What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

mini indoor WW & JH by tommyboy

tommyboy

New member
witam i zapraszam wszystkich na mini indoor!

Mam nadzieje ze mi pomozecie w uprawie, ja dopiero startuje wiec potrzebuje duzo porad.

Dane:

White Widow & Jock Horror ( nasiona z nirvany, niestety niefem. teraz zaluje bo w sumie nie mam miejsca zeby posadzic wiecej niz 2 roslinki, wiec jak sie okaze ze to meskie... eh ) na wysiew czeka jeszcze Haze.

HPS 400 W ( niestety z braku funduszy przy tej uprawie bede uzywal tylko hpsa w przyszlosci planuje kupic zarowke MH na veg. ktora zreszta smiga na tym hpsie)

Ziemia Terra Prof.

dodam do tego perlit oraz keramzyt na dol i gore, na razie bez tego bo czekam na przesylke. Znaczy perlit jest w ziemi ale moim zdaniem troche za malo.

Na sam poczatek ta mieszanka wystarczy ale planuje dokupic GHE Flora Series i Ripen, tutaj mam pytanie do was, co jeszcze moglbym dokupic z odzywek na veg czy flo? chyba ze to wystarczy?

aha uprawa nie w zadnym boxie tylko w lazience, wolno stojace krzaczki a nad nimi HPS.

oto moje malenstwa 1 dzien jak wyszly z ziemi

WW

JH

zobaczcie na tego JH, wypuscil dwie lodygi?? dobrze czy zle - jakis mutant?

kiedy moge wrzucac malenstwa pod hpsa? na razie trzymam pod Philipsem 60W , moja lampka nocna:)

Last edited:
G

Guest

pokaż boxa całego. jakie ma wymiary, co z wentylacją, jaka temperatura?

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam i pozdrawiam
Tak dokup PK13-14 na flo czyni cuda.....sam mam pirszego indoora pod 250w ale wsadzilem feminizowane (JH ja bym go zostawil ---niezly ewenement---ale dosadz cos jeszcze,pamietaj ze mozesz miec BAL SAMCOW...moze kiedys sie pobawie w zapylanie narazie czekam na zbiory i test...porownania...

tak to umnie wyglada po m-cu wega
Ziemia ktora posiadasz jest O.K.dlatego uwazaj z pozywkami, przez 2-3 tygodnie nic nie dolewaj ...WODY TYLKO ODSTANEJ(sam jej uzywam dodaje torfu i ziemi pod surfinie ...i duzo perlitu )
P.S.
Uzywam canna terra flores NPK 2-2-4 + terra bloom Plagron + PK 13-14 nie moge duzo powiedziec na temat Canna i Plagron (moj 1 raz )ale po podaniu PK13-14 wszystko sie zmienilo :headbange ...

Escobar

Active member
Siema
Koniecznie dokup jakis nawoz na veg tej samej firmy co na flo. W tej ziemi powinno sie stosowac nawoz juz od 2 tyg bo inaczej roslina zacznie pokazywac niedobor czegos.

tommyboy

New member
@grunwald: boxa nie mam jak pisalem wczesniej, roslinki stoja w lazience a nad nimi HPS 400W, na razie trzymam je pod zarowka philipsa 60W, temperatura 31C, jak odpale HPSa to uruchomie jakis wiatrak bo oprawa nie ma szyby i moze byc troche cieplej, chociaz lazienka jest dosyc duza:) kiedy proponujesz przejsc na HPSa? czytalem ze male roslinki nie lubia od razu sodowek

@ziel-zielona: czytalem ze PK 13-14 niezle robi wiec na pewno zamowie, fajnie ci rosna dziewczyny, ile ich tam nawrzucales? nie za mala doniczka jak na tyle roslinek? niestety nie moge nic dosadzic poniewaz jestem ograniczony miejscowa (reszte lazienki zajmuja kosmetyki mojej zonki hehehe), dlatego licze na lod szczescia z plcia roslinek...

@Escobar: nawoz na pewno dokupie a dokladnie zamowie:
GHE FloraSeries, 3 nawozy po 0,5 litra (F.Gro, F.Bloom, F.Micro) + Canna PK 13-14 Super Bloomer + Ripen na ostatnie 10 dni, czy taki zestaw nawozow bedzie ok?

Last edited:
G

Guest

Szacując na podstawie pomiarów oświetlenia, to bez ścian wyłożonych choćby kocem ratunkowym, a już w szczególności bez ścian, część światła (jeżeli nie walnąłem się w wynikach, to jakieś 20-30%) będzie się marnować.
Plusem jest lepsza wentylacja więc temp powinny być niższe.
Uważaj na wilgoć (jak to w łazience).
Zastanawiałbym się nad jakimś wentylem w miejscu kratki od komina. Najlepiej z higrostatem. I teraz najważniejsze. Jeżeli to jest blok, to możesz mieć problem z zapachem. Nie wiem jak u ciebie, ale w niektórych blokach zapachy potrafią się przedostawać przewodami wentylacyjnymi do innych mieszkań. A WW tufi jak stare kalesony więc uważaj na przypał.
Dodatkowym problemem może być wybuchowa mieszanka wilgoci i prądu, przemyśl to dobrze. Zresztą wiesz jak to jest w łazience, tu się coś chlapnie, tu coś rozleje i nieszczęście gotowe. Odpukać.
Trzymaj się i życzę powodzenia.

tommyboy

New member
@Filipek: teraz to mnie zmartwiles z tym zapachem, na szczescie to jest nowy budynek i ani razu nie wyczulem zeby jakikolwiek zapach przechodzil z innych mieszkan, ale przezorny ubezpieczony, co proponujecie w takim razie na zabicie zapachu? nie bardzo zeby to urzadzenie bylo wiszace na scianie, na suficie czy w kratce, poniewaz czasami wpada rodzinka czy znajomi a ja NIKOMU nie mowie... chyba ze jakies o malych rozmariach najwyzej bede zdejmowal, chociaz i tak bede sciagal hpsa a roslinki do szafy na czas odwiedzin:) ale prosze o jakies najprostsze rozwiazanie.
jesli chodzi o wilgoc... hps swiecic bedzie tylko w nocy 12 godz. wiec wilgotno juz nie bedzie, veg tylko musze sie przemeczyc 18, wiec to zagrozenie raczej odpada, tym bardziej ze czytalem iz zarowka hpsa tak szybko nie peka, musialbym ja spryskac woda. Ale dzieki za przestroge, bede na to zwracal uwage.
Jesli chodzi o marnowanie swiatla, trudno, HPS 400W to i tak za duzo na 2 roslinki, bede je naginal pod swiatlo wiec mysle ze bedzie ok,
dzieki Tobie rowniez:)!

G

Guest

W takiej sytuacji poważnie zastanawiałbym się nad boxem. A co jeśli rodzinka wpadnie znienacka, albo przyjdzie Pan sprawdzać sprawność wentylacji (kominy)?
Chować wszystko w pośpiechu, stresować się...
Nie widzę też sposobu żeby ten zapach usunąć bez zbytniej ingerencji w wystrój łazienki;)
Moja rada- box + filtr węglowy i wentylator kanałowy. Mniej przypałów.
Wiesz, teraz to się może wydawać przesadą, ale to będzie kilka miesięcy w których będziesz żyć w ciągłym stresie + koniec flo kiedy rośliny będą capić nie tylko w łazience, ale w całym mieszkaniu i być może na klatce. Jeśli nie chcesz boxa i upierasz się przy łazience, to dobrze zaizoluj wszelkie połączenia prądowe, ustaw osprzęt w najbezpieczniejszym miejscu i załatw sobie wentylator łazienkowy w miejsce kratki wentylacyjnej. Wtedy wymusisz cyrkulację powietrza z mieszkania do łazienki i dalej w komin, więc smród ograniczysz tylko do tego miejsca.
Aha i co jeśli ktoś odwiedzi Cię pod koniec flo, kiedy krzaki będą spore i nawet schowane na czas odwiedzin w szafie będą tufić

tommyboy

New member
damy rade;) na szczescie nikt mnie nie odwiedza bez anonsowania sie to raz,
dwa jesli przyjdzie Pan sprawdzic wentylacje to mu nie otworze:) albo umowie sie na konkretny termin,
na szczescie ja bede mial max 2 roslinki, moze nawet jedna jesli sytuacja mnie do tego zmusi, wiec az tak mocno to nie bedzie walilo mam nadzieje, ale super pomysl z tym wentylatorem lazienkowym, kupie jakis zajebiscie mocny i szybki hehehe, dzieki za pomysl! do tego dorzuce zapach w kontakcie, swiece or kadzidlo od czasu do czasu i pochlaniacze zapachow-znasz jakies dobre? to powinno wystarczyc na moje dwie panie,
tak mnie przestraszyles ze pod koniec flo na pewno nikogo nie wpuszcze do domu:)
aha i next time bede dopieral odmiany wedlug smrodku

Azzzzzz

Member
Veteran
Hej Tommy, dasz rade, ale jakbym byl w twojej sytuacji bym boxa staral sie gdzies umiescic w lazience, poprostu efekt bedzie naprawde leprzy, w boxie latwiej wilgoc kontrolowac, swiatlo ci nie ucieka a i temperatura pod kontrola.
Jak zrobisz to ja i tak zycze powodzonka :wave:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Witam was ludziska.... stuknal mi dzisiaj 28 roczek :headbange bedzie sie dzialooooo.....
Tommyboy sam widzisz ze Box to jest rozwiazanie na wszystkie niedogodnosci ....

zmontuj boxa pomaluj, wsadz wentylatory, zasadz, podlewaj, i podziwiaj(pamietaj ze box ma chulac sam.....czasowy wlacznik....co bedzie gdy zapijesz i zapomnisz wl/wyl....(_!_).....).....ja mialem problem z temp. 40-45^C na testach bez roslin ....ale zbilem temp do 30-33^C (wentylator lazienkowy kanalowy). Zawsze cos wyskoczy !!!...Zrobisz jak zechcesz.....ale podkreslam szkodliwosc HPS na oczy !!!!!(w lazience !!!!po ukulaniu turbana i umyciu raczek i wyjciu z kibelka ---CIEMNOSC WIDZE CIEMNOSC----)tak mam za kazdym razem jak tylko zuce okiem na planty.....pisalem wczesniej o zestawie

tak dokarmiam moje dziwczyny .czekam na korekty!!!!(jak myslicie dobry MIX??)
Pozdrawiam

tommyboy

New member
maly update,
tak wygladaja moje roslinki po tygodniu pod 2 x 40W phlips,

taki pech ze jak wrzucilem pod HPSa, po jednym dniu padl mi wiatrak i musialem odstawic na chwile sodowke,
a ze w Castoramie i w OBI nie ma wiatrakow biurkowych, pare dni jeszcze pobujam sie z philipsami wrrrrrr ( tak samo nie ma dolomitu, uslyszalem: po sezonie, what ?!!#%#$@$?!

niestety WW nie wyglada dobrze, zobaczcie:

o ziemi pisalem wczesniej, bardzo dobrej jakosci niby, dopiero co przesadzilem je do wiekszych doniczek wiec ziemia jest swieza z dodatkami, okolo 2 tyg. mozna je trzymac bez dodatkowego nawozu, wiec nie przenawozilem,

bledem moglo byc spryskanie podczas naswietlania, moglo to wypalic roslinke? wiem ze przez pare godzin mialy temp. okolo 37 C jak padl wiatrak, moze temperatura? co mozecie doradzic? woda odstana oczywiscie

co dziwne Jock Horror nie zolknie a ma takie same warunki...

w sumie rosna dwa Jocki:) odnozka mala na razie sie trzyma heh

G

Guest

:wave:
Spoko beda zyc!:D Daj im pic i kontroluj temperature, pamietaj o odpowiedniej odleglosci miedzy zrodlem swiatla a malenstwami! Spryskiwanie? hmhmhm siewki bardzo to lubia...nie widze zadnych oznak przypalenia w ten sposob!
Pozdrawiam!:joint:

bialy_mis

Member
Wygląda mi to na przelanie lub złe pH z naciskiem na to drugie. Niby ziemia przeznaczona do uprawy konopii ale może woda, która podlewasz - mimo, że odstana - zmienia Ci pH gleby?