What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Box

Czesc wam.

Przyszla i na mnie pora mam zamiar robic indoora ale jaka odmiane bd uprawial to jeszcze nie do konca wiem, ale napewno nie bedzie to jakis shit oczywiscie kupie nasiona F1 jakosc dla mnie to glowny cel.

Moze troche o moim boxie

Box o wymiarach 60x65x110cm, od srodka mam zamiar dac mylar jeszcze szukam kogos kto mi go zalatwi. Oswietlnie to HPS150W i 2 energooszczedne 24W i 60W na koniec uprawy moze dorzuce lepsze oswietlenie na ostatnie 2 tygodnie ale nic nie obiecuje.
Na wegetacje...a co bd pisal jak zrobilem sobie rysunek hehe :muahaha:

Na poczatek daje do boxa 8 roslinek w malych pojemnikach jak sie okresla to przesadzam do wiekszych docelowych bez wgledu ile bedzie pan moze byc nawet 6 a i tak dam do tego boxa 4 zenskie. Najwyzej dobduje jakiegos slabego dodatkowego albo opyle.
Doniczki 4 po 10 litrow dla dziewczyn ktore będą juz na flo mam nadzieje ze takie im wystarcza bo wiekszych im niestety nie zapewnie.
Będzie 4 wiatraczki jakies wydajne i ciche 1 chlodzacy HPSa drugi na dole po lewej stronie wdmuchujacy, po prawej na dole rowniej wdmuchujacy i na gorze jeden wiekszy wydmuchujacy. Mam nadzieje ze wszystko bd ok.

Jak macie jakies propozycje / uwagi to piszcie bo chetnie cos dodam zmienie jesli bd to zmiana na moja korzysc a raczej korzysc roslinek.

Last edited:

Ganja Smile

Active member
óóów mylar o jakim wspomniales mozesz kupic w aptece w postaci zwyklego koca ochronnego :) Co to oswietlenia mysle ze na poczatek bedzie dobrze powinienes poradzic sobie z temperatura bo to jest najwiekszy problem chyba jak dla mnie

Co do nasion to nie mysl sobie ze jak kupisz nasiona to same wyrosna na piekne i silne damy :) szczerze nie nasiona sa tu najistotniejsze ale Ty sam
hehehe planujesz zebrac ok 70g ;P hehehe dobre haslo

Powodzenia!!!!!!!
POzdr

Mylar to nie to samo co zwykly koc ratunkowy co prawda koc ratunkowy swietnie odbija swiatlo lecz ma znikome rozproszenie swiatla a rozproszone swiatlo jest z tego co mi wiadomo najlepsze dla roslin więc jest roznica. Zamiast foli rat. wolal bym juz dac biala matowa farba.

Co do nasion nie mysl ze jak kupisz nasiona to same wyrosna na piekne i silne damy :)

A kto powiedzial ze tak mysle ? Wiem ze jak kupie dobre nasiona F1 to jak dam im wszystko to co potrzeba to one mi sie odwdziecza.
Ale jakbym wziol chu.jowe nasiona a bym sie nie wiem jak staral to tez bym mial lipe wiec proboje starac sie na fulla i kupic jak najlepsze sionka. ;]

hehehe planujesz zebrac ok 70g ;P hehehe dobre haslo

Taki plon w zupelnosci by mnie zadowolil.
Dzięki.

Jestes tego pewnien, bo w to wątpie. Mylar jest o wiele grubszy z tego co widzilem i ma calkiem inna powierchnie moglby ktos sie wlaczyc do dyskusji i potwierdzic albo zaprzeczyc ?

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
pomaluj na bialo farba emulsyjna, jest najmniej klopotliwa w nalozeniu i potem w codziennym uzytkowaniu, a roznice w odbijaniu swiatla pomiedzy nia a np mylarem sa tak male ze mozna je calkowicie pominac w hobbystycznej hodowli. O kocach nie wspomne bo to zwykla folia, najmniej przydatna do boxa.

pozdr, kov

G

Guest

No tu bym polemizował. Mierzyłem światłomierzem i najlepiej z tych wszystkich wypada koc, farba gorzej. Do mylaru nie miałem dostępu.

No tu bym polemizował. Mierzyłem światłomierzem i najlepiej z tych wszystkich wypada koc, farba gorzej. Do mylaru nie miałem dostępu.

Światłomierzem czyli odbicie światła a roślinką jak już pisałem najlepiej robi rozproszone światło a koc ratunkowy tutaj prawie wogóle się nie sprawdza a farba i mylar owszem.

hodowca85

Member
Green Poland nie kombinuj tylko posłuchaj starszych.Pomaluj box od srodka jakąś białą farbą która dobrze odbija światło (śnieżynka) i to w 100% wystarczy...tak jak Kov mówi - bedzie to o wiele bardziej uzyteczne w korzystaniu....bo mylary i folie po czasie sie zdzierają i są do dupy.Ja aktuaknie mam powierznie 75cm x 75 cm i sciany pomalowane na biało ,pod 400W hps i wyciągam srednio ponad 270g-300g. z 3 roslin....
Wg, mnie powinienes zainstalować 250hps i darować sobie zbędne kombinowanie...
,a pestki jak na pierwszy raz to wez sobie coś z fs4pack- łatwo rosną is ą niedrogie.
podro

Last edited:
Ok juz kupilem z mendala seeds odmiane mendala#1. No niestety nie stac mnie na zakup nowej lampy pod uprawe.
A kombinowanie na dobre mi wyjdzie bo nie widze problemu w tym aby dawac pod spod stropian i box wtedy mniejszy i lepsze oswietlenie poki bd dawac rade to tak wlasnie bd trzymal roslinki a jak juz nie beda mialy miejsca to wyjme styropian i bedzie ok.
Boxa pomaluje biała matowa farba (emulsyjna) o jak najwiekszym odbiciu swiatla i mam nadzieje ze to zda egzamin.
Ja nadal licze na te 70 g ;)) jak uzyskam to bedze kozacko bo to moj pierwszy indoor a czytam i czytam tylko ostatnimi dniami o uprawie pod lampami.
Ziemia to ziemia biohumus bez dodatko nawozu sama ziemia z ogrodniczego biohumus po idealne 6,7 do tego dam dlon piasku i troszke siana na gore kermazyt i bedzie chyba ok.
Szukam jeszcze produktu supervit do konopi ale nigdzie nie moge znalesc a na seed juz nie ma a szkoda no ale damy rade bez tego.

weedsmoker

Active member
heh,.. zamiast siana wez zastosuj lepiej perlit (1 litr perlitu na 3 litry ziemi, jak dobrze pamietam) a karemzyt daje sie na dol i na spod doniczki
pozdro

.:SM:.

New member
weedsmoker said:
heh,.. zamiast siana wez zastosuj lepiej perlit (1 litr perlitu na 3 litry ziemi, jak dobrze pamietam) a karemzyt daje sie na dol i na spod doniczki
pozdro
co do perlitu to sie zgodze, ale czy keramzytu nie daje sie na sam wierzch doniczki po to, aby utrzymywal wilgoc na powierzchni?
pzdr

Last edited:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
wlasnie tak jak weedsmoker mowi, kilka cm keramzytu daje sie na dno doniczki a dopiero potem ziemie, dziala on jako warstwa drenazowa, odprowadza nadmiar wody i zapewnia natlenienie korzeni.

pozdr, kov

Mam do wyboru za 50 zł kupić płytę wiórową, lub płyte gipsową - cięższą za 40 zł. Ktorą polecacie do budowy boxa ?
A moze polecacie inna plyte jesli tak to jaka w miare tanią zeby nie przekraczala 50 zl.

Last edited:
Jakie mam zakupić wiatraczki w komputerowym ? Na powierchnie 60x60x110 cm ? Dam 3 wiatraczki ale nie wiem jakiej wielkości itp ? Możecie coś więcej mi na ten temat napisać co mam powiedzieć faciowi w komputerowym bo tam jest naprawdę sporo tych wiatraczków.

S

sweet-dreams

osobiscie odradzil bym jakies wentylatory komputerowe bo malo wydajne :/ a ty masz dosc niskiego tego boksa chcesz tam wrzucic hps 150 watt plus 2 swietlowki przy tak niskim boksie i 3 zarowkach mozesz miec problem z temperatura no chyba ze masz gow jakims chlodnym miejscu a pozatym takie wentylatorki maja slaba wydajnosc pryz najmniej te nie zadrogie nie lepiej wydac 20-30 zl i kupic jednego porzadnego 100m3 albo poszukac takiego 50m3 przynajmniej bedziesz mial cale powietrze w boxie wymieniane w ciagu minuty :) a co do plyt mysle ze lepsze wiorowe niz gipsowe

dizel

Member
malo wydajne, ale ciche i malo pradu biora, jesli je odpowiednio rozmiescisz to powinny wystarczyc (oczywiscie te wieksze, nie zwykle od coolerkow)

Latest posts

Latest posts