What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
mazur said:
hej kov

ps. jak tam twoje malenstwa sie sprawuja ???

Bardzo zle, w zasadzie fatalnie. Juz mam druga runde markowych sadzonek, po smutnym pozegnaniu z poprzednimi i wciaz te same problemy. Co mnie podkusilo zeby zamienic napredce sklecona skrzynecze z mala 250w po kilku dobrych hodowlach, na wypasionego boxa z max wentylacja i son agro 400w? Okazuje sie ze przy takiej zmianie trzeba kompletnie zmienic przyzwyczajenia nabyte w poprzednich hodowlach.

Na dodatek okazuje sie ze to nie chodzi o ziemie bo symptomy sa te same po jej zmianie. Teraz kombinuje z tym cholernym swiatlem i zbyt nachalna wentylacja. To co by bylo dobre dla duzych, mocno wyrosnietych roslin na pewno szkodzi malym roslinkom. Teraz hipoteza jest taka ze nadmiar swiatla i ostra wentylacja wysusza delikatne sadzonki w mig!. Dosc powiedziec ze usunalem wlasnie czesc wentylatorow, i podnioslem lampe ponad 1,2m ponad sadzonki.

zobaczymy za kilka dni co bedzie z tego. Kurcze blade, trzeba bylo najpierw zrobic test grow na jakis pestkach zalegajacych w szufladzie a nie uczyc sie na wypasionej genetyce.

pozdr, kov

G

Guest

kurde przykro slyszec ze wciaz te same problemy na dodatek z tymi zajebistymi pestkami
mam nadzieje ze ten zabieg z podniesieniem lampy pomoze i planty wroca do zdrowia
pozdr. mazur

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
hehe

no to widze ze "Co w ogrodzie rosnie Ci ??" bendzie OG style ,hehe
bendzie tu wesolo hehe, chyba niema tu limitu ile stron mozna pisac?

kov, znowu klopoty?
za bardzo sie starasz,hehe
szkoda pestek tak jak muwisz,

niemartw sie. niedlugo robie pestki z super clonow co tu domnie pszychodzo,hehe
bendo crosy strawberry cough,c99,god bud,black indiglo,jack herer... i jeszcze pare.
to wszystko za jednym zamachem zapyle wszystkie.
teras choduje nowe pestki , i bende szukal tatusia. mam ruzne nasiona , takze jaki tatus bendzie to jeszcze sam niewiem. mysle ze pewnie niezdonze do wiosny je zrobic. to pewnie wyjdzie w polowie lata.
mam jeszcze pare pestek schrom x bs i x sb co moze jeszcze bym oddal dla potszebujoncych.
pestek tutaj rozdawac niemozna, ja tego robic niemoge. tym co sie znamy to wiedzo ze na pm dajcie znac , reszta sorry ale to jest tutaj na forum nielegalne mi to robic.
wypierdolo mnie zato,hehe

peace

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
kov,

wpadlem na doslownie sekunde i moze sie wyglupie piszac to bo nie przeczytalem wszystkiego co dotyczy twojej aktualnej uprawy - ale czy probowales zmniejszyc wysuszanie roslinek poprzez przykrywanie ich jakims plastikiem, ktory by redukowal parowanie?

cos typu odwrocony do gory dnem duzy plastikowy kubek od piwa z kilkoma dziurkami na gorze (czy na dnie).

wlasnie stosuje takie cos przy klonowaniu pewnej roslinki i chociaz nie jest to MJ to efekty (bardzo dobre) powinny byc podobne.

jesli gadam na temat juz nieaktualny albo od rzeczy - to sorrki :)

pozdro wszystkim, r.i.p. OG

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
NKOTS said:
czy probowales zmniejszyc wysuszanie roslinek poprzez przykrywanie ich jakims plastikiem, ktory by redukowal parowanie?

cos typu odwrocony do gory dnem duzy plastikowy kubek od piwa z kilkoma dziurkami na gorze (czy na dnie).

wlasnie stosuje takie cos przy klonowaniu pewnej roslinki i chociaz nie jest to MJ to efekty (bardzo dobre) powinny byc podobne.

Heyyyy NKOTS, wlasnie dotychczas wydawalo mi sie ze jestem w stanie utrzymac wysoka wilgotnosc calego boxa w vegu, i to byl blad.

Masz racje, bez watpienia przetestuje opcje z kubkiem.

Dzienks, kov

ehhh nature lovers thread :badday:

WeedTime

Member
hc kozak rosliny, one sie tak blyszcza od gowna, czy od tego ze do okola masz biala folie ? :]

kov jest az tak zle jak mowisz ? co dokladnie dzieje sie z roslinami ? nie chca rosnac czy jakies inne objawy ? z tego co pamietam to Twoj box byl bardzo elegancki. wilgotnosc az tak bardzo nie wplywa na zdrowie, no chyba ze masz bardzo niska. wentylacja tez raczej nie - no chyba ze cos za bardzo na nie dmucha bo sam obieg powietrza to raczej bardzo nie zaszkodzim, przeciez na dworzu caly czas jest ruch powietrza...

pozdr

Fish131

Active member
Tak jak obiecalem zarzucam swierze fotki moich ICE z Nirvany.
Sa one w 14 dniu vega. Mialy na poczatku troche klopotow z klonow ale wyrobily sie i wygladaja zdrowo.

Ganja Smile

Active member
rozpowszechniam nasza pasje :D hehe juz w 2och kumpli wciagnalem :) kupili lampy i buduja boxa powoli :D jest nas coraz wiecej...
Pozdro

Fish131

Active member
No ladnie GS :D
Ja dostalem propozycje od 3 kumpli o zbudowanie dla nich boxow itp.

Ganja Smile said:
jest nas coraz wiecej...
7983babilonupada-jpg-thumb.jpg

Last edited:

Ganja Smile

Active member
dobra za miesiac biore sie za ulepszenie mojego IN :)
podziele sie z wami ta wiadomoscia bo juz nie moge dluzej kryc:D
niektorzy z OG pamietaja moze mojego boxa pierwszego takie dosc sporego, ktorego robilem w podnieceniu i zrobilem go do dupy;] mial olbrzymie wymiary i malo swiatla;]
zmniejszam go o polowe i kupuje druga lampe hps 100 W. Daje schemat jak to ma wygladac: wypowiedzcie sie i doradzcie.
Pozdrawiam :wave:
8239schemat.JPG

ma ktos ten przelicznik lumenow na m2 ?? na og takie cos krazylo pamietam ale link chyba pochodzil z hypa jesli dobrze kojarze jesli ktos ma to bede wdzieczny za pomoc:D

p.s HC Twoje rosliny wygladaja lepiej niz w katalogu nirvany hihihi

Last edited:
G

Guest

Hej GS,
Widze ze masz juz niezly projekt :) Bedzie tam spora temperatura. Ja bym zrobil troche inna wentylacje a mianowicie:
- 2 na gorze wyciagajace
- 2 na dole wciagajace
- 2 chlodzace lampy (1 na kazdego HPS'a)
ale zrboisz jak bedzie Ci odpowiadalo ;)
Jak masz juz czyms wykladac to lepiej kocami ratunkowymi. Karimata dosc dobrze izoluje cieplo. No najlepiej to jest wymalowac boxa biala farba bez zadnego piepszenia sie z kocami czy karimatami ;)
Tu masz tego linka http://hyperreal.info/~emes/lumens/?y=0&x=0

Pozdro

Edit
hehe zobaczcie co znalazlem w piwnicy :joint:

Last edited:

~jungle

Member
Ganja Smile, proponowalbym uzycie jednej lampy 250W zamiast dwoch 100W. Roznica w plonie i jakosci bedzie znaczna. Poza tym strumien swiatla hps 250W dociera glebiej, co z kolei wplynie na lepszy rozwoj dolnych partii rosliny. Zastanow sie nad tym... Chyba, ze robisz scroga ale nic o tym nie napisales.

uzywal ktos jonizator powietrza? czytalem ze ma podobne wlasciwosci w uprawie jak filtr weglowy i niszczy zapach tylko roznia sie cena
Czytalem sprzeczne opinie na ten temat. Wiekszosc osob byla zdania, ze fiiltr weglowy sprawuje sie o wiele lepiej.

Last edited:

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
kov said:
Heyyyy NKOTS, wlasnie dotychczas wydawalo mi sie ze jestem w stanie utrzymac wysoka wilgotnosc calego boxa w vegu, i to byl blad.

Masz racje, bez watpienia przetestuje opcje z kubkiem.

Dzienks, kov

ehhh nature lovers thread :badday:

no niestety pare ladnych zdjec poszlo sie kochac... chyba ze nastapi cud ale bardzo watpie. pokombinujemy tutaj cos moze :smile:

a propos kubkow - powinny zdac egzamin. ja mam taka jedna roslinke, ktora klonuje i zostawilem jej j otwor srednicy 1cm na szczycie tej mini-szklarni i jeszcze jej raz dziennie chucham tam do srodka hehe zeby wilgotno miala :bigeye:

Ganja Smile

Active member
tak tylko ja mam juz jedna lampe 100W i chcialem dokupic druga 100W ale skoro mowisz ze to nic nie da to szkoda a gdybym kupil 250W i mial jeszcze 100W to jak to rozplanowac zeby obielampy mniej wiecej byly na srodku i dawaly rowno swiatla na calego boxa bo jesli rozdziele je do roznych odblysnikow to po jednej stronie rosliny beda efektywniej rosnac... i bedzie takie cos bezsensu

~jungle

Member
Ganja Smile said:
tak tylko ja mam juz jedna lampe 100W i chcialem dokupic druga 100W ale skoro mowisz ze to nic nie da to szkoda

Jedyna mozliwosc jaka tu widze to 1x HPS 250.

Ganja Smile said:
jak to rozplanowac zeby obielampy mniej wiecej byly na srodku i dawaly rowno swiatla na calego boxa

To raczej niemozliwe - tak jak pisalem lampy o roznych mocach maja inny "zasieg". Po prostu krzaki roslyby nierowno.

Latest posts

Latest posts