What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

O czego zależy intensywność zapachu krzaków?

V

vod

Krótki wstęp:
W zimie miałem pod lampą C99 i Gapefruity (w sumie 4 planty) i właściwie przez cały czas śmierdziały bardzo intensywnie. Teraz od marca stoją u mnie na parapecie, potem pod oknem po jednej C99, Grapefruit i White Widow i w ogóle ich nie czuć w mieszkaniu ani nawet w pokoju w którym stoją. White Widow i C99 kwitną już od miesiąca i WW ma już 6cm budsy. Myślałem, że po prostu jestem tak przyzwyczajony do ich zapachu, że go nie czuję, ale okazuje się, że ludzie którzy mnie odwiedzają też ich nie czują, nawet jak siedzą metr od nich. W kwietniu i maju, jak rośliny były jeszcze małe czuć je było zdecydowanie bardziej. Czasem nawet przed drzwiami, a teraz nic. Muszą postać z zamkniętymi oknami i drzwiami parę godzin, żeby je się dało wyczuć.

Z tych obserwacji narodziło się moje pytanie: Co wpływa na intensywność zapachu gandzi? (wiadomo wentylacja, kwitnienie, ale ani jedno ani drugie nie tłumaczy tego co się u mnie dzieje) Macie jakieś hipotezy, które by tłumaczyły wyżej opisany fenomen?

Po 1 - intensywnosc zapachu zalezy od odmiany
Po 2 - krzaczki pachna bardziej intensywniej noca niz w dzien <sam to zauwarzyłem>
Po 3 - umnie krzaczki tak samo jebaly na wegu co niemiara... przez 1 miesiac na flo zapach byl prawie nie wyczuwalny a dopiero pozniej zaczely bardzo mocno kwitnąc..
VOD zobaczysz jeszcze troche krzaczki bd na flo i zaczna pachniec :p
Takie moje zdanie...
PoZdRo

Leptosoma

s&#596;&#305;&#647;&#477;u&#477;&#8513; &#670;uoW
ICMag Donor
Veteran
Za zapach odpopiadaja geny jak pisze Ogrodnik,intensywniejszy jest podczas naswietlania.Zapach roslin na wegu i na flo jest inny,prznajmniej ja tak zawsze mialem.

Peace

tredowaty

Member
jak dla mnie to zapach jest lepszy jak swieci pieknie sloneczko niz jak przyjde w nocy no i oczywiscie od gatunku

G

Guest

Wg mnie zapach trawy pojawia się dopiero na poważnie w momencie obsypania kwiatów trichomami. To wszystko co jest wcześniej to tylko mały słaby aperitif :D

rastaman

Member
vod said:
Co wpływa na intensywność zapachu gandzi? (wiadomo wentylacja, kwitnienie, ale ani jedno ani drugie nie tłumaczy tego co się u mnie dzieje) Macie jakieś hipotezy, które by tłumaczyły wyżej opisany fenomen?

ehh...zastanow się czy tak banalne pytanie wymaga zalozenia osobnego threadu ? To nie jest temat wart dyskusji bo odpowiedz moze byc tylko jedna - to nie żaden fenomen, że zapach ganji (ogolnie roznych odmian roślin tego samego gatunku) jest uwarunkowany genetycznie. Nie mozna tego napisać w np w ogolnym threadzie "indoor pytania" czy "OUTDOOR - PYTANIA" ?! cóż...widocznie niektórzy są zbyt leniwi zeby zerknąć na te 9 podpietych threadów :badday:

@kov
proponuje podpiąć w/w thready, moze to jakoś skłoni nowych userow do rozsądnego korzystania z forum ;/

C

cracker4

moga pachnac mocniej noca a moga w dzien, to zalezy od wilgotnosci moim zdanie ;p spryskaj roslinki na sloneczku wtedy beda najladniej pachnac pozdrawiam :wave:

V

vod

Jol rastaman, osobiscie nie znosze threadow ktore maja 200 stron i pierdoli sie na nich o wszystkim i o niczym. Zeby cokolwiek znalezc trzeba sie naklikac jak glupi.
No ale whatever. Przyznam sie bez bicia: nie szukalem postow na ten temat tylko na chama sobie threada zalozylem.
Co do tego czy pytanie jest banalne. Moze i jest, ale dotychczasowe odpowiedzi raczej na to nie wskazuja. To ze zapach jest uwarunkowany genetycznie, tak samo jak i caly fenotyp, jest chyba dla wszstkich oczywiste i bynajmniej nie o taka idiotyczna odpowiedz mi chodzilo. W jakim stopniu i w jaki sposob uwarunkowany genetycznie? Czy tylko genetycznie, czy moze tez srodowisko ma jakis wplyw he?
Moje rosliny sa klonami. Maja takie same geny. Te co w zimie rosly, te co na wiosne smierdzialy i te co teraz tu stoja.
Moja hipoteza jest taka, ze intensywnosc produkcji olejkow eteryczny jest skorelowana z ogolna intensywnoscia metabolizmu rosliny. To wydaje sie logiczne, nie? I tlumaczy dlaczego pod lampami bardziej smierdzi jak i rowniez dlaczego w fazie intensywnego wzrostu bardziej smierdzi niz w czasie powolutkiego budowania kwiatow (uwarunkowanego chujowa pogoda).
Pozdro!

Poza tym kolego rastaman chyba nie rozumiesz slowa fenomen w moim poprzednim poscie. Slyszales o takim znaczeniu: FENOMEN=ZJAWISKO ?

Last edited:

rastaman

Member
Oj nie łapmy sie za słowa. W każdym bądź razie miałem na myśli głębsze znaczenie tego wyrazu. Masz racje, że zapach jest powiązany ze zmieniającym się metabolizmem rozwijającej się rośliny, ale jest to wpływ pośredni, który tez jest uzależniony od genotypu danej odmiany. Jak duży jest ten wpływ i na jakiej zasadzie to działa? Na to pytanie raczej Ci nie odpowiem. Z tego co wiem dana cecha jest zapisana jako odpowiednia sekwencja nukleotydów w DNA. Środowisko zew. na pewno ma wpływ na zapach ale wydaje mi sie, że jest on znikomy. No chyba, że roślina jest wystawiana na ekstremalne warunki w których nie jest w stanie sie rozwijać.

Pozdro :rasta:

kyqdeath

New member
jak mialem krzaki w pokoju w którym siedzialem caly czas, to zapach nie byl wyczuwalny, ale jak np schodzilem do piwnicy zeby dosypac ziemi to w zimnie zapach bylo czuc w huj mocno, dodam ze mam 2 lowrydery #2 wysadzone jakies ponad 2 tyg temu.

Latest posts

Latest posts