What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Kasveihin puhaltavan tuulettimen merkitys

Kioksi

New member
Hei vain kaikille...

Onko kasveihin puhaltavalla tuulettimella muuta funktiota kuin homekasvuston ehkäisy? Näin talvella ilmankosteutta on helppo nostaa vegevaiheessa paikallisesti ilman oskilloivan tuulettimen ilmaa sekoittavaa vaikutusta, joten se olisi peruste olla käyttämättä tuuletinta vegevaiheessa, kun homeriskikin on pieni.

Mutta jääkö tuuletinta käyttämättä paitsi joltain kasvua kiihdyttäviltä vaikutuksilta? Olen kuullut kyllä varsien vahvistumisesta ja ravinteiden kuljetuksen nopeutumisesta, mutta onko tästä oikeasti mitään näyttöä? Toinen mieleen juolahtava positiivinen vaikutus olisi se, että tuuletin nostaisi lehtien pinnoilla olevan ilmamassan hiilidioksidikonsentraatiota sekoittamalla kasvien 'jo käyttämän' ilman (korkea O2 matala CO2 -pitoisuus?) muuhun ilmaan, mutta mahtaako tämäkään olla merkittävää (tai edes faktaa, omia mutuiluja vain :)..).
 

Kioksi

New member
...ja tietenkin tuuletin myös viilentää kasveja mutta oletetaan senkin asian olevan kunnossa. Kasvatustilan ilma myös vaihtuu kanavapuhaltimen avulla 50~ kertaa tunnissa. Ettei näihin nyt kukaan tarttuisi

(edittiä en löytäny, onko sellaista?)
 

k-grower

Member
mulla on 600w natikka ja tuuletin vegessä, kyl ne mun mielestä nopeampaa kasvaa jos on tuuletin päällä, kai se varren vahvistuminen auttaa myös sitte kuljettaa ravintoa. toki ei ne mistään jatkuvasta ja suorasta puhaltamisesta tykkää - sen takia on hyvä käyttääkin sitä oskilloivaa ominaisuutta.
itse laitan sen puhaltamaan teltassa kasvien yläpuolella, että kasvit välillä heilahtaa kun ilmavirta kimpoilee seinistä ja katosta.
esim hiilidioksiidihan on ilmaa painavampaa ja se kerääntyy sinne lattialle, riippuen tietysti kokonaisuudesta.
 

BadTicket

ØG T®ipL3 ØG³
Moderator
Veteran
^^ Editti tulee, kun postailet vähän lisää. En muista tarvittavaa postimäärää, mutta ei se kovin korkea ollut.

Kyllä mullakin jos natikan alla on, niin vähintään yks tuuletin puhaltamassa. Yleesä yks plantuille ja yksi puhaltamaan/imemään kuumaa ilmaa lampusta. Yöllä kun haihtuu kosteutta ja varsinkin kun on isompia/tiiviimpiä kukkia, niin jonkun näkönen tuuletus/ilmanvaihto on melkeinpä pakollista, varsinkin pienissä tiloissa, kaapeissa yms.

Edit: Vegessä menee mulla ilman tuuletinta yleensä. ESLien sun muiden loistareiden alla kun kasvavat, niin tuo lämpö ei niin haittaa, varsinkin kun on aika viileä kämppä. Silloin tällöin tuulettelen kuitenkin, mutta vegee ni ilmankin ihan kivasti, kun vaan on valoa ja ravinteita.
 
S

scai

Täällä taas päinvastoin, vegessä puhallin päällä koko ajan.Oskilloiva.
Isossa teltassa on eri vegevaiheessa olevia kasveja 150 W natikan alla.
Ja joo, tykkäänkyllä että muuten ei lämpimässä varret vahvistu.Joskus ollut ilamn puhallusta ja sitä virhettä en mielellään enää tee.
Mutta jokainen kasvatus/tila erilainen, sinun pitää kokeilla mikä itsellesi toimii hyvin ;)

Kukituksessa taas on joka tunnille ajastin, puhallusta 15 min/1h.
Kukituksessa toi puhallin saa minut aina hermostuneeksi, jos siel on joku hermis seassa....
Kun ei aina pääse näkemään ihan jokaista läheltä...
 

BadTicket

ØG T®ipL3 ØG³
Moderator
Veteran
Vaan jos siellä on hermis seassa, niin eikö tuo ole aika sama puhaltaako 15 minuuttia tunnissa, vai sen koko tunnin..? Reisillehän se kuitenkin sitte menee :) Mutta samaa hermoilen itekkin, sen takia pyrin käymään joka plantun läpi vähintään kerran viikossa. Välillä joutuu siirtelemään ja roudailemaan, mut semmosta se on.
 
S

scai

Niinpä se taitaa olla.
Tuossa just kaveri sanoi, et se siitepöly on niin kattavaa, että jos koko talossa on yks urkki niin pöly kantautuu vaatteissa ja ilmavirroissa varmasti.
Onneks hermisten pöly on hiukan tiukemmassa, mutt pölyä silti...
 

Piel

Active member
Veteran
Oskilloiva, epäsuora, tuuli koko kasvukauden aikana. Jos olen kastellut liikaa nostan tuulen voimakkuutta päiväksi että saan ylimääriset vedet haihtumaan.
 
Top