What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Dark Room 240

endorfina

New member
Witam wszystkich uzytkownikow forum!

Zakladam ten temat z mysla o przyszlej uprawie, ktora mam zamiar zrealizowac, licze na Wasza pomoc - bedzie to moj pierwszy indoor, ktory mam nadzieje sie uda, od kielka az po zbiory:)
W poprzednich latach mialem pare podejsc do uprawy w domu, ktore niestety konczyly sie klapa, takze moje doswiadczenie jest minimalne, rowniez udzielalem sie tutaj na forum, jak i na OG forum z ktorym kojarza sie moje pierwsze podejscia do hodowlii.
Dla wlasnego dobra i bezpieczenstwa na dlugi okres musialem zrezygnowac z pasji jaka jest hodowla, chcac wrocic do tego rowniez postanowilem zalozyc nowe konto.

Na wstepie "troche" powiem o moich planach na uprawe.
Box w jaki chce zainwestowac to Dark Room 240 x 240, takze kawal powierzchni dla drzewek bedzie.
Przegladalem ostatnio strony w poszukiwaniu kompletnych boxow, oczywiscie pierwsza strona na ktorej cos znalazlem byl hemp.pl, znajomy polecil mi rowniez hydroonline na ktorym jest wiekszy wybor, nawet troche mi to namieszalo w glowie bo nie wiem skad zamowic i co(tutaj mam nadzieje ze ktos mi doradzi z forum)
Zastanawiam sie czy skladac boxa samemu? zamawiajac wszystko z osobna czy poprostu zamowic caly
komplet?

Na hemp box ktory mam w planach jest wyposazony dokladnie tak http://hemp.pl/produkty.php?inf=t&p...57&podkat=&p=40&w1=1&ks=kat1807952257&pks=&sz=
hydroonline http://www.hydroonline.pl/inni/set-dr-ii-240-rev-basic-525.html
jaki wybor proponujecie?
jest rowniez taki komplet http://www.hydroonline.pl/inni/set-dr-ii-240-rev-premium-49.html ktory jest chyba lepiej wyposazony? tylko sie zastanawiam czy taka inwestycja by miala sens?
Jestem w stanie w niego zainwestowac, troche bym musial doskladac co by opoznilo moj start z uprawa ktory planuje jeszcze w tym roku.

Pestki bede oczywiscie zamawial z c.fr.pl i najprawdopodobniej wybiore cos z dutch-passion, nad tym sie jeszcze zastanowie.
Natomiast nie mam pojecia ile drzewek wsadzac na taka powierzchnie?
Najprawdopodobniej drzewka bede tylko FIM'owac, myslalem nad LST, ale bedzie to pierwsza uprawa na dodatek nie zawsze bede mial mozliwosc pilnowania roslinek(czeste delegacje) takze beda pod opieka osoby calkiem zielonej, a tym bardziej LST jest mi nieznana technika.

Na sam poczatek mysle ze wystarczy, czekam na Wasze rady.

pozdrawiam.

tost

Active member
witam, witam

majster jak masz zamiar hodować, to wybuduj sobie chlew i zakup kilka świniaków bo to właśnie świnie się hoduje, a konopie uprawia.

ponadto czy nie ma informacji odpowiadających na Twoje pytania w internecie? już nawet nie mówiąc, że u nas w dziale jest odpowiedni temat na takie pytania:
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=52613

od siebie życzę miłej lektury i powodzenia

pozdro

endorfina

New member
@tost,

dzieki za rade, ala ja Ci powiem inaczej - moglbys nie lapac za slowa:) to raz, a dwa dla jednego moze byc to uprawa, a dla drugiego hodowla.

jesli chodzi o szukanie info w necie na moje pyt. - taak, napewno odpowiedzi znajdzie sie wiele, natomiast ja wole skorzystac z rad kogos kto siedzi w tym jakby to powiedziec "na okraglo" i ma wiedze na ten temat.
a jesli chodzi Ci o temat "INDOOR-PYTANIA" to wiem o istnieniu tego tematu, gdybym chcial tylko i wylacznie o cos zapytac moj post by wyladowal w tym temacie, natomiast ten bedzie MOJA FOTORELACJA-wszytko dotyczace moich drzewek bede mial w 1 miejscu.

pozdr,

tost

Active member
a to najmocniej przepraszam i biję się w pierś.

co do tematu to raczej nie bierz z hydroonline bo ostatnio coś w kulki lecą

thc007

Active member
siema
szykuje sie naprawde niezla uprawa :D
z tych linkow co podales to bym wybral set z hemp.pl
ja to bym w tym boxie SOGa odjebal z 200 krzaczkow w mniejszych doniczkach i blumata do podlewania :) ale by bylo jarania :D z 3 kilo :biggrin:
masz kwiatka na poczatek
picture.php

pozdro:smoweed:

endorfina

New member
O ile dobrze pamietam do SOG'a stosuje sie klony? Wiesz z checia bym polecial w tym kierunku tylko taka uprawa wymaga troche pracy i czasu?
Tak jak napisalem w pierwszym poscie, czesto jestem na delegacjach, dzisiaj pisze tego posta a jutro moze okazac sie ze bede musial jechac na jakis czas na drugi koniec polski.. roznie bywa.
a opieke nad roslinkami by sprawowala osoba ktora by je jedynie podlewala.
poza fimem myslalem jeszcze nad LST, ale poki co nie wiem.
SOG to jest troche duze wyzwanie, gdybym byl na codzien w domu to oczywiscie moglbym sie go podjac,a przy sklonowaniu 200 roslinek juz chyba troche pracy by bylo?

JrDarus

Member
Morze zieleni mozesz leciec z klonow jak i z seeda, dajesz krotszy weg i niwelujesz boczne odrosty tworzac jedna pałe, ale radze Ci wybij sobie soga z bani. 240 i sog bez automatycznego nawdniania to zmora, a że jestes poczatkujacy i ze bedziesz czesto na delegacjach to odradzam, bo trzeba poswiecic duzo czasu, bo im wiecej roslin wiecej roboty. 2400 W to nielada przedwsiezięcie, jesli mieszkasz w ojczyznie to masz odwage. Co do sklepów to hemp jest polecany ale pestki z cfr....ja bym nie bral, pały na luzie wchodza w dane. Wg mnie najlepszy seedshop to naszego kolegi z forum www.quakemind.pl , a dutch passion sie zepsul za to femaleseeds wychodzi najlepiej, niska cena - wysoka jakosc, ale jak kto woli. Mam taką wizje, ze w tym boxie jest kilka roslin dlugo wegowanych w 20l donicach mmmm:) moje marzenie heh. Jeszcze jedno, obowiązkowo musisz ph i ec metr, groszowe sprawy jesli chcesz wydac 7 tysi na zestaw, a bardzo bardzo przydatne wrecz obowiazkowe ;) Życze szybkiego zalozenia growa. pozdro man
Edit: podziel sie swoimi owocami pracy

endorfina

New member
Troche sie ostatnio zastanawialem nad tym box'em, najwieksze obawy mam wlasnie do faktu jakim sa rachunki, 2400w przy niecalym 60gr. za kwh i naswietlaniu np. 16/8 to koszt ok 650pln. za miesiac. pieniadze to najmniejszy problem, natomiast troche mnie obawia reakcja np. goscia co sprawdza licznik, nagly i tak duzy wzrost pradu? moze byc troche podejrzane..
Aby choc troche zmniejszyc rachunki zainwestuje w balast elektroniczny, podobno mozna zaoszczedzic nawet do 30% zurzycie pradu?
Wegowac roslinki mam zamiar pod hps'ami, nie bede sie zabawial i inwestowal w mh. Zastanawialem sie tez nad tym zeby podczas wega uruchomic 2x600w chociaz na tak duzego boxa moze byc duzo za malo? badz 3x 600w zeby chociaz troche zaoszczedzic na zurzyciu pradu.
Co do quake, jesli dobrze pamietam to kiedys tez mial lekkie problemy z psami? I chyba chodzilo o produkcje pestek?. nieistotne.

Jesli chodzi o mojego box'a to pytalem juz po sklepach i moge miec lekkie opoznienie ze startem, nie wszystkie produkty jakei chce sa dostepne na grudzien, dostawy maja byc w pierwszym tygodniu stycznia wiec chyba sie do tego czasu powstrzymam z zamowieniem calego seta.
Natomiast juz w grudniu bede zamawiac pestki. Darus, Twoja wizja mi sie spodobala:) hehe. Box ma az 2m wys. wiec mozna to wykorzystac.
Tylko powiedz mi mowiac kilka roslin o jakiej liczbie mowisz? Ja planowalem wrzucic tam ok 30 drzewek. nie bedzie za duzo?

JrDarus

Member
Posadzisz tyle na ile sie czujesz, chcesz 30, luzik, ale musial bys wziac przynajmniej 35 pestek femek. A jak bys posadzil docelowo 9 roslin w 20l w cannie, guano, mączki to zobacz o ile mniej kasy, mniej pilnowania (no chyba ze sie uczysz to pilnowanie i rozpoznawanie wskazane) przy podobnym plonie i pieknych okazalych roslinach. Bedziesz mial potezne slonce to musi byc miejsca a miejsca na korzenie. Dokup zestaw osmotyczny zeby miec czysta wode, ec i ph metr i grow jak sie patrzy.

thc007

Active member
siema
bardzo prosty system nawadniania to blumat podlanczasz do duzego zbiornika rurke i samo idzie :) ale do 20 litrowych donic to by byl dobry blumat max :D ja w swoim dr240w mialem blumata i bylo zajebiscie.
pozdro

Latest posts

Latest posts