What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

Giet

Member
nie mam żadnych f2 na out ale przypomniałem sobie że mam 5 LR od plantatora i zastanawiam się czy dałoby się zrobić jakiś prowizoryczny boxik z pudełka i je rozmnożyć. Nie zależy mi na plonie chce tylko kilkadziesiąt sionek, jakie byłoby minimalne oświetlenie żeby to osiągnąć? 2świetlówki stykną żeby wyciągnać z nich z 60 sionek?

JanNowak

New member
jakbym nie miał boksa, chciał robić outa i miał 5LR to nie tracił bym kasy i czasu na budowe tylko połowa kwietnia-maj-czerw sadził bym raz, zrobił nasiona i lip-sier-wrz dwa ;D
Taki pomysł mi wpadł, ale nie sugeruj się nim popytaj doświadczonych outdoorowców.
PS: ja doświadczenia nie mam
pozdrawiam

V

vod

@JanNowak: jak chcesz mieć filtr to musisz znaleźć wentylator, który będzie w stanie pokonać opór filtra (i wszystkie pozostałe opory hydrauliczne w boksie). na komputerowych wiatraczkach nie da się tego zrealizować (chyba. jeśli ktoś zbudował na bazie wentyli komputerowych system ze skuteczną filtracją powietrza i wentylacją, to niech się odezwie.)
wdmuchiwanie powietrza do boksa możesz sobie darować, bo nie obniżysz w ten sposób temperatury. w boksie chcesz mieć podciśnienie, a nie nadciśnienie.
jeden mocny wyciągający wentylator, jeden mieszający i starczy.
poza tym filtr domowej roboty... zaraz się okaże (jak będziesz miał mocniejszy wentylator), że nie pochłania tyle zapachu ile byś chciał, bo strumień powietrza za duży i znowu będziesz musiał kombinować.
lepiej kup sobie zestaw filtr i wentyl i zacznij uprawiać.
poza tym 30 stopni też nie zabije roślin. gorzej będzie za to w lecie, ale do tego jeszcze chwila.

http://www.hemp.pl/produkty.php?kat=kat9551621485&p=19&w1=4
obczaj sobie tutaj. problem tylko taki, że wentylatory typu ufo to zdeka overkill jak na takiego małego boksa... w ogóle to czemu taki mały? w większym łatwiej utrzymać znośne warunki, więcej roślin się mieści etc.

pozdro

JanNowak

New member
@vod: mały boks bo potajemna uprawa. Te zestawy z hemp odpadają bo koszt kilka set zł to tyle ile cały mój boks wart. (no troche więcej niż 300zł :wink:)
Mały boks z zamierzeniem: 2x LR2 femi + trening

Nie robie już 4tej dziury wylotowej, pojde po jeden wentylator łazienkowy za 30zł + ściemniacz żeby regulować i zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieje że kolejna kasa nie pójdzie w błoto ;/
Tutaj wczorajszy test:
61118645dg9.jpg

o 5:30 obudził mnie huk po którym zrobiło się jasno na cały pokój, okazało się że zamek na klucz otworzył się i nie dało rady go już zamknąć. Stąd ten pomiar o 5:30 ;)
Dam znać co z tym wentylem.
vod jeszcze raz dzięki

Pozdro:joint:

melon

Member
Witam,
Z mojich wlasnych przyczyn, musze przebudowac mojego boxa, ktory ma wymiary 150cm wys 60 x60 cm, do mniejszych rozmiarow ktory bedzie w sam raz na 2, dobze rozkrzaczone roslinki, conajmniej w 11 litrowych donicach a wysokosc maxymalnie 100cm. Ale moj problemy polegaja na tym ze mam lampe 250w hps i nie wiem:
-Jaki rozmiar byl by najlepszy
-Czy nie bedzie za cieplo roslinka ??
-Czy jak dam szybe i i wyciag powietrza przez 2 komputerowe wiatraczki 80x80 to bedzie ok (+2 wpychajace, + mieszajace i wciagajace w boxie)?
-Czy moj box sie nie spali, jest zrobiony z plyty OSB i wylozony mylarem

masakrator

Well-known member
ICMag Donor
Veteran
-daj wszystko na wyciag i jakies skierowane na rosliny
- daj szybe
- 250 bedzie ok i nic sie nie spali
mialem 30x30 i 250 i ogarnialem z temperatura z 5 wiatraczkami komputerowymi :D

O

OrganicShowmen

Jaki jest inny zaufany seed shop w polsce procz cannabis.fr.pl i seed.pl

Co polecacie i czy ktos juz bral z takiego sklepu?
Poszukuje Strawberry Cough albo jakiegos w miare taniego Haze'a.

pozdro

cheton

Active member
Veteran
OrganicShowmen, jesli chodzi o seedbanki oferujace nasiona pokolenia F1, to poszukaj czegos na www.sensimilla.pl lub www.sidbank.pl .Sa to sprawdzone sklepy, a swiadcza o tym liczne pozytywne komentarze na innych polskich forach konopnych.Osobiscie nic nie bralem z tych sklepow, ale znajomy bral z sensimilla.pl i zadowolony byl.Jesli chodzi o inne seedbanki, niekoniecznie oferujace pechy pierwszego pokolenia, to mozesz popatrzec w:
www.f2seeds.fr.pl - sprawdzony przeze mnie, polecam
www.quakemind.pl-to samo
www.bestseeds.pl-to samo

No to tyle ;)

massiwo

Member
no siema wszystkim, wiecie co zawsze jak juz tne rosline to ma ona duzo takich bobkow, na dole takie jakby popkorny hehe jak robic zeby byly takie fajne duze wielkie szczyty ? hehe pozdro

O

Ojciec

Dorzuć do pomieszczenia gdzie uprawiasz , świetlówkę ! Gdzieś u dołu. Pomysł trochę szalony ale dział, widziałem gdzieś na jakimś forum że pewien hodowca tak zrobił. Co prawda nie miał z tego "Fajnych dużych szczytów " ale były o wiele większe.

Jeśli odnajdę ten temat , i to forum wrzucę przebieg tej uprawy. A jak nie to mniej więcej , mogę ci opisać , pokazać na obrazku jak to wszystko wyglądało.

Peace !

LDV

Active member
@melon

ktoś już odpowiedział więc czytaj uważnie.
Jak chcesz szerszej odpowiedzi to poczytaj trochę FAQów, zamiast być upierdliwym bo właśnie, po to (dla takich pytań) są pisane...

Ja mam za to pytanie praktyczne do WAS

Do boxa (600W) używałem dwa wentylatory. Jeden 240m^3/h - do chłodzenia cooltuby i jeden 140m^3/h do chłodzenia boxa - wyciągający.
Według moich odczuć (bo miałem również 140stke przy coolltubie) jeśli chodzi o chłodzenie lampy i temperature w boxie to nie ma dużej różnicy między 140, a 240.
Jednak moje odczucia mogą być błędne bo warunki otoczenia boxa się zmieniły (dwa growy pod rząd robione). Obecnie nie mogę w praktyce tego sprawdzić bo sprzęt jest rozłożony na części i nieużywany.
Czy wy macie podobne odczucia tzn: jeśli chodzi o efekty (chłodzenie lampy) to nie ma dużej różnicy między 140, a 240 powiedzmy?

Pozdro

masakrator

Well-known member
ICMag Donor
Veteran
a filtr po drodze gdzies masz? ,zamontuj 240 na cooltube a drugi koniec zostaw otwarty ,chodzi mi o to bys nie zakladal rury na drugi koniec tylko pobieral powietrze z boxa i masz wymiane powietrza w boxie odrazu a drugi mniejszy mozesz dac na chlodzenie boxa .

joy joy

New member
witam i o zdrowie pytam:)

witam i o zdrowie pytam:)

witam wszystkich starych i nowych po niemalze 2 latach postanowilem wrocic do zzajebistego zajecia jakim niewatpliwie jest uprwaa mj:D od czasu ostatniej uprawy minelo hoho i jeszce troche wiec i pamiec juz nie ta:) (a tak nawiazujac pozdrowienia i podziekowania jeszcze raz dla hota za siionka tego niszczyciela jakim byl white russian x afghani :D)
Wracajac do tematu mam pytanie postanowilem pojechac ta uprawe nasionami ktore zakupilem uwaga... poltora roku temu ;] opdmiana arjans haze 1 od greenhousa no i moje pytanie wlasnie tyczy sie tego czasu ile przelezaly lezaly w szufaladzie gdzie bylo w miare cieplo a z tego co pamietam nasiona przy przechowywaniu powinno sie trzymac w pomeiszczeniach ciemnych i o stosunkowo niskiej temperaturze wiec pytanie kieruje do doswiadczonych growerow ktorzy mieli doswiadczenia z takimi "staruszkami" da rade je wykielkowac czy nie bardzo? bo po 24h w wodzie i 2 dniach na srajtasmie nie rokuja dobrze :/
pozdrawiam