What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Hydro grow by Rd

Witam wszystkich :)
Jest to moja pierwsza uprawa wiec nie wiem jak bedzie ale ustawiam sie pozytywnie. Opisze Wam napoczatek jak wyglada moj box 150cm-dlugosc, 75cm-szerokosc i 170cm wysokosc. Jest to wybrany kawalek strychu oblozony czarna folia nie przepuszczajac swiatlo. Roslinki bede chodowane systemem wilma jest to jeden z systemow hydro grow :) światlem bedzie lampa hps 400W na poczatek zdecydowalem ze zasadze 4 roslinki grapefruit z femaleseeds. Temperatura jaka utrzymuje sie w boxie to 26-28C boje sie o nia po zamontowaniu lampy poniewaz jeszce nie zaopatrzylem sie w wiatraczki ale wszytko w tym tygodniu zostanie dokonczone i mysle ze kolo czwartku bede sadzil roslinki wtedym bedzie new update z fotkami ... :sasmokin: Przepraszam z gory wszystkich za moje posty ale to moje pierwsze forum w ktore sie tak angazuje :D :sasmokin:
Mam pytanko czy grapefruit to dobra odmiana dla poczatkujacego ??
pozdro 600
peace

Last edited:

Fish131

Active member
Witaj :wave:
Powiem Ci ze na 1 uprawe bawic sie w hydro to wysokie progi... :woohoo:
Masz wszystkie sprzety kontrolne do hydro? pH-metr itp? Płyny pH(-) i pH(+)? Specjalne nawozy do hydro?
Zycze Ci jak najlepiej ale wg. mnie zabawa w hydro i to za pierwszym razem nie jest najlepszym pomyslem.
Mam nadzieje ze wszystko bedzie OK i sie uda.
Hehe pytasz sie czy Grapefruit jest dobra odmiana dla poczatkujacego a ja zadalbym raczej pytanie czy hydro grow jest dobrym growem dla poczatkujacego heh.
Ja mam kilka indoorkow za soba ale narazie nie chwytam sie za hydro...
No nic zobaczymy jak bedzie w praktyce. Oby jak najlepiej! :joint:
Pozdr

Last edited:

polak

Active member
boje sie o nia po zamontowaniu lampy poniewaz jeszce nie zaopatrzylem sie w wiatraczki ale wszytko w tym tygodniu zostanie dokonczone i mysle ze kolo czwartku bede sadzil roslinki wtedym bedzie new update z fotkami

witaj, radze Ci najpierw porobic wszystkie testy boksa a dopiero pozniej startowac z roslinami...

hydro dla poczatkujacego? czemu nie jak nie bawiles sie w ziemi to pewnie w takim samym czasie nauczysz sie w kult. wodnych uprawiac

pozdrawiam, polak

C

Ca2

Sam chętnie bym się pobawił w hydroponike. Niestety mnie nie stać i muszę uprawiać w ziemi przy bardzo niskich mocach lamp. Oglądałem z 10x film i_Grow_chonic_by.mrGreen i hydro wcale nie wydaje się takie trudne. Jedynym mankamentem właśnie są koszty wymaganego sprzętu.
Nawozy należy kupować w srogiej ilości bo rezerwuar trzeba czymś napełnić, a woda jałowa być nie może. Osprzęt do mierzenia Ph można kupić w akwarystycznym bo wkońcu pomiaru dokonuje się w wodzie, a nie ziemi.

ReQuIeM dReAm: czeka Cię zajebisty grow i wiele atrakcji. Być może na początku wyedukujesz się w dziedzinie niedoborów i nadmiarów pierwiastków ale wkońcu jak czegoś nie spieprzysz to się nie nauczysz.

Fish nawozy jaki bede uzywal to Advancedhydro z hemp.pl . Mam tez mierniki do ph wody i pierwsze co zrobie to test mojego boxa i mam nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze mam troch trudny dostep do mojego boxa ale dla chcacego nic trudnego wiec narazie nie narzekam :D Zamowilem juz caly sprzet i czekam i juz nie wytrzymuje :p ale napoczatku tego tygodnia wszystko powinno dojsc wiec juz niebawem zaczne moja uprawe :D
C2 dzieki za dobre slowa :)
pozdro 600

Last edited:
G

Guest

A skoro zalozyles threada to pewnie i my, prosci rolnicy glebowi, sie czegos dowiemy :D Dawaj dawaj. Zarzucaj foty jak to wszystko bedzie wygladalo. K+ za odwage :D

C

Ca2

ReQuIeM dReAm: Fakt faktem szkołą rzycia jest rzucić się na głęboką wodę. Osobiście miałem coś podobnego w dziedzinie ptaszników. Będąc laikiem w nadrzewnych gatunkach kupiłem największego szatana jakiego mogłem zapodać. Współpraca z tym pająkiem była wyśmienita. Niestety sam padł ;/

Sam rozmyślałem nad hydro. W sensie 11L wiadro. W pokrywe wmonotować podziurowaną donice z keramzytem i w wiadrze porzywka natleniana pompką akwarystyczną. Niestety ceny nawozów hydro mnie odstraszają. Za cene nawozów mógłbym zajebiście odrestaurować mojego przemęczonego mikro boxa.

Dzieki wszystkim za pozytywne komentarze :D
Updata ze zdjeciami bedzie kolo wtorku, srody bo wtedy juz powinienem miec caly set pod mojego boxa :D chcialem zrobic teraz fotki samego boxa ale jest tam za ciemno i nawet jak ustawie flash w apracie slabo wychodza zdjecia :D Takze prosze o cierpliwosc i wytrwalosc :D
Ca2 ja jade na zbiorniczku 70l w nim bedzie znajdowac sie pompa do źródełka pokojowego RP240 24l/h podlaczona do rurki w ktorej znajduje sie rozdzielacz i kroplowniki to tak w skrocie :D Szczerze czytam juz jakis dluzszy czas o tym sytemie hydro ale wydaje mi sie ze wiem jeszce bardzo ale to bardzo malo ale jestem wytrwalym czlowiekiem wiec bede prubowal zeby bylo jak najlepiej :D
A i hydro to drogi wydatek ja jade po takiej sredniej lini zeby miec perf staf w boxie trzeba wylozyc pare zlotych ...
pozdro 600

Last edited:

Ganja Smile

Active member
Sam rozmyślałem nad hydro. W sensie 11L wiadro. W pokrywe wmonotować podziurowaną donice z keramzytem i w wiadrze porzywka natleniana pompką akwarystyczną. Niestety ceny nawozów hydro mnie odstraszają. Za cene nawozów mógłbym zajebiście odrestaurować mojego przemęczonego mikro boxa.

ca2 to nie jest hydro tylko DWC - deep water culture
w hydro masz wymiane mechaniczną wody (też mam ptasznika :D)

Requiem życze powodzenia ziom!!!

Mam pytanie jakie ph wody powino byc ?? I z oswietlenmiem na poczatek 24/0 ?? I czy nasionka wkladac napoczatek do kubeczka z woda zeby kielkowaly czy odrazu do welny mineralnej ??
Dzieki Ganja Smile :D

Pozdro 600

Last edited:

Fish131

Active member
Requiem czy mi sie wydaje czy Ty wszystko wziales z hempa? Wilma, nawozy, HPS itp? Ile wogole Cie kosztuje przygotowanie do hydro grow?

G

Guest

w hydro pH ma byc lekko kwasne. powinno sie miescic jakos w przedziale 5,8 - 6,5. skad to wiem? troche tez sam sie bawilem, duzo wiec czytalem. moj system to byl DWC Bubbler. z niego pozostal tylko rezerwuar 10L, pompka akwaryjna, wezyki, net pot. niedokonczylem swego hydro growup z powodu braku nawozow i przeszkod z domownikami.

co do Twoich dalszych pytan to sionka oczywiscie mozesz na dwa sposoby. jak mowisz jednym lub drugim, imho raczej nie ma znaczenia, moze to troche dluzej potrwac, ale generalnie jesli masz dobre geny to spodziewaj sie kielkow po 3 dobach.

oswietlenie na vega hmm. w wiekszosci stosowane tak jak piszesz RD. jest wiele opcji. wszystko od 18/6. takze 20/4 lub 22/2 byc moze chcesz zaoszczedzic lub tez dac ochlonac lampie i balastowi i dac troche naturalnej ciemnosci roslinom. wybor nalezy do Ciebie RD, takze powodzenia :yes: i stay safe grower :D

pes :wave:
:joint::yes:

Last edited:
G

Guest

Porwałeś się z motyką na słońce ;-) - życze powodzenia, trzymam kciuki za powodzenie!
btw. Witam wszystkich - to mój pierwszy post :D

Fish za moj sprzet zaplacilem 700-800 zl duzo rzeczy wziolem z hepm ale nie wszystko hps wziolem z allegro.
Pes wielki thx za info ..:D
Grzybiarz fajny pierwszy post ...
Ca2 dobrze sie uczyles hydroponika to uprawa z pominieciem gleby :D
Zastanawiam sie jeszcze czy obic sciane folia aluminiowa ?? I wytrwale czekam na sprzet :D

pozdro 600

G

Guest

@ReQuIeM dReAm - wiem mało składnie, ładnie...
Folia ? - a nie lepiej pomalować boxa/ścianę na biało ? - wychodzi tanio i ekonomicznie...

Pes and Grzybiarz myslalem o malowaniu ale to nie wypali poniewaz moj box sklada sie z kawalka strychu i jak bym pomalowal to pozniej rodzice mogli by sie dziwic dlaczego wlasnie tylko tam jest na bialo wiec chyba bede musial zakupic folie :) Kurde juz nie moge sie doczekac :( ale bede wytrwale czekal :)

pozdro 600

Latest posts

Latest posts