What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Mały box - Pomoc

Eustachy_

Member
Witajcie

Ci co obserwowali naszą poprzednią hodowlę wiedzą że box i miejsce jest spalone. Mieliśmy 9000 lm i jedną roślinkę.

Teraz żeby uniknąć jakiegokolwiek przypału chcemy zrobić jak najmniejszego boxa, chcemy ScrOG (to chyba połączenie FIM + LST + Siatka). Box chcemy na dwie roślinki, wiecie jak dobrze rozplanować to, żeby wykorzystać maksymalnie światło ? (9 000lm).

Pozdrawiam

Siemanko
9000 lm to troche mało :/
Zainwestujcie w hps przynajmniej 100wat :) Zrobcie boxa 40 na 40cm :) jedna rolsinke <oczywiscie z nasion fem.> i dacie rade :) takie moje zdanie :D hehe
pozdrawiam i zycze powodzenia

C

Ca2

Ja mam 100W HPS 9000 lum :) i 0.13/0.14m2
Olej ScrOG. Nieporęczna metoda przy takim boxie.
Zerknij do "Co w ogrodzie rośnie Ci 07" i tam zobaczysz moje rośliny w mikro szafce.

rberciol

Member
9000 lm to nie jest mało. na boxa komputerowego używam 6000 lm, mysle że na małego boxa wystarczająco. Może mieć nawet metr, ale lampa musi być wtedy regulowana.

G

Guest

Hej Eustachy! Jak tam? Co sie nie odzywasz? Nadal chcesz przebudowac boxa?

pzdr! :wave:

Eustachy_

Member
Tak, na razie planujemy miejsce w piwnicy, musimy to dobrze zamaskować, bo jak ktoś to znowu znajdzie to leżymy już...

Dzisiaj chyba podejmiemy decyzję.

Do walki z wiatrakami czas ruszyć.

Eustachy_

Member
Witam

Wpadliśmy na pomysł i jesteśmy w trakcie realizowania. Wykopiemy otwór w ziemi w piwnicy, od wewnątrz obijemy deskami tak żeby nic z ziemi nie wylazło, mamy jakąś folię która odbija światło i od drugiej strony jest cieniutki styropian. Box chyba będzie o szerokości/długości 45 cm i o wysokości 50/60 cm. Na ile to roślinek wystarczy i przy jakim treningu?

hodowca85

Member
1-jak chcesz przybic deski do ziemi ?!
2-jak tam zrobisz wentylacje ?!
3-w jaki sposób będziesz zajmował sie roślinami,np.wyciągał je,jezej chcesz scrog ?!
4-ten pomysł w.g. mnie jest kompletnie do dupy...

myślcie głową a nie główką...
wezcie chłopaki sie porządnie do roboty jezeli chcecie mieć PRAWDZIWE zioło ,a nie z taką kurwa kichą tu wyskakujecie i pytacie ludzi co o tym sądzą ... ile wy macie lat ?!
stary na takie pytania jakie zadajesz nikt ci nie odpowie

pozdro

G

Guest

hm a jak bedzie wygladac wentylacja tego "boxa"? mam rozumiec ze to bedzie wykopane w podlodze? :chin:

Eustachy_

Member
alijah said:
hm a jak bedzie wygladac wentylacja tego "boxa"? mam rozumiec ze to bedzie wykopane w podlodze? :chin:

Tak to będzie wykopane w podłodze.

Co do dostarczania Co2 to chyba zastosujemy to: http://forum.haszysz.com/viewtopic.php?t=3833

hodowca85 said:
1-jak chcesz przybic deski do ziemi ?!
2-jak tam zrobisz wentylacje ?!
3-w jaki sposób będziesz zajmował sie roślinami,np.wyciągał je,jezej chcesz scrog ?!
4-ten pomysł w.g. mnie jest kompletnie do dupy...

myślcie głową a nie główką...
wezcie chłopaki sie porządnie do roboty jezeli chcecie mieć PRAWDZIWE zioło ,a nie z taką kurwa kichą tu wyskakujecie i pytacie ludzi co o tym sądzą ... ile wy macie lat ?!
stary na takie pytania jakie zadajesz nikt ci nie odpowie

pozdro

A masz lepszy pomysł? Jest jeszcze druga opcja, zamaskować gdzieś małego (minimalnego) boksa w piwnicy... Skoro ostatniego naszego boksa wyczaił sąsiad, teraz że tak powiem jak coś ktoś znajdzie w piwnicy idzie od razu na nasze ręce...

Pozdrawiam

G

Guest

moim zdaniem pomysl nie jest zly, ale wykopal bym m3 co bu sie lampy pomiescily, desek nie trzeba przybijac do ziemi :) wystarczy ze szalunek zrobisz tak jak przy fundamentach(deski poprzecznie zachodzace na siebie i potem ewe. w rogach 4 slupki dobic gwozdzmi do desek, nawet earthquake tego nie ruszy. wentylacja musiala by byc z uwagi na wilgoc a ta bedzie spora pewnie w okolicy 90%.
reasumujac, bedziesz mial wiecej problemu z tym niz z postawieniem jakiegos microboxa ale projekt jest do wykonania bez wiekszych problemow.

rberciol

Member
Kurcze ja bym chętnie użył mojego komputerowego boxa, ale co bym mógł tam włożyć? I jaką technikę zastosować?

BlinD

Active member
moglbys wrzucic do niego jakeigos klona albo z nasiom femi cos w sadzic i intensywne LST zrobic z fimowaniem... lub zarzucic siate i ze scrogiem jechac ;p

rberciol

Member
no chętnie bym zrobił, ale szyba jest na wysokości 20 cm od sufitu, na rosliny zostaje 30 cm i odjąc od tego doniczke. ale jeszcze sprawdze :)

Eustachy_

Member
divinorum said:
moim zdaniem pomysl nie jest zly, ale wykopal bym m3 co bu sie lampy pomiescily, desek nie trzeba przybijac do ziemi :) wystarczy ze szalunek zrobisz tak jak przy fundamentach(deski poprzecznie zachodzace na siebie i potem ewe. w rogach 4 slupki dobic gwozdzmi do desek, nawet earthquake tego nie ruszy. wentylacja musiala by byc z uwagi na wilgoc a ta bedzie spora pewnie w okolicy 90%.
reasumujac, bedziesz mial wiecej problemu z tym niz z postawieniem jakiegos microboxa ale projekt jest do wykonania bez wiekszych problemow.

Pomysł z boksem (całym) w ziemi nie był najlepszy. Tak to będzie w ziemi tylko 30 cm. Boks będzie 45x45x80. Dzisiaj jako tako zbiliśmy szkielet. Teraz pora na odmianę, co najlepsze będzie? Będziemy zamawiać na sztuki z seed.pl chyba.

G

Guest

u mnie dalo sie zbierac po 5tygodniach od posadzenia ziarna ale poczekalem 6 wyszlo mi jakies 9-12g/roslinke

tez polecam c-fr

Last edited: