What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

JrDarus

Member
Spotkaliscie sie kiedys z pleśnią w środku donicy? Wyjalem cala bryle z donicy a po bokach rosnie zwawo plesn i na spodzie tez, juz chyba dlugo tam siedzi bo juz przeszla z koloru bialego do zielonego, w pokoju wali grzybem okrutnie. Uzywam ziemi torfowej 3/4 i ziemi kwiatowej 1/4, duza czesc plukanego perlitu, roslina wyglada zdrowo tylko lekko spowolnila, podlewam tak jak zawsze ale pierwszy raz spotkalem sie z takim przypadkiem, mam nadzieje ze mi pomozecie.
ps. przed chwila spryskalem grzyba ekstraktem z grejpfruta firmy sumin, czy dobrze ze to zrobilem?

mistaP

Member
Spotkaliscie sie kiedys z pleśnią w środku donicy? Wyjalem cala bryle z donicy a po bokach rosnie zwawo plesn i na spodzie tez, juz chyba dlugo tam siedzi bo juz przeszla z koloru bialego do zielonego, w pokoju wali grzybem okrutnie. Uzywam ziemi torfowej 3/4 i ziemi kwiatowej 1/4, duza czesc plukanego perlitu, roslina wyglada zdrowo tylko lekko spowolnila, podlewam tak jak zawsze ale pierwszy raz spotkalem sie z takim przypadkiem, mam nadzieje ze mi pomozecie.
ps. przed chwila spryskalem grzyba ekstraktem z grejpfruta firmy sumin, czy dobrze ze to zrobilem?

to raczej nie pasożytujący na roślinie grzyb, jego szkodliwość polega na utrudnieniu wnikania wody i powierza do podłoża
Jak byś miał foto to by więcej wyjaśniło

oprysk OK, jak masz chęć to możesz popryskać go rowralem lub topsinem ale jak sie nie rozwija gwałtownie to nie ma sensu

JrDarus

Member
dzieki mista za pomoc, mialem cicha nadzieje ze odpowiesz :)
https://www.icmag.com/ic/album.php?albumid=16751 link do albumu bo nie chce zasmiecac fotami teamtu...Nie wiem czy to wina ziemi, zawsze jej uzywalem i nie bylo problemu, wiem ze donica jest w takim miejscu ze lubi sie lekko nagrzac max 30* dotego dochodzi wilgoc i jakos ten grzybek ma fajne warunki.
Mam jeszcze troche miejsca w donicy na dosypanie ziemi pod spod, dał bym wiecej perlitu, podlal hesi root i czekal. Czy ten srodek ktory posiadam moge dodac go do wody??? Czy wystarczy zapewnic suchsze warunki??

mistaP

Member
Tak jak myślałem, zdjęcia potwierdzają Botrytis anthophila -ten grzyb występuje nawet w najlepszych podłożach, nie ma się za bardzo czym przejmować, gorzej będzie jak się rozrośnie na wierzchu podłoża w doniczce bo woda przez niego nie będzie chciała wsiąkać, możesz dosypać trochę podłoża na spód, a na wierzch warstwę 0,5 cm żółtego piasku,
lekkie przesuszenie też wskazane

o tym twoim preparacie to ci za wiele nie powiem, ma on działanie prewencyjne więc nie wiem czy teraz zadziała, ale na pewno nie zaszkodzi, z chemii to co ci podałem jest zalecane

po zakończonej uprawie odkaź albo umyj doniczki i najlepiej cały boks jak się da

JrDarus

Member
K++ dla Ciebie,
rozwiales moje obawy, bo juz myslalem ze mam przechlapane. Podsypalem na dol tej samej ziemi z wieksza iloscia perlitu i podlalem pelna dawka root, poczekamy zobaczymy...BlessUp!!

pion

Member
Witam :wave: Ostatnio coś niedobrego zaczęło się dziać u moich dziewczynek. Rosną już 26dni, oba DieselRyder x WhiteMaster od GGS. Temperatura w boxie jest za wysoka(czasami do 35*C i więcej, przeciętnie 31*C), dotychczas dawało jeszcze radę ale dziś zakładam drugą cienką szybę. Mimo straty światła muszę zadbać by się nie przypiekły, a szyba umożliwi nie przejmowanie się już ciągłym naginaniem roślin. Od początku uprawy do końca drugiego tygodnia nie dodawałem do ziemii (chyba "composana z perlitem") nic prócz przegotowanej wcześniej wody. Potem 2-3razy dostała biohumusa(do 20dnia życia). Kilka dni temu dostała bardzo małą dawkę (2-3razy mniejszą niż zalecana) Plantonu K.

Roślinka zaczęła żółknąć jak na zdjęciach. Po przewertowaniu forum stwierdziłem, iż problem musi być z ph i magnezem (tym bardziej, że dolomitu do ziemii nie dodawałem ani nie podlewałem nim). Dodałem przedwczoraj trzy łyżeczki dolomitu do litra wody i podlałem obie rośliny po pól litra roztworu. Rośliny żółkną nadal. Co robić?

Z góry dzięki :)

A

ares420

miałem identyczny problem tyle, że na oucie
zrobiłem następującą mieszankę: dolomit, nawóz do iglaków (Mg), planton K, biohumus. Podlewałem nią co 2-3 dni i po 2 tygodniach wszystko wróciło do normy. Tylko uważaj z Plantonem K, żeby nie przesadzić. pozdro ;)

pion

Member
Czy napewno nie jest to przenawożenie lub ta za wysoka temperatura? Nie chce się pomylić i spalić ich takim mixem.

:thank you:

pion

Member
100W HPS. do tego osobny tunel wentylacyjny dla lampy z wentylatorem wyciągającym 92mm oraz dwa wentylatory 80mm wyciągające powietrze z kompa.
Jak widać i tak nie daje rady. Mam nadzieję, że szyba rozwiąże problem.

B

BajCus

Szyba oraz szczelność aby ten wiatrak 92mm wyciągał powietrze tylko z lampy. Zmniejsz temperature tak do 29oC i wtedy zobacz czy będą jakieś problemy. Pozdro

pastis

Member
pion@ 31-35 stopni to za wysoka temp. Możesz sobie pomóc, obniżając temp. w pokoju do max 18st.(wietrzenie) albo wystawić serwera do piwnicy, na balkon? Zrób miejsce wokół boxa aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
Potas i Mg w tych ciężkich warunkach i na początku flo - nie zaszkodzi,
ale pamiętaj o przestrodze Kanibala
Tylko uważaj z Plantonem K, żeby nie przesadzić.
pozdro

lob19

Member
Veteran
Cześć

Mam taki problem: żółkna i odpadaja dolne liście.

12/12 jest od 47 dni, kwitnie od 11. Od ponad 10 dni podlewam samą wodą (odstana kranówka) o pH 6,5-7,0. Ok 2 tyg temu dostały małą porcję nawozu + P/K. Problem nie znika, nowe listki mają żółtawe końcówki. Myślicie, że to skutek przenawożenia i dalej płukać wodą czy może coś innego?

Wygląda to tak:

pozdro

klint

Active member
Veteran
Moge sie mylic ale na moje oko liscie popalone (czyt. przekoksiles) powtarzam ze moge byc w bledzie :) zrob plukanke i zobacz czy sa jakies rezultaty>Pozdro

lob19

Member
Veteran
Też myślałem, że przenawożone, ale płukanie robiłem od 10 dni i się nie poprawiło. Dzisiaj dostały dawkę nawozu na flo (0-5-4) i zobaczymy co z tego będzie.

pozdro

A

ares420

popaliłeś ją... tak zwane PRZENAWOŻENIE jak Ci w ogóle mogło przyjść do głowy, żeby takiego malucha traktować nawozem ehhhh

Amnnesia

Member
Kazda roslina reaguje inaczej na nawozy kanibal ma w stu procetach racje ja na poczatku nie uzywam zadnych nawozow i zaczynam karmic roslinki dopiero okolo 3 tygodnia roslina jest ewidentnie popalona podlewaj sama woda przez jakis czas a na przyszlosc fotki dodawaj do galery ic pozdro

JAcHoo

Member
Nie wykluczam przenawożenia, bo faktycznie trochę za wcześnie z tymi nawozami, ale według mnie ona po prostu zmarzła. Jeżeli trzymałeś ją najpierw pod lampą gdzie jest więcej niż 20 stopni C, a potem dałeś na dwór, gdzie temp. spadała do 0 i mniej, to nie dziwi fakt, że nie zahartowana roślinka wymięka. Tak tylko strzelam, bo nie wiem, gdzie to rośnie.
Poza tym to niebieskie, to chyba nie nawóz i nie ma potrzeby sypania tego pod samą roślinką.
A co te dwa patyki symbolizują? Jeśli to kolejna trutka, to też roślince nie pomaga.
pozdro

JAcHoo

Member
Spokojnie, jeżeli przetrzymała kilka dni przymrozków, to teraz chłodek jej już raczej nie zaszkodzi. Doznała szoku termicznego, może nawet zgubić większe liście, trochę może zatrzymać się we wzroście, zaaklimatyzuje się i zaraz odbije. No chyba. że jakiś zając, albo inna sarenka ją wszamie. Teraz już nic nie reperuj.
Pozdro