28 dzień 12/12 od pestki (od wykiełkowania ok 23 dzień), temp. stale 22-24C, wilgotność w dzień ok 40%, w nocy ok 80%.
Dolne partie liści zaczęły żółknąć, natomiast wszystkie liście zwijają końcówki ku dołowi. Ze 3 dni temu na 2 niższych liściach pojawiły się jasno-brązowe plamki, które znajdują się na samym środku liści, które zaczęły również delikatnie żółknąć (fotki 1-3).
Do tej pory wykazałem się cierpliwością i poczatkowo przystopowałem z podlewaniem, 2 dni temu zalałem wodą+biohumus (pierwszy zastosowany nawóz), ale bez rezultatu.
Czytałem "complete guide to sick plants", ale nie jestem pewien czy wyciągam dobre wnioski stąd prośba do Was o opinie. Roślina ma dosyć ostre brzegi liści (4 fotka, widok z góry) - może być normalne dla danej odmiany? Pestka z openseed2010, rzekomo Passion.
Dodatkowo 2 klony z tą samą historią co powyższe zaczęły wywijać starsze liście do ich wewnątrz (fotka 5). Czy to normalne? Don't think so
Pozdro
Wg. danych zaczerpniętych z neta, badanie z I półrocza 2010r wykazało w moim ujęciu wody średnie pH 7,5. W celu zmniejszenia pH dodawać każdorazowo dolomitu do konewki?
Mi to wygląda na niedobór Magnezu lub złe pH gleby.
Zapobiegawczo 1łyżka stołowa dolomitu na litr wody plus Mg w postaci np. nawozu przeciw brązowieniu igieł
zblokowany potas.popraw ph.i ogolnie brak jej zarcia
hej
mam nadzieje ze w dobrym temacie piszę - jeśli nie proszę o usuniecie/przeniesienie.
Mam problem z jedna roślina w boxie, jest to FlowerPower auto. Dzieje mu się to co widać na zdjęciach,
dziękuje ślicznie i pozdrawiam.