What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Box w piwnicy

siema dopiero mi aktywowali konto. mam takie zapytanie.czy piwnica to dobre miejsce na uprawe??z czego doprowadzić prąd 220V do piwni.?a i box robie ze styropianu

Azzzzzz

Member
Veteran
Witam, nieprecyzyjny jestes, naszczescie mam dedukcje ktora mi mowi ze chodzi ci o piwnice w bloku. Wymiarow tego boxa tez nie podales, czy ma to byc mikro grow czy box pelna geba.
Ja osobisicie bym sie nie decydowal wogole na uprawe w piwnicy, a jak juz to na mikro, tak zeby zapach byl maly, nie za mocne swiatlo i tylko ciche wentyle komputerowe.
Prad jezeli chcesz doprowadzic do piwnicy w bloku to zalatwiasz zapewne u administracji osiedla......

eddy

Member
Azzzzzz said:
Witam, nieprecyzyjny jestes, naszczescie mam dedukcje ktora mi mowi ze chodzi ci o piwnice w bloku. Wymiarow tego boxa tez nie podales, czy ma to byc mikro grow czy box pelna geba.
Ja osobisicie bym sie nie decydowal wogole na uprawe w piwnicy, a jak juz to na mikro, tak zeby zapach byl maly, nie za mocne swiatlo i tylko ciche wentyle komputerowe.
Prad jezeli chcesz doprowadzic do piwnicy w bloku to zalatwiasz zapewne u administracji osiedla......
Popieram zdanie kolegi,piwnica to troche niebezpieczne miejsce,zwłaszcza jeśli chodzi o bloki ,jedyna zaleta chodowania w piwnicy to taka ze nie ma przewaznie problemu z temperatura , nie trzeba pakowac niezliczonych ilosci wentyli.
Wal lepiej jakis micro grow na chacie ;] :headbange :joint:

C

Ca2

Styropian to niezbyt dobry materiał na box. Jedynie do ocieplenia się nada.

eddy

Member
Ca2 said:
Styropian to niezbyt dobry materiał na box. Jedynie do ocieplenia się nada.
True @Ca2 jak juz to z płyt paździerzowych,albo plisiowych,płyty kartonowo gipsowe odpadaja bo w piwnicach jest za wilgotno ,myśle że mógł byś spróbować zrobic jakies rusztowanie z rurek lub kantówek i pojechac z folia dwu stronna czarno-białą

ale jak z tym styropianem to wyrosną roślinki?? bo mam ograniczony fundusz który się kończy a musze kopić jeszcze doniczki i nawóz

eddy

Member
cancanabis said:
ale jak z tym styropianem to wyrosną roślinki?? bo mam ograniczony fundusz który się kończy a musze kopić jeszcze doniczki i nawóz
Wyrosnąć wyrosną ale trudno mi powiedziec cos wiecej, w zasadzie to jeszcze nie widziałem styropianowego boxa :joint: ,ale może będziesz pierwszy któremu ładnie w takim właśnie boxie cos urośnie :jump:

zobaczymy hehe nasionka big buda i white widow juz się moczą i 4 z 7 ma juz kiełki a więc jak dzisiaj podłącze prąd z korytarza to już będę dziś sadził

Escobar

Active member
Haha fajnie zaczales :D Niemasz boxa a nasiona moczysz. Troche od dupy strony podszedłeś. Ja bym sie nigdy nie zdecydował na box w piwni. Z prostego powodu. PRZYPAŁ!!

E: Skoro wszystko obgadane to wstaw sobie boxa do pokoju.

Last edited:

Zathir

Member
Witam.
1. Ktos kiedys na hypereal powiedział "jesli pierwsze co zrobisz to wykiełkowanie nasion to mozesz je odrazu je wywalic do smieci..."
2. Jak juz kolega Escobar zauwazył box w piwnicy w bloku to PRZYPAŁ, a Ty masz zamiar robic boxa 1m^2... myslałes wogle o tym ze 7 kwitnacych roslin pachnie troche mocniej niz woreczek z 1g?
3. Doniczek nie masz, boxa nie masz.. to co wogle juz masz, oswietlenie jest?
4. Moim zdaniem mogłes wszystkie pytania zawrzeć w jednym poscie w jakis temacie zamiast zakładac kolejny nowy temat który chyba za duzo nie wnosi oprócz tego ze robi sie smietnik... :spank:
pozdrawiam

Zathir

Member
Moim zdaniem masz 2 opcje, albo micro box w piwnicy albo namówić mame na boxa w domu. Szkoda zycia na tułanie sie po sądach czy dołkach za uprawe, przy takim boxsie w piwnicy ryzyko przypału jest naprawde bardzo duze, przemysl to sobie czy poprostu warto porywac sie na takie cos. No i jak chcesz aby cos z tych pestek było to ogarnij sie jutro od rana i zrób wszystko porządnie .

:rasta:

Escobar

Active member
Jak mama bedzie w pracy to zbuduj boxa w pokoju. Postaw ja przed faktem dokonanym :D . Zrób boxa 0,5m2 co by sie mama nie przestarszyła.

A

akap13

matula martwi sie o Twoje bezpieczenstwo, wiec przekonaj ja, ze bezpieczniej w boxie skamuflowanym w pokoju. powodzenia!

panowie zbajcowałem mame i pozwoliła mi na uprawę w szafe co byście mi radzili na ściany szafy położyć jako odbłyśnik. malowanie odpada

bialy_mis

Member
Na wstępie muszę zaznaczyć, że mam wstręt do każdego rodzaju folii. W moim przekonaniu nie nadają się one do niczego. Niby te specjalistyczne odbijają 95% światła to i tak są mało praktyczne. Zawsze może zdarzyć się, że zahaczysz czymś o ścianę, a wtedy dziura murowana. W dodatku bardzo utrudnione jest czyszczenie box'a bo trzeba tę folię zdejmować bardzo ostrożnie.

Jeżeli nie możesz pomalować ścian to użyj kartonu. Wytnij odpowiednie kawałki kartonu i pomaluj je na biało. Potem za pomocą taśmy dwustronnej przymocuj je do ścian. Efekt jak przy białych ścianach. W moim przypadku sprawował się taki sposób bardzo dobrze. Użyłem twardego kartonu i nic nie pleśniało ani nie gięło się od wilgoci.

Zathir

Member
Mowisz bialy misiu ze taki ratowniczy z apteki bedzie sie rozdzierał? Planowałem taki uzyc ale teraz zastanawiam sie nad opcja z kartonami. A tak wogle wracając na chwilke do boxa w piwnicy, to Ty masz chyba z tym jakies doświadczenie z tego co pamietam ;)
pozdrawiam