What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

k_kaliber

Member
Hej..LukAs.
Kup Hpsa ale w cooltube nie bedziesz mial problemu z temperatura. A ta lampe zostaw na vega.
Pamietaj ze hps bardzo sie grzeje.
30*C to duzo ale nie beznadziejnie postaraj obnizyc 5-6*C
I bez wentylacji bedzie piekarnik:noway:
Filtr weglowy + cooltube+ wentylator kanalowy wszystko ladnie polaczysz i wentylator bedzie chlodzil lampe a filtr pozbedzie zapachu.
Radze to zrobic puki roslinki sa male :=)

.LukAs.

Member
Więc tak: :)
@tomato. Box ma wymiary 70x45x70cm. To ja kupuje tego hps'a.. Trochę poleży i za jakieś dwa tyg go wsadzę..
@k_kaliber. Temperatura obniżona już. Jak na razie jest tam 26-27*C. Kupię hps, ale bez cooltube.. Razem z tym kosztuje dużo drożej, a na razie nie mam kasy za bardzo.. Walnę jakiś odbłyśnik, troszkę dozbieram i kupię cooltube.. A poza tym na razie i tak potrzymam zanim nie zaczną kwitnąć pod świetlówkami, więc całkiem możliwe, że cooltube kupię zanim wrzucę hps :)
Kurczę, dzięki za te wszystkie rady.. Jednak to forum serio jest super :D
Dobra, lecę ładować kiełki do ziemi :D :joint:
Pozdrawiam

NiceGirl

Well-known member
Veteran
Eloo pytanko mam :)
Jakie sa negatywne skutki zbyt duzej wilgotnosci na flo ~80% w nocy. w dzien jest 40-50%.

Dzieki tomato.Teraz jest chyba dobrze :) 40% w dzien 60% w nocy.

tomato

Member
Veteran
Nice G, nie wiem jaki ma to zwiazek z wielkoscia plonu, ale przy tak duzej wilgotnosci topy moga zwyczajnie zlapac plesn, a tego bysmy nie chcieli :noway:
chyba bez dodatkowej wentylacji sie nie obejdzie..

pozdro !

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Ema..
Stosował ktoś to cudo? Opłaca się w to inwestować?
221074.jpg

Silas

Member
Veteran
Ja to używam cały czas. Czy się opłaca? No jasne...w full pakiecie Hesi oczywiście. Witaminy i aminokwasy są potrzebne...wychodzi ekonomicznie 1 kropla na 4.5litra ( ja wale krople na litr lub dwa bo nie rozrabiam takich ilości). Sam z siebie jako dodatek do biohumusa...szkoda kapuchy.

Takie pytanie mam , czy na luzie moge urwac duze liscie ,ktore zaslaniaja mi inne szczyty,aby dostarczyc im wiecej swiatelka?? Czy Elita tez tak robi,a moze jakies inne sposoby?? Z gory thx.

To teraz zdania są podzielone. Escobar jest za a Ty przeciw. Może jeszcze ktoś cosik doradzi?? Zbędne posty usune zeby syfu nie bylo,wiec nie złościć się prosze. dziekuje

natural_sensi

New member
czesc. mam pytanie do ludzi uprawiajacych w coco, mianowicie czy podlewac minimalnymi dawkami nawozu juz od wyjscia kielka z substratu czy lepiej poczekac ze 2 dni i jechac na czystej wodzie ? aha dysponuje setem ghe

O

OrganicShowmen

@NGirl no nastepstwa sa takie ze moze wystapic miejscami jakas plesn, jesli dodatkowo powietrze bedzie "stojace". Gdy zapewniony jest przewiew nie powinno to miec problemow. Fakt jest taki, ze najbardziej zywiczne rosliny sa tam gdzie jest naprawde suche powietrze. W koncu najlepszy hash to afghan i marok wiec chyba nie musze mowic dlaczego. W Maroku i Afganistanie temperatury zewnetrzne nadaja sie chyba do robienia jajek sadzonych na ulicznym chodzniku.

Bedziesz miala najwyzej troche mniej zywicy i to tyle, a dla roslin to ogolnie dobrze, oby tylko plesni niepodlapaly. Pozdro i powodzenia :D

Azzzzzz

Member
Veteran
Luki: sa dwa zdania poniewaz prawda lezy po srodku, jesli chcesz obrywac to obrywaj tylko pamietaj o tym ze z lisci roslin apobiera energie - takze ta na duze boby. Ja ci zaproponuje abys kupil trytki i potrytkowal te liscie ktore tak mocno cos tam zaslaniaja...

Natural: Znalazl bys to na ogolnym :bashhead:, ogolnie zdania sa podzielone, z tego co pamietam niektorzy wola sama woda, dopiero gdy liscienie wyjda to normalnie a niektorzy jada od poczatku polowa dawki przez jakis tydzien i tez nie narzekaja...

pozdr:joint:

57fun

Member
jeśli chodzi o coc, znów mi qrwa ten grzyb zjadł 2 siewki( łodyzka zrobiła sie chuda w jednym miejscu i sie przełamała), także polecam rozsie w normalnej ziemi kwiatowe, a jak kfiatki beda wieksze to przezucic do coco. ja podałem teraz dawke 1ml(totalGrow) na 1,5l wody i tym podlalem.

C

czaczo

witam
w coco pierwsze podlanie sama woda ewentualnie z ukorzeniaczem,cocos podczas procesu uzdatniania nabiera troszke skladniow odzywczych.ale nastepne podlania juz dodawaj nawozy,stosuj tak samo jak przy ukorzenianiu klona,na poczatek ec 0.2-0.4 itd.po dwoch tygodniach gdy przejdziesz na weg ,podwyzsz ec do 1.0-1.2.
57fun alternaria,sie nazywa ten grzyb co przewraca wschodzace roslinki.za mokre podloze,i uzywaj wody utlenionej przy namaczaniu nasion,wiecej nie powtorzy ci sie taka sytuacja.
bez lisci roslina nie absorbuje co2,nie ma fotosytezy itp,jezeli chcesz wyciac to lepiej wytnij kwiata z dolu i wtedy wieksza moc kwiatostanu skupi sie w wyrzszych partich rosliny,zazwyczaj te dolne galezie nie sa zbyd produktywne,kwiatostan nie jest zbyd skompaktowany.

melon

Member
Witam,
Mialem 9 roslinek z pestek reg. Dzis postawnoilem sprawdzic plec wszystkich i tak tylko 4 mi zostaly damy ( i tak sie sklada ze te 4 to 2 z nich byly w butelkach 2 litrowych a 1 w 3 litrowym pojemniku a ta 4 to w 11 [tak jak wszystkie meszczaki...]) I sa one najmniejsze i maja strasznie malo odrostow... so wycziagniete i wogole nie rozkrzaczone (zrobilem im raz FIM), oproczy tej w 11 litrowym pojemniku ktora zapelnia mi wiekszosc boxa ( ale to nie jest jeszcze pewniak czy to facet... zakladam ze kobieta). I tu moje pytanie... czy na flo moge robic lst zeby jakos jeszcze rozrzaczyc moje planty, czy nie ma to sensu ?

P.S
Wsadze je pod hps 250 bo do tej pory trzymalem na CFL 200. box to 60 x 60 i 150 wys (cm) i czy jest szansa ze wyjdze mi 100 g suchego ze wszystkich plancikow??

P.S 2
Ta roslinka co nie jestpewna, to ma takie jajka ale wloski wyrastaja z tych jajek (tak jakby sie rozkrzaczaly jajka) czy to meszczak czy kobitka

V

vod

lst na flo ma sens of kors.
jak duzy to zaklezy od tego ile jeszcze urosna (jaki streach).
jaki masz odmiany? ile vega? jaki rozmair aktualnie?

ps1 -> szansa jest.

ps2 -> brzmi jak hermafrodyta.

V

vod

ani z pierwszym ani z drugim nie mam doswiadczenia. nie wiem na jakim etapie kwitniena juz sa, ale skoro dopiero zauwazyles plec, to na pewno jeszcze troche beda sie wyciagaly, tak wiec trenowac ciagle mozesz. sam szybko zauwazysz kiedy twoje zabiegi nie beda juz przynosic spodziewanego efektu.

Ajlander

New member
A ja mam pytanie odnosnie dosc nietypowego curringu. Jest taka odmiana Malawi Gold. Ostatnio ogladalem jakis filmik z czarnuchami z afryki i oni tam uprawiali wlasnie malawi. To co mnie zaciekawilo w filmie, to sposob curringu. Oni wkladali topy w skorki od banana, i wlasciwie tylko tyle o tym wiem. w kazdym razie czarnuch mowil ze dopiero po takim curringu w bananie to jest "true malawi". Czy ktos wie jak przebiega taki curring? czy topy wkladamy mokre, suche? czy po zawinieciu w skorke mamy to wywalic na slonce zeby jakies procesy zaszly, czy zakopac? (czarnuchy na filmie to wyciagali z jakiejs dziwnej miejscowy, naprawde malo widac.)
szukalem na google, szukalem na roznych forach - bez skutku..
jezeli ktos spotkal sie kiedys z podobnym sposobem curringu prosze o info.
pozdro, ajlander

M

Mr.TopTop

@Ajlander - Słowa – czarnuch, czarnuchami, jesteś rasistą że tak piszesz czy brak Ci szacunku dla innych LUDZI, wydaje mi się że te słowa wyrażają wielką nietolerancję, jak dla mnie kolor skóry nie jest ważny i = każdy człowiek = sobie, to na tyle odnośnie moich spostrzeżeń, co do curingu w skórce bananowej nie słyszałem, może ma to związek z temperaturą i z procesami które zachodzą wewnątrz, no ale to trzeba by było pojechać do Afryki i się przekonać, pozdro top :)