What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Avointa pohdiskelua "huoltovapaammasta" sisätilojen vehreytyksestä

prowler

Member
Unelmakämpässähän tietty olis natikat katossa, vesieristys lattiassa ja salaojitus ulkoseinästä ulos ja teltta keskellä olohuonetta ruohomatolla mutta sitten herään...joka aamu.

:comfort:

Elikkä tarkoitus olisi pohdiskella suhteellisen avoimesti systeemeitä joita voisi jättää omin voimin rullailemaan joksikin aikaa, sillä ainakin allekirjoittaneella työt vie paljon pois pensaiden ääreltä - ja huoli on suuri.

Vedellä läträyksestä luovuin suosiolla, koska mikään ei ole karmeampaa kuin hikoilla matkoilla painajaismaisesti alakerran naapurin tekemästä vesivahinkoilmoituksesta. Plus se että mulla on aina kusihätä siinä lorinassa. Tarkoitus on kuitenkin nauttia elämästä eikä alistaa itseään harrastuksen ehdoilla.

Soilia ei ole tullut kokeiltua, koska löysin kookoskuidun, :jump: mutta on siinäkin välillä oma hommansa. Esimerkiksi huuhtelut mitä tuolla kookospuolella hoilotetaan. Oikeesti! Enkä edes todellakaan ole mikään laiskiainen, mutta pikkasen rajaa. Olen siis yrittänyt pärjätä ilman ja kyllä se jotenkin luonnistuu - ajan kanssa. Toinen on myös kookoskuidussa minulla ollut ongelmana ajoittainen veden pilaantuminen elikkä välillä vedet (hempy meininkiä) on haissu pahemmalle kuin duunibootsit. Ei tarvitse olla sherlock tajutakseen ettei kasvitkaan tykkää.

Muistakaahan ennen seuraavaa tekstiä että en ole professori vaan nämä hommat menee aika perstuntumalta elikkä voin olla aivan väärällä polulla, mutta antaa mennä nyt vaan. Nyt rullailen tasaisesti sellaisella kombolla jossa on vati alla ja ämpäri päällä. Ämpärissä ilmakivi pohjalla, lekasoraa päällä n. 5-7cm ja perliitti + kookoskuitua (n. 30-70%) sen päälle + lekasorakuorrutus pinnalla. Toimii muuten ihan hyvin, mutta kasteluväliksi pitäisi saada päivä lisää. Nyt se on kaksi päivää - tarvitsen kolme. Lisäksi vadissa oleva vesi altistuu valolle, joka ei ole kauhena hyvä juttu, mutta onpahan ainakin parempi kuin seuraava.

Elikkä perus hempy, hempyn ohjeilla. Pohjalla 5cm lekasoraa ja päälle kookosta. Ainoa ero on se että perliittiä on taas seassa 30% ihan vain siitä syystä että viimeks kun vastaavan setupin purin oli juurimassan alla aivan kuivaa kookosta.

:fsu:

Ja tiiättekö paljon potuttaa kun on ämpärin kyljessä reikä? Monestikko kaivan rättiä esiin? Huhhuh sanon minä. Ja kyllä näitä on pohdittu että miten tuon vois tehä paremmin, mutta suomessa on vaan todella rajallisesti kaikkea muovihäpräkettä - ämpäreitä ja sellasta. On vaan tietyt jutut eikä mitään hienouksia. Shit sanon minä.

Seuraavaksi ajattelin kokeilla sellasta systeemiä että koukkaan vielä vähäsen soilia mukaan ja jatkan sillä noita perliitti - kookos seoksia. Elikkä vati - ämpäri - ilmakivi - lekasora - perliittikookosmulta - lekasora ja floranovan bloom litku + vähän mausteita (nyt käytössä bio novan kookoslitkut, ihan jees muuten btw.) ja pidän sormet ristissä josko niillä pysyis vedet kolme päivää. Tietty kasvin kokoakin voisi vähän pienentää - tosin sillon pitää olla enenpi.
:blowbubbles:

...ja sitten taas pelottaakin enenpi.

Mullasta vielä sen verran että sitä vois vähäsen yrittää saada käymään, mutta eipä tuo orgaaninen puoli ole kyllä yhtään lapasessa. Olisiko jotain vinkkejä? Kompostiherätettä? Biobactia? Mykoymppiä (saa muuten ihan kaupasta nykyään)? Kalkkia? Luu-/Verijauhoa? Millä suhteilla?

Mutta oliskos arvon herroilla jotain ideoita ja ehdotuksia ja muutenkin avointa keskustelua kaikesta tälläsestä. Miten esimerkiksi olis fiksua hoitaa se vati-ämpäri -osasto, koska tosiaan en haluaisi vettä altistaa valolle ja kärpäsille, mutta myös mua sapettaa aivan suunnattomasti jos pitää hirveästi tehdä töitä siinä vaiheessa kun pitää kastella elikkä nostettavia osia ei todellakaan haluta näihin tiloihin. Itse käsikastelu on muuten aika herkkua, mutta se ainainen rätin käyttö saisi jo vähentyä tällä iällä.

Niin ja hyvää kesää itsekullekkin!
 

nautilus

New member
Miten ois sisäkkäin menevät ämpärit(korkeempi alle ja matalampi päälle) ja reso uimuriventtiilillä? Hoituu pienellä järjestelyllä vaikka lappona ni ei ois vesivahingostakaan vaaraa(letkut laitojen yli ni ei tarvi reikiä).
Resonkin voi hoidella kahdella saavilla, jossa pienempi toimii resona ja isompi on alla vahingon varalle(uimuriventtiilin liitoksen varalle siis, vaik silikoni kyl pitää tiiviinä useemman vuoden ku ei rasita liitosta).

"Kasteluväli" pidentyis huomattavasti, riippuen tietenki reson koosta. Ei liian isoa eikä pientä ni homma helpottuu. Liian isolla menee sillon tällön lannotteita hukkaan ja liian pieni ei välttämättä riitä moneks päiväks ja jos se toimii lapolla ni veden loppuminen aiheuttaa taas lisää vaivaa ku pitää ilmata joka ämpärin letku..

Reson ja uimuriventtiilin voi tietty soveltaa melkein mihin tahansa systeemiin, et jos sitä lähtee toteuttamaan ni kannattaa ehkä miettiä muitakin vaihtoehtoja alustaks/systeemiks, ellet sit ole vannoutunu kookokseen ja/tai tietynlaiseen passiivisuuteen systeemin suhteen. :)
 

prowler

Member
Moiks!

On tullu funteerattuu hieman näitä taas jälleen ja ajattelin modata noita tsydeemejä hieman. Yksi planttu nukahti ennenaikojaan kun se oli liian kosteena eli tavallaan liian pieni kasvi ei jaksanut imeä litkuja samaan tahtiin kun muut ja sai sitten kokea karvaan juurimätäkuoleman. Oma vika...

:comfort:

Laitan ainakin noihin kasvikohtaisiin resoihin ylivuotoputket - notta välttyy turhalta ylikastelulta. Siinäkin tietty oma hommansa, mutta pitää varmaan keksiä joku putkiliitin sinne ämpärin yläreunamaan, jotta letkut saa irti tarvittaessa. Ylivuotoputket sitten valuttamaan johki laariin kopin ulkopuolelle. Aika vähän tuota "hukkavettä" muutenkin tulloo niin eipä tartte nyt kauheasti mitään litkusäästelyä miettiä...

Sitten ajattelin nostaa lekasoratasoa siitä about 5cm jonnekkin 10+ cm tietämille ja jatkaa siihen päälle multakookosperliitillä ja lekasoran alle tietty ilmakivet jeesaamaan. Jos vaikka sais rakenneltua jonkinnäköstä bakteerikantaakin sitten näihin systeemeihin. Pitää varmaan ruveta ottamaan selvää tuosta bakteerielämästä hieman enemmän. Joku fiksu voi tietty auttaa ja onhan nuita orgaanisia topikkeja kyllä selailtu aikamäärät, mutta organics in jenkkilä on vähän eri kun ei täältä saa kaikkea skeidaa ja muuta asiaan liittyvää. Itseasiassa pispalanpalmusta sais noita bio sevia ja bio terra -litkuja, mutta viimeks kun koitin tuota seviaa ihan perus waterfarmissa niin joutu kyllä vaihtamaan takasin AHH:n litkuihin. Tiiä sitten mikä meni vikaan... Niin joo ainakin sellanen että ne litkut veti veden pH:n aivan punaselle eikä auttanu esibubbletus, järkikin sanoo että joku menee vituiks. Ne oli tosin jotain ensipullotuksia että voi olla ettei tankkien sekotukset ollu oikeen jämptejä ennen pullotusta... Tiiä häntä. Kokemuksia kellään noista litkuista?

PS. Kymppilitran kookosbubblerihärpäkkeellä pääsee helposti hektosatoon per planttu. Minimalismin juhlaa.

EDIT: Niin joo siis nostamalla lekasoran pintatasoa ajattelin että vedet riittää helposti kolmeks päiväks. Ja kuten sanoin käsin kastelu on muuten herkkua eli tuskin mitään automatiota laitan käyntiin. Iso reso vaan johon laskee vedet valmiiks hapettumaan ja kastelukannulla annostelee - toimii kuin junan vessa. Punput hiiteen sanon mina!
 

prowler

Member
Hoi pojat!

Ei varsinaisesti foorumin suosituin threadi :p johtunee varmasti siitä ettei sisällä kaikkein terävintä dataa,
:tiphat:
mut hei pojat ja tytöt jotain edes, sadepäiviä ja kaikkee! Kuka jaksais esimerkiksi vetää pikademonstraation bio/-bakteerimullasta? Kannattaako edes yrittää sekottaa perinteistä multaviljelyä hydrotekniikkaan (perinteisen soilikasvatuksen ja biopoonisen hydron risteytys)?

On huoliakin mielellä... Totuus on että mun juuret on aina ollut todella ala-arvoisia - siis nimeomaan kookoksen kanssa, perinteisellä vesimeiningillä on todella vitun vaikeeta tyriä. Mutta kookos... viimeksi lisäsin perliittiä kookoksen sekaan, silti juurikakku oli pelkästään pintakerroksessa. Pelkällä kookoksella jää juurimassakakun alle alue jossa on kuivaa kookosta. Tapanko syväjuuret vahingossa ylikastelulla? Tapahtuu myös ilmakiven kanssa että ei pitäis perkele hapesta olla kiinni. Kastelenko liian innokkaasti kuitenkin, eli enkö kiduta niitä kasvamaan tarpeeksi?! Vegevaiheessa on aina ollu ongelmia ylikastelun kanssa ja yritin viimeksi kiinnittää huomiota siihen että kasvualusta kerkeäisi hieman kuivaakkin, mutta vituikshan se meni...kai näköjään?

Noin yleisesti hommat onnistuu suhteellisen hyvin ja paljon oppii koko ajan. Mulle foorumin informatiivisin Suomenkielinen teksi on ehoddomasti nukkumatin lainaus pistokkaiden otosta turvebrikettiin:

^^:)
Mä vaan runnon ne (toim huom: turvebriketit, kyse niiden esivalmistelusta) sormien välissä pehmeiksi 6 phn vedessä.. Eli rikon mahd paljon että juuret pääsee penetroitumaan helpommalla.. :) osa mulla menee cocoon ja osa turpeeseen/multaan joten 6 (pH vedessä) ollut hyvä keskiarvo :)
Joo ja pistokkailla aina painetaan matsku kiinni varteen ettei ilma tee tepposia :) on sitten villa tai turve tai pylly :D:D

Liika kastelu..enemmän ongelmia. suihkutan kerran pistot kun otan. Sitten se on sinä. pistot ekaksi lasiin/mukiin vuorokaudeksi ainakin jos ei enemmäksi..sitten kun haava kiinni menee matskuun. Koskaan ei yhtään pistoa mikä kuolisi, jos ei tule isoja lämpöeroja. Ne jotka ei elä ekan vuorokauden aikana vedessä ei pistetä eteenpäin..(harvoin, erittäin harvoin). :)
Ei turhaa duunia :)

That is the shit, kiitti nukkumatti!

Foorumin absoluuttisesti eniten muuten vaikuttanut topikki on dalaihempyn coco hempy style, mutta hempyt vaatii silti armottomasti rakkautta vaikka ne on yksinkertaisia...

...Niin näin yritän väittää koska olen unohtanut jo sen kaikkein tärkeimmän, joka kookoskipinän ylipäätään sytytti: [URL="https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=46490"]The Hand Watering Coco Thread[/URL] <- noilla ohjeilla ei voi tyriä, joka päivänä kastelu ei vaan sovi mulle :|

Ja minkä takia mielummin haluaisin orgaanista? Ootteko ikinä lukenu topikkia Worming 101. Orgaaniset kasvattajat on a) oikeessa, b) matoja... Kuulun matodiggaajakategoriaan. Matojen kasvatus tämän ohella olis jotain aivan todella...! Idea siitä että kompostoidussa maassa on sitä mitä sille on syötetty kasvin käytettävässä muodossa on myös jotain älytöntä. Löysin taannoin täältä ICMagin syövereistä linkin tiedostoon jossa oli helvetinmoinen lista maatuvista ruoka-aineista niiden N-P-K -arvoilla. Uskokaa muuten että meidän aikana sekin lista tulee olemaan kullan arvoista tietoa! Pitää joskus kaivella se esiin...

Tiesittekö että kemira myytiin taannoin ja suomen suurimmat & maailman mittakaavassa suuret fosforivarannot meni samalla. Viljelijät on mm. huolissaan fosforivarannoista, vaikka lyön pääni vetoa että kokemuksella hankitulla orgaanisen kasvatuksen tietomäärällä voisi nykyisellään haistattaa kaikille kemiroille pitkät vitut. Fosforia on maailma täynnä, mutta harvempi sen osaa kerätä talteen orgaanisesti.

No siinä teille ajatusvirtaa, ehkä joku keksii jutun aihetta. Lähden itse takaisin juopottelemaan.

Rauhaa.
 

setaemies

Member
Potkaistaan kuollutta hevosta, oon prowlerin kanssa samoilla linjoilla huolto ja mahdollisimman meluvapaista seteistä. Onko prowlerilla tullu kehitystä menetelmiin? :bump:
 
N

nukkumatti

yo prowler, koitan paneutua tähän ketjuun vkln aikana.. itellä menossa seuraava rundi orgaaniseen multaan ja tarkoitus olisi koittaa pistää mukaan vähän kuplia ja vettä. :)
 

prowler

Member
Äijät sitte kaivanu esiin helvetin vanhan fiilistelytopikin...saatana.

Nukkumatti:
Jouduin kiskaseen waterfarmeista parit kasvit takasin blumatteihin ja yhelle vaihdoin canna coco litkut. Bio Seviassa on jotain ongelmia. Pitää selvitellä vähäsen, mutta RDWC:llä loppuu typpi kesken. Johtuu varmaan liian korkeesta pH:sta ja mun mielestä siitä syystä menee aivan pelleilyks, koska sen vuoks niitä halusin käyttää ettei tarttis pH:ta katella. saatana. Kertoo siis siitä ettei se bio sevia ole aivan täyttä bioa vaan onnistuminen riippuu pH:sta. WTF?! saatana. Mua on kusetettu. Cannan biolannotteilla ei tällasta ongelmaa ollu, mutta niitä en koittanu RDWC:ssä - olis pitäny. Tähän vielä sellasta että kun alkaa kookokselle esittämään biometodeja niin sehän rupeaa maatumaan ja menee sellaseks veteläks liejumössöks. Meni sormi suuhun - pitää ens kerralla vähän huolellisemmin koittaa waterfarmeja... Waterfarmit on silti ihan kingejä. Niissä saa tehtyä tarpeeks isoja planttuja. Trees 4 life. :D Mutta kookosta en niihin enää tunge. Waterfarmissa on sellanen ongelma kookoksen kanssa ettei vesi valu tarpeeks nopeesti alas. Tähän kun lisää vielä sen että lekasoran pesu on vittumaisimpia asioita mitä tiedän niin taas menee sormi suuhun. Kaikki on varmaan pessy lekasoraa kerrostalossa niska punasena pajareissa ja megavainoissa.

Seison edelleen sanojeni takana, mutta seuraava systeemi on kyllä ahh:n litkut, dripfeed ja kierrolla. 240 telttaan pari lamppua pystyyn ja sellaset isommat valumapöydät alle ja verkot seinille ja kasvit piippurasseilla kiinni siihen.

Aktiivikastelulla tulee vaan niin paljon nopeempaa ja pamput tuppaa turpoomaan kivammin. Mietin kanssa hempyjä taas uudemman kerran, mutta nyt ensin duunaan ne pöydät ja kattelen sitten. 240 telttaan jää tilaa lattialle säveltää. Laitan ainakin waterfarm -kokeilun pystyyn, koska haluan ehdottomasti sellasen systeemin jossa ei tartte katella pH:ta - pysyy vesi ainakin sen 3 päivää ja kykenee kasvattamaan äijänkokosia sativoita, mutta nyt ei kykene kun on liian riippuvainen siitä mitä on tulossa eli ryssinnälle ei ole sijaa...
 

prowler

Member
Potkaistaan kuollutta hevosta, oon prowlerin kanssa samoilla linjoilla huolto ja mahdollisimman meluvapaista seteistä. Onko prowlerilla tullu kehitystä menetelmiin? :bump:

Ei oo ollu nyt just tarvetta, koska seteille ei nyt löydä setä siniset edes koiriensa avulla. Blumatit kyllä käytössä, mutta niitä en veis kerrostaloon edelleenkään ellei ole kasvien aluslautanen sitä kokoa että siihen pystyy lasettaa reson verran vettä, koska blumateilla tulee joka jätkällä vedet läpi ainakin kerran ja ne kun tulee kerrostalossa läpi niin se on menoa. Waterfarmin alempi pönttö on muuten luotu hempyks. On vaan pikkasen kallis hempyämpäri :D
 

setaemies

Member
Joo kookos ja blumatit ollu ajatuksissa, molemmista hyviä kokemuksia. Luomuna mullassa olis tietty se graalin malja, mut ei kyllä riitä eväät vielä siihen. Ehkä joku parin ämpärin testisetti sitten kesällä kun saa matoja ja madonpaskaa. Verttikin kiinnostas, mutta täl hetkellä käytössä oleva lajike ei kyllä veny paskaakaan ja haarottuu liikaa. Ehkä jos kasais kerroksen ämpäreitä päällekkäin ja perkais/taittelis tarpeeks niin vois onnistuakin.

Hydrosoran peseminen... :biggrin: Vituttaa jo ajatuskin, mutta ei kai ole voittanutta väliaineena hydrossa. Vai mites olis se hollantilaisten kierrätetystä kivivillasta tehty matsku?
 

Suspect

Active member
Veteran
"Seison edelleen sanojeni takana, mutta seuraava systeemi on kyllä ahh:n litkut, dripfeed ja kierrolla. 240 telttaan pari lamppua pystyyn ja sellaset isommat valumapöydät alle ja verkot seinille ja kasvit piippurasseilla kiinni siihen."

Ennen vedin AHH litkuilla, waterfarmissa ja hempyissä tuottaen hienoja puskia..
Nykyään lorautan hempyihin biobizziä ja kattelen että mitäs uusia oireita tänään lehdistä saa lukea.

En tiedä, mut must tuntuu et mulle riittää se että syön ruokani luomuna. :D

"Waterfarmin alempi pönttö on muuten luotu hempyks. On vaan pikkasen kallis hempyämpäri"
:D:D
 

kikkoman66

Member
Lecasoran peseminen on vittumaisinta ikinä! ja Ph:t kohoo silti vaikka kuinka pyykkäät!
Seuraavaks koitan pestä vähän isomman setin sihdin päällä takapihalla.

Tai rupeen säätään tota Wilma systemiä mikä tuli hankittua jokunen aika sitten (10x6,5l).
kelasin et saisin siitä väliaineettoman aeron jos hoitasin jokaselle pytylle pvc-kannen, ja vaihtasin ton pumpun 100xisompitehoseen sekä jokaselle pöntölle alhaaltapäin sumusuutin.

Pystyykö ketään antaa suuntimaa notta onko ihan turha lähteä säätämään?
ois se pitemmän päälle helpompaa kuin toi jatkuva soran pyykkääminen.
 

Latest posts

Latest posts

Top