What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

JanNowak

New member
Dzisiaj robiłem testy mam temperature 31*C. Boks na rysunku:
http://img244.imageshack.us/img244/8274/83904287di8.jpg

HPS 150w, boks wew: [3Ox5Okilka h=86]
Zasilacz na 6,5V, teraz testuje na 12v ale tak nie może być bo jest za głośno.
1,2,3 : wejścia wlotowe, wentylatory komputerowe, ślizgowe, 12x12cm
4 : otwór w ścianie, po stronie która jest przy innych meblach [5cm odstępu], bardziej na tyłach żeby nie było widać otworu [zamaskowany pończochą]
W przegrodzie [8cm] jest przedłużacz, kable, i takie pierdoły. Całość zamknięta ale nie uszczelniana (przegroda zrobiona z listw i dykty)- u góry 4x2cm otwory aby powietrze uciekało.
Powietrze z wewnątrz wychodzi przez 1,2,3 do przegrody, a z tamtąd ulatuje górnymi otworami i szparami. Do boksa pcha powietrze "4" - wentylator komp. 12x12 kulkowy - przez kanał ponieważ chciałem skierować powietrze tak żeby było naprzeciw (jak w prawidłowym boksie).
W boksie jest szyba, a między nią a krótszymi ścianami 10cm luzu (żeby powietrze z dołu szło do góry.
Na każdym wentylu jest filtr węglowy do okapu - ocięty na 14x14; od wewnątrz boksa po dwie takie warstwy na jeden, od zewnątrz w przegrodzie po jednej warstwie.

Co zrobić żeby zmniejszyć temperature? Wiem że nie tak powinny być otwory ale tego nie moge zmienić. Czy zmienienie środkowego tj. 3 na wdmuchiwanie pomoże? Dawać pomysły ;d
Pozdrawiam
---
po 1h od dania na 12v jest 31.5*c
Dodam jeszcze że w hps'a dmucha wentylator 80x80 przymocowany do blachy - obłysku.

V

vod

wygląda na to, że za małą wymianę powietrza masz. pomijając rozmieszczenie, to zapewne te fitry węglowe z okapu skutecznie blokują te komputerowe wentylatorki. zdejmij je i zobacz co się dzieje. jeśli nadal będzie za gorąco, to będziesz musiał zmienić koncepcję wentylacji. poza tym jaką masz temperaturę powietrza na zewnątrz boksa?

Hera

Member
@Finger bracie dalem rade hehe noz plus pilka do drewna malutka 2 cm szerokosc ale nie radze komus innemu tego robic :D otwor jest jak sie patrzy troszke za duza ale lepsza taka niz za mala teraz silokin i git jak narazie wiatras jest na tekturkach sobie msiga elegancko i sie bardzo poprawila temperatura :)

k_kaliber

Member
@JanNowak

prop.1
daj 1wentylator z przodu lampy tak aby dmuchal na zarowe a z tylu zrob dziure
i pod szyba to samo tak powinienes ochlodzic szybe

prop.2
zmien lampe na slabsza.

Finger

Outdoor grower...
Veteran
@ Hera no to git że kula wszystko. Jak nie chcesz żeby rezonował to obsadź go na podkład do paneli (pianka). U mnie to pomoglo zajebiście.
:wave:

masakrator

Well-known member
ICMag Donor
Veteran
Powiedzcie mi po jakiego grzyba wy dajecie wentylator zeby dmuchal na zarowke? co chcecie schlodzic zarowke? co wam to da? tylko tyle ze szybciej zagrzejecie boxa ,wtedy to dziala jak kaloryfer ,wentylatorki u gory boxa na wyciag wszystkie jakie mamy i jakis zeby dmuchal na roslinki ,nie trzeba zadnych wentylatorow co wpychaja powietrze do srodka ,ono samo sobie wleci,tyle ile zostanie wydmuchane ,pozatym jak nie bedziemy chlodzic zarowki to gorace powietrze idzie do gory boxa i z tamtad wentylatorem na zewnatrz ,dajac wentylator skierowany na zarowke wzrasta temperatura w boxie :D

V

vod

:yeahthats
chciałbym polecić wszystkim tym, którzy zabierają się za projektowanie wentylacji boksa, zainteresować się trochę tym, co na temat wentylacji i wymiany ciepła ludzkość dotąd się dowiedziała i wymyśliła.
oczywiście jeśli macie czas na takie fanaberie...
a jak nie to lepiej zapłacić za namiot. wyjdzie taniej.

Hera

Member
@masakrator napisal: nie trzeba zadnych wentylatorow co wpychaja powietrze do srodka ,ono samo sobie wleci,tyle ile zostanie wydmuchane

moze i sobie wleci ale ktoredy niby szparkami ?? niewiem za bardzo ;p pozatym sa potrzebne wentylatory wpychajace swieze powietrze i przy tym stosunkowo zimniejsze od tego w boxie bo w pokoju czy gdzies gdzie masz boxa jest inna temperatura prawdaz ;] ?wiec co idzie za tym chlodzi go ... przynajmniej w moim przypadku jest wporzo i sprawdza sie. Faktem jest moim zdaniem ze jesli wlasnie w pomieszczniu gdzie trzymasz boxa masz konkretne problemy z temperatura (zbyt wysoka lub zbyt niska) to zastosowanie tylko wyciagajacego bylo by nieco lepszym rozwiazaniem.

Pozdro

orangefreak

Member
Hera jesli masz 5cm drewno to tym nozem niebardzo cos zdziałasz bracie. Jak nie chcesz sie w koszta wpędzac to lepiej lec po obrysie wiertarką...
Pozdro.

Edit:
@ 57fun napisał przecież ze 5 cm drewno nei dykta ;)

pierwze proowalem tym:

hujnia, jakis szajs to mialem, wiec:

zaznaczylem tylko tym urzadzeniem co jest na pierwszym obrazku (obrys) gdzie mam wiercic dziury wiertarka, i tyle dziur wywiercilem co szlo młotkiem ten kawalek drewna usunac, potem tylko lekki szliw i montaz wiatraka. wsjo.

masakrator

Well-known member
ICMag Donor
Veteran
moze i sobie wleci ale ktoredy niby szparkami ?? niewiem za bardzo ;p pozatym sa potrzebne wentylatory wpychajace swieze powietrze i przy tym stosunkowo zimniejsze od tego w boxie bo w pokoju czy gdzies gdzie masz boxa jest inna temperatura prawdaz ;]

Pozdro
W dolnej czesci boxa robisz duze otwory by powietrze moglo bez problemu wleciec do srodka,wtedy box dziala jak komin :D dolem wchodzi tyle chlodnego,swiezego powietrza ile wentylator w gornej czesci boxa zdloa wyciagnac cieplego powietrza- zasada jest prosta

orangefreak - a nie prosciej by bylo przelozyc przez ten otwor przewod wentylacyjny a wiatrak zamontowac w srodku przewodu,na ktoryms z koncow ? wtedy mysle bylo by ciszej bo wentylator nie przenosil by drgan na drewno i odrazu by zamaskowalo wychodzace swiatlo na zewnatrz.

orangefreak

Member
W dolnej czesci boxa robisz duze otwory by powietrze moglo bez problemu wleciec do srodka,wtedy box dziala jak komin :D dolem wchodzi tyle chlodnego,swiezego powietrza ile wentylator w gornej czesci boxa zdloa wyciagnac cieplego powietrza- zasada jest prosta

orangefreak - a nie prosciej by bylo przelozyc przez ten otwor przewod wentylacyjny a wiatrak zamontowac w srodku przewodu,na ktoryms z koncow ? wtedy mysle bylo by ciszej bo wentylator nie przenosil by drgan na drewno i odrazu by zamaskowalo wychodzace swiatlo na zewnatrz.

Masz racje masakrator, cos glosno chodzi ten went. ale srednica jest idealnie dopasowana do rozmiarow skrzydel wiatraka, wiec jednak wina lezy po stronie wenta. Ale niestety bede musial sie w wyzynarke zaopatrzyc bo moja spalona gdybym mial zamiar cos z tym robic. Masz racje z tymi drganiami techniku ;)

EDIT:
pisałem tego posta zaraz po przebudzeniu. Przemyslalem to i raczej z tym nic robic nie bede, bo hałas nikomu nie przszkadza, bo nikt tam przeciez nie mieszka :D ahh te poranki... pozdrawam Mas
pozdro

Last edited:

Butelka

Member
orangefreak - jak chcesz mogę pożyczyć wyrzynarkę :)

a co do głośności to musisz pamiętać im będzie słabszej wytrzymałości mocowanie w tym wypadku grubość ściany tym będzie głośniej....
i tutaj albo zamontuj to na otoczce z gąbki albo zostaw wentyl w przewodzie jak wyżej zostałeś poinformowany. jeżeli masz czas możesz kombinować z powieszeniem wentyla na łańcuszku a najlepiej żyłce, przenosi mało drgań co daje efekt w postaci ciszy jak weedem zasiał :)

pozdr Bro

-Bruce-

Active member
witam
koledzy mam pytanie.....mam boxa z czarno-bialej foli i czy warto do srodka dorzucic np. mylar? a jesli tak to jaki?

Butelka

Member
jeżeli masz białą folię to się nie opłaca...szczególnie gdy światła masz sporo a
chociaż znając życie to i Ty byś chciał i inni będą Ci radzić żeby było światła jak najwięcej...
napisz jakie masz wymiary Boxa i lampę...

A

adrianmenyo

najtanszy z hempa chyba 12 zl za m2 wystarczy bo dobrze odbija.
@masakrator dobrze prawi wloty pasywne wystarcza, zawsze tak robie byle tylko te otwory byly wielkosci wentylatorow (ja zamiast jeden wyciagajacy i jeden wtlaczajacy dalem dwa wyciagajace na wys. lampy i temp spadla) wtedy wentyle nie beda pracowac pod obciazeniem a zreszta huj w nie byle byl szybki przeplyw zimnego powietrza, jak wlot pasywny jest na przeciwleglej sciance do wentyli i na dole to w srodku nie trzeba zadnego dodatkowego wentyla na rosliny zarowke itd. zwroccie uwage na drzwi lazienkowe, to przez nie powietrze wlatuje do lazienki a wentylator lazienkowy wyciaga ta sama zasada, zreszta bylo tu na forum kiedys nawet zdjecie drzwi ;) pozdro

Butelka

Member
ja jak zawsze skomplikowałbym sprawę i podzielił boxa na dwie części.
cześć flo i część do ukorzeniania i wegu. ale nie o tym temat wiec ....

moim zdaniem jeżeli masz białą równą powierzchnie w postaci folii to nie komplukuj sobie i nie dokładaj zmartwień - światła Ci wystarczy

powodzenia

-Bruce-

Active member
na weg mam 2 boxa 60x60, cz-b folia, w cooltube mam MH150 +70hps to podpiete pod wentylacje 430m3 dlatego w cooltube zebym swiatlo mogl 3mac naprawde blisko tzn klosz jest okolo 2-4cm nad szczytami i tem okolo 24stopni tak to wyglada

Hera

Member
@masakrator No tak tez mozna wczesniej tak nie robilem a faktycznie tez wporzadku <peace> ja wole jak mi wieje, lampa sie chlodzi przy tym .

Wrzuce jakies foty tylko aparat musze dorwac

Pozdro

Latest posts

Latest posts