What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Własne sposoby na nawozy!

Ghonox

Member
Witam :]

Oto poradnik na temat nawozów, które możemy wyprodukować sami!

To tak:
Jak wiemy, rośliny rosną i bez nawozów, ale są mniejsze, słabsze itp. Jeśli nie chcemy używać nawozów sztucznych (które psują smak i aromat + można je łatwo przedawkować), możemy użyć naturalnych (ale droższych). Tu opiszę, jak zrobić świetny nawóz dla konopii z tego, czego każdy ma za dużo czyli pokrzyw i mniszka lekarskiego (mleczu).

Nawóz na weg:
W klasycznym babcinym przepisie jest tak:
Idziemy na polowanie, nasz cel to pokrzywa. Najlepiej zbierać je przy rzekach, tam ich najwięcej. Potrzebujemy ich 2kg.
Gdy mamy pokrzywy, zbieramy też mlecz, "tylko" 1kg. Jeśli nawóz na kwitnienie, to dużo kwiatów ;].
Teraz wrzucamy wszystko do miksera i siekamy na kawałeczki!
Teraz BACH do wiadra, 2kg pokrzyw i 1kg mlecza zalewamy 3litrami wody.
Teraz czekamy, w zależności od pogody, 10-20 dni.
W tym czasie wszystko fermentuje. Mało ciekawy zapach :]
Nawóz rozcieńczamy 1:10 (1litr nawozu na 10l wody). Można już nim podlewać!
Gnojówkę z pokrzyw można wzbogacać skrzypem polnym, żywokostem, rumiankiem, tasznikiem, wrotycznem. Najlepiej dorzucić do beczki dojrzałego kompostu (1 łopata na 15litrów). Możemy (bardzo zalecane na weg) dodać kurzej kupy. Tanio dostaniemy ją w ogrodniczym. Nie dajemy jej za dużo, bo łatwo przedawkować. Nawóz z kurzą kupą rozcieńczamy 1:20 i uważamy, aby nie polać po liściach.

Nawóz na kwitnienie:
Wszystko jak poprzednio, tylko mniszek lekarski w zrywamy w całości, miksujemy z pokrzywą w stosunku 1:1 (1kg mniszka i 1kg pokrzyw). Fermentujemy i gotowe. Najlepiej stosować w stosunku 1:12 (1l nawozu na 12l wody). Nie dodajemy kurzej kupy!

Środek anty-szkodnikowy

Jeśli nasze drzewa zaatakowały wredne mszyce trzeba działać szybko.
Zbieramy 1kg pokrzyw najbardziej parzących (wątpię, żeby komuś chciało się sprawdzać), miksujemy i zalewamy 9 litrami wody. Czekamy 24H. Kwas mrówkowy (HCOOH) z pokrzyw wspaniale zwalcza mszyce i inne małe owady. Nie utrzymuje się na roślinie długo, także jej nie zaszkodzi.

Tekst na podstawie Gazety Lubuskiej Sobota, Niedziela - 17, 18 maja 2008

Na pewno ktoś zna inne dobre przepisy na nawozy. Słyszałem o takich z popiołu, kory, liści itp.
Możecie się nimi podzielić :]

Last edited:

PioK

Member
ja stosuje gnojowice ... czyli odchody konia/krowy/kurki, wszystko wrzucone do beczki i zalane woda... to sobie fermentuje i takim czyms podlewam rozcienczone pol na pol z woda

zamieszcze caly art bo pisze tam wiecej ciekawych rzeczy
imgp3244kx1.jpg

Last edited:

Murinus

Member
Witam, ja w jakieś gazecie wyczytałem że skórki od bananów są bogate o ile dobrze pamiętam w potas który ma dobry wpływ na faze kwitnięcia roślin. Może slyszał ktoś jeszcze o czymś podobnym ? Generalnie w tym roku zrobilem tak że do wykopanego dolka na sam spód dawałem ziemię wymięszaną z kurzym nawozem i pociętymi skórkami banana tak żeby roślina w póżniejszym okresie korzeniami siegła tych skórek. Zobaczymy jaki to da efekt. Pozdrawiam

B

bronek

Z własnego doświadczenia dodam, że nawóz pokrzywowy daje bardzo dobre efekty na weg'u. Nie dodawałem nigdy mniszka. Pokrzywy jako źródło N nadają się wyśmienicie. Niestety trzeba mieć miejsce by trzymać taki nawóz-fermentująca pokrzywa śmierdzi, że ho-ho ;D

poniżej pomidory podlane pokrzywówką-azotówką [pieni się jakby krówka oddala urynę na krzaki]
po ok 2 tyg krzaczki bardzo mile zaskoczyły mnie przyrostem [nieco przedawkowałem;)

Z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy.

Murinus

Member
z tą pokrzywą to jest dobra sprawa, bo zawiera dużo witamin i minerałów, nawet jest zalecane picie herbatki z suszonych liści - wiec skoro jest dobra dla ludzi to dla MJ tym bardziej hehe !!!

Latest posts

Latest posts