What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Blubbleberry indoor

kubstyl

Member
siema wszystkim ! Na tym forum jestem nowy, osobiscie dzialam na innym forum... Mam fotorelacje z mojego indoor'ka, otóż posadziłem Blubbleberry, mają one na tych zdjęciach,5 dni, napiszcie co sadzicie o moich roslinkach, itp. :) Roslinki naswietlam HPS'em 250W.Poniżej zamieszczam zdjecia:
Pierwsza roslinka:

Druga roslinka:

Trzecia roslinka:

Czwarta roslinka:

Piata roslinka:

A tutaj jest chora roslinka, jak myslicie co jej dolega, ma takie plamy żżółkłe na lisciach, i liscie sie pozawijały troche w dół ?

Tutaj taka roslinka, co mi wyrosła z nasion, które znalazłem w szufladzie, jestem ciekaw co to za odmiana.Ponizej foto:

Tak więc oceniajcie, i piszcie.

kubstyl

Member
Gleba, jest ze sklepu ogrodniczego, ma ph 6,5-7
A moge stosowac juz biohumusa ? Moje roslinki mają dopiero 8 dni.Jesli moge stosowac, to prosilbym o rade, jak rozcienczac i co ile podlewac,tym biohumusem.
Peace !

rberciol

Member
No powinno sie po trzech tygodniach. Może jakiś bardzo doświadoczony gorwer sie wypowie, ale myślę że małą dawkę byś mógł podlać. Jak jest 1 korek na litr wody, dalbym 1/3 na litr. Ale wstrzymaj sie i poczekaj na kolejne rady.

Azzzzzz

Member
Veteran
Hehe doswiadczony grower ci powie ze lej tym bihumusem 2 nakretkina litr i nic sie nie stanie, ogolnie roslinka nie wyglada zle, dolomit sypnales co?
Jesli tak to wszystko bedzie git i niedlugo zakwitna ci piekne budsy, powodzonka :lurk:

L&M

Member
@kubstyl migracja z trawka.go co?? nie przejmuj się tak tą jedną roślinką, widocznie taka już musi być, ps. załapałeś się na os od czachy??

kubstyl

Member
no widocznie ta jedna roslinka jest słabsza od innych, bo inne elegancko rosną :D jutro wrzuce nowe fotki, L&M zgadłeś migracja :p a tak załapałem sie na OS od CZACHY, tylko póki co to on sie nie odzywa :/ dolomitu nie dawalem, ale jutro skocze do sklepu po keramzyt, to niebedzie tak szybko wilgoć uciekała z ziemi, i mysle ze bedzie ok, bo zdaje mi sie ze opadające liscie, i ta jedna chora roslinka, to wszystko przez to ze za sucho jest :( ale naprawie ten błąd
dzięki za pomoc pozdro ! :)

G

Guest

daj im wiecej wilgotnosci w powietrzu, wystarczy jak je ze 3 razy spryskasz na dzien,albo jakas miska z woda co by od lampy parowala. te pozwijane liscie sie wyprostuja.

kubstyl

Member
Dzisiaj dodaje fotki roslinek wszystkie mają 10 dni, od wyjścia z ziemi ! :smoke: Powiedzcie/doradźcie mi, co jest nie tak z którymi roslinkami, i co trzeba ewentualnie, z nimi zrobic.Jestem początkujący takze wiecie :D dobre rady od doswiadczonych growerów sie przydadzą :respect:
Foto roślinek:

Pierwsza blubbleberry:
20889berry111-med.JPG

20889berry1-med.JPG

20889berry11-med.JPG

Druga blubbleberry:
20889berry2-med.JPG

20889berry22-med.JPG

20889berry222-med.JPG

Trzecia blubbleberry (chora):
20889berry3-med.JPG

20889berry33-med.JPG

20889berry3333-med.JPG

Czwarta blubbleberry (jak dotąd najwieksza ze wszystkich blu i najsilniejsza) :D
20889berry4-med.JPG

20889berry444-med.JPG

20889berry444444-med.JPG

Lo$

New member
Kubstyl , moja roslinka ma tak samo, liscie zolte na koncach i pozawijane w dol, ziemie dalem z perlitem bez dolomitu, jednak widze ze rosnie baaardzo wolno i nie za dobrze sie trzyma wiec podwyzszylem wilgotnosc i dzisaij dosypalem dolomit zobacze czy bedzie poprawa, niech jakis doswiadczony grower mnie poprawi jak cos jest zle :

"Najlepszym sposobem by ustabilizować pH jest dodanie 1 uncji (około 27g) Dolomitu na 1 galon (3,785 litra) ziemi.
(Mooss: czyli około 7g na 1litr)" Haszysz.com

mam roslinke w kubku po jugurcie wiec jakies 350 - 400 ml z proporcji wyliczylem i mneijwiecej wyszlo mi 2-3 gr. wiec tyle dalem + posypalem kapke na wierzchu i podlalem... jakis inny pomysl jak moge zrobic dobrze mojej roslince?

buSka

Member
Kubstyl - ja bym na twoim miejscu podlal biohumusem(spokojnie nakretke na litr, ja swojej dawalem zazwyczaj 2 nakretki i jej smakowalo=]), pomimo tego ze sa mlode, bo ta glebe masz siakas lipna :p (chwasty masz w dwoch donicach =]]]) i obnizylbym troche lampy bo powyciagaly sie co poniektore sztuki

kubstyl

Member
no nie jestem do konca przekonany z tym biohumusem, bo one mają dopiero 10 dni, i niechciałbym im popalic korzeni :( a roslinki nie sa tak strasznie powyciągane, :pa lampa tzn. HPS 250W jest nad roslinkami 40 cm, na 2 wiekszymi roslinkami miedzy 25,30 cm, takze nie jest wysoko, a jak dam nizej to popali mi roslinki, juz niektorym roslinkom liscie opadają, chyba z powodu gorąca, jakie daje lampa :/
pozdro

L&M

Member
@kubstyl biohumusem nie popalisz korzeni, no chyba ze bedziesz lał nierozcieńczony a pod lampe sugeruje dać kawałek szyby i tak do 20 cm od roślin obniżyć, wyrównaj poziom roślin np podkładając pudełka po płytach cd, bedzizesz mógł zwobodnie regulować wys. wtedy. Albo bez szyby ale to trzeba wjebać wtedy jednego wiatraka dmuchającego na lampe i ręcznik mokry zawsze.

powodzenia

G

Guest

Moi dziadkowie maja podobna ziemie w ogrodku :D :D :D
Taka ziemia szybko schnie, i jest strasznie piaszczysta, ale jak sie wie co i jak mozna miec ladne planty :] . Oczywiscie mowiac ladne planty to nie znaczy, ze juz chodowalem konopie na takim podlozu. Prawde mowiac mam niskie doswiadczenie, ale skoro w ogrodku moim dziadkom bardzo ladnie rosly roze, pomidorki, truskawki itp. to i konopie tez powinny ^^. Ja bym ci radzil gruba warstwe kompostu dac na wierzch. Byc moze jest jakis komposcik w twoim botaniku? W moim to jest <hehehe> i to roboty sprzedawczyni (po znajomosci) :sasmokin:

G

Guest

Kubstyl posłuchaj sie dziadka Azzzzzz i lej biohomusem powaga po wielkości roślin widzę że na 100% będą zadowolone ziemie masz hujo... zresztą co robi tam taka ilość chwastów wyrwij dziady poza tym kup ziemie i przesadź o ile boks ci na to pozwala rośliny w większe doniczki wież mi może na to nie wygląda ale korzenie już są wszędzie . kup ten karmezyt i jeszcze raz lej biochomusa a roślinki widzę że wielkością są ok nie wydłużają sie aż tak bardzo a biohomus je tylko wzmocni a tą słabą wyje... naprawdę na flo i tak będzie im ciasno przy założeniu że dasz wega 40 dni .p.s. napisz jak wielką masz szawkę

buSka

Member
Kubstyl - sa powyciagane, moze nie jakos mega strasznie ale sa :p (te ostatnie dwie rosliny) a liscie im opadaja pewnie przez ta susze ktora tam masz :p Nie wiem rob co chcesz ale jak bedziesz stal i sie patrzal na roslinki to im nic nie pomoze - kombinuj kombinuj! A co do biohumusa to bys musial sie bardzooo mocno starac zeby to gowno przedawkowac =] beeez kitu =] peace!

kubstyl

Member
te dwie ostatnie rosliny właśnie one najbliżej lampy stoją :p to nie wiem czemu sie tak wyciągają, zaraz lece do sklepu po biohumusa, i jeszcze skubne z piwnicy wieksze doniczki :D
A mam pytanie co do biohumusa, to 1 nakrętka na 1 litr wody, tak mam rozcieńczać ?
Aha, i podlewać mam biohumusem co 2,3 dni czyli tak jak podlewałem normalnie ?
Wega chce tak zrobic 4 moze 5 tyg. A wymiary boxa to:dł 65, szer.50, wys. 130cm
Pozdro !

G

Guest

Podlewaj biohomusem tak jak Azzz mówił .Weg 4 tygodnie na pewno im starczy przy takim rozmiarze boksa ja bym dał nawet tylko 2 roślinki bo więcej sie pozabija a dlaczego tak sie wyciągają ja stawiam NA BRAK ODŻYWEK co do wilgotności na wega proponuje mokry ręcznik nad dziewczynkami lub kubki wody w boksie i na lampie zbija temp i daje wilgotność . Na flo wszystko to zlikwiduj bo MJ nie będzie już tego potrzebowała (chodzi o wilgotność :p ) :wave:

kubstyl

Member
wlasnie przed chwilą podlałem moje roslinki biohumusem :D, i oczywiscie przystosuje sie do waszych rad ! :) dzięki panowie , bede je podlewał tym rozcienczonym biohumusem co 2,3 dni ! pozdro, wkrótce dodam nowe fotki
pozdrawiam ! :D