What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Aero-Hydro PYTANIA

Zapaleniec

Member
Wiele osób ostatnio szuka pomocy w zakresie hydroponiki, dlatego uważam, że warto odświeżyć ten temat :) Zamiast odpisywania na kolejne PW, postaram się zamieścić tutaj podstawy odnośnie bezglebowej uprawy roślin tak aby każdy mógł ogarnąć podstawy przed zadawaniem kolejnych pytań.

Wszystko o hydroponice.

40px-Namespace_Wikipedia.2.svg.png

WIKIPEDIA
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hydroponika
Hydroponika, kultura wodna – bezglebowa uprawa roślin na pożywkach wodnych, umożliwiająca produkcję roślinną w sztucznych warunkach na skalę przemysłową, głównie w szklarniach.
Uprawa hydroponiczna jest możliwa także w warunkach domowych. Na rynku jest wiele donic i doniczek ze zintegrowanymi systemami gromadzącymi wodę w granulacie i zw wskaźnikiem poziomu wody. Zalety takiej uprawy to[1]:

* eliminacja ziemi i obecnych w niej alergenów, takich jak roztocza
* niewielka ilość miejsca do prawidłowego wzrostu
* możliwość kontrolowania bryły korzeniowej
* możliwość kontrolowania ilości wody w donicy
* wydłużony okres pomiędzy podlewaniami
* zmniejszenie częstości przesadzania roślin
* rośliny w uprawie hydroponicznej bardziej podnoszą wilgotność powietrza w porównaniu do roślin w tradycyjnej uprawie ziemnej
\

Co oznacza hydroponiczna lub bezglebowa uprawa roślin ?

Hydroponiczna, lub inaczej zwana bezglebowa uprawa roślin, jest to technologia uprawiania roślin w roztworach odżywczych, które dostarczają wszystkich związków wymaganych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Uprawa hydroponiczna może opierać się na użyciu stałego medium dla wsparcia wzrostu korzeni takiego jak np:
granulat ceramiczny keramzyt, włókno kokosowe, wełna mineralna, perlit, wermikulit, substrat torfowy etc.

Dlaczego hydroponika?

Hydroponika daje nam możliwość zapewnienia roślinom idealnych warunków do wzrostu, dzięki czemu możemy osiągnąć
szybszy przyrost masy, co przekłada się na skróceniu okresu wegetacji roślin w sztucznych warunkach oświetleniowych, oraz zwiększenie plonów.
Bezglebowa uprawa oferuję nam wyeliminowanie szkodliwych patogenów oraz szkodników, które żyją w glebie oraz ogólny wzrost poziomu sterylności uprawy.

Podstawowe wymagania systemów hydroponicznych

Ziemia zapewnia w sposób naturalny odpowiednie warunki do wzrostu korzeni. W systemach hydroponicznych musimy te warunki stworzyć im sami w sposób sztuczny i kontrolowany.

Podstawowe wymagania systemów hydroponicznych, które muszą być zapewnione na optymalnym poziomie to :
a) temperatura
b) dotlenienie
c) odczyn PH
d) odczyn EC
e) brak dostępu światła do korzeni

a - prawidłowa temperatura roztworu lub ogólnie środowiska korzeni to 20 - 25 stopni celsjusza. Młode rośliny w szczególności klony lubią temperaturę z górnej granicy tego zakresu, natomiast rozwinięte rośliny rosną najlepiej w temperaturze około 21 stopni.

b
- korzenie oddychają tlenem w przeciwieństwie do zielonych części roślin. W przypadku upraw hydroponicznych z użyciem medium stałego, balans powietrzno wodny zachowuje się naturalnie, jako że przy każdej saturacji podłoża woda wypych stare powietrze po czym zasysa nowe. W przypadku systemów o środowisku wodnym gdzie korzenie zanurzone są cały czas w roztworze należy cały czas dbać o odpowiedni poziom rozpuszczonego tlenu w naszym mixie. Najczęstszym i najefektywniejszym pod względem prostota/jakość jest pompka akwariowa napowietrzająca. Wystarczy zamontować ją w zbiorniku z roztworem i ustawić na timer, żeby się włączała godzinę przed nawadnianiem. Odpowiednia konstrukcja systemu hydroponicznego powoduje, że roztwór natlenia się samoczynnie w czasie obiegu po systemie. Najlepszym sposobem jest uzyskanie efektu wodospadu.

Na tym zdjęciu widać, że grower przeznaczył połowę mocy pompy na napowietrzanie roztworu. Regulowany kranikiem odpływ zamontowany kilka cm za pompą, powoduję cofanie się części roztworu bezpośrednio do zbiornika i napowietrzenie.

c)

Klasyfikacja upraw hydroponicznych

Rodzaje uprawy hydroponicznej klasyfikujemy z względu na technikę dostarczania do korzeni roztworu odżywczego :

1. Uprawa w środowisku płynnym.
- Nutrient Fim Technique (NFT)
- Depp Flow Technique (DFT)
- Deep Water Culture (DWC)

2. Uprawa w środowisku stałym

- Flood and drain / Ebb and flow
- Top feed system / Nawadnianie kropelkowe

3. Aeroponika

- Technologia zraszania
- Technologia zamgławiania

Uprawa w środowisku płynnym.

Nutrient Film Technique

Nft jest prawdziwym systemem hydroponicznym, gdzie korzenie są wystawione bezpośrednio na działanie roztworu odżywczego. Cienki film (0,5mm) roztworu płynie przez specjalnie przygotowane kanały/komory.

Przykład budowy:

picture.php

1. Kanał/komora główna
2. Dopływ z zaworem
3. Podkładki
4. Timer
5. Pompa

6. Roztwór odżywczy

7.Zbiornik główny

8. Łącznik zbierający odpływ

9. Rury odpływowe z komór

Przekrój komory

picture.php

1. Kostka wełny mineralnej.
2. Folia PVC koloru biało czarnego, zawinięta czarną stroną do środka w celu ochrony korzeni przed światłem.
3. Klipsy spinające.
Jak widać jest to system specyficzny, przygotowany bardziej pod kątem wielkopowierzchniowych farm ziół bądź drobnych roślin liściastych. Jest on bardzo rzadko spotykany w domowych uprawach roślin, w związku z czym pominę go w tym artykule.

Depp Flow Technique (DFT)

Jak sama nazwa wskazuję, w systemie tym korzenie rosną zanurzone w płynącym roztworze. Gdy płynąca pożywka wpada z pewnej wysokości do zbiornika, następuje napowietrzenie co jednak nie wyklucza możliwości użycia pompki napowietrzającej. System taki musi działać 24/7.

Przykład budowy :

picture.php

1. Pompa
2. Linia karmiąca
3. Komory główne wykonane z rur PVC o średnicy 10 cm.
4. Linia odprowadzająca
5. Zbiornik główny.

Komory muszą być zamontowane pod kątem aby umożliwić swobodne spływanie roztworu do zbiornika głównego. Rury pvc można pomalować na biało w celu uniknięcia nagrzewania się roztworu.

Przekrój komory :

picture.php

1. Pusta przestrzeń
2. Korzenie
3. Rura PVc
4. Płynący roztwór odżywczy.

Jak widać na powyższym zdjęciu, nasz koszyczek z rośliną powinien być zanurzony około cm w roztworze. Jest to ważne dla prawidłowego rozwoju korzeni.

DWC - Deep water culture

DWC to metoda uprawy hydroponicznej w której rośliny rosną w wiadrach/pojemnikach bezpośrednio zanurzone w roztworze odżywczym, który jest maksymalnie dotleniony dzięki pompie napowietrzającej umieszczonej poniżej korzeni.

Rośliny uprawiane tą metodą rosną w dużym tempie w związku z dostarczaniem ogromnych ilości rozpuszczonego tlenu do korzeni
smile.gif
Na ostatnim zdjęciu widać piękny przykład zdrowych korzeni z DWC. Dla kogoś kto potrzebuje powiedzmy tylko kilka roślin jest to jedno z najlepszych rozwiązań.
System taki musi działać 24/7

picture.php

1. Pompka napowietrzająca
2. Kamień napowietrzający o jak największej powierzchni.
3. Roztwór odżywczy
4. Wskaźnik poziomu zapełnienia komory.
5. Timer który jest zupełnie zbędny, najlepsze efekty przy działaniu 24/7.
6. Koszyczek z naszą rośliną.

Uprawa w środowisku stałym

Ebb and flood/ flood and drain

Flood and drain

W systemie tym rośliny rosną w doniczkach ustawionych na tacy, bądź w pojemniku wypełnionym granulatem. Roztwór wpompowywany jest od dołu i zalewa całą strefę korzeniową, po czym pompa się wyłączą i roztwór wraca do zbiornika. Na pewnej wysokości zamontowany jest odpływ o odpowiedniej przepustowości który zapobiega przelaniu.

Wiele osób wybiera ten system ze względu na jego pozorną prostotę. Uprzedzam, że jest to najmniej wydajny system hydroponiczny :)

Przykład budowy :

picture.php

1. Pompa
2. Linia karmiąca
3. Pojemnik wypełniony medium w którym rosną rośliny.
4. Linia odpływowa

Top Feed System

W systemie tym pożywka doprowadzana jest jak sama nazwa wskazuje odgórnie, po czym swobodnie spływa do zbiornika.
Napowietrzanie standardowe w zbiorniku głównym. Mogą to być zarówno wiaderka/doniczki z zamontowanym od dołu odpływem, jak i całe stoły z kostkami mineralnymi jak poniżej. Wszystko zależy od inwencji.

Zapaleniec

Member

Flood and drain

W systemie tym rośliny rosną w doniczkach ustawionych na tacy, bądź w pojemniku wypełnionym granulatem. Roztwór wpompowywany jest od dołu i zalewa całą strefę korzeniową, po czym pompa się wyłączą i roztwór wraca do zbiornika. Na pewnej wysokości zamontowany jest odpływ o odpowiedniej przepustowości który zapobiega przelaniu. Rozpuszczony tlen dostarczany jest poprzez pompkę w zbiorniku włączoną 24/7.

Jest to tak prosty system, że nie ma co się rozpisywać na temat szczegółów. Zamieszczam link do animacji która wyjaśni wam dokładnie zasadę działania systemu flood and drain.

http://www.youtube.com/watch?v=tAzxwpgnVhc&feature=related

Prostota tego systemu jest tylko pozorna, gdyż inne są równie łatwe w użytkowaniu jak i budowie. Wydajność tego systemu jest najmniejsza ze wszystkich.

24212IM002509.jpg

12245IMG_0973.JPG

Linki :

Top Feed System

W systemie tym pożywka doprowadzana jest jak sama nazwa wskazuje odgórnie, po czym swobodnie spływa do zbiornika.
Napowietrzanie standardowe w zbiorniku głównym. Mogą to być zarówno wiaderka/doniczki z zamontowanym od dołu odpływem, jak i całe stoły z kostkami mineralnymi jak poniżej. Wszystko zależy od inwencji.

3271943.jpg

Systemy z medium wodnym.

DWC - Deep water culture

DWC to metoda uprawy hydroponicznej w której rośliny rosną w wiadrach/pojemnikach bezpośrednio zanurzone w roztworze odżywczym, który jest maksymalnie dotleniony dzięki pompie napowietrzającej umieszczonej poniżej korzeni.

Rośliny uprawiane tą metodą rosną w dużym tempie w związku z dostarczaniem ogromnych ilości rozpuszczonego tlenu do korzeni
smile.gif
To dzięki temu korzenie "nie toną" i nie gniją. Na ostatnim zdjęciu widać piękny przykład zdrowych korzeni z DWC. Dla kogoś kto potrzebuje powiedzmy tylko kilka roślin jest to jedno z najlepszych rozwiązań. Niesamowity wigor rośliny rosnące w DWC zapewniają super dotlenieniu korzeni, które jest problemem w niektórych systemach hydro, przez co wzrost jest wolny a w najgorszych przypadkach następuje zgnicie korzeni.
System taki musi działać 24/7

aero-pod-bubbler.jpg

homemade-hydroponics-2.jpg

bubbler_title.gif

NFT - Nutrients film technique

W tym systemie korzenie rosną w przygotowanych płaskich komorach, przez które nieustannie płynie cienka warstwa roztworu.

Jest to rzadko spotykany system, stosowany raczej na wielkich komercyjnych plantacjach ziół.

Osobiście nie mogę dostrzec nic co by zachęcało w tym systemie.

nft.jpg

image002.jpg

Aeroponika.

Aeroponika jest to najbardziej zaawansowana i wydajna znana dzisiaj metoda uprawy bezglebowej roślin. Roztwór odżywczy jest rozpylany na wiszące w powietrzu korzenie ze specjalnych dysz zamgławiających. Przy odpowiednim doborze tychże dysz, oraz ciśnienia można uzyskać efekt rozbicia cząsteczek wody na wymiary maksymalnie zbliżone do otworów we włośnikach które odpowiadają za chłonięcie wody oraz składników odżywczych. Pozwala to na maksymalną saturację korzeni. Pobór nawozów jest tak duży, że należy stosować dawki zmniejszone o minimum 50 % w porównaniu do innych systemów hydroponicznych.

Nasa jest w trakcie badań nad zastosowaniem aeroponiki do uprawy roślin w celach żywieniowych w przestrzeni kosmicznej
smile.gif

5976MI001-M-thumb.jpg

5976Spray2.jpg

2385BubbleBitchRoots.jpg

aeroponic_system.gif

eagleclaw-83164-albums-1st-grow-aeroponics-closet-big-bud-picture803057-teh-setup.jpg

lob19

Member
Veteran
Witam wszystkich

Pracowałem dzisiaj nad tabelą nawożenia do mojego 5L bubblera.Korzystałem z różnych źródeł, ale domyślam się, że nie jest to idealna wersja. Trochę się jednak przy tym namęczyłem, oto efekt:

picture.php

* dawkowanie flora GRO, MICRO i BLOOM jest wprost przepisane z tabelki GHE

Moje pytanie brzmi: Czy coś zmienić? Za dużo/za mało? czego i kiedy? Jaki jest idealny stosunek N-P-K na poszczególne tygodnie?

Jak się przelicza ppm na EC ? ewentualnie ml/l na EC ?

pozdro

Zapaleniec

Member
Wszystko zależy od straina, każdy innaczej reaguje na nazowy, jedne rosną pięknie przy ec 1.2 na flo a drugie 2.0 nawet zjedzą, nie ma reguły. Musisz poznać swoją odmianę :)

Jak już decydujesz się na ghe to polecam najstarszą chyba i najabrdziej sprawdzoną formułę :

Lucas Formula

Ciężko będzie ci przeliczyć ml/ec bo nie wiesz jakei ec ma Twoja woda z kranu :) Ale polecam Ci na początku jechać z jak najmniejszymi dawkami nawozów i zwiększać w razie niedoborów. Heath robinson jedzie cały czas na ec 1.0 i rosną mu meeega kozaki, polecam poszukać i poczytać. Pozdro

lob19

Member
Veteran
Używam wody demineralizowanej z pH ustawionym na 5.5-6.0. Po wyrównaniu pH ma 14ppm.

Co to w ogóle jest to EC i czy jest przeliczalne z ppm? Czy to jest tak, że np 800ppm to jest EC 0.8 ?

Formułę Lucasa znam, ale nie zamierzam jej używać bo wg. mnie eliminowanie Flora GRO to błąd. Lucas pisze, że Flora MICRO zawiera dużo azotu i dzięki temu nie trzeba używać GRO. Nie dodaje, że ani flora MICRO ani BLOOM nie zawiera Mg (we flora GRO jest 0,5%), które jak wiemy jest niezbędne. Nie wiem skąd w formule Lucasa roślina ma go czerpać.

EDIT: doczytałem, że niby flora MICRO zawiera Magnez, ale na butelce (mojej) nic o tym nie jest napisane.

Do tego dawka wydaje mi się zabójcza: wprowadziłem dane z formuły Lucasa do mojej tabelki i wyszło 712ppm na samym początku i ok 1500 pod koniec. Jestem prawie pewny, że przy takim stężeniu spaliłoby mi roślinkę w kilka godzin.

Do regulacji pH w górę używam Mg(OH)2, ale są to tak znikome ilości, że na pewno nie wystarczy roślinie, poza tym w górę reguluje bardzo rzadko - tylko jak mi się najpierw za dużo kwasu sypnie.

Zapaleniec

Member
Używam wody demineralizowanej z pH ustawionym na 5.5-6.0. Po wyrównaniu pH ma 14ppm. Co to w ogóle jest to EC i czy jest przeliczalne z ppm? Czy to jest tak, że np 800ppm to jest EC 0.8 ?

Skąd wiesz ile ma ppm ? Masz licznik PPM ?? Ec to electric conductivity czyli przewodność elektryczna. Dzięki niej określić można ile związków mineralnych znajduję się w np wodzie, jako że sama woda nie przewodzi prądu a tylko minerały znajdujące się w niej. tutaj masz kalkulator ec na ppm i na odwrot
http://www.4hydroponics.com/convertPPM.htm

Formułę Lucasa znam, ale nie zamierzam jej używać bo wg. mnie eliminowanie Flora GRO to błąd. Lucas pisze, że Flora MICRO zawiera dużo azotu i dzięki temu nie trzeba używać GRO. Nie dodaje, że ani flora MICRO ani BLOOM nie zawiera Mg (we flora GRO jest 0,5%), które jak wiemy jest niezbędne. Nie wiem skąd w formule Lucasa roślina ma go czerpać.

Do tego dawka wydaje mi się zabójcza: wprowadziłem dane z formuły Lucasa do mojej tabelki i wyszło 712ppm na samym początku. Jestem pewny, że przy takim stężeniu spaliłoby mi roślinkę w kilka godzin.

To nie jest tak, to są tylko proporcję mieszania a ilość dodawaną ustalasz sam tak żeby uzyskać interesujące cię EC. Pozatym 770 ppm to ec 1.1 więc jak dla ukorzenionych klonów nie powinno być śmiertelne, to nie jest dawka dla małych sadzonek, tylko dla ukorzenionych klonów w fazie veg, jak dla mnie wszystko gra i śpiewa :) Lucas zrobił tą formułę na podstawie badań jakiegoś tam uniwersytetu na temat związków pobieranych przez mj, jest sprawdzona i działa na pewno ale jak uważasz :) Jak dobrze poszukasz to znajdziesz tutaj na ic nawet te badania, kiedyś je gdzieś czytałem, jest tam dokładnie opisane zapotrzebowanie na konkretne związki mineralne w danej fazie rozwoju roślin, możesz się wtedy bawić w młodego chemio-rolnika hehehe.

Edit. Na potwierdzenie tego że lucas formula jest dobra, nowe nawozy ghe jedno częściowe floranova to idealne proporcje formuły lucasa :)

lob19

Member
Veteran
Skąd wiesz ile ma ppm ? Masz licznik PPM ??

tak, mam.

To nie jest tak, to są tylko proporcję mieszania a ilość dodawaną ustalasz sam tak żeby uzyskać interesujące cię EC.

No właśnie jest napisane 8ml MICRO + 16ml BLOOM na 1 U.S galon (3,78L). To mnie zmyliło ;)

Jeszcze raz to przemyślałem, "rozcieńczyłem" mieszankę 4 krotnie (dla kiełków i małych sadzonek) i wyszło spoko. Mam już ułożony plan nawożenia wg tabelki GHE i Lucasa.

Tak w ogóle to bardzo fajnie się to liczy z tej mojej tabelki download poniżej:

http://www.speedyshare.com/files/26944343/tabelka_net.xls

kilka słów wyjaśnienia: W tabelce można zmieniać praktycznie wszystko, ale ppm'y liczy tylko dla GHE. sorry ;)