What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

Biodizel

Member
hehe, na drzewie, troche dziwne moze byc ograniczony dostep swiatla przez liscie

jak lezy snieg to lepiej nie robic outa, bo w nocy moze nie byc juz tak cieplo i korzenie a z nimi cala roslina moze przemarznac

nie patrz na dlugoterminowe prognozy, jak moglismy sie przekonac, zadko sie sprawdzaja

:wave:

Last edited:

polak

Active member
hehe, na drzewie, troche dziwne moze byc ograniczony dostep swiatla przez liscie

liscie nie beda zaslaniac ;) wystarczy sciac szczyt drzewa i problem rozwiazany ogolnie to bedzie trudna operacja ale lubie takie cuda hehe jak to sie mawia wish me luck :)

sam polaku widzisz ilu ludzi u nas uprawia in, HPS=cieplo, cieplo=ocieplenie klimatu=brak sniegu ;)

ale ja lubie outdoor, to obcowanie z natura, ta nutka emocji i adrenaliny gdy slyszysz jakis szmer w krzakach. Te wypady w plener na rowerze.
Klimat? nie jest taki zly jezeli rosnie, kwitnie, dochodzi to czego chcec wiecej. Temperatura, moze bedzie wysoka, duzo sloneczka, piekna zlota Polska jesien, oby tak bylo zawsze o tym marze i ja, jak i kazdy outdoorowiec.

Indoor lubie, trudno powiedziec co bardziej :) trzeba sobie jakos radzic :)

co do prognoz dlugoterminowych to wlasnie chyba te ostanie sie sprawdzily (w wigilie plus 12 stopni) byli blisko, sniegu mialo nie byc, no i nie ma

pozdrawiam serdecznie

urban

Active member
Jak komus sie bedzie nudzic to moze przetlumaczyc to co Fubar wzucil bo ja i moj kolega translate.pl nic nierozumiemy.
P.S Fub jutro spodziewaj sie pma z aktualizacja pewnych wiesci o ile niezapomne ;]
Za wszelkie bledy przepraszam ale dzis zaszalalem

szok

Member
Biodizel said:
1. a teraz powazniej, podobno lamy 600W sa wydajniejsze od lamp 1000W...

2. ....hehe, na drzewie, troche dziwne moze byc ograniczony dostep swiatla przez liscie

z ta wydajnoscia lamp w Polsce to nie jest tak znowu przejrzyscie. wg mnie lampy 400w sa najbardziej dostepne i co za tym idzie najbardziej tanie. zakup sredniej zarowki do 600w to koszt 100-130zł nie mowiac juz o sram vialoxie ktora mam i kosztowala 200zł ale niestety nie wytrzymala 10mies i cos w niej sie zjebalo. niby swieci ale drucik w srodku sie wygiał.no i co teraz mam zrobic? dla porownania lampe 400W z zarówką nową kupisz za 160zł a jesli chcesz sam poskaldac to i troszke mniej ci wyjdzie.(zalezy jaka hurtownia). natomiast jesli zapytasz o osprzet do 600w to przewaznie "możemy sprowadzic". zarówkę Philipsa son-t plus kupuję za 30zł nową. i to od reki. wiec ja na razie nie wchodził bym w zadne 600w a ni nie daj boshe 1000w.spojrzmy realnie na sprawe a nie na wykresy !

2. troche zes dojebał bo na OG byla grupa userow ktorzy specjalizowali sie w takiej wlasnie uprawie na drzewach, byly pozakladane thready. nie interesowalem sie za bardzo bo byly to wtedy moje pierwsze growy i bylem posikany tym co sie dzieje u mnie na ziemi w boxie. :)

Lewar

Member
z tym zielonym swiatlem, to nie jest tak, ze rosliny sa zielone, bo... odbijaja swiatlo o takim widmie? babka od biologii cos kiedys wspominala ale nie pamietam dokladnie ;/

Biodizel

Member
hehe, tez mi sie tak Lewar wydaje, ale z drugiej strony ...

rosliny sa zielone, bo chlorofil zielony, jest zielony, ale to nie jedyny rodzaj chlorofilu, co widzimy na jesieni, gdy liscie zmieniaja kolor i pokazuja sie inne barwniki czy chlorofile (zolty), a Fubar mowi o fotochromach, tylko ze od fioletu do czerwieni to jest cale widmo hehe ;)

chlorofil zielony moze byc jak filtr, blokujac dostep promieni do wnetrza komorek i wplyw na fitochromy

Last edited:

Fubar

Member
Lewar said:
z tym zielonym swiatlem, to nie jest tak, ze rosliny sa zielone, bo... odbijaja swiatlo o takim widmie? babka od biologii cos kiedys wspominala ale nie pamietam dokladnie ;/

Owszem :

Tu jest mowa o Fitochromie / hmm czy ja dobrze widze napisałem to up: przez O ?? :lol:/ : który jest - przerabiany na P730 przez swiatło czerwone: a w P660 przez daleką czerwień.

Poza tym P730 w ciemności przechodzi powoli w P660.

Normalnie : wyglada to dak: podczas okresu jasnego: roślina dostaje zarówno swiatło z zakresu bliskiej i dalekiej czerwieni: I w roślinie ustala sie pewna rownowaga: pomiedzy dwiema formami Fitochromu:/ z lekka przewaga 730/ potem gdy : jest ciemnosć 730 - zaczyna sie rozkładać: do 660

To jest taki mechanizm odliczajacy czas: oraz majacy nieco innych funkcji :
/ od fotoperiodyzmu do elongacji :itp../

Teraz: pomimo tego, że niby to czerwień przerabia P660 w P730 - nie ryzykowałbym świecenia w rośliny podczas kwitnienia światłem : monochromatycznym: zielonym: niebieskim: etc: Maximum jego absorbcji to 660 nm.. ale nie znaczy to, że nie przejdzie w 730 pod wpływem światła o długości 550 np.

btw: dajcie linka do tego nocnego oświetlenia ;) Jestem bardzo ciekaw.

ps: Tak teoretycznie to mozna by : przy pomocy monochromatycznego światła o długości 730nm próbowac utrzymać kwitnienie rośłin krótkiego dnia na nieindukcyjnym fotoperiodzie. / z możliwa cała gama nieciekawych efektów ubocznych../

Last edited:
G

Guest

HOT spoko bobki ;)))

^%#E*$(*&^()*^)*&^_()&_(*^&_(*^

Last edited by a moderator:

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
madixx said:
HOT spoko bobki ;)))

ci co chcieli pestki, zgloscie sie na pm

sorry madixx ale tak niemozna

7. Thready lub posty majace zwiazek z kupnem/sprzedaza/handlem/wymiana/testowaniem/oddaniem za friko nasion, klonow, pylow, konopii, haszyszu lub wszystkich innych substancji lub artykulow z tym zwiazanych sa niedozwolone na otwartym forum uzytkownikow i beda one usuniete. Tready lub posty, w ktorych uzytkownik prosi lub ubiega sie o cos z wyzej wspomnianych, bedzie skasowany, natomiast wlascieciel posta bedzie wyrzucony ze strony. Dodane 28Aug2006: Thready i posty zwiazane z "rekreacyjnym uzyciem" narkotykow jest niedozwolone uzytkownikom na otwartym forum i zostana one usuniete.

peace

Last edited:

szok

Member
chyba nie wyrzuciłeś madixxa ? on oferował a nie ubiegał się

7.(...)Tready lub posty, w ktorych uzytkownik prosi lub ubiega sie o cos z wyzej wspomnianych, bedzie skasowany, natomiast wlascieciel posta bedzie wyrzucony ze strony(...koniec cytatu)

a z drugiej strony to madixx technicznie to zrobił...najpierw lizanko : HOT spoko bobki :))) , a potem sruuuu

Last edited:
G

Guest

szok said:
a z drugiej strony to madixx technicznie to zrobił...najpierw lizanko : HOT spoko bobki :))) , a potem sruuuu
hehehe ty lajzo :D

sory hot, i dzieki ze mnie nieskasowales

Biodizel

Member
hehe, robcie tak jak gelo ;) w podpisie I have, I search, bez oglaszania sie, bez pisania setek pm do ludzi, zgodnie z regulaminem, bo to ze mam nie znaczy ze dam ;) a to ze szukam nie znaczy ze chce dostac od kogos z tego forum

Last edited:

Lewar

Member
ehhh jebane problemy ze sprzetem. nawilzacz zalal termostat przez co siadly korki i kwiatki mialy ok. 20 godzin ciemno i 13*c. teraz juz slonko swieci ale nadal 19*c, wiec jutro pokombinuje cos ze zwykla zarowka. czy taka sytucaja moze zaszkodzic jakos roslinkom? z powodu stresu moze zwolnia tempo wzrosto, ale czy moze to odbic sie na przyszlej plci? planty nie maja nawet 2 tygodni.
pozdro, Lewar

Biodizel

Member
teortycznie mozesz miec jakies hermy, ale moim zdaniem na 99,99% nie odbije sie to w zaden sposob na plci, tak samo niska temp. jedynie na ogolnym stanie zdrowia roslin

chetnie sie dowiem jak u ciebie wygladalo ogrzewanie, czy termowentylator grzal non stop, czy wlaczal sie na kilka minut a pozniej kilkanascie kolejnych byl wylaczony, i jakie miales skoki temperatury z tym termowent.

GF

16155P1010469-med.JPG

Last edited:

Biodizel

Member
dzieki ogrodnik-PL16, nie wiem ktory to dzien flo, nie liczylem tego

miala tylko tydzien wega, pozniej od razu na flo, pre pokazala po chyba kolejnych 2 tygodniach

czekam na zdjecia twoich roslin

trzymajcie kciuki, klony C-4 sa juz w drodze, tydzien wega i na flo, jeden chyba pojdzie na matke dla klonow, jesli selekcja bedzie tak dobra jak mowi szok to bedzie pierwszy polski clone strain only, chyba ze sie uda zrobic feminized seeds, ale to chyba juz wyzsza szkola jazdy (choc shanti mowil ze to, to kazdy by potrafil zrobic ;)), jak beda klony to sie bedzie mozna bawic, a tym czasem snieg i mrozy ida brrr

Last edited:
piękna zima idzie pada śnieg a u mnie zaczął się drugi tydzień flo. W połowie pierwszego tygodnia od przestawienia na fotoperiod 12/12 zaczęło się formować wiele topów mam tylko problem z matka którą przestawiłem teraz razem z innymi na flo, no i matka mi zaczęła się rozjaśniać. ostatnimi czasy przesadzałem ją parokrotnie( w sumie dwa razy:p)
ale na flo nie przestawiłem dopóki nie wyszła z szoku. Czy po podaniu azotu cholera nie straci na smaku( no bo topy się już formują) i czy w ogóle nie zahamuje to kwitnienia.
może olać ten objaw ale chciał bym żeby mama nie poszła na marne

alarec

Member
mam pytanko, mianowicie:
mam w boxie 2 panie i jednego pana, czym okryć rośline męską żeby nie zapyliła żeńskich roślin?
czytałem że kiedy ktoś zakładał jakiś worek nylonowy, ale gdzie to moge dostać?
odrazu mówie że przeniesienie roślinki męskiej w inne miejsce nie wchodzi w grę.
doradzie mi co na nią założyć?