ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
olikos se niin et pistojaki pysty pakastaa ja käyttää viel se jälkee? ainaki jääkaapissaha ne säilyy jonku tovin mut jos pykee ni kertoisko mikä o tyyli..
Ei selviä pakastuksesta. Neste laajenee ja rikkoo soluseinämät, tuloksena sulatettaessa veltto ja kuollut kasvimateria.
En sit tiedä onnistuisko tissue culturen pakastus, tai sen tekeminen pakastetusta materiasta, mut se on työlästä ja ilman steriiliyttä epävarmaa. Tai nii tuskin nekään pakastuksesta selviäis, elävää materiaa sekin on..
Eli ei. Jääkaappi on ainut, mut en ole testannu ni en tiedä kauan säilyis, enkä tiedä missä vaiheessa olis parasta laittaa ne sinne. Et en nyt osaa neuvoa..
Pistot säilyy kyl ihan vesimukissakin pari kuukautta kun antaa erittäin vähäistä valoa ja kattoo lannotuksen+vesitilanteen niin et säilyy hengissä mut ei kasvata muuta ku juuria. Et jääkaappikaan ei ole välttämättömyys, ellei sit vielä pidempään aio säilyttää.
Alko itteäkin kiinnostaa ni kattelin tuolta noita ketjuja, mut en mee takuuseen..
Ekaks se et onko ne jo juurtunu? Jos on ni niillä on kuulemma huonommat mahikset jääkaapissa.
Eli mielummin sit juurtumattomia, suoraan puskasta leikattuja. Laittaa esim. märän paperin väliin silleen et se ei tihku vettä mut on kuitenkin kunnolla kostee märkä. Pelkkä varsi tietty siihen paperin sisään.
Ei lannotetta. Tuolla puhuttiin tupperwaresta eli minigrippi kävis. Säilyy kai jonku kuukauden.
Joku sano et oli jääkaapissa kehittyny juuret viikossa, toiset puhuu et juuret kehittyy vasta ku ottaa jääkaapista pois ja et sit ku ottaa pois sieltä ni ne kehittyis suht nopeestikkin.
Olen pistänyt 5 pistokasta isoon kivivillakuutioon ja nyt sieltä kuutiosta puskee siis juuria ympäri ämpäri, eli kun yritän saada nämä pistot irti toisistaan ja istitan osan multaan ja osan isompiin kkv-kuutioihin, niin haittaako, jos juuria katkeaa/tuhoutuu vai pitääkö niitä varjella 110%:sti?
Eli ottavatko juurtuneet pistot kovin itseensä, jos osa juurista katkeaa/ tuhoutuu osittain?!
Itellä kävi kerran silleen että just istutetut pistokkaat piti jostain kumman syystä vaihtaa toisiin ruukkuihin, ja varmaan kaikki juuret katkes puolesta välistä. Jäljelle jäi muutaman sentin juuret, ei tapahtunut mitään muutakun pari päivää kasvatteli uusia juuria ja jatkoi eloisasti kasvua. Kannattaa niitä kuitenki varjella mahollisimman paljon.
Täällähän on hauskaa ja hyvää meininkiä. Hetken seuraillu vierestä menoa niin aattelin hypätä sekaan ja heti ensimmäiseksi tietenkin tietoa kalastelemassa.
El hefen kloonauskeinot ei oikeen ole optimoituja vieläkään - pers vieköön. Kookokseen kloonauksessa on ollu niin surkea prosentti että hävettää. Kivivilla on helppoa ja jeessiä, mutkun sitä ei vaan jaksais kannella nurkkiin ja vähän etiikkakin sanoo vastaan, tiiä häntä. Kuitenkin löysin sitten Plantagenista turvenappeja ja ne on tuntunu suht fiksuilta, tosin yksikään juuri ei vielä ole puskenu ulos mutta eipä noilla hirveästi ikääkään ole. Ehkä sellasen 10 päivää vanhimmilla.
Ekat kokemukset noilla oli sellaset että kraanavettä ja turpoo. Turvonneena puristaa sitten vedet talteen ja kattoo ph:n ja punasellehan se meni. Hetken testausten jälkeen sain kaavaks jotain seuraava:
0,2ml ph up -> 20ml kraanavettä.
200ml kraanavettä johki lautaselle ja 5ml edellistä litkua sekaan
Nyt kun puristaa vedet talteen niin ph:n pitäis olla jossain sopivammilla alueilla. Mitäs nukkumatti sanois tästä?
Pienokaiset oon niihin ottanu seuraavasti:
1 x Iso kloonikammio
monta tyhjää lasipurkkia (oliivit on hyviä. nams.)
---------------------------------------
Kopista sellasia todella snadeja kavereita - ehkä pari-kolme nodee -> nappiin, trimmaa vielä lehtiä vähäsen ja lasipurkin alle kammioon. Parin päivän päästä ne on voi vierottaa noista purkeista ja pieniä siks, että kuuleman mukaan ne selviytyy kaikista varmimmin. Sen lisäks yks kaveri vie tilaa sen napin verran kammiosta.
Toinen kysymys olis myös elikkä missä kohdin lähdette antamaan kavereille ruokaa? Tuntuu siltä että vaikka juuria ei vielä näy niin lehtien päistä päätellen kaverille maistuis hieman. Oon sitten tarjonnu niille tippalitkuvettä suihkupullosta, tiiä sitten häntä onko sittee auttanu...
Ja tosiaan kiva lueskella teiä juttui. Ei oo turhan tiukkapiposta meininkiä täälä. over and out!
editti:
Ikävä kyllä nuo lehtien päät näyttävät menevän keltaisenpaan, alimmat enemmän mutta silmut päistä vähän kellertäviä. Mikä avuksi fellou meits? Suihkupullossa oleva litku: ec 0,5 (jotakin tippoja ahh:ta ja 5ml/litraan BN bioroots) ph 6.8. Siirsin kaiffarit loisteputken alta 200w eslin alle. Kammiossa on nyt 24 astetta ja 65% kosteutta.
kantsii leikata ne lehden käret heti pistokkaiden leikkausvaiheessa irti, ja muutenki trimmata
ei se paljoo tarvee kun kasvukärjen, tärkeintä on ne juuret tässä vaiheessa.
tosta litkujen antamisesta ennen juuria, ei ole yleensä ollu tarvetta mutta joskus luirauttanu jotain jämiä kasteluvesistä jos pistokas on näyttäny vajareita. lämpötila on tärkeintä kloonauksessa eli joku vähän päälle 20 ois varmaan optimi. mitä lämpimämpi sen huonommin juurtuvat.
kookoksessa juurtuu ihan hyvästi myös, ehkä vähän hitaammin kun villassa. jos kloonaa kookoksessa ei kannata peittää pistoja ollenkaan vaan muistaa vaan aina kastella!
Vois tän kuvan kai tännekkin laittaa, tonne yhteen ketjuun jo laitoin.. Harmi ettei nyt ollu juurtunutta kuvata, mut koko ainakin käy ilmi jos ei muuta.
Lämmöt 22-23C astetta, pieni esl n.20cm päässä(sivujen hukkavalo hyötykäyttöön). Kupu on ekan viikon päällä ja kerran tai pari avaan päivässä et ilma vähän vaihtuu, sit tokan viikon alussa sen voikin ottaa pois, siin vaiheessa alkaa haihtua huomattavasti kosteutta ja vettä saa lorauttaa melkein päivittäin lisää, haihtuminen on hyvästä ku juuristo tuntuu kehittyvän paremmin kosteessa ku märässä villassa. Nii kivivillakuutiosta leikattuja pikku palasia käytän, yhestä kuutiosta saa 27 palasta, yks kuutio makso viimeks 60cnt, ei oo ainakaan rahasta kiinni pistojen otto(paitsi et ei taida enää löytyä muita ku sellasia reiällisiä kuutioita myynnistä, niistä ei saa niin montaa mut yhellä metrin slabilla pärjää sit jo pidempään). Ei mitään juurrutus aineita tai lannotteita, lannotus alkaa vasta ku on istutettu. Yleensä juurtuu yli 90%, riippuen siitä kummosessa kunnossa emot on, jos on fosforista ja/tai typestä puutetta(fosforivajeessa varret punertaa ja typpivajeessa on kovemmat ku terveet tuoreet vihreet) ni juurtuu hiukan hitaammin ja tosi puutuneet ei välttämättä juurru sit ollenkaan.
On taas tulossa se aika kun pitää keskittyä enemmän siihen
ja
tämän
sijasta elikkä toisin kuin ulkoheeboilla, sisämiehet keksii muita harrastuksia kesäksi. Nyt olisi kuitenkin aihetta sivuava kysymys elikkä miten ja kuinka pitkäksi aikaa säilötte pistokkaita niin että ne pysyy hyvänä? Kesähelteillä on siis tosiaankin parempaa tekemistä kuin kuunnella takaraivossaan "onkohan kaikki hyvin" -jyskettä. ARVOSTAN apuanne suuresti ja hyviä kesänalkuja kaikille!
^^Kylä ne säilyy kun pidät juuret vaan tarpeeksi pimeässä. Mulla välillä kuukauden turvekiekoissa.. Juuret sitten kuolee kun kosteus on liian pieni tai valo läpäisee. Priketit lecan tai mun sellaisen piälle niin no problem. Lämmöt vaan tarpeeksi alas ettei gasva liikaa..
Tein valkoisesta parvekelaatikosta ja 15w loistarista pistokashuoneen
Terveiden kasvien pistot on itäneet semmosessa 9-10 päivässä ja huonommat 14-16 päivässä. Kattona toimii pala foliota.
Vois kanssa suositella turvebrikettejä, tuntuu toimivan siinä missä villakin.. Jos siinä on vielä vähän ravinnetta turpeessa, niin ei ollenkaan paha. Sieltä puskee juuria sitte niinku Pertillä partakarvaa.
AYO! Näillä tiedoillahan jo pääsee pitkälle, mutta hieman pikkuriikkisen syvemmälle haluaisin kaivella elikkä voisko tällänen skenaario toimia että laittais - nyt puhutaan jo juurtuneista pistokkaista siis - ne sellaseen litraseen ruukkuun kookoskuitua (vai multaa ehkä ennemmin?) ja sullois jonnekkin pimeeseen kaappiin tai ehkäpä vaikka vessaan todella hepposen keinovalon alle?
Tarkoitus olisi päästä tositoimiin sitten kun taas jaksaa innostua ja sillävälin pitää kantaa viriilinä toista kuukautta ainakin ja mahdollisimman vähillä tarkkailumäärillä elikkä jos ne vaikka kaks viikkoa ainakin kerrallaan säilyis henkihieverissä.
Possible? Not possible?
Jos on myös teorioita niin suostun pilotoimaan proggista silläkin edellytyksellä että kaikki menis vituiks. Ei vaan aina jaksais luottaa muihin - yleensä ei meinaan yhtä viriiliä pienokaista saa takasin kun mitä on luovuttanut...tiedätte kyllä
VIELÄ EDITTIÄ TURVEBRIKETEISTÄ:
Ne on halpoja ja hyviä ja maatuu (vrt. kivivilla) - mutta ne on happamia. En tiiä miten tuo nukkumatti valmistelee briketit, mutta jotenki ite oon päätyny siihen että liuottaa niitä ensin tyyliin pH 8,5 litkussa ja sen perään pH 7:lla ennenkuin alkaa lykkimään pienokaisia niihin. Sitten turpeen kanssa on tärkeetä se että painat varren juuresta sen reiän tiiviiks! Mulla pystyynkuolleisuus johtu 95% siitä (ja loput 5% ku törppönä suihkutin niiden päälle vettä ja kasvihuone + melkeen päivittäinen vesisuihku = takuu varma mädäntyminen - idiootti minä). Viimeksi brikettien kanssa annoin jostain 7-8pvä eteenpäin tosi mietoa litkua niille niin lemme tell you yksikään lehti ei kuollut! Joka ikinen oli siis vihreä istutusvaiheessa! Dämn ne oli herkkupistokkaita!
mullassa on pidempi kasteluväli kun kookoksessa joten suosittelisin sitä tässä tapauskessa ehkä.. toisaalta kahta viikkoo et saa mullassakaan jätettyä kasvia huolehtimatta, tuskin viikkoakaan. tarvitset jonkin automaattisen kastelujärjestelmän!
^^
Mä vaan runnon ne sormien välissä pehmeiksi 6 phn vedessä.. Eli rikon mahd paljon että juuret pääsee penetroitumaan helpommalla.. osa mulla menee cocoon ja osa turpeeseen/multaan joten 6 ollut hyvä keski arvo
Joo ja pistokkailla aina painetaan matsku kiinni varteen ettei ilma tee tepposia on sitten villa tai turve tai pylly
Liika kastelu..enemmän ongelmia. suihkutan kerran pistot kun otan. Sitten se on sinä. pistot ekaksi lasiin/mukiin vuorokaudeksi ainakin jos ei enemmäksi..sitten kun haava kiinni menee matskuun. Koskaan ei yhtään pistoa mikä kuolisi, jos ei tule isoja lämpöeroja. Ne jotka ei elä ekan vuorokauden aikana vedessä ei pistetä eteenpäin..(harvoin, erittäin harvoin).