What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

Chłopcy nie palcie tyle ... hehe
Mam prosbe jakies odmiany prosze polecac na nowe hydro bedzie na 20 roslinek chce cos z smakiem owocowym i cos bardzo klepiacego ....
podawajcie jakies fajne odmany to bede wdzieczny

Pozdro600

szok

Member
AK-48 z Nirvany, kwitła około 70 dni, hps 400w, nawozik Planton K, regulowane pH wody, do tego PK13/14, Ripen na koniec, myślę że nie wyszła najgorzej choć w poczatkowym okresie wpieprzały mi ja jakieś maczliki szklarniowe.

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
niewiem czy to ma cos spulnego z WR. mysle ze to wszystko pszez TB. co do mutacji w gatunkach jak WR co LDV mowi to pewnie jest pszez in breeding. niewiem jak to po polsku. ale powoli sie ucze tego wszystkirgo i mam profesjonalnych nauczycieli. wiem ze jak chcesz robic gatunki napszyklad WR. niemozesz uzywac tylko jednego tatusia. musisz miec z tszy najmniej tatusi zeby byla lepsza selekcja z nasion. uzywanie jednego tatusia i tej samej mamy pszez pare pokolen skonczy sie na mutacji albo stracenia calego phena. najlepsze dla domowych breederow to jest robienie hybreedow. crosy z innymi rodzajami dadzo ci najlepsze winiki. i twoza nowe phenos co mozna jak jest bardzo dobre zostawic i zaczonc robic nasiona w niego kierunku.
zapylanie tego samego z tym samym zadko konczy sie na tym co chciales.
dodam wiencej jak wiencej bende wiedzial, ale to tak mi teras wyglonda.

peace

asdf

Member
co myslicie o cinnamonie na out?gosc z cannabis fr powiedzial ze dojdzie a fubar na hyperreal ze nie ma szans.jak z tym jest.podobno to prawie to samo co c99 a z tego co widzialem c99 dochodzi.

Biodizel

Member
hehe, cinnanom to sativka, mozesz spodziewac sie 3 pheno, jak pisze femaleseeds bazuje na zadkim pheno jack herrera, napisali troche dziwnie ;) ze po tygodniu wegowania osiaga 1,5m, i dzieki temu idealnie nadaje sie na outdoor wsrod drzewek pomaranczowych i oliwnych, ale na out nie bedzie raczej wegowala tydzien ;) i mozna sie spodziewac duzej sativy, kwitnie az 9 tygodni, co przy poznym zakwitaniu? moze sprawic problemy z dojsciem na out w polnocnym klimacie, FS zaznacza ze 9 tygodni trwa kwienienie tylko 70% (dalej pisza juz ze 60-70 hehe, 6-7 z 10), reszta raczej bedzie kwitla dluzej niz krucej ;)

:wave:

Last edited:

LDV

Active member
niewiem czy to ma cos spulnego z WR. mysle ze to wszystko pszez TB. co do mutacji w gatunkach jak WR co LDV mowi to pewnie jest pszez in breeding. niewiem jak to po polsku. ale powoli sie ucze tego wszystkirgo i mam profesjonalnych nauczycieli. wiem ze jak chcesz robic gatunki napszyklad WR. niemozesz uzywac tylko jednego tatusia. musisz miec z tszy najmniej tatusi zeby byla lepsza selekcja z nasion. uzywanie jednego tatusia i tej samej mamy pszez pare pokolen skonczy sie na mutacji albo stracenia calego phena. najlepsze dla domowych breederow to jest robienie hybreedow. crosy z innymi rodzajami dadzo ci najlepsze winiki. i twoza nowe phenos co mozna jak jest bardzo dobre zostawic i zaczonc robic nasiona w niego kierunku.
zapylanie tego samego z tym samym zadko konczy sie na tym co chciales.
dodam wiencej jak wiencej bende wiedzial, ale to tak mi teras wyglonda.

wiem, wiem o czym mówisz... Już mnie fubar podszkolił hehehe
No ale jak cały czas w tej samej rodzinie krzyżujesz ze sobą planty to poprostu cechy "hujowe" mogą się akumulować ale zawsze myślałem że szanse na wystąpienie mutacji sa takie same...

Myśle że niema co koontunuować bo fubar napisał wszystko pare stron temu jak mu Biodizel zagadnoł o tych IBL (swoja droga dobre pytanie bo nad tym sie nigdy nie zastanawiałem LOL)

@asdf

Fubar napisał że nie powinien dojść bo jest sativą, tak samo fubar mówił o C99 ale wiadomo są "ewenemtny" i trzeba próbować. Poszukaj po necie ktoś (chyba nawet na hyperrealu) miał Cinnamona na out i mu "niby" doszedł ale późno zebrał plony...

Pozdro

Fubar

Member
LDV said:
Fubar napisał że nie powinien dojść bo jest sativą, tak samo fubar mówił o C99 ale wiadomo są "ewenemtny" i trzeba próbować. Poszukaj po necie ktoś (chyba nawet na hyperrealu) miał Cinnamona na out i mu "niby" doszedł ale późno zebrał plony...

Pozdro

Co innego teoretyczne przewidywania oparte na rodowodzie odmiany: a co Innego Praktyka.
// bardzo często ma ona: mniej wspólnego z real life- niż by się chciało ;D//

C-99 – mocno mnie zadziwiła- / matematycznie połowa haze + skunk + NL F2- selekcja.. backrosy i inne takie tam../ - .. i efekty lepsze niż w przypadku NL/haze ;) - tak na oko lepsze także niż WW.

Poza tym: jest jeszcze 2 strona medalu przy : dojściu odmiany: - co innego zbiór szczytów- większych lub mniejszych : co innego możliwość uzyskania out: nasion na następny sezon.

White Widow np.: całkiem nieźle spełnia pierwszy warunek – jakość- ok.- plon także w sumie niezły bo rośliny sa wielkie- ale --> nasiona .. .. przy odrobinie szczęścia daje się uzyskać kilka zielonych.

Pierwszy warunek lepiej lub gorzej spełni 90% odmian in. - A drugi...

Ps: wracając do otrzymywania IBL – większość hodowców konopi – nie za bardzo się stosuje do zasad z podręczników : Ba- najczęściej oni produkują hybrydy F1 – lub krzyżują wstecznie klony: lub zapylają rasy mniej lub bardziej będące IBL – lub nawet jakieś klony F2-Fx czymś. Ba: jak się popatrzy na odmiany female seeds: .. to wygląda to na kolejne edycje mieszańców NL/haze/skunka .. NIC nowego.
Kto pamięta breeders lab z OG i dyskusje Chimery / chyba jedyny genetyk z dyplomem ;) który tak pisał.. mod . działu / .. to wie jak to wygląda w praktyce. Jest chyba nawet określenie na taki biznes jaki prowadzi większość banków: cotton industry : // hmm: coś jakby Cepellia??// - Niestety w wielu przypadkach nie ma to nic wspólnego z tym jak działają Instytuty hodowli roślin. // a szkoda – choć z drugiej strony – może i nie tak, źle bo osoba mająca 4 lampy 600 ogródek: łopatkę i zapał – może maja odrobinę szczęścia produkować nie gorsze odmiany od wielu .. markowyc.. //
Btw: ostatnio była tu nawet mowa: o tym co się stało z greenhouse.. po zmianach własnościowych ;)

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
sensi star i jej wielkie buds,hehe

664IMG_1634-med.jpg

peace

Fubar

Member
HOT CARGO said:

peace

Śliczne ;) Jaka moc lampki?

btw: czy sensi star rzeczywiscie przypomina sposobem wzrostu Northern Lights? / oczywiscie nie mowie o zapachu: mocy ilości zywicy.. etc.. ale o samym pokroju roślinny i ogólnym wrazeniu../

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
dzienki fubar

kwiatki rosly pod dwa 1000hps 66 dni.

ss jest bardzo podobna w rosnienciu do nl. niejest slodka jak nl.zapach ss jest troche cytryny z alkochol,hehe no i jest trawa bardzo silna, ze asz lzy leca jak zaduza sie zaciangniesz,hehe

peace

Fubar

Member
HOT CARGO said:
dzienki fubar

Oj. Nie ma za co Naprawde jest to śliczne.

HOT CARGO said:
kwiatki rosly pod dwa 1000hps 66 dni.

;) Czyli To co W Usa lubia najbardziej.

HOT CARGO said:
ss jest bardzo podobna w rosnienciu do nl

Jesteś kolejna osoba która potwierdza to wrazenie.

HOT CARGO said:
hehe no i jest trawa bardzo silna, ze asz lzy leca jak zaduza sie zaciangniesz,hehe

Akurat to mnie interesuje jakoś mniej ;) O wiele mniej.
Zapach za to jest obiecujacy..

Q_ba1

Member
HC, a zdradz mi pewien sekret, skąd bierzesz prąd na to wszystko.. ? :/ :D

no nawet buds ss są podobne do nl, nawet bardzo, tylko nl chyba nie osiąga takich wielkich buds, przynajmniej mój nie osiągnął, ale mogło to być spowodowane niestabilnością i akurat sie trafił jakiś średni...

Last edited:
Q_ba1 - "tylko nl chyba nie osiąga takich wielkich buds, przynajmniej mój nie osiągnął"
Bo nie miales go pod 2 x 1000 W tak jak Hot Cargo, wiec sie nie dziw :D <lol2>
Pozdro haha

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
Q_ba1 said:
HC, a zdradz mi pewien sekret, skąd bierzesz prąd na to wszystko.. ? :/ :D

zaden sekret, z elektrowni,haha prad ciongle idzie w gure,ale i tak niekosztuje to tak duzo.wielkie pobieranie prondu jest bardzo normalny jak mieszkasz w wlasnym domu. muj grow pobiera moze 1/3 co wszystko inne elektryczne zeczy w domu. pralki,suszarki,piece,lodowki,komputery,telewizory i wiele wiele innych.
nikt nato niepatszy. jedyni ludzie co slyze ze w padli pszez elektrownie to ci co kradli prand.

peace

Q_ba1

Member
Ogrodnik-PL16 hmm, no jest taka opcja :pointlaug :D

ehh, na nowej chacie pomysli sie nad pokoikiem do uprawy, narazie moge se pomrygać 150w :bat:

Last edited:
G

Guest

czy ktoś stosował już ten top aktywator
Green Sensation 250 ml i może się na jego temet wypowiedzieć czy jest warty swojej ceny (dostępny na growshop.pl )

Biodizel

Member
HOT CARGO said:

664IMG_1634-med.jpg

peace

hehe, HC drukujesz sobie kase? to juz wiemy z kad bierzesz na prad ;)

a teraz powazniej, podobno lamy 600W sa wydajniejsze od lamp 1000W, co mnie dziwi troche bo gdzies slyszalem ze im wieksza tym wydajniej przetwarza prad na swiatlo ;) na takie wieksze grow warto zainstalowac zielone swiatlo na noc roslinom, to im nie szkodzi nawet na flo, a zwieksza czas na prace przy roslinach ;)

Fubar

Member
Biodizel said:
a teraz powazniej, podobno lamy 600W sa wydajniejsze od lamp 1000W, co mnie dziwi troche bo gdzies slyszalem ze im wieksza tym wydajniej przetwarza prad na swiatlo ;)

Ale lampy 600 W HPS sa najbardziej wydajne: czemu? a kto to wie:

na takie wieksze grow warto zainstalowac zielone swiatlo na noc roslinom, to im nie szkodzi nawet na flo, a zwieksza czas na prace przy roslinach ;)

Obawiam sie, że zielone swiatło tak samo jak każde inne: bedzie powodowac powrót do wega: system fotochromowy : reaguje na swiatło od czerwieni do fioletu ..

btw: wracajac do IBL: znalazłem coś co pisał twórca LR na OG..
.. tak apropo depresji wsobnej i innych takich:

OG_arch said:
> My question is this, and forgive me if its a dumb one, but when I buy my 10 beans I need to make seed due to no propagation.... do I just make seed with my first 10? You said it takes 2 months for the seeds to age? Will those seeds from the first 10 be the exact same as the original? I guess my question is, can you continually make seed basically for as long as you want without chagning the plant?..........
=============================

OK - The short answer is: you can't claim to accurately reproduce a strain if you're using only 10 seeds, because there's going to be slight variations in traits that you will miss out on. You're severely narrowing the gene pool... whereas the original breeder, in this case me, has hundreds of plants to choose from. I can select the very best males and females to mate, and keep the resulting seed as exclusive breeder's stock. This select seed is the only seed that is used for the next generation of the Lowryder seed crop. Repeat ad infinitum. In this way I'm able to create constantly improved generations of Lowryder.

That's why I've said "come back for more after a couple generations", 'cause chances are, I've improved the Lowryder during that time, whereas a guy who grows only 10 plants will be able to (at best) maintain the strain's main characteristics, or (worse) end up with an inbred, poorly selected strain that is derived from Lowryder, but is not the whole Lowryder.

You may say, Why why would you want any variation at all within your variety anyway? Don't you want to narrow down the gene pool so it's completely uniform in every way? Well, from my perspective, I would rather keep that gene pool a little wider, because each one of you guys growing and breeding your own seed (for which Lowryder is proving to be ideal) is going to grow it under slightly different conditions, different climates, and have different tastes.
Diversity is a very succesful strategy that plants and all living things use to survive over the long term.

An example of how this strategy can pay off, is the new strain I'm working on, derived from LR, autoflowering but bigger and bushier. This was only possible because I have access to the full spectrum of Lowryder genes.

>... Am I missing something here in trying to get the "original" seeds that came from the first" pollenation" that I may be missing? I'm truly afraid of trying to "crack" seeds in order for then to grow until ya answer,, well until then they set in my fridge... Joint doc care to comment?
===========================

OK, I've examined the 4 seeds you sent. They were indeed dead ducks. Can't say whether they were somehow toasted by heat, but the insides were shriveled up. Although, if you have previously tried to sprout these same seeds, that might explain their being shriveled. Beyond that, I can only agree that the shells were unusually hard and thick. My own seeds are generally smaller - but that's just cause I saturate my plants with pollen, so the buds end up as mostly seed - the seeds compete for nutrients and stay smaller than if you only had a seed or two per bud.
I'm thinking the nutrient regime probably has something to do with the hardess of your shells. Do you use lime or other minerals? Beyond that, go figger, eh?
JD

Biodizel

Member
hehe, jesli ktos ogladal filmik o uprawie, Jorge Cervantes'a, to bedzie pamietal scenke z tym zielonym swiatlem, mozna go znalezc na youtube.com

Last edited:

polak

Active member
Zaczynam myslec juz o sezonie outdoorowym 2007.... troche obawia mnie bark sniegu w grudniu....

conieco zawslyszane z prognoz dlugoterminowych wynika ze sniegu mozna spodziewac sie w kwietniu....

jezeli sie sprawdza to szlag moze trafic wczesnego outa :( wkoncu miesiac dluzej wega to wiadomo i plon wyzszy...

Na marginesie: jezeli - snieg jeszce be lezal w kwietniu ale temperatura byla by znosna czyli cos niecos ponad 10-15 stopni sloneczko by ladnie swiecilo (snieg bysie dalej utrzymywal) to czy stworzenie spota na drzewie (przygotowuje sie do takowego) bedzie wyzykowne pod wzgledem niskiej temp. jak to jest? Przy ziemi mroz, bo snieg lezy, a w szczytach drzew? cholera wie.

troche zagmatwana ta wypowiedz :p mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi :)

pozdrawiam polak