What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Growbox pod schodami

massiwo

Member
siemanko, mam mozliwosc posadzenia marii magdaleny w pomieszczeniu gospodarczym pod schodami. zalaczam zdjecie
my.php

i teraz pytania:
1 nie da rady zamontowac zewnetrznych wentylatorow poniewaz nie moge wiercic dziur w scianach... kupilem 3 wentylatory
http://allegro.pl/item187996752__arctic_cooling_12x12_fan_12_l_wentylator_120_mm.html
i do tego zasilacz 12v do kolejki.
czy bez zewnetrznego doplywu powierza da rade wychodowac ?
2 jezeli chodzi o zniwelowanie zapachu czy da sie cos zrobic skoro nie bedzie mozliwosci wydmuchiwania powietrza z pomieszczenia ?

pozdro
massiwo

G

Guest

yo starenki
ale na taka przestrzen to potrzebujesz ze 100 takich wiatraczkow :D hps400 podniesie ci tam tempa do 40-45C bez wentylacji

G

Guest

Nie załamuj się , kup filtr węglowy ( około 130zł ) zamontuj go wewnątrz w wylotem na zewnątrz , pomiędzy filtrem a wylotem zamontuj 12cm wentylator na 220V, ( wylot można zamaskować kratką taką jak w łazience ) Taka wentylacja poradzi sobie nawet z HPS 600W,

Na pewno nie usuniesz całego zapachu z pomieszczenia ale jakieś odświeżacze powinny sobie z tym poradzić choćby zmylić ciekawego gościa.

Powodzenia , pisz co i jak?

filtr weglowy 130 PLN ?! heh to ja proponuje zbudowac taki filtr samemu...
zakupic wegiel aktywny - na allegro za grosze, duzą butelke plastikowa lub lepiej maly smietnik z taką kratką zeby powietrze przechodzilo, do tego miniumum 12cm waitrak plus wata na wypelnienie przestrzeni miedzy kolejnymi warstwami wegla- w komputerowym i masz filtr za max 30-40 ziko :)
gdzies nawet widzialem taki tutorial jak to zrobic... ale to bylo dawno temu chyba na og jeszcze.
peace

Last edited:
G

Guest

Nikt nie mówił tutaj o kosztach , ja mam takie filtry z h....pl i wszystko jest ok , polecam , wiem że na allegro można dostać węgiel aktywny za grosze , ale zawsze drogą na skróty jest kupno sprawdzonego filtra tym bardziej że jest to w domu i nie chcemy aby ktoś się o tym dowiedział !!!

Cinnamon

Member
@massiwo - szczerze - jeżeli jeszcze nie masz lampy to może lepiej pomyśleć o jakiejś mniejszej mocy ? - np. 250 w do tego jakaś szafka i można normalnie postawić u siebie w pokoju, (ewentualnie w tej wnęce pod schodami - chociaż będzie trzeba kombinować z temp.) - odpowiednia kompozycja względem reszty (patrz @grunwald) i będzie dobrze :].

Co do chłodzenia różnego rodzaju lamp o wyższej mocy niż 150 w polecam wentylatory kanałowe. Używając do tego filtr węglowy można uzyskać bardzo dobre "zduszenie" zapachu ;). Pamiętaj, że zawsze lepiej jest zmniejszyć obroty (hałas) w dobrym łazienkowym wentylatorze niż kombinować z tymi od kompa...

Peace iG... :kissass:

G

Guest

Hey Cinnamon, mój RedBox wcale nie jest dobry albo ja poprostu pod lampą uprawiać nie umiem... Ta lampa pali rośliny... :badday: A może powininem mieć ze 200m3/h... hmmm Temperaturę mam ok 35 stopni 10 cm od szyby.

Last edited:

Cinnamon

Member
@grunwald bardziej chodziło mi o zamaskowanie szafki...
Jaką masz/miałeś temp. w boxie ?

btw. takim wentylatorem jak wymieniłeś można spokojnie wychłodzić 400 w lampę - oczywiście bez filtra...

Peace iG... :kissass:

massiwo

Member
siemano, lampa jest 400 hps juz hodowla rusza za 2 tygi jak wroce z polska ze wszelkimi urzadzeniami ;) co do wentylacji to u gory jak jest poczatek spadku tzn na gorze schody to jest szpara ok 3 cm i moze uda mi sie tam wsadzic jakies miekkie rury wentylacyjne tylko nie wiem czy jezeli puscze powietrze nad deche pod schodami czy sie rozejdzie.. no i nie wiem czy tez te miekkie rury uda sie tak znieksztalcic.. drzwiczki sa takie jakby powiedziec z takich listewek zrobione
/
/
/
/
wentylator/

jak sie zapali swiatlo to ucieka ale obloze jakas folia badz tez mylarem, i tak sobie myslalem ze moze na dole wentylator wpychajacy powietrze przyloze do tych listewek gdzie sa szpary ?
ile dziewuch moge tam wrzucic ? mam 10 super skun1 indor i 10 ruderalis sativa.

peace dzieki za pomoc
massiwo