What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

co u grubego

pakonopny

Member
Smiejesz je ,ja mam podobnie, 25-30cm wys. ale wystawiam na maksa, 20-30 wyrosnietych klonow. Dzisiaj wrzuce reszte klonow, wszystkie razem do esportona 42 litry. zrobie od zewnatrz shishka berry, nastepnie, kali i amparanoian i w samym srodku
cheese#haze. Po przesadzeniu zalacze pere fotek mojego bal konika.

G

gruby

zakrecilem wczoraj co2 .nie jestem wstanie zrozumiec dlaczego pojawil sie nidobor tak silny potasu,przy tak wysokim ec.odstawilem epsonite ,zaczynam od ec 0.08,ec koncowe 2.0

28 dzien flo

coco a+b 3ml/l
pk13/14 1.5ml/l
bioess. 2.5/l
topmax 5ml/1
superth. 1ml/4l
cannazym 2.5/l(dodaje cannazym co drugie podlanie ,zewzgledu ze podlewam goteo)
ph 6
ec 2.04

Last edited:

pakonopny

Member
Sproboj Bloombastic, albo cos co moze zapewnic Zn, Fe,Mn i B.
Mysle, ze za ostro je pogoniles i moglo zabraknac tych subst.
Planty wcale niewygladaja na przedawkowanie CO2.
Nie ma to jak hydro w takich wypadkach mozna szybciej zareagowac, a pozywienie jest latwiej skontrolowac.(ph.ec.).

snes

Member
u mnie zawsze po zapodaniu pk z canny tez sie dzieja takie cuda, ale puchna jak trza,wiec leje mimo wszystko,ponoc polski planton K w to miejsce nie powoduje tego niedoboru, dajesz, dajesz

G

gruby

caly czas wale ghe bioessential(oligoelementy)ph i ec cocosu kontroluje co tydzien.powiem wam ze wtym momecie niejstem pewnyniczego .pamietam takie cos, ze jezeli raz napelniles pomieszczenie co2 1500ppm ,to mniejwiecej 1.5 godziny musi uplynoc zanim roslina skonsumuje wszystko.a umnie gaz jest otwarty caly czas.zaczekam 2-3 dni i znowu puszcze co2,narazie zacieram rece bo moze w przyszlym tygodniu bede mial monitor co2.

Azzzzzz

Member
Veteran
Gruby sledze cie uwaznie bo tez w kokosie lece, narazie okres przystosowawczy na parapecie, niedlugo box, ale tylko kiwam ironiczne aha gdy mowisz o pomiarach EC i CO2, puki co slabo z cenami tego sprzetu. Moze ma ktos namiar na tanie ec metry.

Powodzonka :joint:

G

gruby

dobra pakonopny z jednym miales racje ,ze je pogonilem.teoria uzywania co2 jest taka ze z dniem 21 flo nalezy zwiekszac co dzien co2 o 50ppm i nalezy zwiekszyc ec o 0.01.umnie uzycie co2 na poczatku bylo takie troszke oszukane ,poniewaz cerkulacja powietrza byla caly czas on.ale mniejwiecej od 18 dnia flo stosuje technike wylaczania wentylacji(nie widzialem efektow co2,poprostu wykminilem ze pomimo zwolninych obrotow extraktora i intraktora,cale co2 jest wypierdzielane na ulice.i byl to dobry wniosek)i od momentu wylaczania extr.i intrac.kwiaty z dnia na dzien zaczely puchnac.i od 20 zwiekszylem troszke co2 moze wychodzilo z 15 bombli na 10 sekund(smieszna skala,BOMBLE,trzeba by bylo obliczyc takiedo bombla i jakis wzor opracowac,wkazdym badz razie dozowniki co2 do rybek wlasnie wyliczane sa na bable-burbuja.hehe)ale moje ec juz tak raptownie nie wzroslo(jak by wroslo tak nagle to prawdopodobnie by dopiero sie nawyrabialo)takze kluczem do prawidlowego uzycia co2 jest miec monitor do kontroli co2 ,i nie nalezy probowac przeskakiwac morow.
sens ja uzywam pk od pierwszego dnia flo ,wprowadzam go powoli,gdy jade np na ghe to odstawiam bloom i daje baze i reszte z miernikiem ec w reku dopelniam pk (pk to fosfor i potas tyle ze w wysokim procentem )tyle moze ze masz racje z tym pk canny,ponoc lepszy jest hesi,tak nie pali korzeni.mi daje duzo dobrych efektow urzywanie pk odrazu,nie wiem jak jest w ziemi (ponoc lepiej dodawac w ziemi od 4 tygodnia ,i zaczynac tez od polowe mniejszych dawek,ale nie pamietam gdzie to czytalem,pamietam ze tez kilka razy popalilem korzenie pk),ale w hydro ,kwiatki ,palce lizac.
dobra zostaje mi oczekiwac tego monitora i zbierac liscie .jak tak dalej bedzie to nie bedzie co manicurowac,bo na koniec same topy zostana.hehe .
ja zwsze twierdzilem co2 dla waritow
azz ja ci radze kupoj mierniki do ec i ph jakis lepszy np. hanna,na tym sprzecie lepiej nie oszczedzac,i powiem ci ze lepiej miec miernik do ph i ec osobno.ja mam swoj miernik dosc dlugi czas jest to hanna ,troszke lipa ze combo ,ale no coz ,zapuzno sie o tym dowiedzialem.nie zebym nazekal ,jak dotej pory przy kalibracji ani razu nie musialem go ustawiac,ale na wszelki wypadek to robie.mierniki dla mnie to podstawa,czasami takie pomiary pomagaj zrozumiec co sie dzieje z roslinkamii,gdy wystopia jakies awarie ,dobra bo sie zjaralem i zaduzo juz pisze ,i mnie palce juz bola ,a tak wogole znowu zpomne co pisze i znowu cos nabazgram .sory

Last edited:
G

gruby

chyba czas na pauze .(bo zbyt czesto sie juz zwieszam ,i ktoregos dnia juz sie nie zrenicjuje)a oto co znalazlem jezeli chodzi o mierniki ec ,taniej jak w kraju.
http://www.klecka.cz/growshop/Merici_pristroje/?from=1
http://www.growshop-ostrava.com/produkty.php?id_kat=7&id=2
to z strony czeskiej
a to z niemieckiej ,.(tutaj nalezy uwazac na koszt przesylki,czasami jest drozszy od produktu.tutaj pozdrowienia dla pani carmen )
http://www.grow-in-berlin.com/

i bardzo smieszna strona .polska .ja rozumiem kazdy chce zarobic,ale zumiarem
http://www.elmetron.com.pl/
a to najtanszy jaki moze byc i chyba zarazem wzgledem cenny niema lepszego
http://www.pce-group-europe.com/espanol/product_info.ph/info/p343_Conductimetro-PWT-HI-98308.html (no niestety hiszpanska stronka,ale obsluguja polske.jak by ktos chcial tam zamiawiac .to bez zadnych obaw .sklep sprawdzony)uzywanych nie radze kupowac(zazwyczaj elektrody sa do wymiany),na adwa tez bym zbytnio nie polegal.

pakonopny

Member
Mialem taki fajny miernik hanny.taki niebieski do ph, Ec,temp i cos tam jeszce.
'Dwa lata pochodzil i sade szlag trfil.
Dopiero pozniej sie dowiedzialem dla czego. Sada musi byc caly czas zanuzona w plynie konserwujacym, a ja mylem woda dest. i suszylem i zakladalem zatyczke ochronna.
Dzis jade do Planeta Organico i moze kupie jakas lepsza aparature, a przedewszystkim palet ziemi bo 1 wor sie zostal.
Cena All mix-u znowu wzrosla, pewnie sukinkoty robia to z ropy naftowej bo jak inaczej wytlumaczyc skok o prawie 2 € na worku.
Mi ziemia w sumie jest juz niepotrzebana, wracam na hydro, ale w sklepie cos musi byc. Biore Janeco, mniej nawozona, ale daje rade.
W poniedzialek Probelte ma mi przyslac chemie na robactwo, a w niedziele ide na Rastro, podobno maja tam larwy do walki biologicznej
Moj inndor jedna wielka masakra, krolewstwo predziorkowe. Musze zciac reszte roslin zakwitnietych. Pozniej mysle zastosowac chemie, a pozniej na wszelki wypadek wrzuce stethorus punctillum i phytoseiulus persimilis.
Szkoda roslin ale tak to jest jak sie zle zaplanuje zbiory. Juz od dawnw mowilem ze zero flo w lecie na inn, ale co tu zrobic zeby moc palic caly rok.
Na pocieszenie zostaly mi sie klony na balkobniku, i sadze ze z tego przynajmniej bede mial na start na jesien.

G

gruby

siemanko ludzie
dostalem potwierdzenie od producenta monitorow co2 ze sprzedaje na sztuki(choc napewno przy wiekszym zamowieniu zrobi jakis upust ,no i wysylka wyjdzie taniej)
producent ma 3 modele monitorow do co2 http://www.zyaura.com/ ,cenny reszty nie znam.ale jeden jest ktory kotroluje dozowanie,to juz wypac . http://www.zyaura.com/products/zg106.asp ten wyzej kosztuje 99 dolarow plus wysylka na majorce 65 dolarow.(dlamnie jest to super cena,najtaszy monitor scienny kosztuje min 400 euro,a zdozownikiem uh,chyba do klocka dochodza,albo i lepiej)
adres email do producenta
[email protected]

mam pytanie czy ktos wie jak uzywac Refractometer(do czego sluzy wiem tylko wjaki sposob sie go uzywa,ktos go urzywal z was na flo)

Last edited:
T

technoMAXgrower

Gruby: jak sobie radzisz z dawkowaniem Co2? jak ci to wychodzi? z własnego doświadczenia wiem że trudno jest te wszystkie czynności razem pogodzić, (swoją drogą kiedyś wspominał o tym szok) bo wiąże sie to z częstą codzienną wizytą w boxie, wyłączaniu wentylacji na czas wtłaczania Co2, u mnie przy działających wielu lampach takie coś jest niemożliwe bo lampy już po minucie dosłownie palą mi szczyty. Bez sensu. Zrezygnowałem z tego, a butla poszła w odstawkę. Moje zdanie jest takie, jeśli boks nie jest całkowicie skomputeryzowany to za dużo jest przy tym zabawy, przy ręcznym ustawianiu trzeba poświęcić na to troche cennego czasu. Butle mam ale nie używam czerpie świeże powietrze bezpośrednio z dworu i plony mnie w zupełności satysfakcjonują. napewno dwutlenek węgla ma wpływ na zbiory natomiast jak na razie nieodnotowałem jego wpływu na moc zioła.

6276DSC09386_edited.JPG

6276DSC9391_edited.JPG

G

Guest

na powierzchnię 1,2m2 spokojnie wystarcza 1 kilo cukru i kostka drożdzy w 2 litrach wody w 5 l butelce, to połączone z petlą fermentacyjna jak do wina i rozprowadzone wężykiem z otworami na roslinami, fakt że trzeba to wymianiać co jakiś czs jak przestaje fermentować ale zapewniam że jest to wystarczające co2 do prawidłowego wzrostu bez niedodawkowania i bez przedawkowania co2, pozdro top :), lampy to wiadomo 400w 50-60cm na szczytami a 600w 65-80cm, pozdro top :)

Last edited:
G

gruby

Fermentation

http://pictures.marijuana.com/galle...099_p15730.jpeg

It is widely known that CO2 is a byproduct of fermentation. CO2 is the gas found in bubbly beverages, such as champagne and beer. The same process that "carbonates" these beverages can be harnessed to create CO2 for a grow area. A pound of sugar will ferment into approx. 1/2 lb of ethyl alcohol and 1/2 lb of CO2. We've determined that we need 0.8 cu ft of CO2 for our 512 cu ft grow room (see above.) Then calculate the size container needed by dividing the size of the grow room by 32.

512 / 32 = 16 gallons. (A tall kitchen garbage can would make a good 16 gal. bin)

Assuming that the bin will produce half alcohol and half CO2, the bin will consume .16 lbs of sugar every four hours, which is roughly 1 lb per day. This means that about 45 lbs of sugar will be used over 6 weeks (assuming that not all sugar is completely converted to alcohol).

To get the process started, mix a pinch of yeast, 12 ounces of warm water and a half-cup of sugar and keep warm and covered until bubbles form in a day or so. Use this mixture to inoculate the main bin.

To create a yeast bin mix, dissolve 3 lbs of sugar per gallon of boiling water. Cool the mix to 80°F before adding the yeast. Locate a container with a tightly fitting lid. The lid should be equipped with a hose to direct CO2 gas towards a fan for distribution into the space. Increased air pressure in the bin will force the gas out of the hose.

Both canister and lid should be thoroughly cleaned with hot soapy water and rinsed well before use. Start off the bin a little more than half full (10 gallons of water and 30 lbs of sugar). Every week, add another gallon of water and 3 lbs of sugar. The yeast bin must remain at 80-85°F for the reaction to continue.

To monitor activity and prevent contaminants from entering the bin, create a fermentation lock by placing the end of the hose into a glass of distilled water. The bubbling water will be an indicator that there is still a reaction in the bin and prevent bacteria from entering the bin through the hose.

Our bin will need to be completely replenished every 6 weeks, or when the bubbling slows. A simple taste test will tell if the bin needs replenishing. If the taste is sweet, there is still sugar in the water and the reaction should continue. If the taste is dry like wine, the bin is mostly alcohol and should be replenished. Some growers preserve a cup of liquid from the old bin and use to inoculate the new bin, however if an infestation is starting to occur, this can contaminate an otherwise fresh bin with bacteria. It's just as easy to inoculate with new yeast as above, and extra yeast stores easily in the refrigerator for months. Corn sugar (available at wine making shops) is a less expensive fermentation medium than regular cane sugar. Other fermentation mediums can be used depending on materials cheaply and readily available to the grower. Corn syrup, maple sap, even old fruit juice can be fermented, although with increased odors and more waste cleanup when the bin is refreshed.

Advantages
-Easy to create with simple materials
-No safety dangers
-Inexpensive materials when purchased in bulk (sugar)
-Ethyl alcohol byproduct can be siphoned off and burned in alcohol lamps for supplemental CO2 enrichment

Disadvantages
-Difficult to regulate
-Fermentation can produce odors
-Large yeast bins are heavy and hard to move.

wlasnie wjaki sposob mamwiedziec ze co2 chociaz dojdzie do 700ppm,w jaki sposob mam zamykac butle na noc.top ,ok jest to najtanszy sposob na podwyzszenie co2,sa bostery co2 ,rynek jest zapchany pierdolami co2.powiedz mi jak eleminujesz poduszki powietrzne i rozprowadzasz tak co2 ze w kazdym miejscu kultiva ma taki sam poziom.jezeli nie mieszasz dobrze powietrza co2 jest przy zimi.co2 jest apsorbowane przez liscie a nie korzenie ,jezeli masz wlaczany wyciag caly czas,to wszystko idzie na ulice(raz napelnione pomieszczenie co2 do 1500ppm,rosliny potrzebuja okolo 1.5godziny na zurzycie calego c02,cerventez twierdzi ze 2 godziny)i teraz jeszcze jedna sprawa do 100% asimilicji co2 dochodzi gdy temperatura jest 28-30 stopni.powiem ci fajnie zrobic sobie przyokazji jakies winko hehe.

dobra ,teraz wyjasnie jak poszczac z butli.

23.00wlaczenie swiatla
00.00extraktor-intraktor-off
00.01poszczenie co2
00.03zamkniecie co2(napelnienie co2 do wartosci jakia chcemy uzyskac)
00.30wlaczenie extraktora i intraktora on
01.00wylaczenie extraktora i intraktora
01.01poszczenie co2
01.03zamkniecie zaworu co2
01.30wlaczenie extraktora i intraktora.
i tak co godzine ,cykl konczymy tak 1 godzine przed zgaszeniem swiatla.w nocy roslina odycha tlenem a wytwaza co2.
ogolnie jest duzo sposobow dostarczania co2,ale zawsze jest tak ze poszczenie gazu trwa do 2.5minuty.i niektorzy nie wlaczaja extraktora przez godzine ,czyli
23.00switalo wlaczone
00.00extraktor i intraktor-off
00.01co2 on
00.03co2 off(nasycenie co2 do wartosci ppm jaka chemy uzyskac)
01.00extraktor i intraktor on
01.15extraktor i intraktor off
01.16co2 on
01.18co2 off
02.15extraktor i intraktor on
i okolo pieciu razy w ciagu 12 godzin taka sesja

jezeli chodzi o co2 wlasnej roboty,czyli cukier i drozdze(opieram to na przykladzie danych zamieszczonych w gazecie yeraba nr68 strona 70)

zbudowac reaktor ,ktorego cechy byly by odpowiednie do nasycenia powierzchni uprawy do poziomu 1500ppm samo w sobie nie jest skomplikowane.poniewaz jedyne co ,to jest potrzebny pojemnik odpowiedniej wielkosci.problemem jest wielkosc i waga ,poniewaz potrzebny jest pojemnik 1m3,1000 litrow mieszanki i odpowiednia szerokosc wyjscia ,aby zapewnic wystarczajaca ilosc gazu ktory zapewni odpowiedni poziom co2 na terenie uprawy stalle i nieprzerwanie.
jednak ze wlasny system ten moze zapewnic co2 na poziomie 600-800ppm na kazdy metr szescieny uprawy ,ktory jest juz wystarczajacy zeby roznica byla zauwazalna.jednak musimy pamietac zeby wylaczac extraktor podczas sesi co2,poniewaz jesli nie zostanie wylaczony ,gaz zostanie usuniety z miejsca uprawy wraz z reszta powietrza.tez jest wskazane zmniejszenie lub calkowite wyloczenie intraktora ,i obnizenie do minimalnej predkosci wentylatorow w celu przemieszczania sie co2 bez usowania go z miejsca uprawy.pamietamy rowniez ze co2 wazy wiecej od powietrza i jest to gaz lotny.

moja powieszchnia uprawy to (niepamietam dokladnie) 2.4x1.7x0.53 to mniejwiecej 2,5 metra szescienego,ciekawe ile bym musial butelek nawalic.

Last edited:

snes

Member
gruby podziw za checi i pracowitosc, ja daje co2 jak mi sie zachce dokorzennie w postaci roztworu gazowanki z wyregulowanym (glownie nawozami) ph
technoMAXgrower-sliczne, co to?

G

gruby

witam
dzieki.nasiona z mixu nl x cm.okazuja duzza stabilnosc ,sa dwie grupy roslin ,praktycznie jest zauwazalne golym okiem ktore sa z przewaga nl i ktore z przewaga cm.bede je teraz przesadzal do wiekszych doniczek .to rozwina galezie letralne i bedzie widac wiecej szczzegolow.wieczorkiem wzoce fotki z szafki.ostatnie dni byly troszke ciezkie,smrod byl wyczowalny na klatce schodowej ,mosialem na biegu zmieniac filter .dobrze ze mam wegiel na wymiane ,bo bym musial krzaki w nocy na smieci wyzucac.

G

gruby

Krzem jest pobierany głównie w postaci kwasu krzemowego i w takiej formie 'bądź w postaci żelu krzemionkowego występuje w tkankach. Wapnowanie gleby, silne nawożenie azotem i fosforem, wysoki poziom glinu, manganu i żelaza zmniejszają pobieranie krzemu przez rośliny. Natomiast nawożenie tym pierwiastkiem ogranicza toksyczne działanie manganu i żelaza oraz, na przykład w uprawie ryżu, prowadzi do zwiększenia w roślinach zawartości (oprócz krzemu) magnezu i wapnia. Generalnie nawożenie takie wpływa korzystnie na utrzymanie równowagi jonowej w roślinach, szczególnie poprawia zaopatrzenie w fosfor i cynk w przypadku deficytu. Gatunki dwuliścienne w swych tkankach zawierają znacznie mniej krzemu niż jednoliścienne (zboża i trawy mają 2-20 mg Si w 1 g suchej masy). W prowadzonych w Przyborowie badaniach pomidor szklarniowy uprawiany na wełnie mineralnej nawożony standardową pożywką zawierał 50-450 mg Si w kilogramie suchej masy. Pewnym wyjątkiem wśród dwuliściennych jest natomiast ogórek, który charakteryzuje się dużą zdolnością do kumulowania tego pierwiastka. Chociaż krzem do pewnego czasu uznawano za zbędny dla roślin bądź kontrowersyjny, to obecnie znajduje już on praktyczne zastosowanie w nawożeniu roślin. W badaniach holenderskich stwierdzono, że nawożenie ogórka szklarniowego krzemem zwiększa plony owoców średnio o 5%, hamuje także porażenie roślin przez mączniaka prawdziwego - co zmniejsza koszty ochrony chemicznej. W intensywnej uprawie ogórka na wełnie mineralnej w Holandii od kilku sezonów zaleca się podawanie krzemu w postaci wodnego roztworu metakrzemianu potasu (20-50 mg Si/l). Nawożenie ogórków krzemem praktykowane jest lokalnie również w rejonie Morza Śródziemnego.
troszke zle widac .naprawde ciekawe .ciekawe jak z zastosowaniem w konopiach.pozdro

Last edited:
G

gruby

sens wez zaluz nowy temat z tym krzemem ,poniewaz temat jest duzy.znalazlem duzo info na temat suplementacji krzemem w uprawie cannabis.napewno znajdzie sie duzo ludzi ktorzy cos dozuca do tematu.a tutaj zaraz zostanie zapomniany.

Latest posts

Latest posts