolaryzowanymi (posiadającymi przesunięcie wewnątrz cząsteczki ładunku ujemnego i dodatniego. Pole zewnętrzne ma porządkujący wpływ na takie dipole. Procesy rządzące wzrostem rośliny są na ogół chemiczne bardzo złożone, ale w każdym przypadku pole magnetyczne jest w stanie je usprawnić.
CDN.

Last edited:
G

gruby

TAKSJE , taktyzmy
reakcje ruchowe swobodnie poruszających się organizmów żywych, wywoływane przez bodźce zewn.; polegają na przemieszczaniu się organizmu lub odpowiednim ustawieniu osi ciała względem bodźca; w zależności od rodzaju bodźca rozróżnia się termotaksję, fototaksję, fonotaksję; t. są istotnym elementem orientacji przestrzennej organizmów; występują m.in. u pierwotniaków, bezkręgowców, glonów, śluzowców, plemników roślin wyższych.
CDN

Last edited:

Ghonox

Member
To może by tak zbudować maszynę do kiełkowania dzięki której od razu by się znało płeć? :]

Maszynka oprócz trzymania temp 28*C, wilgotności, ciemności generowała by pole magnetyczne. Roślinki ustawiały by się do tego pola, tak jak w pierwszym poście.

@Down \/

Może dlatego właśnie na półkuli południowej (Australia) powstały Duckfoot, Dizzy, A.B.C ;s
BTW Ma ktoś nasionka ducksfoota? PW ;p

Last edited:

Latest posts

Latest posts