What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Legalisering eller afkriminalisering af cannabis

esbe

hybridsfromhell
Mentor
Veteran
lad os prøve at samle artikler, kronikker mm. i argumentationen for en legalisering eller afkriminalisering af cannabis. egne personlige synspunkter er velkomne. jeg lægger ud med københavns kommunes socialoverlæges kronik fra politiken 2007, som jeg synes stadig er meget aktuel

http://politiken.dk/debat/kroniker/article268544.ece

Forbud mod eller legalisering af hash?


Forbuddet mod hash har ikke været nogen ubetinget succes. Er det tid til at afkriminalisere besiddelsen af stoffet til eget brug?

AF Peter Ege

Peter Ege er socialoverlæge i København.

For nylig har justitsminister Lene Espersen foreslået, at straffen for besiddelse af hash og andre rusmidler skærpes yderligere.
Det skal nu koste minimum 2.000 kroner, hvis man bliver pågrebet med bare en lille smule sjov tobak i lommerne. Højere straffe og en stadig øget politiindsats – eller med andre ord: en øget kontrolindsats – har været det dominerende element i den danske narkotikapolitik, uanset hvilken farve regeringen har haft. Der er ikke meget, der tyder på, at det har været en effektiv strategi, forbruget har aldrig været større, og vi har aldrig haft så mange misbrugere som nu. Men man kan selvfølgelig hævde, at det havde set endnu værre ud, hvis vi ikke havde øget kontrolindsatsen. Ingen ved det, og ingen gider undersøge det.

Hash er uden sammenligning det mest anvendte illegale rusmiddel herhjemme og det stof, der tegner sig for den største illegale omsætning (i omegnen af en milliard kroner). Det er derfor relevant at diskutere, om man skal blive ved med at forsøge at regulere forbruget med forbud, bøder, fængselsstraffe og en enorm politiindsats, eller om man kan gribe problemet an på en anden måde. Det burde være en relevant og ligetil diskussion, men det har gang på gang vist sig ikke at være tilfældet.

Når man vover sig ud i at betvivle fornuften i det eksisterende forbud mod hash og andre narkotika, er det aldrig udgangspunkt for en fornuftig diskussion. Enten er reaktionen tavshed, eller også bliver man stemplet som en uansvarlig landsbytosse. Jeg er derfor nødt til at sige, at jeg ikke har ubændige anarkistiske eller liberalistiske tilbøjeligheder, tværtom er jeg ret vild med love, forordninger, påbud og forbud og den kontrol, der følger med, hvis de bare tjener et fornuftigt formål og ikke har for mange negative omkostninger. Diskussionen er ikke blevet lettere med den nuværende regering, som man kan beskylde for meget, men ikke for at være særlig liberal, og slet ikke når det gælder narkotikapolitikken.

I regeringens handlingsplan mod narkotikamisbrug – ’Kampen mod narko’ – står der, at »enhver tanke om legalisering af narkotika fortsat må afvises. Det gælder også cannabis«. Det har imidlertid ikke været tilstrækkeligt for regeringen at videreføre det eksisterende forbud. Således skriver man, at »Efter regeringens opfattelse er der i forhold til især unge behov for at sende et klart signal om, at enhver besiddelse af euforiserende stoffer er ulovlig og har klare strafferetlige konsekvenser. Denne nultolerance indebærer, at det altid mindst skal udløse bødestraf, når personer gribes med ulovlige euforiserende stoffer, og at overdragelse og besiddelse med henblik på videreoverdragelse af euforiserende stoffer i festmiljøet, og især hvor unge færdes, i alle tilfælde bør medføre frihedsstraf«.

Denne hårde og skærpede linje, især i forhold til cannabis, legitimeres af regeringen med henvisning til FN’s narkotikakonventioner og til de skadevirkninger, som cannabis forårsager. Cannabis og andre narkotika er forbudte, fordi de »frembyder ganske særlig fare på grund af deres euforiserende egenskaber«. Andre stoffer, »der frembyder fare«, men altså ikke »ganske særlig fare«, må kun anvendes i medicinsk eller videnskabeligt øjemed (nervepiller, benzodiazepiner), og atter andre som alkohol og tobak er ganske lovlige. Når vi forbyder noget og tillader noget andet, er det således med baggrund i et ’farekriterium’. Spørgsmålet er, hvad der menes med ’fare’. FN-konventionen fra 1961 taler om »serious evil from addiction to narcotic drugs« og om »social and economic danger to mankind«. I 1971-konventionen tales om »public health and social problems« og om »serious threat to the health and welfare of human beings«. Fare skal således forstås som den risiko for sociale og helbredsmæssige skader, der er knyttet til indtagelsen af de forskellige stoffer. Spørgsmålet er så, om vi med nogen ret kan hævde, at cannabis frembyder ganske særlig fare sammenlignet med alkohol og tobak?

Det er en vanskelig og ømtålelig sag at diskutere farlighed, specielt når man blander de legale produkter alkohol og tobak ind i sammenligningen. Alkohol er så økonomisk og kulturelt integreret i de vestlige samfund, at mange synes, det er helt uacceptabelt bare at sammenstille alkohol og de illegale rusmidler. Og offentlige myndigheder i de fleste lande er stærkt engageret i at bevare status quo, når det gælder kontrolpolitikken.

På den anden side er vurderingen af fare eller risiko for skadevirkninger grundlaget for den internationale og nationale kontrolpolitik, det er selve det legitime grundlag for hele det meget omkostningsfulde kontrolsystem, og det er uholdbart ikke at diskutere disse vurderinger offentligt. En stort set enig sagkundskab mener, at hash ikke er mere skadeligt/farligt end alkohol og tobak, og der er rigeligt belæg for at hævde, at tobak og alkohol er underkontrolleret, og at hash er overkontrolleret.

Kontrolpolitikken er en del af den narkotikapolitiske indsats, og hvis den ikke er den væsentligste, så er den i hvert fald langt den dyreste. Cirka 75 procent af de ressourcer vi anvender på narkotikapolitikken, anvendes til kontroldelen, resten går til behandling og forebyggelse.

Det amerikanske forskningsråd udgav i 2002 en rapport om den amerikanske narkotikapolitik (National Research Council: ’Informing Americas policy on illegal drugs: What we don’t know keeps hurting us’. Addiction 2002; 97: 647-52). Rapporten afsluttes med en konstatering af, at der ofte er tilstrækkelige data til at vurdere effekten af behandling og forebyggelse, men at dette slet ikke er tilfældet, når det gælder de kontrolpolitiske foranstaltninger. Og så skriver rapportens forfattere:

»Tiden er nu inde til at afhjælpe denne alvorlige mangel. Det er urimeligt, at denne nation fortsætter en offentlig indsats af denne størrelsesorden og til de enorme omkostninger (I USA: 30 milliarder dollar årligt), uden at vi har noget som helst begreb om, hvorvidt det har den ønskede virkning«.

Vi er ikke bedre stillet herhjemme. Hvad vi ikke ved, bliver ved med at skade os, og det er udtryk for en enorm politisk arrogance, at regeringen bliver ved med at skærpe kontrolpolitikken og hælder flere ressourcer i den, uden at man har nogen som helst viden om effekten, og uden at man gør sig nogen bestræbelser på at indhente denne viden. Kontrolpolitikken er aldrig til diskussion, fordi den betragtes som ubetinget positiv. Men det er der næsten intet i denne verden, der er.

Ethvert indgreb, enhver foranstaltning har nogle tilsigtede virkninger, men også nogle utilsigtede virkninger, eller skadevirkninger, om man vil, afhængig af hvilke midler der tages i brug for at realisere kontrolpolitikken. Og forbuddet mod narkotika og opretholdelsen af forbuddet har nogle ret udtalte skadevirkninger, først og fremmest fordi det skaber grobund for en organiseret kriminalitet, og fremvæksten af kriminelle miljøer, berigelseskriminalitet og vold og er med til at finansiere terror og illegal våbenhandel. Men også fordi krigen mod stofferne ikke kan undgå at blive en krig mod stofmisbrugerne. De forfølges, de stresses, de stigmatiseres, og dette er i lige så høj grad som stofferne med til at gøre deres tilværelse til et levende helvede. Og man skal ikke glemme, at dette er en tilsigtet virkning.

Og så er vi ad mange omveje nået frem til spørgsmålet, om det er værd at overveje, om vi skulle forsøge at regulere forbruget af hash på andre måder end ved et forbud, eventuelt ved en regelret legalisering? Når jeg kun rejser spørgsmålet om andre måder at regulere på i forbindelse med hash og ikke i forhold til de øvrige narkotika, har det flere grunde. For det første er omsætningen af hash helt uden sammenligning langt større end omsætningen af de øvrige narkotika. Det er således her, man for alvor kan sætte spørgsmålstegn ved den eksisterende kontrolpolitiks effektivitet. Det er også her, man har den største sorte økonomi, og der derfor er mest at vinde ved ophævelse af forbuddet. For det andet er der en udstrakt enighed om, at hash er det mindst farlige narkotikum og næppe farligere end alkohol. Det er således her, de internationale konventioner har de største problemer med legitimiteten. For det tredje tror jeg, at det er mest hensigtsmæssigt, at ændringer i narkotikapolitikken sker gradvist, og at der er forståelse i befolkningen for eventuelle ændringer, og også set i det lys er det fornuftigst i første omgang at koncentrere sig om hashen.

Men selv om vi holder os til hashen, er det ikke nogen nem diskussion. Der er ingen lette løsninger. Der er glæder og fornøjelser knyttet til indtagelsen af rusmidler, men også altid en risiko for skader og udvikling af misbrug, og det gælder også hashen. Forbud har kun en begrænset effekt, er dyrt og har mange skadevirkninger. Men en legalisering vil også have sine problemer. Så hvad gør man?

Diskussionen om en eventuel legalisering er ikke en diskussion om, hvorvidt hash er skadeligt. Det ved vi, det er, specielt for meget unge og psykisk sårbare individer. Det er heller ikke en diskussion om, hvorvidt forbruget af hash skal reguleres, men om man kan regulere på en mere intelligent hensigtsmæssig måde end den nuværende.

Det første skridt i overvejelserne er, om det eksisterende forbud har den tilsigtede effekt, det vil sige begrænser forbruget og misbruget af hash. Vurderet på sine egne præmisser har forbuddet ikke været nogen ubetinget succes. Forbruget har været stigende og synes nu at have stabiliseret sig på et højt niveau, prisen er stabilt lav og tilgængeligheden stor. Antallet af misbrugere er efter alt at dømme stigende, specielt blandt de sårbare unge og de psykisk syge. Muligheden er selvfølgelig, at det bliver endnu værre, hvis vi legaliserer. Det er svært at afgøre. Men der kan trækkes på erfaringerne fra Holland, hvor der om ikke formelt, så dog reelt, er sket en fuldstændig legalisering i salgsleddet. Forbruget af hash er lidt større end i Danmark, men misbruget af hårde stoffer er mindre, og der er ikke holdepunkter for, at den mindre restriktive politik i Holland har haft nævneværdig negative følger.

Mit gæt er, at en legalisering vil medføre en vis stigning i forbruget, men ikke i antallet af misbrugere, fordi de, der misbruger i dag, gør det af nogle tungtvejende sociale og personlige grunde, og de vil misbruge, helt uafhængigt af om der eksisterer et forbud eller ej. Fordelen ved at ophæve et forbud er dels, at man undgår omkostningerne og skadevirkningerne ved et forbud, dels, at man flytter reguleringen fra den retslige til den civile sfære. Når det kommer til stykket, er det alligevel primært den uformelle, sociale kontrol, der afgør, hvor meget der ryges, og især hvordan. Vi skal lade være med at ryge for meget forkert, ikke fordi det er ulovligt, men fordi det er uklogt og usundt. Det er den enkelte selv, familien og vennerne og det nære samfund, der skal gøres ansvarlig for de fornuftige rygevaner – ikke politiet og Justitsministeriet.

En ophævelse af forbuddet vil forpligte os til at skabe normer og ritualer for omgang med stoffet og til at opdrage de unge til en fornuftig omgang med dette. Ved en ophævelse af forbuddet får vi samtidig lejlighed til, i lighed med hvad der gælder for alkohol, at markere en aldersgrænse for, hvornår det er rimeligt at bruge stoffet. Det vil være et fremskridt i forhold til i dag, hvor det er lige forbudt, og dermed også lige tilladt, at ryge for den voksne og for den 12-årige.

Den næste overvejelse er en vurdering af, om forbuddet er skadeligt – eller rettere – hvor skadeligt forbuddet er. Det er også vanskeligt at afgøre, men man kan i hvert fald pege på tre skadevirkninger:

For det første: Vi kriminaliserer en masse mennesker, som der i øvrigt ikke er nogen særlig grund til at kriminalisere, og vi øger dermed despekten for loven. En række socialt udsatte, og især unge, hashrygere får plettet deres straffeattest, og dermed bliver deres vej tilbage til samfundet yderligere vanskeliggjort.

For det andet: Den omsætning på cirka en milliard kroner, som man kan anslå hashhandlen til, havner for størstepartens vedkommende i lommerne på forskellige kriminelle grupperinger. Forbuddet virker som en form for statsstøtte til disse grupper. At det medvirker til at skabe en stor sort økonomi og en større og mere organiseret kriminel aktivitet, kan ikke diskuteres. Og stofhandel er en kriminalitetsform, der tiltrækker mange marginaliserede unge, og som derfor fungerer som vejen ind i en kriminel løbebane.

For det tredje: Opretholdelsen af forbuddet koster penge. Det vil andre former for regulering også gøre, men næppe så mange. Hertil kommer, at staten kan opnå et betragteligt legalt provenu ved en legal handel.

Jeg skal ikke være den, der drager konklusionen af ovenstående, men blot sige så meget, at der er meget, der taler for en anden form for regulering af hashforbruget end det nuværende forbud. Eller som Hans Magnus Enzensberger skriver i sit essay ’Konsekvensens eftermæle’: »Naturligvis er det heller ikke altid lige behageligt at tage afsked med sin egen ufejlbarlighed. Men et kontrolleret tilbagetog fra en uholdbar stilling, det er et non plus ultra i krigskunsten. Det har alle gode strateger vidst og alle soldaterstøvler glemt. Hvis I kalder det opportunisme eller tilpasning, så siger jeg, velsignet være tilpasningen! Jeg foretrækker, i tvivlstilfælde, at se det som Paul Feyerabend, der siger: Det er ikke udryddelsen af opportunismen, der gør os til gode mennesker – den gør os højst dumme«.

Jeg vil heller ikke komme ind på, hvordan en eventuel legalisering skal udformes, og det er ikke nogen nem opgave. Men der er dog tre forhold, jeg vil nævne.

For det første: Hvis man legaliserer, bør man legalisere til bunds, dvs. både i salgs- og produktionsleddet, gerne under devisen ’Ryg dansk’. Den hollandske model med en de facto-legalisering, men kun i salgsleddet, har selvfølgelig sine fordele, kræver ikke vidtgående lovændringer og er ikke et afgørende brud med de internationale konventioner, men løser ikke problemerne med kriminalitet i produktions- og transportleddet.

Og for det andet: Man bør ikke forveksle legalisering med liberalisering. En kommercialisering af hashen med ledsagende reklameaktiviteter, som vi kender det fra tobaks- og alkoholindustrien, og frit salg fra supermarkeder og benzinstationer ville være en katastrofe. Området egner sig ikke til udlicitering og privatisering.

Og for det tredje: Danmark kan selvfølgelig ikke gå narkotikapolitisk enegang, ændringer i reguleringen af narkotika må ske inden for rammerne af EU. Men der er meget grøde og opbrud i de europæiske landes narkotikapolitik, så helt håbløst er det ikke.

Mens vi venter på mere vidtgående reformer, kan man som det mindste rulle den virkningsløse signallovgivning tilbage og afkriminalisere besiddelse af stoffer til eget brug.
mere om hash af peter ege http://cannabismyter.dk/binaries/enkelt_er_det_jo_ikke.doc ENKELT ER DET JO IKKE
 
Last edited:
L

lalandia

Måske du skulle sætte denne tråd som sticky paddi bro??..Nice initiv esben

Smoke in peace
 

esbe

hybridsfromhell
Mentor
Veteran
malkavian har gjort et stort arbejde for at informere og argumentere for en anderledes tænkt cannabis lovgivning. masser af mere i linket

http://www.cannabismyter.dk/

Malkavians tale til Cannabismarchen 2006 i København:

Kære cannabisnydere, kære patienter, kære politikere.

Vi danskere praler med, at vi har et smukt demokrati med høje frihedsidealer. Ja, vi belærer endda gerne andre kulturer om hvor UKRÆNKELIGE vores idealer er. INGEN skal bestemme, hvad vi trykker i vores aviser.

Derfor kunne man nemt tro, at vi danskere var universets højdepunkt for Voltaires vidunderlige formulering af demokratiets FØRSTE PRINCIP. Voltaire sagde: "Selv om jeg ikke er ENIG i det, du siger, så vil jeg til min DØD forsvare din ret til at sige det"?

Og er vi ikke også villige til at forsvare andres ret til at bestemme over deres eget liv, så længe de holder sig indenfor rimelighedens grænser? SELV når vi ikke er enige med dem i den måde de lever på?

Svaret er desværre et nedslående "NEJ". For vi danskere accepterer hyklerisk formynderiet og ser passivt til, mens der bliver begået OVERGREB mod uskyldige mennesker.

Her tænker jeg naturligvis på samfundets holdning til planten Cannabis Sativa og dens medicinske og euforiserende produkter: hash, pot, marijuana. Andre kalder det medicin, for kært barn har mange navne.

DAGENS RET for den danske cannabisnyder står på bøder, arrestationer, knippelsuppe og karriereødelæggende pletter på straffeattesten for besiddelser i lommeuldsstørrelsen.
Ikke at den danske cannabisnyder er til nogen urimelig FARE for hverken sig selv eller andre. Nej, den gennemsnitlige danske cannabisnyder er ligeså ansvarlig som alle mulig andre i vores samfund.

SELVFØLGELIG egner hash sig ikke til alle, og vi ved da godt, at røg ikke sundt for lungerne. Men man er naturligvis i sin gode ret til ALDRIG at ryge en joint, hvis man altså har noget imod det. Der er HELLER ingen, der tvinger folk til at drikke alkohol. Flertallet kan heldigvis sagtens forvalte deres egen frihed på en ansvarlig måde.

Det besynderlige ligger i, at man lige præcis VED HASH føler, at man har ret til at blande sig i andres festlige og medicinske brug af stoffet. Hver 20. dødsfald i Danmark sker ifølge Sundhedsstyrelsen som direkte følge af alkohol, mens man anslår at hash står for gennemsnitlig NUL dødsfald om året. Hashen ligger risikomæssigt mellem kaffe og øl. Det viser alle seriøse undersøgelser.

Jovist har hashen FARER, men bare fordi SESAMFRØ indtil flere gange har været ved at koste musikeren Richard Ragnvald livet, så FORBYDER vi jo ikke sesamfrø for hele landets befolkning af den grund.

Hash er simpelthen ikke efter nogen RATIONEL MÅLESTOK et socialt problem. Og hashen fortjener IKKE at være mål for den GRAD af forfølgelse, som det danske samfund udsætter den for.

Hash rager åbenbart ikke Hr. og Fru Danmark. De kan ikke rigtig SE, at et forbud kommer dem ved. Og "folk kan jo bare lade være med at ryge hash".

Lad mig bare sige det sådan: de ville sikkert MEGET nødigt anvender samme logik, når det kommer til deres egen elskede alkohol. Sild og snaps hører nu engang ukrænkeligt sammen.

De KUNNE da godt lade være med at drikke alkohol. Men de ved også godt, at FORDELENE langt overstiger ulemperne så længe de ikke er alkoholikere. Alkohol giver stor nydelse, og det forebygger endda åreforkalkning ved et moderat forbrug.

Men det er at stikke BLÃ…R i øjenene på Hr. og Fru Danmark, når man påstår at cannabis er dem uvedkommende. Hashens URIMELIGE kriminalisering koster hver evig eneste år de almindelige danskere DYRT!

Voltaire burde være nok for enhver der tager vores demokratiske frihed ALVORLIGT. Selv om Hr. og Fru Danmark ikke SELV bruger hash eller lider under politiets forfølgelse, så burde de forsvare deres medborgeres frihed ene og alene af DEMOKRATISK PRINCIP.

Pastor Niemüllers ord under 2. Verdenskrig er vigtige som aldrig før: "Først kom de efter jøderne, men da jeg ikke var JØDE, forsvarede jeg dem ikke [...] og da de kom for at hente mig, var der ingen tilbage til at forsvare mig."

Men den slags højtravende teorier appellerer åbenbart ikke til det danske folk. Måske skal der LIG på bordet før de hører efter? Hr. of Fru Danmark kan nemlig hurtigt få brug for hashen næste gang DE eller deres elskede familiemedlemmer bliver ramt af alvorlig sygdom. For cannabisplanten er god medicin.

ALT for mange dør af kræft, og gennem deres sygdomsforløb lider de. Ofte beder lægerne deres patienter om at spise noget for at få styrke. Og mange kræftsyge har da også et hav af proteindrikke stående, som de alligevel ikke har APPETIT til at indtage. Underernæring medvirker til at mange kræftsyge har alvorlig forringet livskvalitet. Nogle DØR endda af det.

Det skyldes at de ofte har svært ved at spise på grund af kvalme og opkast. Det skyldes både sygdommen og selve kemoterapien. Nogle afbryder endda deres kemoterapi på grund af bivirkningerne. PROBLEMET ER, at de fleste medikamenter mod kvalme kommer i PILLEFORM, og det at sluge en pille kan være nok til at provokere næste mavevridende opkast.

Selv de bedste piller baseret på THC giver først lindring efter lang tid og er sværere at dosere end røget cannabis. Pillerne VIRKER dårligere og har simpelthen FLERE bivirkninger.

Videnskabelig forskning viser til gengæld, at en simpel, billig joint med dens UNIKKE BALANCE af aktive stoffer er det bedste lægemiddel i verden mod kvalme. Det er nemt at dosere mængden, og det virker indenfor få minutter. DET giver livskvalitet og et glimt af HÅB hos disse alvorligt syge mennesker.

Med fornyet lindring og appetit kommer døden i det mindste ikke af UNDERERNÆRING, og samværet med ens familie kan i den sidste vigtige tid blive en værdig oplevelse. Er det virkelig billeder af OPKAST OG LIDELSE, som mor gerne vil efterlade sin elskede mand og sine børn?

Hjælper samfundet bedst denne mor ved at give hende en NARKODOM fordi hun prøver at HELBREDE sig selv?

Den INTOLERANTE lovgivning mod cannabis forhindrer ikke bare gode mennesker i at nyde en USKYLDIG joint i selskab med alkoholnyderne. Lovgivningen nægter også SAMTLIGE DANSKERE den bedste og billigste behandling i sundhedssystemet.

Samtidig smider samfundet UTALLIGE millioner ud af vinduet hvert år for at opretholde et UVIRKSOMT forbud mod et relativt sikkert rusmiddel. I stedet for kriminalisering og AFSTRAFFELSE af hundredtusinder af "kriminelle" hashbrugere kunne disse penge i stedet bruges på at hjælpe. De kunne bruges på at redde LIV i vores dejlige land.

Den eneste VIRKELIGE forbrydelse, når det kommer til hash, ligger i at politikere træder dyrebare demokratiske værdier under fode - og nægter uskyldige og medicinsk trængende mennesker adgang til cannabis.

DET er en forbrydelse, hvis UMENNESKELIGHED ryster mig i min grundvold. Hvor højt skal koret af MENNESKELIG LIDELSE være, for politikerne hører efter?

Kære politikere, ærede justitsminister Lene Espersen. Jeg har en bøn til jer. Når I skal gøre HELE MENNESKER ud af jeres egne børn, hvad er det så for en PÆDAGOGIK I bruger overfor dem?

Skal vi virkelig forledes til at tro, at I behandler dem ligeså FORFÆRDELIGT, som I behandler de danske cannabisnydere? Er jeres ENESTE opdragende strategi for jeres børn virkelig AFSTRAFFELSE, SKÆLD UD, FYSISK VOLD, TRUSLER OG YDMYGENDE BEHANDLING?

Nej vel? I ved UDMÆRKET, at forholdet mellem mennesker kun fungerer, når vi alle RESPEKTERER hinanden, og når vi ikke udsætter hinanden for det ene ydmygende overgreb efter det andet.

Børn og voksne er stadig ens på et område. Vi voksne HADER at bliver udsat for BRUTAL DOMINANS, og vi bliver ligeså umulige som jeres egne børn, når I SKRIGER dem ind i hovedet og prøver at KUE dem med STUMP magtanvendelse. Der kan KUN vokse stædig modstand ud af sådan en social dynamik.

På samme tid, kære politikere, er vi dejligt omgængelige, når vi bliver mødt med RESPEKT, og når vi føler at I politikere vil os det GODT. Kære politikere: der er andre metoder end det STRAFFERETSLIGE system, hvis I ønsker at gøre noget ved eventuelle problemer med hash.

Kom os dog i møde, tal med os - og lad os sammen reducere skaderne fra rusmidler i samfundet. Lad os slå ind på en MODERAT KURS sammen med resten af Europa, hvor dialog og oplysning tager førerpositionen frem for et kriminelt MARERIDT, der skaber en ond stemning mellem politi og borgere.

Gør os alle den ÆRE at værne om demokratiets værdier: FRIHED og ANSVAR.

Og giv så vores kære plante FRI!

Tusind tak fordi I lyttede.
 

esbe

hybridsfromhell
Mentor
Veteran
venstres ungdom har følgende holdninger:

http://vu.dk/2009/09/vu-st%C3%B8tter-fri-hash/

VU støtter fri hash

Det har længe været kendt at Venstres Ungdom støtter en legalisering af fri hash. Det gør vi af fire gode grunde.

Nedenstående er en kort opridsning af argumenterne bakket op af citater fra fagfolk:

Det at træffe dumme valg er en del af det at leve i et frit samfund. Det er folk selv der skal vælge om de vil ryge hash. Hash er ikke sundt men det er junkfood og øl heller ikke!

”Dybest set er der tale om at man griber ind på et område hvor man berører folks frie valg her i tilværelsen.” – Landsdommer Hans Henrik Brydensholdt

En stort set enig medicinsk og farmakologisk sagkundskab mener at hash er mindre farligt end alkohol. Altså er det kun normer og kultur der gør at hash er forbudt. Skulle vi følge denne forbudstanke burde cigaretter og alkohol ikke kunne købes i Danmark.

”Det er langt mindre skadeligt end de fleste lægemidler. Og vi ved langt mere om det end om andre stoffer i farmakopeen.” - Lester Grinspoon, Professor ved Harvard University

Ved at ulovliggøre hash kriminaliserer vi en masse mennesker unødvendigt. Folk der ønsker at ryge en joint, bidrager nu ikke til statskassen men derimod til kriminelle bander der kun kan bestå med pengene fra hashsalget. Bandekrigen er finansieret af hashsalg, så hvis vi vil have stoppet banderne, skal vi fjerne deres indtjeningsgrundlag.

”Det her forbud har ikke haft nogle af de tilsigtede effekter, det var jo at få folk til at lade være med at ryge det. Det (red: forbuddet) er behæftet med en lang række skadevirkninger: Først og fremmest den økonomiske støtte til kriminelle grupper. Så det kunne være rimeligt at forsøge en legalisering.” - Socialoverlæge i København Peter Ege

Hash fører IKKE til brug af hårdere stoffer. Ved at legalisere hash flytter man rent faktisk hashsalget væk fra de kriminelle miljøer, hvor der også bliver solgt hårdere stoffer. Dette gør vejen fra hash til hårdere stoffer længere! Et godt eksempel: Holland har gennem ti år (1987-1997) haft et ”stabilt” antal narkomaner der misbruger hårde stoffer. Denne gruppes størrelse er ikke steget, men hvert år er aldersgennemsnittet steget med ét år. Holland havde i 1997 det højeste aldersgennemsnit for narkomaner (36 år). Med andre ord: Der kommer IKKE nye unge cannabisrygere ind i narkomangruppen!

” (..)men vi tror at på grund af systemet med coffeeshops, har vi forhindret unge mennesker i at gå fra cannabis til hårdere stoffer.” - Departementchef i det hollandske sundhedsministerium Bob Keizer

Se VU’s udmeldinger her:

http://politiken.dk/debat/ledere/article795592.ece

Statsautoriseret hash kan mindske unges misbrug og tage kampen op imod det hærgende bandemiljø.

AF ltm København går igen forrest: Et bredt politisk flertal i Borgerrepræsentationen er villig til at afkriminalisere hashhandlen i en forsøgsperiode – for at komme voldelig bandekriminalitet og de unges hashmisbrug til livs.
Forslaget bygger på sund fornuft.
En kontrolleret legalisering af cannabis, der i dag omsættes for over en mia. kr. om året af alene i København, vil kunne løse flere kroniske problemer i hovedstaden:
En væsentlig del af årsagen til den igangværende bandekrig vil forsvinde, samtidig med at myndighederne får mulighed for at sætte målrettet ind med oplysning og behandling over for de alt for mange unge, der er røget ud i misbrug.

Statskontrolleret hash

Heldigvis lægger politikerne i København ikke op til en betingelsesløs frigivelse af marihuana. Det ville også være lige så tåbeligt som slet ikke at have nogen restriktioner på salg af alkohol, tobak og receptfri medicin.
'Ideen er derimod at udbyde særlige licenser til en række salgssteder, der i en treårig periode kan sælge statskontrolleret hash.

Hash og det mildere pot er ikke ufarlige rusmidler. Men under kontrollerede former bør myndige borgere selv have lov til at bestemme, hvad de fornøjer sig med privat.

Desværre er hashsalget i dag kommet helt ud af kontrol. København er hærget af et anarki, hvor bander sælger hash mere eller mindre frit – på gadehjørner og i skolegårde.

Målet med en delvis legalisering af hash bør derfor være at vende den brutale udvikling, så banderne ikke tjener hundredvis af millioner, og så social- og sundhedsmyndighederne samtidig kan sætte åbent og effektivt ind over for det omsiggribende misbrug blandt helt unge.

Som afdelingslæge på Psykiatrisk Center på Hvidovre Hospital Henrik Rindom udtalte i går: »Det er på tide, at de ansvarlige tør stå op og arbejde for nye løsninger, for hashen koster ungdommen så meget«.

Et statsautoriseret salg vil gøre det muligt at gribe ind over for de utilpassede unge, der driver rundt blandt bandernes gadepushere.

Blødt er det nye hårdt


Provenuet fra hashsalg vil kunne finansiere nye behandlingstilbud.

Der er brug for pragmatiske løsninger. Kampen mod bander og misbrug er et samfundsproblem, som alle partier må gå sammen om at løse effektivt og konsekvent.
Derfor er det glædeligt, at Venstres Ungdoms nye formand, Jakob Engel Schmidt, bryder blokpolitikken: »En legalisering vil medføre, at færre unge kommer i kontakt med de kriminelle miljøer og de hårde stoffer«, lyder det fra de nye liberale.
Blødt er det nye hårdt i retspolitikken.


http://ungnyt.dk/?Id=111

"Venstres Ungdom støtter fuld ud Lars Dueholms forslag om fri hash."

Så kontant lyder meldingen fra den nyvalgte landsformand i Venstres Ungdom overfor Ungnyt.dk.

"I dag er det rockere og indvandrerbander der styrer hashhandlen, som dermed finansierer kriminelle aktiviteter," konkluderer han og fortsætter:

"Vi opfordrer ikke nogen til at ryge hash, men mener at vi bør følge det hollandske eksempel og lovliggøre hashen. En legalisering vil medføre, at færre unge kommer i kontakt med de kriminelle miljøer og de hårde stoffer," siger Jakob Engel Schmidt til Ungnyt.dk.
problemet er bare at når de unge venstre løver og misse katte får indflydelse i moderpartiet så forsvinder deres liberale holdninger som dug for solen, også i forhold til cannabis
 

esbe

hybridsfromhell
Mentor
Veteran
sådan lyder den menige politimands vurdering af forbuds politiken og cannabis salget på christiania. bemærk at udtalelserne er 2 år gamle!

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-22090162:politi-christiania-er-tidsspilde.html?rss

Politiets storstilede indsats mod den åbenlyse hashhandel på Christiania har været spildte kræfter. Sådan lyder den kontante dom fra de involverede betjente, fem år efter at den særlige Christiania-indsats blev skudt i gang med rydningen af stadens hashboder.

"Hashhandlen foregår i vid udstrækning som tidligere, og når man ser på de seneste fem år som helhed, er jeg lige ved at sige, at det har været skønne spildte kræfter og absolut ikke indsatsen værd," siger Politiforbundets formand, Peter Ibsen.

"Det kan ikke blive ved på den måde. Vi er endt i et vadested, og politikerne må beslutte, hvad de vil," siger han.

Ikke besværet værd
Samme melding kommer fra de københavnske betjente.

"Resultaterne af indsatsen står helt klart ikke mål med de ressourcer og ikke mindst de menneskelige omkostninger, som er blevet brugt på det her," siger formanden for Københavns Politiforening, Claus Oxfeldt.

Kendte ikke planerne på forhånd
Da politiet i foråret 2004 rykkede talstærkt ind på Pusherstreet og pillede de næsten 40 hashboder fra hinanden, var det efter en nøje tilrettelagt plan, som ingen af de involverede betjente kendte på forhånd. Blandt dem var Henrik Raun, i dag fællestillidsmand for Specialenhederne i København, og han har således været med under hele forløbet.

"I starten var det en højt profileret opgave, men nu har vi altså kørt på i fem år uden rigtig at være kommet videre. Efterhånden er indsatsen mere af navn end af gavn," siger han.

Dyrt på flere planer
Han understreger, at de personlige omkostninger for betjentene har været store.

"Vi har hver især måttet stå model til rigtig meget gennem årene. Jeg kan love dig for, at det mentalt har tæret hårdt, og hvis du spørger mig direkte, om det har været det hele værd, så må jeg nok desværre sige nej," siger Henrik Raun.
 

esbe

hybridsfromhell
Mentor
Veteran
v og ks holdning til en enig borger repræsentation i københavn. for snart 2 år siden. og en generel borgerlig argumentationsstil

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2009/09/24/104058.htm?rss=true

V og K: Nej til fri hash

Københavns Kommune skal ikke regne med at få lov til at lave forsøg med fri hash. Venstre og konservative skyder forslaget ned.

Et politisk flertal i Københavns Kommune ønsker, at der bliver lavet forsøg med kontrolleret salg af hash. Ifølge kommunens embedsmænd skal der være omkring 40 steder i København, hvor man kan købe hash, hvis man har lyst.

Til kamp mod banderne
Ideen med forslaget er at underminere det kriminelle hashmarked. Dermed håber politikerne i København at komme bandekrigen til livs. Men i Folketinget er der ikke den store begejstring for forslaget.

- Det er et skråplan, som bringer unge i fare, for vi ved at rygning af hash blandt andet medfører en stor risiko for at få psykiske sygdomme og ofte fører til decideret narkomisbrug, siger venstres retsordfører Kim Andersen.

De konservatives retsordfører Tom Behnke mener ikke, at man kommer af med de kriminelle bander, fordi man laver et statsmonopol på salg af hash.

Banderne finder på noget andet
- Hvis ikke der er et hashmarked at slås om, så vil de blot kaste sig over andre områder, for eksempel andre former for narkotika, menneskehandel og afpresning, siger han.

SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt har forståelse for, at Københavns Kommune vil sætte ind over for den organiserede kriminalitet. Men hun advarer mod at træffe forhastede beslutninger.

Derfor ønsker SF at få nedsat en hurtigtarbejdende hash-kommission, som skal se på mulighederne og konsekvenserne ved at indføre et kontrolleret hashsalg.
 

esbe

hybridsfromhell
Mentor
Veteran
et af enhedslistens legaliseringsforslag:

http://webarkiv.ft.dk/Samling/20021/beslutningsforslag_som_fremsat/B91.htm

B 91 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om legalisering af hash.

Fremsat den 18. februar 2003 af Line Barfod (EL) og Pernille Rosenkrantz-Theil (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om legalisering af hash

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af 2003 at fremsætte lovforslag, der legaliserer brugen af hash og dyrkning af cannabis, muliggør import af og handel med hash samt udbygger den offentlige behandling af misbrugere.

Bemærkninger til forslaget

Argumenterne for at legalisere hash er så glimrende formuleret af formanden for Venstres Ungdom Storkøbenhavn, Henrik Højstrøm, i Jyllands-Posten, København den 19. februar 2002:

»Vi skal have ophævet forbudet mod hash. Alt for længe har forbudet eksisteret uden at have nogen anden effekt end at kriminalisere ca. en fjerdedel af Danmarks befolkning. I Holland, Schweiz og Belgien har man gennemført og løsnet op for lovgivning omkring brug og salg af bløde stoffer (hash). Dette er sket ud fra en betragtning om, at strafforfølgelse og fortsat kriminalisering af hashbrugere som oftest medfører en forøget risiko for at låse den enkelte fast i egentlige narkotikamiljøer. Dermed øger man betydeligt sandsynligheden for at tvinge vedkommende ud i et narkomisbrug. Som med alkohol og chokolade er der også med hash mulighed for både brug og misbrug. Det er en indgriben i den personlige frihed fortsat at fastholde forbudet. Hvis det var under forudsætning af at ville beskytte de svage mod fristelser, har vi at gøre med en fejlslagen holdning. I stedet for at bruge ressourcer på en fortsat hashbekæmpelse og forudsigelige politirazziaer på Christiania kunne man bruge disse på forebyggende/oplysende kampagner, som vi kender dem fra alkohol og cigaretter. Staten er i ønsket om at beskytte og tage vare på de svageste i den bedste mening kommet til at støde dem fra sig. At opretholde et forbud mod hash er det samme som at statsstøtte HA-rockere og andet kriminelt slæng, og det er ikke statens opgave. Det ville tværtom være at stikke den organiserede kriminalitet en knockout at legalisere markedet. Netop fordi afstanden mellem bløde stoffer som alkohol og hash og de hårdere stoffer ville blive gjort større. Så lad os nu få legaliseret hash!«

Ole Espersen, tidligere justitsminister, ved 4. høring om hash, hamp og kultur, den 22. september 2001:

»Vi ved, at mindst 800 tons hash hvert år forhandles over grænserne. Vi ved også, at pengene i høj grad går til terror og andre forbrydelser. Der skabes kriminelle miljøer, samtidig med at politiet sættes ind stort set forgæves.

Jeg forestiller mig ikke, at det kan være svært at finde en form for legalisering eller afkriminalisering, der kan prøves – måske som i Holland med de såkaldte coffee shops eller som i Slesvig-Holsten, hvor der er politisk enighed om en såkaldt apotekermodel. Eller en kombination af de to modeller sammen med hjemmedyrkning og et mindre legalt salg – ligesom man ser det i Schweiz i dag.

Hash er forbudt ifølge en FN-konvention. Alle konventioner kan opsiges, men det ville politisk set være en besværlig sag.

Næh, man er nødt til at lave nogle forsøg og argumentere politisk i forhold til andre lande. Måske kan man begynde med at få lavet nogle tilføjelser – eller protokoller til konventionerne – der tillader, at man eksperimenterer sig frem.«

Enhedslisten mener, forbuddet er ude af trit med den almindelige retsopfattelse, og at kriminaliseringen er ødelæggende for Christiania og mest til fordel for de velorganiserede kriminelle.

Enhedslisten ønsker, at danske apoteker kan importere og sælge hash fra lande, hvor produktionen er lovlig og på fairtrade-vilkår. Da apotekerne har erfaring med at sælge og vejlede om produkter, som er farlige i overdoser, finder Enhedslisten, at de bør have eneret på salget. Prisen skal fastsættes i samarbejde med Konkurrencestyrelsen og give plads for afgift og normal profit. Provenuet fra afgiften bør bl.a. finansiere behandling af afhængighed og hashpsykoser og en informationskampagne målrettet unge. Sundhedsstyrelsens seneste undersøgelse viser, at ca. hver 4. unge blandt de 15- og 16-årige har prøvet at ryge hash, hvilket er en voldsom stigning. Det vurderes tilmed, at 3.000 unge under 15 år har akut brug for hjælp til at komme ud af et for stort forbrug. Men alene til de ældre misbrugere, som selv ønsker at få hjælp til at komme ud af misbruget, er der stor mangel på egentlige behandlingstilbud. Også forbruget af de såkaldte (farligere) party drugs er i stærk stigning blandt unge. Det er derfor på høje tid, at der tages nye initiativer, og Enhedslisten tror på, at en legalisering af hashen, som regnes for et blødt rusmiddel, en mere nuanceret informationskampagne og etablering af forskellige behandlingstilbud kan holde flere unge fri af de kriminelle miljøer og væk fra hårde stoffer samt udvide og effektivisere behandlingstilbuddene.

Enhedslisten ønsker ikke, at en legalisering af hash skal få forbruget til at stige, forbrug af selv såkaldt bløde rusmidler bør altid ske med måde. Men Enhedslisten ser gerne, at forbruget af hårde stoffer erstattes af hash, og det er der en mulighed for, hvis hash ikke længere er forbudt og forhandles langt væk fra de kriminelle pushere.

Salg af hash bør ikke ske til unge under 15 år.



Skriftlig fremsættelse

Line Barfod (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om legalisering af hash.

(Beslutningsforslag nr. B 91).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.
 

esbe

hybridsfromhell
Mentor
Veteran

Seeker

Member
I thought cannabis for personal use was allready decriminalized in Denmark for a very long time?? like 5g, and that the cops don´t care if it´s more..
Or is it still not decriminalized on paper but only in practise?

Or are you guys talking about the sale of cannabis? =)
 

Ludo

Member
I thought cannabis for personal use was allready decriminalized in Denmark for a very long time?? like 5g, and that the cops don´t care if it´s more..
Or is it still not decriminalized on paper but only in practise?

Or are you guys talking about the sale of cannabis? =)

That would be so great Seeker.......but this is NOT the case......they are enforcing it so very different depending on where you live and who you are.....it's a joke actually.....a bad one......:moon:
Hope they come to thier senses:wave:
 

Seeker

Member
That would be so great Seeker.......but this is NOT the case......they are enforcing it so very different depending on where you live and who you are.....it's a joke actually.....a bad one......:moon:
Hope they come to thier senses:wave:

That´s sad.. I travel to Sjealland severall times a year, and see people smoke just as free as in Amsterdam, witch I myself also do
icon10.gif


Are the Copenhagen cops the most tolerant?
My gal who´s lived there for 2 years a while back says she´s newer seen or heard anybody getting busted for personal use of any drug what so ewer.

I´ve allways felt and believed that Denmark is just one step behind The Nederlands, I mean the debate on state-owned coffeeshops in Copenhagen har been in quite a crossfire last election.

At least for someone from Sweden it´s paradise! :tiphat:
 
Top