What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

low Ryder w polu

glinka

Member
TUTAJ BEDZIE GROWLOG !
Planuje jutro wysadzić nasionka Low Ryder'a które dzis dostalem z cannabis.fr.pl
Napiszcie co myślicie o tak późnym wysadzeniu tych krzaczkow (czy jest jakis sens ?).
Czy mógł bym na początku trzymac całą uprawe w kartonie (w obawie przed ślimakami itp) dopóki troche nie podrosą , karton przymocuje jakos do ziemii ! Będzie on niski (planuje tu karton po butach), żeby jak najwięcej słońca sie do niego dostawało !
Napiszcie co o tym wszystkim myślicie i jakieś wskazówki !?

edit :
Mysle ze lepiej jak bede mial swoj temat !
Bo lubie robic duzo zdjec i miec wszystko uporzadkowane !
Czyli rozumiem tez ze moge kielkowac od razu z ziemi ,tylko wysypac duzo slimakolu !
ostatnio pod WW sypalem to podchodzily prawie pod sam krzak i zdychaly.
Boje sie ze ktorys gnoj uderzy w mojego LR !

Edit2 :
Właśnie problem jest w tym że niemoge zabardzo posadzić na oknie !
Co najwyżej jeden krzaczek (problemy z rodzicami). Moja mama by sie troche ździwiła jakby zobaczyła na moim oknie 10 roślinek i właśnie dlatego chciał bym z 9 roślinek odrazu do ziemi wrzucic a jedną to tam moge sobie na oknie od początku do konca trzymac ! I nawet dla satysfakcji zobacze jaka będzie różnica w rozwoju plantów !

Wiem o tym ślimakolu ! Takie podstawy to juz doczytalem ostatnio !
Oznacza to ze bede musiał posypać wkolo plantów mniej wiecej na 2 m
to mysle ze juz niebedzie szans aby te małe gnojki doszly do drzewek

Edit3 :
Mam nowy pomysł !! Włoże napoczątku roslinki do małych kubeczków ( po jogurcie albo cos podobnego) I wyniose na miejscówke , a to wszystko nakryje starym małym akwarium , akwarium jest lekko uszkodzone bo lezało 10 lat na strychu i jest troche przytłuczone (mała dziurka w jednej ze scianek).To nawet i dobrze bo bedzie miejsce na wymiane powietrza (chcoiarz dziurka jest naprawde mała). Ale akwarium napewno ochroni roślnki przed wiatrem i opadami atmosferycznym co napewno pomoze im sie dobrze rozwinac. Oczywiście za jakis tydzien lub dwa bezpośrednio wrzucam roslinki do ziemi !

Last edited:

Fish131

Active member
Wogole ponad wszystko ja mysle ze nie ma sensu zakladac kolejnych growlogow. Po co robic nowe thready? Nie mozna poprostu dawac fotek wraz z opisami na "polanda"?

Co do sadzenia LRow to nie mozesz ich posadzic w doniczkach a potem na okno czy balkon? Po co bawic sie w te pudelka po butach? Jezeli obawiasz sie slimakow to bez roznicy czy plant ma 2 cm czy ma 20 cm bo slimaki to wredne skurczybyki i zezra calego planta! Kup sobie slimakol (16zl).
Pozdro

EDIT:
Na Twoim miejscu wykielkowal bym je w domu na oknie i potem takie male dac na spota.
A nie zastanawiales sie dlaczego tak jest "ostatnio pod WW sypalem to podchodzily prawie pod sam krzak i zdychaly"?
Bo slimakol to nie srodek odstraszajacy slimaki a odwrotnie. On zwabia slimaki! Zwabione slimaki zjadaja go po czym w ich organizmie wystepuje reakcja chemiczna i zdychaja. Dlatego sa kolo plantow...

EDIT2:
Kurcze przeciez nie bedziesz mial krzakow na oknie. Max zebys podhodowal je na 5 cm i potem na pole. Ile im to zajmie tydzien?
Ja slimakolem posypuje kolo plantow ale takze dalej...

Last edited:

greengirl

Active member
hej, z tym akwarium to uważaj, bo jak słońce mocno przypiecze to w środku może się zrobić niezły hardcore

glinka

Member
I oto mi równiez chodzi !
Ostatnio słyszałem że juz nie bedzie tak piekło słoneczko ! Podobno teraz temp beda normalne (tzn w przedziale 23 - 27^C).To w akwarium moze bede mial z 30 stopni ! A wogole właśnie dzis zakupiłem ziemie , taką jak ostatnio (PH 6,0 - 6,5). Juz wypełniłem pojemniczki i podlalem , ale nasionka ciągle kiełkują na waciku.
Zostawiłem se tez 2 nasionka LR na nastepny sezon !

CYKNĄŁEM KILKA FOT !

edit :
ledwo włożyłem pestki do ziemii , a juz wystąpił problem
W sobote wyjeżdzam i nie bedzie mnie okolo tygodnia
Czy roslinki wytrzymają tyle bez wody ? Bo zamkne je w tym akwarium i deszcz ani nic innego
prawdopodnie sie tam nie dostanie . Napiszcie co radzicie ?

Last edited:
G

Guest

nowy thread z powodu kilku roslinek, nie rozumiem cie glinka, ludzie maja zeczywiscie duze outy (pes
icon14.gif
, duzo ciekawsze genetyki od ww i lr i nie robia nowych threadow)

Mysle ze lepiej jak bede mial swoj temat !
Bo lubie robic duzo zdjec

moim zdaniem za duzo, 3 zdjecia akwarium, z gory, z boku, jeszcze raz z boku, przesada

male szanse na przezycie wroze tym roslinom pod tym kloszem, lepiej zrobisz przesadzajac je na out (dobra ziemia, obficie podlana, sa srodki zatrzymujace wode w glebie) moze troszke popada, pod kloszem predzej ci zgnija, splesnieja, ugotuja

Last edited:

rogin

Member
greenhouse said:
pes
icon14.gif
, duzo ciekawsze genetyki od ww i lr i nie robia nowych threadow

myslisz sie ziomus Pes załozył swoj theard ale nie na polandzie no ale on ma co pokazac :] Bez obrazy ale takie sa fakty i niema co ukrywac :)

greenhouse said:
sa srodki zatrzymujace wode w glebie

o jakie srodki ci chodzi ?

peace

G

Guest

no ale on ma co pokazac :]

trafiles w samo sedno, pes ma co pokazac
icon10.gif

o jakie srodki ci chodzi ?

hydrożele dla ogrodnictwa Alcosorb, Terra Sorb, Aqua - gel, Akrygel NK i Ekogel MI

Supersorbenty są chemicznie obojętnymi, nietoksycznymi polimerami kwasu akrylowego, alkoholu poliwinylowego lub politlenku etylenu, charakteryzującymi się niezwykle silnymi właściwościami wchłaniania i gromadzenia wody, oraz wodnych roztworów wielu substancji chemicznych, oda wchłonięta i zgromadzona przez supersorbenty w 95% jest dostępna dla systemu korzeniowego roślin, ponieważ do minimum ograniczone są straty wynikające z parowania i przesiąkania wody do głębszych warstw gleby

Last edited:

glinka

Member
JESLI KOMUS COS NIE PASUJE TO POPROSTU NIEODWIEDZAJCIE TEGO TOPICU !

WYZNIOSLEM DZIS WSZYSTKO NA MIEJSCOWKE
Przygotowałem juz dołki, tylko czas ciągle mnie goni - wyjeżdzam w sobote, a roslinki nawet nie wykiełkowały ! Nałożyłem na nie akwarium , puki co jeden dzien tak postoja. Jak wykiełkują odrazu wrzucam je do ziemii i tak je poprostu zostawie na ten tydzien co mnie nie bedzie. Obficie podleje i bede sie modlil zeby przezyly cały tydzien bez wody !

EDIT :
akwarium jutro albo pojutrze sciagam bo wyjeżdżam (jakbym zostawił nie miały by szans przeżyc) chce tylko aby roslinki w nim wykiełkowały, miały ciepło i wilgotnie(obficie podlane). jak wykiełkuja władam do ziemi , sypie ślimakolem i zostawiam an pastwe losu przez tydzien !

Last edited:

polak

Active member
Idea wlasnego watka jest bardzo dobra, wszystko uporzadkowane, skumulowane w jednym miejscu, mozna lepiej przesledzic caly grow. Po to dostalismy nasz maly zakatek zeby z niego korzystac :) To samo mozna przeciez zrobic na glebokich wodach, ale trzeba znac jezyk powysliac sie, a tutaj po polsku rpzeca kazdy potrafi pisac ;)

Zycze powodzenia w uprawie :) Ale wg mnie akwarium to nie jest dobry pomysl duszno tam bedzie, najlepiej jak bys dorobil tam wentylacje chociazby podnoszac lekko nad pow. ziemi krawedz akwarium. To ma byc zabezpieczenie przed slimakami? Zastosuj slimakol, a sama roslinke wloz w ucieta butelke plastikowa, to powinno pomoc ;) 2 lata temu bawilem sie z kilkoma siewkami przykrytymi akwarium.... szybko uschly a dogladalem codzinnie...

pozdr.

Ganja Smile

Active member
Glinka ogolnie jak czytam i jak widze jak sie stresujesz tym wszystkim to chyba powiem Ci odpusc sobie :D stary nie wiem jak kielkowales ale jesli nie wsadziles nasion do wody na 2-3 g przed wlozeniem ich do ziemi albo nie trzymales ich w wilgotnej gazie pod lampka lub w cieplym miejscu do pokazania sie kielka to nie masz co liczyc zeby Ci do soboty wykielkowaly i jesli masz zimna ziemie to rowniez zmniejsza kielkowalnosc lub ja eliminuje wogole to jest pierwsza sprawa,

druga dotyczy tego akwarium strasznie dziwna sprawa wiesz co ja mam grow z polakiem roslinki byly male i wysadzilismy je na dwor bez zadnych zastrzezen, slimak wpierdolil stozek wzr najwiekszej roslinki hehe teraz jest najladniejsza (najwieksza i najbardziej rozkrzewiona) jak az tak sie boisz to kup poprostu ten slimakol nie wiem dlaczego sie tak wykrecasz to zakupu bo to jest jeden kurs do ogrodnika... wracajac do akwarium bedziesz mial tam za goroca bedzie za malo powietrza a nasze roslinki potrzebuja najlepiej 25-27oC i duuuuuzo powietrza :)

nie mysl ze pisze tak zeby Cie zjebac bo sam takie reprymendy dostawalem rok temu hehe to sa tzw lekcje ktore Ci sie przydadza i wyjdziesz na plus ;)

POZDRO

glinka

Member
Mam nowy pomysł !
W związku z tym ze ledwo widac jak kielkuja pomyslalem ze musze je zostawic w tym akwarium , bo nawet jakbym chcial to niemam co przesadzac !
Pogoda narzie nie sprzyja , jest chłodno i pochmurno (wczoraj padało). Postanowilem wybić jedną szybke w akwarium
(chodzi o tą ) I bedzie juz chyba dobra wymiana powietrza !
wkoło akwarium posypie ślimakolem i obficie podleje !
Mam nadzieje ze bez problemu to wytrzyma tydzien !
Jak przyjade to juz roslinki bede mialy kilka cm i przesadze je do ziemii !

glinka

Member
JAKOS PRZETRWALY BYLY WYSZUSZONE ALE PODLALEM ZNOWU OBFICIE !

EDIT:
Wydaje mi sie ze nie maja za mokro !
narazie je potrzymam w tym akwarium , chyba lepiej rozwina sie tam niz bezposrednio w ziemi ! Moze za jakis tydzien je przesadze

Last edited:
Witam Glinka
wielki szaczunek za te roslinki wytrwaly tydzien w akwarium na lonie natury :D
kiedy zamiezasz je posadzic w ziemi ??
I czy One :p przypatkiem nie maja za mokro :))

Pozdro 600

dlugi_as

New member
heheh, a jednak sie udalo, wiara i odwaga czyni cuda !!! :) ja bym je jeszcze z tydzien w tym akwarium potrzymal i zrobil jakas wentylacje !!! zeby byl przewiew i pozniej w glebe :)

Niewiem po co trzymac w akwarium?? :/ wystarczy posypac slimakolem i dowidzenia! W akwarium rosliny beda mialy malo CO2! I beda slabo rosly! A tak to beda na swiezym powietrzu! Rob jak uwazasz PeAcE PZdr

glinka

Member
Jednak za kilka dni dopiero przesadze do ziemi , narazie niech sobie pod tym akwarium (widac ze jest im tam dobrze)

G

Guest

te lry sie mecza w tych kubeczkach, napewno juz im brakuje ziemi..
przesadz jak najszybciej do gleby i zobacysz jak szybko podrosna

E: jak sadzilem w kubeczkach 0.2(te twoje nawet tyle niemaja) to po tygodniu (moze tygodniu z kawalkiem) korzenie rozrosly sie po calym kubku, twoje juz w tych malych gowienkach sie mecza juz coprawie miesiac

Last edited:

Latest posts

Latest posts