What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

co u grubego

C

czaczo

zielony cos tam probowalem nabazgrac w twoim temacie ,to mnie wyrzucilo ,polaczenie zostalo zerwane.ja to mam szczescie.nie rozumiem emule ciagnie powyzej 300kb/s gadam z kolesiami na czatach,ale gdy wchodze na stronki o mari -polskie dzieje sie dziwne rzeczy.odbiera to czasami checi.
aparat musze zmienic ,bo tym co posiadam ,to co piate zdjecie sie nadaje do czegos .
LUSTRZANE OPISY ,OCH WY NIE WDZIECZNI?jeszcze troche to bedziecie moje texty edytowac i poprawiac.
nie bez jaj,duza winne ponosi u mnie klawiatora ktora przeskakuje i czasmi zrzera co nie co ,ale to chyba cos z tym virlesem(jak to sie pisze ?)a jest taka fajnie plaska ta klawiatura ze niechce mi sie jej zmieniac.wy narzekacie,pamietam mojego przeoszczednego brata ktory,jak pisal sms to nigdy przerwy nie robil zeby oszczedzic na znakach.wiecie jak wygladaly takie smsy.czasami wolalem oddzwonic do niego a niezeli probowac cos poskladac .haha

C

czaczo

siemanko zaloga.
mam pytanie glownie do fotografow.lub do tych co sie znaja .ma tylko jeden dzien na wybranie i tylko jeden moge wybrac
canon eos 10d
canon eos 40 d
nikon n 70
minolta e 300
minolta e 500
sony alfa 200
prosze was o jak naszybsza pomoc,nie sa to duze pieniadze ale niechce wtopic.

tomato

Member
Veteran
siema
ja bym bral canon 40d, ale wybor nalezy do ciebie :D
poczytaj sobie tutaj, na tej stronce mozna sie sporo dowiedziec takze o reszcie wytypowanych przez ciebie modeli
pozdrawiam

C

czaczo

wielkie dzieki tomato.gosc dozuca mi do 40d sigme 18-200 i canon 50mm i chce 300e.zreszta wszystko w takiej cenie 250 -300 tylko obiektywy jedne wieksze od drugich.a jeszcze takie pytanie do zdjec makro na jakie obiektywy nalezy patrzeczec(wiecie jak podaja 25-70mm,i niektore z aparatow maja do 300mm.zafascynowalem sie fotkami makro, i wolal bym za jednym razem chycic odpowiedni sprzet ,aniezeli pozniej kupowac osobno ,co wiadomo wychodzi dwa razy drozej.w sklepie kupowanie to juz wogole jakas pomylka.z gory dzieki za pomoc.

wlasnie juz mnie tutaj kolega poprawia nie minolta tylko olympuse 300 ie 500

Last edited:

57fun

Member
do makro to musisz<jak sie chce mieć dobre> dokupić sobie pierścienie które nie są drogie w polszy koszt ok 100 zl za 4 sztuki o róznych wielkościach 2-4-6-8 dioprii

PioK

Member
takie soczewki to tylko o kant dupy rozbic....
dobry i tani obiektyw macro to Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro ze skala odwzorowania 1:1... do tego niezbedna jest lampa blyskowa

sam zbieram na taki zestaw ale dozbierac nie moge ;/

C

czaczo

dziekuje wszystkim za pomoc .kupilem olympusa e 510 .eos 40d wazy prawie kilogram,nie wyobrazam sobie pracy z takim aparatem.i do tego modelu mnie nakrecil fotograf,jade zaraz kupic obiektywy.i na olympusa dostalem gwrancje do 2010r.nowka za 300e.nie jest zle.powiem wam ze i tak dlamnie ten aparat to"archiwum X".pozdro

PioK

Member
jak ja wybieralem lustro to oly odpadl na starcie ze wzgledu na mniejsza matryce i mala ilosc szkiel w stajni (a wiec drogoie ;p) .
szklo macro tanie i dobre to Olympus Zuiko Digital 35 mm f/3.5 Macro ale nim to tylko obiekty statyczne bo jak bedziesz chcial zrobic muche to obawiam sie ze ogniskowa 35mm moze ogazac sie za krotka i zanim obiektyw zblizysz do muchy to ona odleci.

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
hehe czaczo ja mam zwyklego kodaka ZD710 i to jest dla mnie jak star trek i rozszczepienie materi oraz bomba z anty materi razem wzieta !!! dodam jeszcze 74 letnia dziewice to powinno pokazac jak ja sie czuje ..... chcialem sobie kupic jaka rakiete ale wydatki mam na bierzaca wieksze niz dochody i tak stwierdzilem ze 1 to ja sie na czyms naucze robic foto a potem dopiero bede korwowal na aparat ze taki chujowy - bo gdyby bylo odwrotnie to sam na siebie bym psioczyl , ze jaskiniowiec ...- tak czy siak czaczo masz sprzet taki ze mucha nie siada ( PioK sam napisal a on ci ma oko do fotek i zna sie na tym troszku hehe) pochwal sie niebawem tym co ten sprzet potrafi ( w plenerze z polak-iem ....)
powodzenia

Last edited:
C

czaczo

ja nie narzekam .piok to tak wyglada ze z tego chyba zyje,mam nowke aparacine dokupilem juz 3 obiektywy (w ciagu 21 dni beda w domu),cos tam jeszce i na 2-5 lat wystarczy .wiecie ja niemoge ciagle pozyczac od kogos aparatu bo jakies posrane makro trzeba zrobic . kobieta moja tez mi marudzila zeby cos lepszego kupic ,dotej pory cyberszotem sie zadowalalismy,ale 300 euro ,to nie jest duzy pieniadz ,aparat jak aparat.wlasnie dlatego wzielem tego olimpa.a nie canona czy nikona ,ja sie z tym wozic nie bede.to jest nowka -nowka ,mam papier zakupuze sklepu,nie jakies przechodzone eosy ,ktore bog wie dlaczego tylko 300 euro gdy wsklepie same tylko obiektywy prawie 1000euro.prosze,ja tylko chcialem sie doradzic.bo raz juz kupilem dlatego ze byl ladny i fajny .podjelem nastepne wyzwanie ,ucze sie robic zdjecia.hehe.ludzie bez jaj,badzmy dorosli.a obiektywy do olimpy az znowu takie drogie nie sa.nie wiem ,kurcze zebym na jakiegos chwali piete nie wyszedl.poprostu chcialem sie doradzic.spokojnie piok jescze pochwalisz tego olimpa,juz moja w tym glowa.
a jak narazie musze sie wziasc do roboty.bo naprawde jeszcze troche to w ez clone na flo bede musial je przezucac.i co najgorsze ze zamiast robic sie zimniej to robi sie cieplej i temperatura wody w trumnie skoczyla na 29 .bedzie jazzzzzzzzzzzzzzzzzda.pamietajcie jedno ,jak gruby nie ma klopotow to zawsze sobie jes znajdzie.klopot to moje drugie imie.okolo 2 tygodni juz sie spozniam z piewnica.i dalej bede,prawdopodobnie.mam ostra jazde na budowie z podciagiem .powiem wam ze chata bardziej robiona pod uprawe jak do mieszkania,hahaha.argetyncy,to sa dopiero...........................................pozdro

C

czaczo

piok ,juz chyba zgadlem ze foto to twoj zawod.posluchaj ostatnio trafilem na takzwane reduktory -pierscienie-przejscia.ktore umozliwiaja podczepienie do body np olympusa obiektywy analogowe lub cyfrowe innych marek np canona ,lub nikona .sa to pierscienie produkowane w hongkongu,sa dostepne na ebayu.powiedz czy jest jakas roznica,traci sie na jakis parametrach ,bo chyba do uszkodzenia samego aparatu nie moze dojsc,co?pzdr.i dzieki za odpowiedz .

PioK

Member
czaczo, fotografia zajmuje sie czysto amatorsko... co do reduktora to ja mam taki w swoim pentaxie. uzywam go z moim heliosem 77m-4 ktory ma mocowanie m42. tylko ze u pentax jest w 100% kompatybilny ze starymi szklami(czyt. bez stykow) a co za tym idzie jest pomiar ostrosci z potwierdzeniem, pomiar ekspozycji, itd. O ile sie dobrze orjetuje to w olym nie ma czegos takiego .foty bedziesz musial robic na pelnym manualu a ostrosc ustawiasz na czuja patrzac tylko w wizjer ktory jest zajebiscie maly i ciezko w nim cokolwiek zobaczyc.

C

czaczo

dziekowka.powiem ci ze przedemna dloga droga.dzisiaj nabylem cos co umozliwi mi podlaczenie odwrotnie objektyw,i specjalna tube do makro.ale dobra teraz cos w temacie.przepraszam koledzy ze tak troszke zaniedbuje temat ,ale naprawde mam wkurwe pracy,i nawet czasami dla roslin nie mam czasu.
powiem ze moczenie w miodzie jako ukorzeniaczu daje rezultaty,nie jestem wstanie powiedziec czy jest lepsze w stosunku do hormonu,ale dziala.rzeby robic tego typu spostrzezenia by trzeba bylo poswiecic temu cale dnie .i miesiecznie ukorzeniac okolo 2000 klonow.
co napewno 100% udowodnilem (tak mysle),to, to w ktorym miejscu ciete klony naszbciej sie ukorzeniaja.
na paczatku te ktore jeszcze sie nie ukorzenily to sa te ktore poprostu byly tylko wlozone do maszyny bez zadnych zabiegow

midowe ukorzeniani,tylko 8 sztuk ukorzenialem na miodzie i wszystkie sie ukorzenily,ale co zauwazylem,ze podczas przebiegu ukorzeniania zbytnio nie pozulkly!?

ten klon zostal ukorzeniony bez zadnych zabiegow -ale dosc dlugo mu to zeszlo ,mysle ze strata jakies 30-40%czasu wiecej i jakosc samego korzenia i procent ukorzenionych jest duzo ,duzo mniejszy

tutaj zaznaczylem w ktorym miejscu klony naszybciej puszczaja korzenie ,wydaje sie ze w miejscach ktorych byly galazki-liscie ,korzonki pojawiaja sie prawie zawsze najszybciej.

nastepne wyselekcjonowane .przygotowane do nastepnego w szafie ,ale tym razem bez zmiany podloza.(caly czas ida pod jarzyniowkami 2x35w,dlatego tez rosna strasznie wolno,niemem miejsca na odpalenie czego wiekszego)

a w szafie ,no kwitna ,ale bez co2 juz tak troszke wolnie sie to wszystko odbywa ,ale coz ,jutro bedzie butla,haha

a klony z ez clone jeszcze troszke to naprawde pod 600 bede musial je wlozyc

C

czaczo

siemanko
z braku czasu ,ale wreszcie sie ruszylo.zdezyfekowane sciany ,mniejwiecej proztawiane.piaty kanal nie wejdzie,lipa .troszke.problem powstal z pocieciem rury z duranu-nikt nie chce sie tego podjac,posrancy niepoetrafia nic zrobic.
jutro przwioze klony .powrzucam jutro ,lub najblizszym czasie jakies fotki(nie moge ustawic jakiegos mniejszego formatu.kazde zdjecie ma prawie 7-8 mb i rozladunek trwa bardzo dlugo)

i cos z szafy ,dzis koniec 5 tygodnia ,i chyba bedzie duzo popkornu.no nic trzeba sie cieszyc tym co jest.

moj out caly czas jeszcze konca sie nie doczekal(lampy na ulicy robia swoje)

i troszke widokow z gornego tarasu(wreszcie moge zrobic normalne fotki).do przyszlego....

dzisiaj dostalem piercien do podlaczenia obiektywu odwrotnie,podlaczylem 14-45 ,cos pieknego uzyskalem.szukam teraz tylko objek.f/2.i wtedy sie zacznie.

Last edited:

Azzzzzz

Member
Veteran
Wydaje mi sie ze masz Marvela jakiegos. Czyli masz plik na kompie ktory jest wirusem i uaktywnia sie w momencie gdy probujesz otworzyc np php'owski skrypt na jakiejs stronie czy cos takiego> napewno wywala ci to nietylko przy probie polaczenia z IC. Zapewniam ze to nie jest wina IC, gdyz wtedy inni tez by to u siebie zauwazyli a puki co nic nie slychac.

Pozdr, przyczyny szukaj u siebie.

Bfc

Member
Dokladnie wina jest u Ciebie na kompie. Jednak problem jest w tym ze avast to chujowy antyvirus. Moze on kojarzyc pliki normalne, jako powiazania z virami, niestety ale tak zostal napisany. Zdecydowanie lepszy jest Kasperski (dobrze ustawiony) bądz norton tylko wiekszosc wersji niestety strasznie zmula kompa.
Sciagnij Trojan Remover bądz cos tego typu i sprawdz dysk.

C

czaczo

udalo sie .pierwsze zdjecie.wieczorem beda nastepne.

(to nie ja, koles z medelin)
wczoraj zwalilem drzewa na out,zostala jeszcze jedna doniczka z n.l

i jak widac(po zmniejszeniu pojemnosci zdj,strasznie upierdala na wielkosci zdjecia,i o jakasc czesc sam widok,co za gowno)indoor troszke spaprany,okazalo sie ze w filtrze siadla sonda i lampa uv,gwarancja sie skonczyla ,a wymiane tego gowna to koszt prawie nowego filtra innej marki.pol roku temu wymieniali filtry i nie przejrzeli reszty.kutasy.
mam pytanko jak zrobic zeby zdjecie bylo jedno obok drugiego,a nie jedna pod drugim ,duzo miejsca tak spierdziela.
jak widac wiecej zdjec z terenu jak z zieleni.ale tak sie relaksuje powiem ze wciaga.

Last edited:
C

czaczo

c.d..........nastepne dni.

dopiero jak masz lustro ,wiesz dlaczego obiektywysa takie drogie.CDN

Last edited:

Latest posts

Latest posts