What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

MikroGrow: PrePoczątek...

topic

Member
Witam Uall ;]

Się zbieram i zbieram i czytam i czytam i planuje się zabrać za pierwszy nieTeoretyczny grow...:dance013:

Chciałbym jakieś porady dotyczące mojego planu, a mianowicie:

BOX (wyłożone mylarem diamond):Podłoże:
coco(nabyłem już): http://www.rimkowalczyk.pl/product/167.html
+
ziemia: http://www.compo.pl/pl/consumer/produkty/pottingsoils/products.html -> COMPO SANA Podłoże najwyższej jakości
potting-soil-03.jpg_630933200.jpg

Uodrzyweczki:
BioHumus Forte(ale nie koniecznie)
planton S i planton K
Dostęp do boxa miałbym co 2-3 dni... dlatego w planach mam dokupić: http://blumat.pl/product_info.php/info/p58_Adapter-do-butelek-XL--2-szt--w-blistrze.html

topic

Member
Mikro bo:
-oświetlenie: 2x23W CFL K2700, 12/12 od sionka...
-wentylacja: wiatraczek komputerowy 80mm + 40mm dla "wiatru" :D
-wlot pasywny...

Bubbles84

Member
nien no z calym szacunkenem, ale zlituj sie nad tymi roslinkami, jak juz tyle pracy wlozyles to wloz im choc 3-4 te swietlowki, lecisz 12/12 od samego poczatku wiec nie odczujesz poboru pradu a te 2x23 w to nie robi roboty za duzej. pozdro

lob19

Member
Veteran
Ja mam teraz boxa w PC i z dwoma świetlówkami była lipa, a co dopiero przy twojej powierzchni. Nie polecam tez jechac od razu 12/12, bo rośliny wychodza bardzo małe - zaczynaja kwitnąć w momencie gdy pojawiają się pierwsze odrosty i powstaje dużo popcornu. Jeżeli użyjesz tych boxów z ikei to powinno byc wystarczająco dużo miejsca aby potrzymać jae 2-3 tyg. na vegu aby się trochę rozkrzaczyły. Potem zrobisz lst i/lub scrog i będzie git.

Amnnesia

Member
Szczerze mowiac moim zdaniem przedmowcy maja racje przynajmniej 3-4 kompakty ze 2-3 tyg wega a potem na flo hps 70-100 w sama startowalam na swietlowkach dawno temu i gra nie warta swieczki jak dla mnie bo bobki beda male i luzne przemysl to pozdro:smokeit:

Bubbles84

Member
na icmagu angielskojezycznym jest temat poswiecony cfl'om kolesie tam leca na okreslonej powierzchni pod okreslonym watarzem na swietlowkach bodajze do 200w na cfl a na mieszanych chyba 150w, poszukajcie oplaca sie zobaczyc juz kilkanascie jak nie kilkadziesiad growow przelecialo tam do konca - pokazane sa mokre i wysuszone zbiory. pozdro

Ed
; prosze temat sie nazywa : The Official 1 sqft Challenge oto link zachecam do lektory ; http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=108973

czerwony

Member
compo sana jest zbyt nawieziona... przede wszystkim za dużo azotu, ale ogólnie używając tej ziemi raz zmarnowałem uprawę, rośliny rosły zajebiście (kilkukrotnie lepiej niż zwyczajne tempo) do pewnego momentu, a potem nąstąpił wielki crash

B

BajCus

compo sana jest zbyt nawieziona... przede wszystkim za dużo azotu, ale ogólnie używając tej ziemi raz zmarnowałem uprawę, rośliny rosły zajebiście (kilkukrotnie lepiej niż zwyczajne tempo) do pewnego momentu, a potem nąstąpił wielki crash

Nie zgodzę się z Tobą. Planty w tej ziemi rosną naprawdę dobrze. Cena/jakość jest naprawdę zadowalająca. Dzięki perlitowi i kulkom agrosil poprawia też gospodarkę wodną. Ma też wg. mnie dobrą strukturę. Na weg nie potrzeba wogle dodatkowych nawozów. A na flo wystarczą nawozy PK które zawierają mało azotu. Jeśli wg. Ciebie ma tego azotu za dużo, czemu nie stosowałeś jakiś humusów które owy azot wypłukują?

Kiedyś o ile pamiętam kov (mogę się mylić) proponował mieszankę 50/50 compo uniwersalnej z compo podłoże do pikowania. Miała ona o ile się nie mylę poprawić strukturę owej gleby względem samej compo uniwersalnej.

lob19

Member
Veteran
"The Official 1 sqft Challenge" to biblia microgrowerów. Mozna tam znaleźć w zasadzie wszystko na temat uprawy w małych przestrzeniach. polecam też "PC case growers club" czy coś takiego

Bread

Member
Dobrze, że widać nowych hodowców na horyzoncie. Dawno mnie nie było, chociaż wiele sie na forum nie zmieniło. Jadym do 50 postów.

topic

Member
Dzięki za odpowiedzi !!

działy generalnie mam "obcykane" ale nie do końca ma sie to tak super do polskich realiów i mojej zasobności portfela :D

HPS-> niby lepszy ale zostanę przy CFL, które niesą o wiele gorsze...

CFL 36W -> szukałem szukałem szukałem i nieznalazłem...

przymierzam sie ewentualnie do 5x 23W: w 4 rogi żarówki podwieszone pod sufit a na środku jedna żarówa vertical...

Mój ulubiony wątek: http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=64551

co do "veg/flo form seeds" to zamierzałem się na początek na LR or LR#2 żeby byla większa szansa ze bedzie choć 5g :D

ale możliwe że śmignę cos bardziej kczczastego :D po z 14 dni veg bedzie jak raz...

lob19

Member
Veteran
poluxy są spoko, jadę teraz na świetlówkach 24W i efekty są lepsze niz na osramach o tej samej mocy

topic

Member
nic bym do tych poluksow nie mial pozatym ze sie kurewsko grzeja
to nawet dobrze bo w pomieszczeniu temperatury są ZAWSZE poniżej temp mieszkaniowej... myślałem już o tym zeby boxa obłożyć styropianem...

ale skoro się grzeją bardziej niż osram to znaczy ze energia nie idzie w światło tylko w temperaturę...

w takim razie musze poszukać u mnie w mieście... bo przesyłka za 10 zł to przesada :]